tema primorka, mi opet krenuli sa motor vs motor, i dizel vako dizel nako i zavrsavamo na kako ko dozivljava motore / brodove.
ajmo redom, "100 ljudi 100 ćudi" jel tako?
nekome je primorka ruzan brod nekome je lip
nekome je gradac ruzan brod nekome je lip
nekome je A790 ruzan brod nekome je lip brod
nekome su plavuse lipe nekom nisu ...
e sad smo rjesili dilemu, trilemu i sve poli-leme na temu benzin- sveta krava dizel, velik potrosac-mali potrosac...
mislim da ne treba dalje jel tako?
ajmo dalje,
ovo je faking digresija samo takva
"ali 19 godina uz normalno odrzavanje bez otvaranja ,
tri puta ventile stela i to da nisam nikakve stete i radi"
kako ga nisi otvara ako si stela ventile?
sta netriba skidat poklopac ventila?
a nace se tu u 19 god jos koji servis, jelda, kakvi semering, koji je isto zahtjeva otvaranje itd.
a onda dolazimo do tog da su SVI ti motori ISPRAVNI, nijedan ne zahtjeva odrzavanje, nijedan nije nikad otkaza na moru, a SVI se bojite tehnickog, jer eto nije bas tako ko sta se prezentira jer su santine pune ulja. A odakle ulje ako je motor ISPRAVAN?
Da se vratim na prvu recenicu "100 ljudi 100 ćudi", i 100 zena 200 sisa
svi imamo drugacija mjerila neceg sto je dobro.
Ja sam odmah rekao i naglasio vise puta MENI, dakle moje misljenje nacin na koji ja vidim motor u brodu i kako ja odrzavam.
Pri tome nisam nista nametao, osim sto sam naglasio da trebate bit svjesni da motor star 19 godina ili sa 1200 sati NIJE NOV motor pobogu, i to je to, nista vise.
dakle ponovicu
imam dizel koji je kao nov ugradjen u brod
znam kako je izgledao prije 5 godina, vidim kako izgleda sad iako ima samo 150 sati, neko bi mi rekao da nisam normalan, jer se na dva vijka malo - malo vidi hrđa, jer se boja malo zamatirala oko auspuha, jer je kuciste urba uhvatilo hrđu, jer su cjevi od mora požutile i to je to. rekli bi NOVI motor jes ti lud? Gospodo sta god vi rekli, NIJE NOV, nit izgleda ko nov.
isto tako imam dizel star 19god sa 1150 sati, neznam kako je izgledao izvana kao nov al znam kako izgleda sad i kako je izgledao iznutra.
mogu samo rec da ni ovaj nakon 5god i 150sati ne izgleda kao NOV, al i dalje izgleda malo bolje od ovog sa 1150 sati, IAKO je na ovom (odnosno mnozina) promjenjeno sve i stavljeno sve novo osim klip, klipnjača, prstenovi.
iman evinrude eteca sa 950 sati radi ko sat, pali ko sat, izgleda ko nov, ma "nijedan servis majkemi" (osim sto sam morao mjenjat sve gume vode i benzina i cistit cjeli sistem)
imam yamahu 80 sa nesto manje od 150 sati, pali ko sat izgleda ko nov, nijedan servis, osim izmjena ulja i cinkova.
e sad, oba rade jednako, bez greske, jel to znaci da je etec novi? jel znaci da je yamaha nova?
Evo ja samo pitam ne namecem svoje misljenje.
I za kraj,
usporedjujete motore koji imaju po 15-20ks po litri, natural aspirated napravljenima u vrime dok je isus isa u osmi ce, sa "to traje vjecno, i nadzivit ce vlasnika", sa motorima novijih generacija turbo, ili kompresor + turbo, koji idu i do 100ks po litri.
Termalna opterecenost im je potpuno ista, load im je isti i rezim rada im je isti? nebi reka
a to onako, ono, maaaalkice znaci za odrzavanje i trajnost motora.
Ovi sa 20ks po litri se vozi na vjecnom loadu od 20% a ovi drugi se voze na 70-80%
tako da i tu usporedjujemo kruske i jabuke.
al nema veze bitno da nisu jasni ljudi koji razmisljaju drugacije, pocevsi od onih koji imaju benzince u brodovima, vanbrodske na krmi do onih ma kome se zuri na moru, jer "staceti 200ks u A800?".
ponavljam 100 ljudi 100 cudi