Ukinuta trajna registracija plovila???

Zakonske odredbe, uvoz i registracija plovila i motora, sigurnost plovidbe …

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Ukinuta trajna registracija plovila???

PostPostao/la josey » 04. 07. 2022. (09:28)

peroLA je napisao/la:valja težit savršenstvu, ne biti ispravan nego nad ispravan, obavljat preglede na suhom prije koperivanja i ukazat službenoj osobi čim više, pritom ga i naučit da i drugima može tako detaljno pogledati, po potrebi dat im i literature... važi i za djelatnike kapetanije i HRB-a. Dodao bih još odmah slati prijedloge u ministarstvo Olegu direktno, kako bi čim prije bili usvojeni. Jer je to puno važnije nego plovit, ribat, *ebat, pit i jest...

eto samo ti plovis i niko drugi :thumbup:
eto kladim se da vise milja ja koji po tvojim rjecima ne plovim, napravim godisnje od tebe. al bitno da ti plovis i da se busas u prsa kako si stalno na moru. bravo za tebe :thumbup:
eto ti imas tehnicki ispravan brod, al uvik gundjas na sustav. ne vidim cemu ako si ispravan.
i tako ima tu par detalja, a vrag je u detaljima.
fascinantno kako ne odgovoris nista kad ti se dokaz turne pod nos neg se pravis da ne vidis.
plovi i uzivaj, al pusti i druge da uzivaju :wave:
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la dimulius » 04. 07. 2022. (10:11)

peroLA je napisao/la:valja težit savršenstvu, ne biti ispravan nego nad ispravan,

U stvari da!
Kako san se neko vrime zadrzava u nekom manjem servisu ovde u Splitu, u kratko vrime san svjedocija sljedecem:

- potopljen 10metarski brod (dobro, ne skroz nego samo do razine salona) zbog kombinacije lose izvedenih ispusta i mizernih kaljuznih pumpa sa nikakvim plovcima

- izbjegnut pozar/eksplozija na 6 metarskom brodu, kada je zbog pucanja plasticnog rezervara iscurila kompletna benzina u santine, ali pukom srecom zbog neispravnog plovka nije startala kaljuzna pumpa!

- Pozar strojarnice na 11 metarskom brodu zbog lose izvedene instalacije struje (spoj na kopneni prikljucak). Brod je nekidan, nakon 6 miseci radova i hrpetine ulozenih novaca vracen u more. Ovaj put sa profesionalno odradjeno strujom i 2 ampule za automatsko gasenje pozara.

Na svakome od nas je da sam odluci koliko zeli da mu je brod ispravan. Pravilnik je minimum.

Primjerice, pravilnik mandatira uredjaj za automatsko gasenje pozara u strojarnici za ugradjene dizelske motore od 120kW pa na dalje.
Ali, kad pogledas, zar nije to mudro imat i na manjim motorima?

Svatko ima svoj izbor, rece vrag sjedajuci u koprive :wave:
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la josey » 04. 07. 2022. (10:15)

dimulius
ti mora da si HDZ uhljeb koji nikad ne plovi nego samo smislja nove namete.
nemoj da neko procita tvoj post jer ce onda i u jedrilice morat stavljat ampule za gasenje pozara a one imaju samo 20-30ks motore, stace to njima

znaci imamo trenutno dvi struje na forumu,
one koji misle da su iznad zakona i da su tehnicki prgledi jednostavno izmisljen namet,
i one koji misle da je to ipak dobro.
:shock: :o
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 04. 07. 2022. (10:51)

za gasenje je vec trazeno na svim plovilma jer bez toga kasko ne prizna, tj. kasko prizna požar ako je uzrok drugo plovilo ili obala, a ako je izrok na brodu onda je moguće samo uz te ampule....
stanje santina, plinova i sve ostalo se najbezbolnije izbjegne kad si često na brodu pa imaš vizualnu kontrolu, po meni najopasnije pregrijavanje regulatora solara koji je stalno u radu... meni je direktno ovlaštena osoba rekla "da je teh. porez na budale", iako je ista osoba najstručnija s kojom sam do sad razgovarao što se tiče ispravnosti, isto tako druga ovlaštena osoba, mi je istaknula da je teh. više manje a na meni je da su mi ventili i ostalo u interesu da mi bude ispravno...
više manje to je produkt mog stava, isto tako što niste svjesni o kadru koji to radi i kakvih sve ima u tome i koja je njihova razina znanja...
inače ja sam bio spreman dok sam još imao primorku ugradit arduino da mi javlja stanje bat, santina, položaj... prije nego je uopće taj zakon došao.... meni recimo najviše od zakona smeta nekompatibilcnost što su zabranili praženje santiarnih voda po članku kojeg sam već napisao, dakle zaprana pražnjenja na pučini, što nije usklađeno za eu propisima ni ostalima većim plovilima koji prazne na pučini, kao što i nemamo infrastrukture za praženjenje, znači da sam ja na primorku stavio crni tank bez mogućnošću pražnjenja van nebi mogao praznit ako nebi nešto imporvizirao.... isto tako me smeta što je nama na hr zastavi nametnut zakon i retrogradna primjena na već registrirane, a stranim zastavama nije, a baš recimo wca strana plovila imaju više nego domaća, i stranci više koriste wc bar ovi koje ja poznam...
na kraju svega ja ne mogu vjerovati ako se prate zakoni u nautici a pogotovo u ribolovu, da ima ekipa koja će slijepo sve prihvatiti bez nekog bar minimalnog bunta, s obzirom na tradiciju itd.... možda bi vas Oleg prihvatio kao savjetnike, da nema samo uz sebe ekipu sa suhog, isto tako postotak ljudi koji koji su napravli teh. a do sad bili na trajnoj je mizeran i nitko to ne kontrolira
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la lupis » 04. 07. 2022. (13:41)

josey je napisao/la:
lupis je napisao/la:Sustav!

ok, sustav,
daj argument i napisi sto bi sustav trebao napravit da švabo sa svojim open deck gliserom od 9m i 3x 300ks verado na krmi, dakle ne rentanim prodje brzinom od 60kn 50m od obale na kornatima i ne pokupi 5 kupaca.

Da napišem šta treba napraviti?aaahahahaaha.... :lol: :lol: :thumbup: ...dooobraaaa....
Osim toga,postoje ljudi koji bi to trebali znati,jer ih plaćamo za to...

Ne treba ti 60 kt(knot,...kn je kuna u HR,...1.Osnovne) i 900 ks da bi nekoga ubio,dovoljno je 20 kt i 150 ks.

Vidim da sam ubo di ne treba,dakle renta je tabu tema...

Austrijski model cestovnog kažnjavanja možda proučit,psihologiju i to...,ideš tamo na skijanje i vidiš naše ljude kako lijepo voze po ograničenju...,doduše platio sam ove godine 30 Eu zbog 7 preko 100...,ali sveje stvar percepc ije,slike kako te drugi doživljavaju ..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la josey » 04. 07. 2022. (13:58)

Ne shvacam sto zelis rec?
sto nam treba 700 pomorskih policajaca po zupaniji da bi adekvatno pokrili svaki otok?
pa znas da je to nemoguce.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 09. 07. 2022. (11:11)

https://morski.hr/2022/07/09/iznajmljiv ... -policija/
Nije bas da se sa svim slazem nego su mi vise zanimljive usporedbe sa eu koje variraju
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 09. 07. 2022. (12:28)

ma hvarani su posebni redikuli, cast iznimkama.
Od ugostitelja (restorani), preko iznajmljivaca (apartmani), i ovih sta iznajmljuju kaiće.
jebeno cudna sorta ljudi.

a stari moj zakon ja takav kakav je. Apsurdno je da se oni busaju u prsa da su 40god radili nelegalno, i to je njima normalno :(
josey
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 09. 07. 2022. (14:03)

peroLA je napisao/la:https://morski.hr/2022/07/09/iznajmljivaci-malih-brodova-na-hvaru-se-zale-40-godina-radimo-ilegalno-a-sad-nas-provjerava-policija/
Nije bas da se sa svim slazem nego su mi vise zanimljive usporedbe sa eu koje variraju

Od država gdje ne treba dozvola se navode Italija,Grčka i Španjolska,te dalje u textu kako u zemljama iz kojih "nam" dolaze gosti ne treba dozvola(a samo su te tri navedene)

Zar Hvar posjećuju grci i španjolci u tako znatnom broju?

Treba li za takvo plovilo dozvola u Njemačkoj ,Austriji,Mađarskoj,Sloveniji,Francuskoj,Velikoj Britaniji Americi,Poljskoj Nizozemskoj,Belgiji,Skandinaviji????
Dobro,za Čehe mi je jasno da trebaju,oni imaju i lufmadrace registrirane za područje plovidbe IIIa...

A ovo da osoba zadužena za provođenje zakona isti smatra apsurdnim.... :roll:
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la som » 09. 07. 2022. (16:41)

Ja se vec godinama pitam kako su neke stvari kod nas moguce a neke nisu. Evo vam primjer. Stranci iznajme jedrilicu 10.12 ili 15 metara ili katamaran dugacak ko ponedjeljak. Pokazu dozvolu koju su kupili ili ovi odgovorniji koji su se pojavili na polaganju i rekli bar O,yes ili Gut,Gut i dobili dozvolu A ili B kategorije nebitno. Izrentaju brodove a nemaju pojma gdje je krma a gdje prova i prave cirkus po bonaci kad moraju stat i vezat brod. Jel sam ja lud ili oni sta im daje brod a k...a tebe ne razumiju. To je moguce i dogada se.
E sad mene zanima jako. Ti isti likovi koji broje pređene milje ka da to nešto znaci sta ne kupu dozvolu za avion ( ima i za to stela 100 %). i rentaju recimo sportski Piper pa malo provozaju sebe i prijatelje recimo na Lošinj ili Brač. Malo sutra, nisu bas takvi frajeri ili neznaju da i to moze. Recite da to nije isto.
Meni je.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la lupis » 09. 07. 2022. (16:50)

Kontrole na nebu su nikakve, pogotovo ispod radara
Uzmi gumon od 3m s rotaxom i peglaj...,jedino ovi iz PVO te mogu "ulovit"... 8-)
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la josey » 09. 07. 2022. (20:34)

some
kupi hidroavion i rentaj ga pa nam
iavi rezultat ;)

slzem se ja da je na moru puno onih koji rentaju brod i neznaju ga ni po bonaci zavezat.

al gle ovo je apsurd 40god rade protuzakonito i sad kd se tome odluxilo star na kraj opet je krova drzava a ne oni koji su imali vremena 40god prilagodit se.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la macro » 09. 07. 2022. (21:34)

hvarani su redikuli isto ka i šibenčani, krkani, splićani, purgeri i ostali.

zanima me ko se od vas pozivatelja na zakon republike hrvatske prilagodija na prijavljivanje i plaćanje noćenja u vali van općine.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Samonakaradnja 550

PostPostao/la josey » 09. 07. 2022. (22:05)

evo ode platis pa si miran

https://www.nautika.evisitor.hr/
josey
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 10. 07. 2022. (08:31)

macro je napisao/la:hvarani su redikuli isto ka i šibenčani, krkani, splićani, purgeri i ostali.

zanima me ko se od vas pozivatelja na zakon republike hrvatske prilagodija na prijavljivanje i plaćanje noćenja u vali van općine.

Nemojmo prejudicirat,pustimo institucije da rade svoj posao.

Zvuči poznato?

Stvarno je vrh vrhova da em onaj tko mora provodit zakon ,isto smatra apsurdnim,a isto tako da je normalno to izjaviti,i na koncu napisati javno na portalu ,s dobrom dozom razumijevanja i odobravanja..

Realno, provoditi zakone tamo gdje nam to odgovara,a tamo gdje ne ,ko ga jeb....,stara stvar...,+ subjektivna procjena i lov u mutnom... :think: :silent:
lupis
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ploviti u okvirima zakona, sigurnost plovidbe

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.