Koncesije na sidrista u uvali

Zakonske odredbe, uvoz i registracija plovila i motora, sigurnost plovidbe …

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Adriatic 790 Adria 800

PostPostao/la lupis » 03. 08. 2023. (13:00)

peroLA je napisao/la:vjerujem ako su oba ili bar jedan u priči normalni da nebi bilo problema pogotovo domaći, ovo što sam napisao da sam bio na slobodnoj bovi bezproblema besplatno za bevandu... ja sve rješavam benvandama i da se normalno ponašam prema njima svima, i ako treba platio bi radije nego se selio ili neznam šta, bitno mi je da sam komodan i siguran

Teško da će oba bit normalni...,ako i jedan..

Bitno da su na istoj frekvenciji...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la som » 03. 08. 2023. (16:37)

peroLA je napisao/la: ako treba platio bi radije nego se selio ili neznam šta, bitno mi je da sam komodan i siguran

Plovim po ovom nasem jadnom mor vise od 40 godina. Nikada ali bas nikada se nisam sveza za bovu a spavam na sidru vise od 100 dana godisnje. Vjerujem iskljucivo svom sidru i sebi. Na bovama se osjecaju sigurno samo oni šta nisu navikli na more i nisu sigurni u sebe i svoje sidrenje a i oni sta rone pa provlace konope kroz stara kolpomorta, i kroz boktepitajšta. Kad ih vidim umrem od smija.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la peroLA » 03. 08. 2023. (21:08)

Slazem se Ribi, trebali bu prebacit kamo spada...Some, znaci opisana situacija zelis biti na Silibi slobodno mjesto za galeba na rivi samk se treba vezat kao svi ostali..ti bi bacio aidro izvan lukobrana ili medju barke u pijesak da ti zakaci u koji lanac, bilo je pitqnje za Silbu tako je i odgovoreno, znaci paralelno s rivama su spusteni lanci za koje se normalni ljudi vezu... je bolje na rivi dva metra od centra ili na sidru strucnom..definitivno sigurnije i komodnije vani na sidru nego u lukobranu..pogotovo amateru
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la som » 04. 08. 2023. (04:53)

Ko bi poveza sta ti pises.
Prvo kazes da triba zaronit pa provuc konop. Kroz sta i gdje i ciji blok?
Prvi put cujem da postoje bove unutar lukobrana, obicno su vezovi s murinzima.
Ko se normalan sidri u portu. Sam kazes da rade platis pa si miran i komodan na bovi. Mozda sam ja to sve krivo shvatio. Inace se izbjegavam vezat u samom centru mista ako je to moguce. Nemres pr..ut a da ti svi ne vire u brod.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

ĐITAŠI

PostPostao/la peroLA » 04. 08. 2023. (08:25)

evo ovdje nastavljam da ne ofam temu adriatika.... dakle kad je riječ o Silbi godinama je južno privezište iza lukobrana besplatno ali moraš stavit svoj konop, navodno koncesionar i lučka se nešto zakačili pa je netko valjda izvadio muringe... 2015 sam tamo uredno platio kasnije više nisam... dubina je nekih 2m cca i pijesak je, a paralelno za molovima je taj lanac po dnu za kojeg se ljudi vežu.... ovo pišem najmanje 5 put... vjerojatno onaj koji ne želi biti na par metara od trgovine, restorana i centra, pa da prošeće do plaže Šotorišće nego će rađe biti na svom siugrnom sidru da uopće nije važno pa neznam zašto uopće se mješa u temu... onaj tko dolazi prvi put na Silbu valjda će bit interesantno je pogledat i da bude siguran i komodan... super je je isto nekome sigurnije vlastito sidro sa ženom i djecom na adriatiku na nepoznatom terenu i po mojoj znanju sa sigurno ne 100ukupnih sidrenja iskustva, po ovoj gužvi i sra+++ od vremena... Silba je predivna i svakako je treba doživjeti i sa što manje stresa.... Silba je i poznata što je 2016 koncesionar vukao talijana za lanac jer se sidrio blizu njegove bove, eto... kome je cilj maksimalno ušparat na svom sidru, i svađat se sa turistima i koncesionarom, umjesto uživat slobodno... jer inače sidrenje je svaki put super, nikad ne otkači, nikad ne zakači, pogotovo na nepoznatim terenima
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Re: Koncesije na sidrista u uvali

PostPostao/la Gec » 04. 09. 2023. (16:04)

Bio sam ove godine na Silbi i Susku, situacija na Silbi (Sotorišće) je takva da koncesionar nije dobio dozvolu za postavljanje svih 25 bova nego svega deset, može se sidriti bliže plaži u koncesijskom polju.
Pošto nije bilo slobodnih bova tamo sam i sidrio, čovjek došao naplatiti i nakon malo razgovora dogovorili se za 15 eura jer kaže da mogu sidriti izvan polja ako ne želim platiti, naravno da sam platio.
Inače lik nije baš normalan, nisam uspio razaznati jel pijan ili na nekim drogama :) , sto se tiče veza u lučici tamo je kaos i vez se može uhvatiti u jutarnjim satima kad brodovi isplovljavaju no uvijek netko vani čeka pa slijedi borba tko će biti brži. Spavanje na sidru ili bovi nije baš ugodno jer vjetar vrti u svim smjerovima tokom noći a ima i valova, treba pustiti dosta sidra i imati u vidu što se može desiti kad se promijeni smjer vjetra.
Na Susku ima uvijek slobodnih bova i mjesta za sidrenje, marina je puna no sad bi se možda i mogao uloviti kakav vez, mi smo sidrili i isto nije bilo baš dobro spavanje jer je uvala dosta otvorena, slično je i na bovama, sidrenje nitko ne naplaćuje. Ilovik je isto bio pun, nije bila slobodna nijedna bova.
Gec
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Crownline Bayside 765

PostPostao/la peroLA » 04. 09. 2023. (16:17)

imas video od toga sa silbe kako vuče talijana ;)
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Gec » 04. 09. 2023. (16:24)

josey je napisao/la:hipotetska situacija,
uvala ima 20 bova, i svih 20 bova je zauzeto.
ja bacim sidro i nikom ne smetam.
za sto tocno koncesjonar meni moze naplatit "vez" ?
Može naplatiti sidrenje u koncesijskom polju za što on plaća koncesiju a može te i potjerati sa sidra ako ugrožavaš ostale nautičare na bovama ili možeš sidrom zakačiti nešto na dnu. Ukratko on je Bog i batina u tom polju a ti ako ti se ne sviđa možeš sidriti besplatno izvan polja.
Gec
Member

PostPostao/la Gec » 04. 09. 2023. (16:34)

peroLA je napisao/la:imas video od toga sa silbe kako vuče talijana ;)
mislim da sam to gledao, jel to ono gdje psuje sve po spisku digiću :)
Gec
Member

Prethodna

Natrag na Ploviti u okvirima zakona, sigurnost plovidbe

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.