bobipu je napisao/la:Evo pitanja neznalice....montiram radiostanicu na barku i ne prijavin je nigdje...dali ona radi? i kako mi mogu naplatit nešto zato šta je imam u barci?! Ja stvarno nemam pojma niš o tome kako funcionira,,,pa možda pišem i štupidece pa me ispravite...ili objasnite ...

Ako pogledate dozvolu od HAKOMA vidi se da vlasnik brodice nakon zavrsene registracije dobije jedinstveni digitalni identifikacijski broj radio stanice.
Taj broj se unese u radio stanicu i sluzi kao jedinstvena identifikacija plovila u digitalnoj komunikaciji. U prevodu to znaci da jednim pritiskom na tipku "distress" obavjestavas sve druge VHF radio stanice sa istom funkcijom da imas problem. Pritiskom na tipku Distress pobudit ce te digitalni selektivni poziv (DSC-Digital selective code) i vrlo glasan zvucni alarm na svakoj stanici koja primi vas signal pogibelji a sama poruka ce sadrzavati informacije o posiljatelju, poziciji, vremenu, vrsti pogibelji(pozar, nasukanje itd.) i VHF kanalu na kojim trazite pomoc. U mgucnosti ste cak i samim pozivom promijeniti radni kanal svih drugih radio stanica koje prime vas DSC poziv i dalje nastaviti komunikaciju putem radiofonije. Ovo sve je vrlo korisno u svrhu identifikacije pogibelji: ko je, kada je, gdje je i sta mu je.
Zasto placamo HAKOM-u?
Pa oni su ti koji se uredovna organizacija za telekomunikacije i oni su ti koji dodjeljuju i imaju vas identifikacijski broj upisan u bazu kojom raspolazu i lucke kapetanije i agencija traganja i spasavanja.
Pretpostavljam da ako ne platis HAKOM-u jos uvijek ces bit u mogucnosti poslat DSC Distress ali bez identifikacije. Radiofonijom (glasovni pozivom na odabranom VHF kanalu) ce te u svakom slucaju moc raspolagat bez obzira platili dozvolu ili ne.
Znaci neprijavljena radio stancia radi kad je montirate u brod.
Sta se tice kazne pa valjda ce vam pri rutinskoj kontroli plovila od strane pomorske policije ili Kapetanije trazit dozvolu od HAKOM-a ukoliko vam nadju stanicu ili antenu. Dakle imas stanicu + nemas dozvolu = zahlen bitte