Registracija plovila u gospodarske svrhe

Zakonske odredbe, uvoz i registracija plovila i motora, sigurnost plovidbe …

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Registracija plovila u gospodarske svrhe

PostPostao/la brbuljonko » 05. 04. 2018. (13:35)

Pozdrav ekipa imam par pitanja za koje sam siguran da cete mi znat odgovorit
1.Ukoliko imam gliser/gumenjak ili neko drugo plovilo dimenzije 6-8m i zelim registrirat u gospodarske svrhe namjena za taxi prijevoz i najam kome se sve moram obratit osim luckoj kapetaniji dali mi je potrebna koncesija ako mislim samo iznajmljivat,i koliko je potrebno za pre registraciju plovila na gospodarske svrhe

2.Dali je moguce raditi ribolovne izlete sa turistima lov sa stapom iz barke i sto je potrebno za to?
brbuljonko
New Entry

Tip plovila: ucka 410

Re: Registracija plovila u gospodarske svrhe

PostPostao/la tun » 05. 04. 2018. (13:52)

Pitanje broj 2. Moraš prethodno imati povlasticu za gospodarski ribolov onda tek možeš dobiti za turiste
tun
Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: adriatic 79.0

PostPostao/la madi » 05. 04. 2018. (15:48)

brbuljonko je napisao/la:1.Ukoliko imam gliser/gumenjak ili neko drugo plovilo dimenzije 6-8m i zelim registrirat u gospodarske svrhe namjena za taxi prijevoz i najam kome se sve moram obratit osim luckoj kapetaniji dali mi je potrebna koncesija ako mislim samo iznajmljivat,i koliko je potrebno za pre registraciju plovila na gospodarske svrhe

Za preregistrirat na gospodarske svrhe moraš prvo pokucat na vrata HRB (od njih dobiti neki papir) a potom kapetanije (to je staro možda 2godine), za djelatnost prijevoza putnika ne treba koncesija (prije 4godine su ukinuli tu odredbu) a za rent a bota, mislim da isto ne treba koncesija.
madi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la egotrip » 05. 04. 2018. (19:23)

ako postoji brod iste marke i veličine u istoj kapetaniji mislim da nije potreban certifikat od hrb,samo neki 40 kuna biljega ,i nekih 200 300 kuna,ne znam tocno
egotrip
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: gs nautica open 550 yamaha 100 4t

PostPostao/la madi » 05. 04. 2018. (19:40)

egotrip je napisao/la:ako postoji brod iste marke i veličine u istoj kapetaniji mislim da nije potreban certifikat od hrb,samo neki 40 kuna biljega ,i nekih 200 300 kuna,ne znam tocno

Nisam baš siguran, jedino ako si jakooo jakooo dobar s kapetanom pa da ti "zamrlja" ...
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la brbuljonko » 09. 04. 2018. (22:47)

gliser je ponaden kakva je procedura sa prijepisom placanjem poreza i sto sve moram obavit da bi poceo vrsit taxi prijevoz na moru
brbuljonko
New Entry

Tip plovila: ucka 410

PostPostao/la jdrop » 28. 09. 2022. (09:48)

Pozdrav

Da oživim temu i izbjegnem ponavljanje kakva je trenutna situacija za jednodnevno rentanje open fishera od 5.5 m do max 3nm od obale?

Znam da je potrebano minimalno, a nadopunite ako sam što propustio ili pogriješio:
-paušalni sezonski obrt
-plovilo registrirano na obrt tj. u gospodarske svrhe

Na koju djelatnost otvoriti obrt i u čemu su razlike između djelatnosti:

77.21 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) opreme za rekreaciju i sport, bez rukovatelja:
– čamaca za razonodu, kanua, jedrilica

77.34 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava, bez rukovatelja:
- komercijalnih čamaca i brodova

50.10 Pomorski i obalni prijevoz putnika
– prijevoz putnika morem i priobaljem, redoviti ili izvanredni:
prijevoz brodovima ili čamcima za izlete, kružna putovanja ili razgledanje
Ovaj razred također uključuje:
– iznajmljivanje čamaca za razonodu s posadom za prijevoz morem i priobaljem (npr. za ribolov)

NKD 2007 klasifikacija : https://e-obrt.gov.hr/dokumenti/nkd2007 ... enjima.pdf

Da li 50.10 povlači ishođenje dodatnih dozvola npr dozvola za upravljanje plovilom C kategorije, dozvola za gospodarski ribolov i ribolovni turizam i sl.
Jesam li u prekršaju ako se bez 50.10 nalazim u plovilu i smijem li upravljati njime za vrijeme rente, nešto kao skiper?
Kako se legalno može koristiti plovilo za gospodarske namjene u privatne svrhe? Račun s popustom ili nešto slično?
jdrop
New Entry

Tip plovila: Phoenix F55

PostPostao/la peroLA » 28. 09. 2022. (10:09)

nisam siguran ovo za paušali, paušali znači da plaćaš paušalni porez za svaki kvartal kroz cijelu godinu, neznam dali je to najbolje za sezonski to vidi sa knjigovođom, i isto znam da paušalni nemože za bilo koju djelatnost. Plovio mora bit registrirano u gospodarsku svrhu u svakom slučaju... djelatnost provjeri ili jednostavno vidi u obrtnom registri kako imaju drugi... C kategorija ti ne treba ako ne voziš ljude van 3nm. ostalo neznam... ovoga za ribolov ima sve više... ima i svih zona.. npr. ti negdje ploviš i zaustave te i kažeš da ideš tankat ili da testiraš nešto itd....
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

Natrag na Ploviti u okvirima zakona, sigurnost plovidbe

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.