Domet plovidbe plastične brodice od cca 5m

Zakonske odredbe, uvoz i registracija plovila i motora, sigurnost plovidbe …

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Domet plovidbe plastične brodice od cca 5m

PostPostao/la josme » 18. 11. 2016. (18:53)

el passo je napisao/la:..... sam se oženio, prestao ići na more pa sam prodao istranku nakom 3 godine stajanja iza kuće

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :o prodao Istranku : Surprise 1: ...sram te budi.... :Angry53:
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la šetač pasa » 22. 01. 2017. (13:56)

Puno dobrih savjeta si već dobio, čak toliko da je i zbunjujuće. Ako si odlučio na brod cca 5 metara, možda bi mogao razmisliti o barem 5,5 do 6 m, a tu već imaš veći izbor i više mogućnosti, ovisi je li ti bitna brzina ili više voliš polako. Pola metra ili metar dat će ti neslućeno više komfora. Mislim da nije spomenuto, ali brodica s motorom jačim od 25 ks treba imati godišnje osiguranje (ako se nije nešto promijenilo). Nije visok trošak, ali se skupi s ostalim naknadama za vez, pomorsko dobro, uporabu uređaja za sigurnost plovidbe i dr. Vidim da te jako muči maestral i tu ti pomaže jedino natkabina. Na brodu od 5,90 je malo manje nezgrapna nego na kračim brodovima. A ako poželiš na lignje zimi, natkabina ti je opet spas jer ti daje zavjetrinu. Ako nisi siguran, poslušaj savjet i ljeti rentaj ili se povezi s nekim u brodu od 5 ili 5,90 m s natkabinom i bez nje pa odluči. Idealnog broda nema, sve je stvar kompromisa i onog za što ćeš ga pretežno koristiti.

I da, namjerno nisam spominjao ni jednog proizvođača da ne odemo u OT rasprave.
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." - Voltaire
Što više upoznajem ljude, draži su mi moji psi.
šetač pasa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Ven 590 Z

PostPostao/la vr1983 » 22. 01. 2017. (21:16)

šetač pasa je napisao/la:Puno dobrih savjeta si već dobio, čak toliko da je i zbunjujuće. Ako si odlučio na brod cca 5 metara, možda bi mogao razmisliti o barem 5,5 do 6 m, a tu već imaš veći izbor i više mogućnosti, ovisi je li ti bitna brzina ili više voliš polako. Pola metra ili metar dat će ti neslućeno više komfora. Mislim da nije spomenuto, ali brodica s motorom jačim od 25 ks treba imati godišnje osiguranje (ako se nije nešto promijenilo). Nije visok trošak, ali se skupi s ostalim naknadama za vez, pomorsko dobro, uporabu uređaja za sigurnost plovidbe i dr. Vidim da te jako muči maestral i tu ti pomaže jedino natkabina. Na brodu od 5,90 je malo manje nezgrapna nego na kračim brodovima. A ako poželiš na lignje zimi, natkabina ti je opet spas jer ti daje zavjetrinu. Ako nisi siguran, poslušaj savjet i ljeti rentaj ili se povezi s nekim u brodu od 5 ili 5,90 m s natkabinom i bez nje pa odluči. Idealnog broda nema, sve je stvar kompromisa i onog za što ćeš ga pretežno koristiti.

I da, namjerno nisam spominjao ni jednog proizvođača da ne odemo u OT rasprave.

hvale vrijedni savjeti na koje cu se samo nadovezati...
brod od 5.5m je nemjerljivo upotrebljiviji od 5m koji je uvijek tijesan, zapravo je nevjerojatno koliko je tih pola metra ogromna razlika a cijena veza ako si na komercijali je ista do 6m, barem u većini lučica. Usto širina broda je po meni najbitnija stavka na tako manjim plovilima jer brod od 2.30m širine nema veze s brodom širine 2m, ovaj potonji je daleko šešulastiji i skučen na krmi.
Još jedan savjet je na brodici od 5m izbjeći bimini tendu koja brod zatvori do te mjere da te nervira u svakoj situaciji...ako je visoka ne štiti od ničega, ako je niska moraš non stop biti pogrbljen ispod, ako mislis da ces je non stop sklapat otvarat zaboravi, oces tri puta i onda ce ti je bit pun kufer, za ribolov nula...same inox ruke oko tebe nemozes ribu izvuc na brod niti manevrirat štapom...
ili ići na opciju natkabine ili smislit nekakav T-top sa pleksijem protiv vjetra
evo to su onako savjeti iz iskustva da ne ponavljas moje greske :wave:
vr1983
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Karnic 2250

PostPostao/la ginekol7 » 23. 01. 2017. (09:33)

Točno je to da je brod od 6 m komodniji, bolji, sigurniji....od onoga od 5 m. Nećete vjerovati ali brod od 8 m je još komodniji.....
Neki kažu da je brod od 10 m ludilo od komoda. Uzet u čarter Bavariju od 15 je još.....
Molim pogledati PRVI post i pitanje:......do 5 (PET)metara....? Nemojte čovika zbunjivati teorijom i pričom kako je veći brod
VEĆI od manjega. Ako neko ima znanja i iskustva u tome pogledu neka ga ispriča. Ovo napisivanje radi napisivanja ničemu ne
koristi.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la peroLA » 23. 01. 2017. (09:42)

ja sam od 5m koristio više klasiku tj. istranku, no isto i sa starim motorom t4 i najbolje sa mercury 6... moj stav prema toj barki je bilo isto kao prema vegi... takle kabina eventualno za se sklonit i za držat stvari.. u to vrijeme se je i motor vadio i spremao u kabini... i nikad nisam imao viziju da bih s tom barkom krstario, čak nisam ni spavao u njoj iako su neki i znali ić preko do Cresa, s toga ako nisam spavao nije me bilo ni volja pilit daleko i taj brod sam imao za kupanje i dnevne izlete... da se razumjemo ta istranka je bila loše opremljena, godinama u moru, čak ni tende nije imala, pa možda je pustila takav dojam... jedini plus je bio što je bila dosta stabilna jer je imala ogromnu kobilicu..(bila je 78 godište)
za razliku kad sam kupio Dalmatinku s dmbom s njom sam itekako plovio... u početku i kad nije trebalo ;)
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Shile » 23. 01. 2017. (11:22)

Domet...pa nije to kladivo Sandre Perković pa da se baca pa di padne padne...domet je koliko imaš benzina i koliko te motor služi :D ...
Uostalom piše ti u papirima koliki ti je max domet :D od obale...uz obalu možeš ti i do Grčke...
Ovako.
Ja govorim o 5 metarskoj brodici tipa Istranka pošto i sam opslužujem jednu (čitaj dvije :D )...
Kao mladac sam oplovio od Umaga do Pule (7 dana) i Pula - Opatija (5 dana)...ljetne đite jedno 3-4 godine zaredom 97-00.Ja i tada cura, buduća žena...
Istranka uređena, od djeda Itala, sa kabinom i natkabinom, zatvorena tenda.Spremišta u sjedalima unutra i vani.Yamaha 9.9 4t i t4.8 pomoćni.
U krmi tehničko spremište, benz, baterija, alat, koja špaga.U vanjskim sjedalima spremišta za razno, šator, koji dušek i slično...
Prvi dan teglio mali 2m gumenon...al ga nakon toga stavio ispod sjedala.
U kabini ploča između onih ležajeva, dobiven "veliki" ležaj taman za dvoje...tada mladih :D ... ispod spremište.
Na vratima i bočno police sa nužnom hranom i vodom.Pošto sam se držao obale nije sad bilo frke oko toga.
Meni ništa nije falilo.Nije komfor baš neki ali se da...gotovo da moš i još jedno dijete, razumnog godišta, negdje pospremit :D.

Plovidba je bila "gradska"...uvala da je blizu naselja zbog "opskrbe":D a opet da je divljina...
Brzinu tada nisam mjerio, nisam ni imao s čime a niti me bilo briga...al sada bi rekao 4-4.5 nmh...Yamaha je prela na pola gasa...trošila 2l/h...
Ribolovni pribor je tada ostao doma, al i za to bi se našlo mjesta...samo nije bilo primarno a i prije toga sam temeljito očistio iznutra i izvana barku :D...

Dakle može se...al da je u večem bolje ne treba niti pričat.
Ako je i dalje naglasak na 5m onda je oprema brodice i organizacija spremišta jako važna.

Miljon puta mi je palo na pamet ili se njuškalo za veči brod...Dalm ili Prim...al se odustalo zbog "uvjeta".
Istrankicu mogu dovest doma, i u Kavran i u Puli doma u kortu, Zuber je voza bez problema, održavanje gotovo simbolično.Vez sada plačam, 250 kn/mj...druga je na "svom" vezu...
Za pola metra/metar duže sve mi ide na gotovo duplo ili se komplicira izvlačenje i održavanje, a za ono što meni treba, gdje su mi pošte ili za ljetni kupanjac meni je ovo taman.Jednostavno nedam... :D
Shile
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la ginekol7 » 24. 01. 2017. (08:03)

I to je -TO!! :thumbup:
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la Ivek Zagorec » 30. 05. 2023. (09:56)

Baš zanimljiva tema. Puno korisnih savjeta, samo tema nije baš aktivma više?
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

Prethodna

Natrag na Ploviti u okvirima zakona, sigurnost plovidbe

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.