Nakon puno pitanja i "nesuvislih" lutanja, evo polako se blizi vrijeme pocetak remonta moje nove stare Primorke.
Pa bi bilo vrijeme da iznesem svoje planove koje cu amaterski dokumentirati i raditi.
Cilj ovog broda je da bude po mom guštu u prvom planu. Ne mora biti brz, sve preko 6 je dovoljno. Volim da bude po mojim zamislima, po mogucnosti da ja odradim ukoliko mi vrijeme i posao dopusti.
No ako necu stici ili moci jer nemam ni garazu ni prostor, nije problem da se plati. Volim kada sam radim jer onda znam na cemu sam i dokle moze ici.
Problem mi je ako majstori ne naprave kvalitetno (tipa Ven spojler), a dobrog majstora je tesko naci.. tako da bi radije sam kemijao.
Bavim se informatikom. Nemam vjestine drvodjelstva niti plastike, ali sam radio davno na Elanu t401 sa plastikom tako da osnove imam.
Na bivsoj dalmatinki sam struju sam odradio, i solare, minn kotu itd.
Tada sam naucio na sto moram paziti a tablice debljine zica i opterecenja sam proguglao. Hocu rec, da se sve ako ima volje i puno opreza i naravno pomoci ovako ako nesto zapne.
Prije pocetka, volim vrlo dobro razmisliti o svemu, o svim smjerovima, nisam lik koji pocne raditi bez da ne razmislim o mogucim alternativama a otud i ona sva moja prethodna pitanja.
Pa da krenem...
Radi se o brodu 80 godista sa limun krmom i inox platformom.
Nista posebno sređeno. U kabini lijevo ormaric, desno ormaric. Pluto oblozeno, strop brodski pod. Prova kabine sa kalupom gavuna ali sa inspekcijskom rupom za gavun naprid.
Pogoni ga Farymann FK3, 3 cilindra od 18ks i ide jako lijepo. Desna strana elise.
Nadkabina drvena ali dobrim djelom plastificirana, ne vidi se prelazak plastike i drva.
Sam kokpit bez preinaka.
Stanje plastike nacelno ok uz izuzetak ispod kabine u dnu jedna osmozica jer je kolumba punjena šljunkom i plastikom pa nije zasticeno, a ima ih sigurno jos digod a to kada izvadim brod.
Pitura palube je losa, orginal gelcoat pituran bez dovoljno brusenja, vjerojatno da se ne izgubi protuklizna povrsina pa se ljusti.
Trup vani je uredan, pituran, odrzavan. Podvodni dio sam preronio i izgleda ok koliko se moze viditi iz mora (liti).
Klasicni problemi bokostitnice su i tu prisutni + popustila ograda pa ulazi jaca kisnica kroz rupe. Uz dodatak par rezanja, malo boka klupe za postavljanje dodatnog rezervara i malo podnica vjerojatno kada se motor ili kopča vadila.
Motor... ide fino. radi fino. Ali ja nemam pojma o dizelu. Drag mi je jer djeluje stvarno robusnije a i veliki plus mi je zapaljivost dizela tj. nezapaljivost dok brod stoji. Brod se odlicno ponasa po jakim valovima (fantasticno).
Minusi su miris, ulje dok se mjenjaju redovne stvari i kaljuza koja je uvjek masna jer nije ciscena.
Sam motor ima dosta ruzine a ispod motora ima dosta fleka starog ulja sto nije cudno s obzirom na godine i da je vecinu vremena bio u moru i samo vani za reparaciju i koper. Svi serivis motora ostali su rađeni dok je brod bio u moru. No meni smeta ulje. Volim prirodu.
Longarini su pri kraju, u tvrdo je iako ne trese puno jer je 3cilindra. Nije niti pre glasan (honda 10 mi je bila glasnija na dalmatinci).
2x 60L zaplastificirani tankovi
To je onako ukratko.
Planovi su sljedeci a i neka vrlo okvirna cijena:
◉ Špirun - ili napraviti kalup od plastike ili trenutni zadržati od inoxa
◉ Ograda - Nova produžena od linije nadkabine do boka Špiruna da širun ima komotno mjesta i širine za ulazak. Malo povišena ograda da bude od koristi a ne da je u razini koljena. cca 10.000kn
◉ Top hard krov - ne stavljam, ali ide inox konstrukcija sa cca 4.000kn
◉ Solari 2x 100/120w. Služit će kao rukohvat i drzati solare. Razmatram opciju prekloplnih bocnih dodatnih solara koji se na vezu izbace vani sa krutim drzacima i ujedno da sunce ne tuce s boka
Inox i solari su laksi, efekt je slican iako kisa ulazi ali manje. Ima vise zraka, a nocna vlaga je ista kao da je i hard top. cca 4.000kn
◉ Bočna tenda sa nagibnom tendom prema limun krmi da to bas ne izgleda kocka
◉ Na provi i krmi spremista sa poklopcem idu ca i idu oni u ravnini palube sa odvodnim kanalima. cca 5.000kn novo
◉ Gavun na provi se plastificira i stavlja odvod cca u cijeni iznad
◉ Na krmi s obzirom da ima puno mista na limunu, ide sredisnji odvodni ventil jer se nisu podignuti rubovi rezali. Ujedno spremiste koje ce biti u razini se spaja na taj "sifon" odljeva. cca u cijeni ispod
◉ Kokpit klupe idu uz sam rub oplate, dakle micem mrtve bande. cca 5.000kn novo
◉ Santine idu na ciscenje a moram nesto iskemijati jer je u sredini dosta duboko di ne mogu dobro izbrusiti a sigurno nije bajno stanje jer ostane ulja i vode, pumpa ne moze to do kraja isprazniti a bome niti ruka zbog dubine.
◉ Krmena viseca inox platforma ce se zamjeniti sa visecom plasticnom, malo produzenom i nosacem za potencijalno vanbrodski motor. cca 7.000kn novo
U ovom slucaju cu staviti rebrasta pojacanja u limun sa unutrasnje strane a sa vanjske na vrh "stepenicu" za lakse penjanje jer je visoko koje je ujedno ulaz za kabele i dodatna ukruta ukoliko jednog dana a mozda i prije odem na soluciju vanbrodskog motora.
◉ da.... vanbrodski motor. Pokusavam doci do informacija koliko je tesko doci do djelova za UM i majstora koji znaju svoj posao.
Mora ga netko pregledati i odraditi detaljniji pregled, zamjeniti, ocistiti, piturati. Ako dobro vidim, ako ode pumpa to je poprilicno skupo. Racunam oko 14.000kn za generalku bez diranja cilindra. pod uvjetom da je kompresija ok.
Ako ostane trebat ce lungarine raditi opet i odraditi nekako separaciju moguceg ulja od vode, ukoliko ne nađem majstora ide Suzuki 20ks koji je najbolji u odnosu tezina-cijena-performanse a jako je zahvalan i lagan za odrzavanje.
Po tezini osobe na krmenoj platofrmi imam otprilike dojam koliko ce brod "utonuti" a nadomjestak 200kg UM bi nadoknadili akumulatori za solar, gavun sa sidrom koji se do sada nije koristio na provi i pomocni tomosaki koji bi stajao zavucen ispod kokpita
Ovo je jos oko cega se lomim. Elegantnije je VM.. manje je pizdarija, lakse je sve. I taman kada odlucim ici na tu soluciju odem na brod, upalim dizel i promjenim misljenje
◉ Frižider 12/220 cca 7.000kn novo
◉ WC u kabini, kompostni na princip "kazeta" custom made, trosak cca 2.000kn
Toliko za sada. Brod je trenutno aktivan za lignjolov a uskoro ide vani i vidit cemo kako ce se ovo odraditi u par faza da na lito bude plovan
U sljedecem postu amaterska saznanja o razno raznim nacinima izvedbe i radova o pojedinim stvarima koje sam tu naveo.