tehnički pregled brodice

Zakonske odredbe, uvoz i registracija plovila i motora, sigurnost plovidbe …

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

tehnički pregled brodice

PostPostao/la opus » 01. 07. 2025. (21:28)

Trebam napraviti uskoro tehnički pregled brodice za osobne potrebe koja ima kategoriju plovidbe III i ne plovi brže od 8 čvorova duljine 8 metara.
Čitam ovaj nesretni Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama NN 13/2020 i pokušavam shvatiti što je potrebno za odraditi tehnički pregled i evo što mi nije jasno treba li:
-Radar reflektor (u tekstu piše kategorija 1,2 i 3 dok je u tablici Oprema brodica za osobne potrebe samo kategorija 1 i 2)
-VHF (u tekstu je kategorija 1 i 2, dok je u tablici za sve tri kategorije)
-Detektor ugljičnog monoksida (iz teksta sam shvatio da je samo za gospodarske brodice)
Ima li netko stručan da pojasni?
Help

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... 3_223.html
opus
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: A790

Re: tehnički pregled brodice

PostPostao/la josey » 01. 07. 2025. (22:35)

ajmo odpocetka
radar reflektor po pravilniku nemoras imat, al ce te kapetan trazit di ti je.
ja san radija tehnicki u 4mj, kategorija 3b i trazija mi je radar reflektor, al ima san ga
mislin da ima na netu negdi novija verzija pravilnika od ove sta si posla i da je u njoj obvezan za sve brodice bez obzira na podrucje plovidbe

detektor co po praviliku tocci 4.1.26 moras imat

VHF za kategoriju 3 moras imat

imas jos pitanja ? :)
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la josey » 02. 07. 2025. (06:21)

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1047.html
dopuna
moras imat radar reflektor
moras imat detektor co
moras imat detektor ukapljenih plinova
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Dalmato » 02. 07. 2025. (06:27)

Najgore od sveg mi je da vlasnik mora voditi računa kada nam tehnički istječe :thumbdown:
Život pojednostavniti do maximuma...
Dalmato
Member

Tip plovila: damor 700

PostPostao/la ivan83 » 02. 07. 2025. (06:56)

josey je napisao/la:https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_04_52_1047.html
dopuna
moras imat detektor co

Josey za radar reflektor pise da se zahtjeva za sve brodice koje plove brzinom vecom od 20 cvorova i u nocnim uvjetima, znaci prema ovome ako brodica plovi brzinom manjom od 20 cvorova i u dnevnim uvjetima nije ga obavezna imati?
ivan83
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 9metara, rakovica 3 cilindra

PostPostao/la peroLA » 02. 07. 2025. (07:05)

ne kategoriju 3 treba vhf ali za ne za osobne, tu je dosta razlike, Josey uvjek pises za gospodarske ne za osobne, bio sam stavio link na zadnje izmjene.... i co detector treba tko ima kuhinju u kabini svi, to bar nije teško ni skupo a dobro je
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 02. 07. 2025. (10:16)

ivan83 je napisao/la:
josey je napisao/la:https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_04_52_1047.html
dopuna
moras imat detektor co

Josey za radar reflektor pise da se zahtjeva za sve brodice koje plove brzinom vecom od 20 cvorova i u nocnim uvjetima, znaci prema ovome ako brodica plovi brzinom manjom od 20 cvorova i u dnevnim uvjetima nije ga obavezna imati?

je, onda ti ne tribaju ni navigacijska svitla jel tako ?
Ja san tehnicki radija na drvenjaci u svibnju ove god, (znaci svakih 5) i prvo pitanje je bilo iman li radar reflektor.
ima san, al san i pita, brodica ima brzinu manju od 20cv i ne vozim je nocu, jel mi triba radar reflektor, covik se nasmija.

jel vi citate clanke pravilnika / zakona ili ste procitali samo tablicu ?

U točki 4.1.12., podtočka 7. mijenja se i glasi: »Radar reflektorom trebaju biti opremljene sve brodice, bez obzira na namjenu, kada plove područjem plovidbe I, II, III, IIIa, IIIb i IIIc, a čija je maksimalna brzina veća od 20 čvorova, kao i sve brodice, bez obzira na namjenu, kada plove noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.«.

Točke 4.1.23. do 4.1.28. mijenjaju se i glase:

»4.1.23. Na svim brodicama koje imaju potpalubne prostore za boravak putnika i/ili posade, mora biti ugrađen sustav detekcije ugljičnog monoksida.

4.1.24. Na svim brodicama koje imaju potpalubnu zatvorenu kuhinju s plinskom instalacijom i/ili sudoperom, mora biti ugrađen sustav detekcije ugljičnog monoksida.

4.1.25. Sustav detekcije ugljičnog monoksida mora biti ugrađen u:

1. kabinama za spavanje;

2. kuhinjama sa plinskom instalacijom i/ili sudoperom;

3. odvojenim zatvorenim sanitarnim čvorovima dostupnim sa glavne palube.

Perola u pravu si, VHF je za podrucje plovidbe 2
josey
Old Senior Member

PostPostao/la ivan83 » 02. 07. 2025. (11:33)

josey je napisao/la:
ivan83 je napisao/la:
dopuna
moras imat detektor co

je, onda ti ne tribaju ni navigacijska svitla jel tako ?
Ja san tehnicki radija na drvenjaci u svibnju ove god, (znaci svakih 5) i prvo pitanje je bilo iman li radar reflektor.
ima san, al san i pita, brodica ima brzinu manju od 20cv i ne vozim je nocu, jel mi triba radar reflektor, covik se nasmija.

jel vi citate clanke pravilnika / zakona ili ste procitali samo tablicu ?

U točki 4.1.12., podtočka 7. mijenja se i glasi: »Radar reflektorom trebaju biti opremljene sve brodice, bez obzira na namjenu, kada plove područjem plovidbe I, II, III, IIIa, IIIb i IIIc, a čija je maksimalna brzina veća od 20 čvorova, kao i sve brodice, bez obzira na namjenu, kada plove noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.«.

Točke 4.1.23. do 4.1.28. mijenjaju se i glase:

»4.1.23. Na svim brodicama koje imaju potpalubne prostore za boravak putnika i/ili posade, mora biti ugrađen sustav detekcije ugljičnog monoksida.

4.1.24. Na svim brodicama koje imaju potpalubnu zatvorenu kuhinju s plinskom instalacijom i/ili sudoperom, mora biti ugrađen sustav detekcije ugljičnog monoksida.

4.1.25. Sustav detekcije ugljičnog monoksida mora biti ugrađen u:

1. kabinama za spavanje;

2. kuhinjama sa plinskom instalacijom i/ili sudoperom;

3. odvojenim zatvorenim sanitarnim čvorovima dostupnim sa glavne palube.

Perola u pravu si, VHF je za podrucje plovidbe 2

Josey, ja sam postavia potanje o radar reflektoru znaci citiram pravilnik:U točki 4.1.12., podtočka 7. mijenja se i glasi: »Radar reflektorom trebaju biti opremljene sve brodice, bez obzira na namjenu, kada plove područjem plovidbe I, II, III, IIIa, IIIb i IIIc, a čija je maksimalna brzina veća od 20 čvorova, kao i sve brodice, bez obzira na namjenu, kada plove noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Znaci ako grisim neka me netko ispravi brodica koja plovi po danu tj dnevnim uvjetima i maksimalnom brzinom koja ne prelazi 20 cvorova legalna je i bez radar reflektora ali samo u dnevnim uvjetima. Ja sam na svom brodu instalira radar reflektor i nakon par miseci toliko je pozutija i plastika je pocela vec biti tvrda da nebi to toliko dugo izdrzalo bez da pocme pucati, znaci izvadia sam ga iz kucista i drzim ga spremljenog u kabini, treba mi doslovno 10 sekundi da ga umetnem nazad u kuciste ako se ujeti plovidbe promjene
ivan83
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 9metara, rakovica 3 cilindra

PostPostao/la opus » 05. 07. 2025. (06:57)

Dakle trebao bi imati:
-detektor co jer imam spavaonicu pod palubom (kuhinja mi je na palubi i otvorena je. pa zbog nje ne bi trebao) *Imam adriatik 790
Ne trebam imati:
-redar reflektor ako plovim noću (ovo onda nije nužno kod tehničkog pregleda jer ne plovim noću :D )
-detektor ukapljenih naftnih plinova (napomena je Zahtijeva se za brodice koje imaju ugrađena plinska trošila u zatvorenim prostorima, što ja nemam jer je kuhinja otvorena)
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la spela » 11. 09. 2025. (16:06)

Pozdrav svima,

da ne otvaram novu temu jer je prilično u okvirima ove.

Koliko sam skužio, razlika između opreme za IIIa i IIIb je u posjedovanju opreme za "Kormilarenje u nužnosti". Što to konkretno znači kod brodice s vanbrodskim motorom? Dodatni (rezervni) vanbrodski motor ili?
spela
New Entry

Tip plovila: Dulkan 420 gumenjak i Tohatsu efi 20

PostPostao/la josey » 12. 09. 2025. (06:26)

spela je napisao/la:Pozdrav svima,

da ne otvaram novu temu jer je prilično u okvirima ove.

Koliko sam skužio, razlika između opreme za IIIa i IIIb je u posjedovanju opreme za "Kormilarenje u nužnosti". Što to konkretno znači kod brodice s vanbrodskim motorom? Dodatni (rezervni) vanbrodski motor ili?

jesi procitao pravilnik ?

Kod: Označi sve
Kormilarenje u nužnosti   

x   x   x   x   Kod brodica sa pogonom na jedra i motornih brodica s jednim ugrađenim pogonskim strojem [b]s predviđenim daljinskim upravljanjem kormilom[/b] [i](ode fali zarez)[/i] moraju dodatno postojati i sredstva upravljanja kormilom u nuždi u uvjetima smanjene brzine plovila

ili prevedeno
kod unutarnjih, ako nemas volan nego vozis na argolu, argola ti je kormilarenje u nuznosti
ako imas volan, moras imat argolu
kod vanbrodskih, ako nemas volan nego vozis na rucku od vanbrodskog, vanbrodski ti je kormilarenje u nuznosti
kod vanbrodskih koji nemaju rucku gasa na sebi (dakle veci motori) triba bi imat mogucnost da zavidas komad cjevi na misto di ti se zavida "sajla" ili "hidraulika"

ovo vrjedi za brodice sa jednim pogonskim strojem, ako imas dva ili vise, mozes kormilarit sa motorima
josey
Old Senior Member

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 13. 09. 2025. (14:23)

... prije dvi godine stavija radar novi reflektor ... tu i tamo bi prosa okon priko njega i nisan obraca preveliku paznju na doticnog :D ... prije par dana isa oprat solare igle cuda , nema ga , puka je donji dio plastike na kojem je zavidan za hard top !! Osta samo batrljak i cetri vide :mrgreen:
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

Natrag na Ploviti u okvirima zakona, sigurnost plovidbe

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.