Limun Primorka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Limun Primorka

PostPostao/la peroLA » 23. 03. 2022. (12:26)

ja sam ga kupio sa 440 sati i sad ima 1200, ne primjećujem razliku od prije ili poslije možda sam lud, isto kao što nisam primjetio +-400 sati sa dmbom koje sam napravio... nov nije čim nije u izlogu a sad kako bih detaljnije opisao u kakvom je stanju neznam... znam da imam tablicu održavanja po kojoj radim, i sve veće akcije su u razmaku od 500-1000 sat i više.... za mene je motor ko nov ako pristojno izgleda, ne dimi, ne troši ulje, pali na minus iz prve itd...
osobno imam barke sa dizelima 12godina a ranije sam koristio od prijteljla... a motori su se vadili u slučaju puštanja kakvog semeringa, prefarbavanja, potopljenja barke, generalke... ja takvih potreba za sad nisam imao
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 23. 03. 2022. (12:56)

dobro puno puno sretnih milja zelim :thumbup:
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la el passo » 24. 03. 2022. (19:20)

Sory...ne kužim vas. Zašto otvarati redovno održavani dizel motor na 1000 sati? Ne pratim više novosti oko vanbrodskih i unutarnjih motora pa sam možda neinformiran...ili krivo informiran...ili pobrkao nešto u svojoj ćelavoj tintari...Se to odnosi na novije generacije??? Jer na ovom forumu su pretežno prije bili preferirani dizeli i govorilo se o nadživljavanju vlasnika, čak i u nekim iznimnim slučajevima i njihovih pokoljenja!!!
Štete što je lupis banirao nelija 27, on je bio stari meštar od dizelaša, baš me zanima što bi on imao reći po toj temi
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la 4ever » 24. 03. 2022. (22:03)

[quote="el passo"]Sory...ne kužim vas. Zašto otvarati redovno održavani dizel motor na 1000 sati

Sory....znam da nije motor ali 19 godina uz normalno odrzavanje bez otvaranja ,tri puta ventile stela i to da nisam nikakve stete i radi,cak znam i dalje od kuce otic par dana .
Mogu zamislit sretne vlasnike sa pravim pogonom :D
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la josey » 25. 03. 2022. (07:05)

tema primorka, mi opet krenuli sa motor vs motor, i dizel vako dizel nako i zavrsavamo na kako ko dozivljava motore / brodove.

ajmo redom, "100 ljudi 100 ćudi" jel tako?
nekome je primorka ruzan brod nekome je lip
nekome je gradac ruzan brod nekome je lip
nekome je A790 ruzan brod nekome je lip brod
nekome su plavuse lipe nekom nisu ...
e sad smo rjesili dilemu, trilemu i sve poli-leme na temu benzin- sveta krava dizel, velik potrosac-mali potrosac...
mislim da ne treba dalje jel tako?

ajmo dalje,
ovo je faking digresija samo takva
"ali 19 godina uz normalno odrzavanje bez otvaranja ,tri puta ventile stela i to da nisam nikakve stete i radi"
kako ga nisi otvara ako si stela ventile?
sta netriba skidat poklopac ventila?
a nace se tu u 19 god jos koji servis, jelda, kakvi semering, koji je isto zahtjeva otvaranje itd.

a onda dolazimo do tog da su SVI ti motori ISPRAVNI, nijedan ne zahtjeva odrzavanje, nijedan nije nikad otkaza na moru, a SVI se bojite tehnickog, jer eto nije bas tako ko sta se prezentira jer su santine pune ulja. A odakle ulje ako je motor ISPRAVAN?
Da se vratim na prvu recenicu "100 ljudi 100 ćudi", i 100 zena 200 sisa ;)
svi imamo drugacija mjerila neceg sto je dobro.
Ja sam odmah rekao i naglasio vise puta MENI, dakle moje misljenje nacin na koji ja vidim motor u brodu i kako ja odrzavam.
Pri tome nisam nista nametao, osim sto sam naglasio da trebate bit svjesni da motor star 19 godina ili sa 1200 sati NIJE NOV motor pobogu, i to je to, nista vise.

dakle ponovicu
imam dizel koji je kao nov ugradjen u brod
znam kako je izgledao prije 5 godina, vidim kako izgleda sad iako ima samo 150 sati, neko bi mi rekao da nisam normalan, jer se na dva vijka malo - malo vidi hrđa, jer se boja malo zamatirala oko auspuha, jer je kuciste urba uhvatilo hrđu, jer su cjevi od mora požutile i to je to. rekli bi NOVI motor jes ti lud? Gospodo sta god vi rekli, NIJE NOV, nit izgleda ko nov.

isto tako imam dizel star 19god sa 1150 sati, neznam kako je izgledao izvana kao nov al znam kako izgleda sad i kako je izgledao iznutra.
mogu samo rec da ni ovaj nakon 5god i 150sati ne izgleda kao NOV, al i dalje izgleda malo bolje od ovog sa 1150 sati, IAKO je na ovom (odnosno mnozina) promjenjeno sve i stavljeno sve novo osim klip, klipnjača, prstenovi.

iman evinrude eteca sa 950 sati radi ko sat, pali ko sat, izgleda ko nov, ma "nijedan servis majkemi" (osim sto sam morao mjenjat sve gume vode i benzina i cistit cjeli sistem)
imam yamahu 80 sa nesto manje od 150 sati, pali ko sat izgleda ko nov, nijedan servis, osim izmjena ulja i cinkova.
e sad, oba rade jednako, bez greske, jel to znaci da je etec novi? jel znaci da je yamaha nova?
Evo ja samo pitam ne namecem svoje misljenje.

I za kraj,
usporedjujete motore koji imaju po 15-20ks po litri, natural aspirated napravljenima u vrime dok je isus isa u osmi ce, sa "to traje vjecno, i nadzivit ce vlasnika", sa motorima novijih generacija turbo, ili kompresor + turbo, koji idu i do 100ks po litri.
Termalna opterecenost im je potpuno ista, load im je isti i rezim rada im je isti? nebi reka :lol: a to onako, ono, maaaalkice znaci za odrzavanje i trajnost motora.
Ovi sa 20ks po litri se vozi na vjecnom loadu od 20% a ovi drugi se voze na 70-80%
tako da i tu usporedjujemo kruske i jabuke.

al nema veze bitno da nisu jasni ljudi koji razmisljaju drugacije, pocevsi od onih koji imaju benzince u brodovima, vanbrodske na krmi do onih ma kome se zuri na moru, jer "staceti 200ks u A800?".
ponavljam 100 ljudi 100 cudi :thumbup:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 25. 03. 2022. (09:43)

neznam kamo ovo vodi ali ja sam samo opisao svoje iskustvo sa motorom koji nije turbo nego se vrtio uvjek manje od 3000, i održavao prema knjizi i savjetima mehaničara te vlastitoj procjeni, uopće mi je nebitno što bi neko drugi imao drugačje planove od proizođača, tko nema problema lako si ih nađe... ja nisam opisao period od 19 godina, nego period od 2014. i 400 i nešto sati do danas... isto tako sam spomenuo štelanje i provjeru ventila za što smo skidali poklopac ali motor se nije vadio kako si rekao da se mora vadit... ja sam znao po savjeti pošpricat motor sa masnim sprejem tako da bude mastan jer su mi tako rekli da je dobro radi zaštite
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 25. 03. 2022. (10:57)

opet ne citas sa razumjevanjem, ili ne pratis temu,
referirao sam se na post 4evera, koji je napisao da u 19 godina nikad nije otvarao motor samo je 3x stelao ventile.
pa kako su se ventili nastelali po duhu svetomu ako ga nisi otvarao ?

a tvojih 3000rpm, ok super.
kao sto sam rekao usporedjuju se motori sa 20ks ili 30ks po litri i loadom od 30% sa motorima od 100ks po litri koji rade na loadu >70%
ako tebi tu nista nije cudno ok :thumbup:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 25. 03. 2022. (12:52)

Moja bivša bila je vitka crnka sa malim sisama. Ova sada je plavuša sa velikim sisama ne bi je dao nizašta na svijetu, nikad bolja.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la josey » 25. 03. 2022. (14:09)

odlicno mozemo u birtiju zajedno, necemo se svadjat oko zena.
bivsoj prosljedi moj broj :lol:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la 4ever » 25. 03. 2022. (15:26)

....lazem i cep od kilera znam nekad otvorit :lol:
4ever
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 25. 03. 2022. (20:51)

al imas kiler na brodu?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la 4ever » 26. 03. 2022. (08:40)

josey je napisao/la:al imas kiler na brodu?

..i ventilator :D
4ever
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 26. 03. 2022. (09:34)

dobri su vam ti dizelasi :mrgreen:

nego, da se vratimo na pilanje i brusenje.
Kolega forumas mi je poslao slike jedne alternative platforme sa stalkom za motor sa rjesenjem od inoxa.

Točno ovako - ne bi. no, ima elemenata koji su mi pozitivni a i neki za koje me zanima zasto je tako napravljeno.
Sama inox konstrukcija je ocito masivno napravljena i to mislim da bi drzalo i 100ks :D .. bar inox bi.
Sama udaljena pozicija motora je dobra, sama ideja mi se sviđa samo zbog glomaznosti ne izgleda dobro.
Mozda bi se moglo ojacanje inoxa odraditi kroz postojecu inox platformu sa pojacanjima da to ne bude toliko vidljivo.

slika slika slika

Ono sto me zanima je zasto je stavio ovu dolje slapu, ako zanemarim da je i na nju ucvrstio inox okomito? zar nije time dobio veci otpor? mislim, limun krma se uopce ne cuje u smislu žuborenja i "vrtloga" kada se brod krece.
Znaju doc valovi na krmu da se uopce ne cuje niti jedan "klok".

Ili se varam ovo sa otporom?

znam da je dobio na stabilnosti, to je jasno kao dan, dali postoji jos neki faktor osim toga?
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la lupis » 26. 03. 2022. (10:34)

Vjerojatno je jedan od onih koji više(slobodnog?) vremena provode u razvijanju ideja,piljenju i nadoštukavanju,uz "popularne" cijene repromaterijala,nego u plovidbi,a gotovo sam siguran da ovaj ribu gotovo i ne lovi na ovako sklepanom brodu.

Vrag zna što je tu u(z)rok ,a što posljedica.

Dobio je možda koju milju za koju se iskreno nadam da će mu pomoć u bižanju od nevere,jer ako ga s ovim svime ko zna kako fiksiranim i proračunatim nadogradnjama na krmi uvati na moru.... :roll:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la josey » 26. 03. 2022. (13:42)

rexi, ispilaj krmeno zrcalo i napravi zdenac ko na istranci/dalmatinci
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot], Luka Barić i 5 gostiju.