Radiostanica u skladu sa zakonom

Zakonske odredbe, uvoz i registracija plovila i motora, sigurnost plovidbe …

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Radiostanica u skladu sa zakonom

PostPostao/la mkapov » 02. 07. 2016. (20:56)

mkapov je napisao/la:Radio stanica sa dozvolom od HAKOM-a je uvjet koji brodica mora zadovoljiti i da bi imala vecu zonu plovidbe. Dakle onim brodovima/brodicama koje zele ploviti sirom plovidbene zone III , VHF stanica treba radi sigurnosti plovidbe.

Ovo gore je kriva informacija. Hvala sta ste me ispravili.

Razlog zasto sam uopce tija nesto napisat je sta mi je krivo da ljudi razmisljaju kako ustedit na racun sigurnosti na moru a mozda im se upravo takav stav vrati ka bumerang u mogucim teskim trenucima.
mkapov
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Nema nista

PostPostao/la Basaforca » 02. 07. 2016. (21:20)

Potreba za VHF-om je profesionalna deformacija :wave:
Basaforca
Senior Member

Tip plovila: Pilotina Marušić 950

PostPostao/la pagus » 02. 07. 2016. (21:35)

mkapov je napisao/la:Razlog zasto sam uopce tija nesto napisat je sta mi je krivo da ljudi razmisljaju kako ustedit na racun sigurnosti na moru a mozda im se upravo takav stav vrati ka bumerang u mogucim teskim trenucima.

Ma ne razmišljam ja kako uštedit na račun sigurnosti na moru, nego kako uštedit na račun države koja mi naplaćuje posjedovanje radio stanice kao da ću preko te radio stanice slušati zabavne emisije, puštat muziku i pričati viceve . . . :Other9: Ne bi li baš toj državi trebalo biti u interesu da zbog veće sigurnosti na moru svaka barka ima radio stanicu, a ne naplaćivati godišnja davanja, tj. globiti budalu (što će reći mene slika ) koja ima na brodu VHF stanicu iako stanica po pravilniku nije obavezna ?
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la bobipu » 03. 07. 2016. (10:08)

Evo pitanja neznalice....montiram radiostanicu na barku i ne prijavin je nigdje...dali ona radi? i kako mi mogu naplatit nešto zato šta je imam u barci?! Ja stvarno nemam pojma niš o tome kako funcionira,,,pa možda pišem i štupidece pa me ispravite...ili objasnite ... :roll:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la ab ovo » 03. 07. 2016. (11:00)

Ni ja nemam pojma o tome, ali ....
Meni to izgleda isto kao kad ne prijaviš televiziju. :silent:
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la škampar » 03. 07. 2016. (12:03)

baš pišeš štupidece,sačekaj bliski susret pa ćeš vidjeti kako češ proći.
škampar
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: elan 22 fl

PostPostao/la bobipu » 03. 07. 2016. (15:19)

A pazi..nemam je u barci..forši je meten...ako ih ima sa unutarnjom antenom...meten je u kabini di se ne vidi od vana pa nek mi pušu u guz**u.......
Svi kredu na sve kraje...ne prijaviš tv...smuljaš malo tu...prodaš malo plave nafte ekipi jer ako je ne špendaš drugo lito ti smanje....kredeš malo struje za zva apartmana ča si učinija do hiže...i tako dalje..kod nas je tako...koliko tega plačamo ovoj državi za gluposti ..pa čovik se štufa ..da ga neki jebucka i počmeš gledat kako da njih ..pa bar malo nešto...za dušu....zajebeš....za psihu...
Ovako plačam konstantno porez na budale......onako bi bar zna ča plačam.... :crazy: :crazy:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

PostPostao/la mkapov » 03. 07. 2016. (23:01)

bobipu je napisao/la:Evo pitanja neznalice....montiram radiostanicu na barku i ne prijavin je nigdje...dali ona radi? i kako mi mogu naplatit nešto zato šta je imam u barci?! Ja stvarno nemam pojma niš o tome kako funcionira,,,pa možda pišem i štupidece pa me ispravite...ili objasnite ... :roll:

Ako pogledate dozvolu od HAKOMA vidi se da vlasnik brodice nakon zavrsene registracije dobije jedinstveni digitalni identifikacijski broj radio stanice.

Taj broj se unese u radio stanicu i sluzi kao jedinstvena identifikacija plovila u digitalnoj komunikaciji. U prevodu to znaci da jednim pritiskom na tipku "distress" obavjestavas sve druge VHF radio stanice sa istom funkcijom da imas problem. Pritiskom na tipku Distress pobudit ce te digitalni selektivni poziv (DSC-Digital selective code) i vrlo glasan zvucni alarm na svakoj stanici koja primi vas signal pogibelji a sama poruka ce sadrzavati informacije o posiljatelju, poziciji, vremenu, vrsti pogibelji(pozar, nasukanje itd.) i VHF kanalu na kojim trazite pomoc. U mgucnosti ste cak i samim pozivom promijeniti radni kanal svih drugih radio stanica koje prime vas DSC poziv i dalje nastaviti komunikaciju putem radiofonije. Ovo sve je vrlo korisno u svrhu identifikacije pogibelji: ko je, kada je, gdje je i sta mu je.
Zasto placamo HAKOM-u?
Pa oni su ti koji se uredovna organizacija za telekomunikacije i oni su ti koji dodjeljuju i imaju vas identifikacijski broj upisan u bazu kojom raspolazu i lucke kapetanije i agencija traganja i spasavanja.

Pretpostavljam da ako ne platis HAKOM-u jos uvijek ces bit u mogucnosti poslat DSC Distress ali bez identifikacije. Radiofonijom (glasovni pozivom na odabranom VHF kanalu) ce te u svakom slucaju moc raspolagat bez obzira platili dozvolu ili ne.

Znaci neprijavljena radio stancia radi kad je montirate u brod.

Sta se tice kazne pa valjda ce vam pri rutinskoj kontroli plovila od strane pomorske policije ili Kapetanije trazit dozvolu od HAKOM-a ukoliko vam nadju stanicu ili antenu. Dakle imas stanicu + nemas dozvolu = zahlen bitte
mkapov
New Entry

PostPostao/la mstim » 03. 07. 2016. (23:13)

Koliko kosta dozvola...
mstim
Senior Member

Tip plovila: Rent A Boat

PostPostao/la mkapov » 03. 07. 2016. (23:27)

mkapov je napisao/la:
bobipu je napisao/la:Evo pitanja neznalice....montiram radiostanicu na barku i ne prijavin je nigdje...dali ona radi? i kako mi mogu naplatit nešto zato šta je imam u barci?! Ja stvarno nemam pojma niš o tome kako funcionira,,,pa možda pišem i štupidece pa me ispravite...ili objasnite ... :roll:

Ako pogledate dozvolu od HAKOMA vidi se da vlasnik brodice nakon zavrsene registracije dobije jedinstveni digitalni identifikacijski broj radio stanice.

Taj broj se unese u radio stanicu i sluzi kao jedinstvena identifikacija plovila u digitalnoj komunikaciji. U prevodu to znaci da jednim pritiskom na tipku "distress" obavjestavas sve druge VHF radio stanice sa istom funkcijom da imas problem. Pritiskom na tipku Distress pobudit ce te digitalni selektivni poziv (DSC-Digital selective code) i vrlo glasan zvucni alarm na svakoj stanici koja primi vas signal pogibelji a sama poruka ce sadrzavati informacije o posiljatelju, poziciji, vremenu, vrsti pogibelji(pozar, nasukanje itd.) i VHF kanalu na kojim trazite pomoc. U mgucnosti ste cak i samim pozivom promijeniti radni kanal svih drugih radio stanica koje prime vas DSC poziv i dalje nastaviti komunikaciju putem radiofonije. Ovo sve je vrlo korisno u svrhu identifikacije pogibelji: ko je, kada je, gdje je i sta mu je.
Zasto placamo HAKOM-u?
Pa oni su ti koji se uredovna organizacija za telekomunikacije i oni su ti koji dodjeljuju i imaju vas identifikacijski broj upisan u bazu kojom raspolazu i lucke kapetanije i agencija traganja i spasavanja.

Pretpostavljam da ako ne platis HAKOM-u jos uvijek ces bit u mogucnosti poslat DSC Distress ali bez identifikacije. Radiofonijom (glasovni pozivom na odabranom VHF kanalu) ce te u svakom slucaju moc raspolagat bez obzira platili dozvolu ili ne.

Znaci neprijavljena radio stancia radi kad je montirate u brod.

Sta se tice kazne pa valjda ce vam pri rutinskoj kontroli plovila od strane pomorske policije ili Kapetanije trazit dozvolu od HAKOM-a ukoliko vam nadju stanicu ili antenu. Dakle imas stanicu + nemas dozvolu = zahlen bitte

Propustih vazno napisat:
Radio stanica je vama na raspolaganju u slucaju vase ali i pogibelji neke druge brodice. Dakle solidarna briga o ljudima, brodima i okolisu je nesto sta bi trebalo ubacit u ovu raspravu.

Zakljucak:
Da li se ISPLATI placat dozvolu HAKOM-u? NE ako ste sigurni da se vama i drugima na moru nece nikad nista lose desit.
mkapov
New Entry

PostPostao/la mkapov » 03. 07. 2016. (23:44)

pagus je napisao/la: Ne bi li baš toj državi trebalo biti u interesu da zbog veće sigurnosti na moru svaka barka ima radio stanicu, a ne naplaćivati godišnja davanja, tj. globiti budalu (što će reći mene slika ) koja ima na brodu VHF stanicu iako stanica po pravilniku nije obavezna ?

Apsolutno se slazem s vama. U svrhu promicanja sigurnosti na moru ministarstvo pomorstva bi trebalo reagirat i radit na umanjenju cijene dozvola za brodice do cijene pokrivanja troskova izdavanja same dozvole. HAKOM je neprofitna organizacija u sluzbi drzave pa bi tako drzava mogla i promijeniti pravilnik.
mkapov
New Entry

PostPostao/la bobipu » 04. 07. 2016. (17:15)

mkapov je napisao/la:
pagus je napisao/la: Ne bi li baš toj državi trebalo biti u interesu da zbog veće sigurnosti na moru svaka barka ima radio stanicu, a ne naplaćivati godišnja davanja, tj. globiti budalu (što će reći mene slika ) koja ima na brodu VHF stanicu iako stanica po pravilniku nije obavezna ?

Apsolutno se slazem s vama. U svrhu promicanja sigurnosti na moru ministarstvo pomorstva bi trebalo reagirat i radit na umanjenju cijene dozvola za brodice do cijene pokrivanja troskova izdavanja same dozvole. HAKOM je neprofitna organizacija u sluzbi drzave pa bi tako drzava mogla i promijeniti pravilnik.

E ovo potpisujem i livom i desnom... :clap: :clap:
zbog svoje i tuđe sigurnosti je kupiš i platiš....a ostalo je porez na ..zna se kega....i gps kupiš iz xy razloga...i koristimo...e sad nejbolje da se neki domisli naknadu za korištenje gps signala sa pustih satelita koje koristimo.... :roll:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

PostPostao/la pagus » 04. 07. 2016. (17:43)

bobipu je napisao/la:...e sad nejbolje da se neki domisli naknadu za korištenje gps signala sa pustih satelita koje koristimo.... :roll:

MUČI !!! . . . slika . . . mogli bi te čut pa otvorit HASKOM (Hrvatska Agencija za Svemirske Komunikacije) i kao prvu mjeru uvest GPS-arinu slika
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la lupis » 04. 07. 2016. (20:32)

Na moru sve pršti od sigurnosti,kao i na kopnu...hahaha,pa platite i to ....,održavanje objekata za sigurnost plovidbe a rijetki poznaju propise,obavezno osiguranje protiv kupača...,radio stanica u skladu sa zakonom ,zašto ne...,dok plove brodovi bez pregleda,bez oznaka,bez zastava,bez pojaseva,bez goriva ..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la emariner » 18. 03. 2017. (15:41)

Malo bi temu osvježio po ovom pitanju. Naime na stranicama HAKOM-a pronašao sam ovaj pdf https://www.hakom.hr/UserDocsImages/2014/radiokomunikacije/VL-RK-KP-KOR-Upute_ePlovila_web-20140220.pdf.
Na stranici 19/22 su naknade za izdavanje dozvole. Koliko sam uspio zbrojiti nakupilo se 500 kunića za prvi put ili promjenu po dozvoli od kojih je godišnja naknada 250 kn i tako svake godine. Naime nemam problema sa ovih 250 kn godišnje iako smatram da uvik može niže ili barem neka sezonska, kvartalna, polugodišnja tarifa, ali da to treba platiti svakako DA.
Ako je netko imao nedavno vađenje dozvole molio bi da ovo potvrdi ili dematira.

prtsc
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje ružno pivat nego lipo plakat..
emariner
New Entry

Tip plovila: Cobra 499 Mariner 90

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ploviti u okvirima zakona, sigurnost plovidbe

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.