Limun Primorka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Limun Primorka

PostPostao/la som » 25. 05. 2023. (20:57)

Rexi je napisao/la:radi se o ispustu tj samopraznjenju.
dakle, promjenio sam ventile. uzeo sam mesing, iako je alternativa bila plasticni kojeg isto imam, ali bit ce uzemljenje preko tog ventila pa je ipak stavljen metal (svi metali idu na uzemljenje).:think:

Ono šta ja znam za samoprazneci kokpit (osim ako ga ne prazniš sam) je da ima ispust bez ventila kroz trup iznad vodene linije i u vecini slucajeva je od plastike a ne od bronce i nije potrebno ekstremno brtvljenje, dosta je malo sike okolo. Prvi put cujem da se stavlja ventil na ispust za samopraznjenje.

Daj malo objasni to uzemljenje.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la josey » 25. 05. 2023. (21:41)

vjerojatno je mislija na ispust a ne na ventil :(
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la Rexi » 25. 05. 2023. (21:52)

som je napisao/la:Ono šta ja znam za samoprazneci kokpit (osim ako ga ne prazniš sam) je da ima ispust bez ventila kroz trup iznad vodene linije i u vecini slucajeva je od plastike a ne od bronce i nije potrebno ekstremno brtvljenje, dosta je malo sike okolo. Prvi put cujem da se stavlja ventil na ispust za samopraznjenje.

Daj malo objasni to uzemljenje.

Zar ne spada ispust pod ventile? Ako ne.. onda ispust. U mojoj glavi je ispust sve sto ispusta vodu a ventil je konkretni dodatak. mozda se varam?

Ventil za ispust kroz trup ispod vodene linije, tocnije u kokpitu odma ispod "suvozaca". To sam bio mozgao i prethodno tu pitao dali da stavljam plastiku ili metal pa su bili podvojeni odgovori, malo je vise tezilo na metal.

Kasnije sam zbog uzemljenja odlucio metal.
Imam dugacku ogradu (5m) tako da cu je spojiti na taj ispust.
Na ispustu sam uzeo zateznu kopcu.. neznam kako se zove. uglavnom na vidu je mogu stegnut. Njezina funkcija nece biti da drzi "gumu" od vode nego da je stegnuta oko ventila.
Na nju ce ici zica od ograde, kolektora, jarbola i provukao sam uzemljenje iz invertera.

@josey, bilo je gnjecavo, to bi more odma ispralo. Cuo sam vec za Siku da su neki imali problema ali sam mislio da je rijec o nekoj seriji i da su to rijesili.. al eto.
@peroLa vađenje ispusta, ovog velikog je nocna mora. Oni mali za usis nisu problem, niti plasticni. Za auspuh, usis za motor.. to je islo kao od sale. Imao sam jos dva na bokovima od mesinga ali manja, to ide lagano. Ali ovaj 1 1/2 je nocna mora jer ne ide dolje cak ako joj maknes vanjsku stranu (pre velika povrsina).

Operacija vađenje ventila je prica za sebe :D
Meni je primorka na toj poziciji jako debela. 3cm+
i plus rebro na pol ispusta :roll:
Mozda je prethodno bila pojacano postolje ventila. Neznam. NIje izgledalo kao naknadno plastificirano.. ali mozda i je. Ipak je to stari brod.

Prvo sam sa vanjske strane sa frezom maknuo vanjsku stanu tako da ostane oblik cijevi u plastici. Znaci maknes onu vanjsku stanu. To pazljivo da ne ostetis previse oplate. Strpljivo i lagani dodiri freze i poslje kacavidom samo i to ode.
Onda tu cijev moras sa unutarnje strane gurnut vani..
Long story short, mora sam od tih 3cm ispilat jedno 1cm u dubinu da konacno popusti da ga mogu izbit van. Sada kada razmisljam, vjerojatno je netko kao i ja sad zalio plastikom :lol:
Iako, bilo je silikona, sjecam se.
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la josey » 26. 05. 2023. (07:03)

Rexi je napisao/la:@josey, bilo je gnjecavo, to bi more odma ispralo. Cuo sam vec za Siku da su neki imali problema ali sam mislio da je rijec o nekoj seriji i da su to rijesili.. al eto.

je bude "gnjecav"i bostik pa ne curi,
eno meni je bostick gnjecav na usisnoj kosari motora, pa nije da curi :silent:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la som » 26. 05. 2023. (07:31)

Rexi je napisao/la:Ventil za ispust kroz trup ispod vodene linije, tocnije u kokpitu odma ispod "suvozaca". To sam bio mozgao i prethodno tu pitao dali da stavljam plastiku ili metal pa su bili podvojeni odgovori, malo je vise tezilo

Da nisam krivo razumio
Ispust za samoprazneci kokpit ispod vodene linije?
som
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 26. 05. 2023. (07:56)

som je napisao/la:
Rexi je napisao/la:Ventil za ispust kroz trup ispod vodene linije, tocnije u kokpitu odma ispod "suvozaca". To sam bio mozgao i prethodno tu pitao dali da stavljam plastiku ili metal pa su bili podvojeni odgovori, malo je vise tezilo

Da nisam krivo razumio

a tako sam i ja skuzio.
al vjerojatno je krivo objasnio, isto ko i ispust - ventil
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 26. 05. 2023. (08:28)

ja sam razumio jer sam ima i primorku i dalmatinku i one obje original imaju ispust(prolaz kroz trup)+ventil, kookpit je iznad linije a ventil je za zatvorit kad želiš zatvorit, nije jedina barka koja tako ima... i nekad su se ispusti potpunu uplastificirali a danas više ne....
ja planiram isto zamjenit ih na jedrilici kad je budem vadio... znači ustvari na trupu je mesingani ispust pa veventil, pa možda i guma na na kookpitu je ispust plastični
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la lupis » 26. 05. 2023. (09:11)

:lol: Rexi LEGENDO!!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la lupis » 26. 05. 2023. (09:17)

som je napisao/la:

Da nisam krivo razumio

To su te barke koje vežeš pod smokvu,i cijeli život po njima pimplaš.
Na njima se ispust spaja na dva načina;neki spoje na crijevo koje ide kroz trsi,fažoleti i biž,drugi spoje direkt u kanalizaciju ili skeptičku,što je čisto rasipanje,ali ok,ne voli svatko motiku..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la dimulius » 26. 05. 2023. (09:57)

rexi i perola su u mrtvoj trci sta se tice jasnog i razumljivog pisanja, ali mozda rexi ipak malo vodi.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la peroLA » 26. 05. 2023. (10:05)

odjednom nikome jasno kakva samopražnjenja imaju dalmatinke i primorke, i spoj na centralni cink
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la som » 26. 05. 2023. (11:43)

Nikome nije jasno ispust ispod vodene linije sa ili bez ventila.
som
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 26. 05. 2023. (12:52)

znači da niko nije vidio original dalmatinku primorku.... rupa na trupu je ispod vodene linije, a kookpit je iznad vodene linije na kojemu je rupa... onda su ispusti na rupama i spojejeni gumenom cijevi i između je ventil....
isto imam na jedrilici samo je sve izliveno i bez ventila
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 26. 05. 2023. (14:51)

eto covik uci dok je ziv,
osim sta iman 4 broda i na svima su odvodi iznad vodene linije :(
a bija san u jako puno brodova i svina su izlivi iznad vodene linije, tako da eto morwn priznat, slucaj “primorka” me zateka.
nego cemu sluzi ventil?
kuda se zatvara / otvara, u kojim slucajevima i tako?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 26. 05. 2023. (14:55)

ako se recimo se desi usljed neke frke "jačeg" mora, ili prekcanost ili prezategnutost ili neznam šta, pa da se kookpit spusti ispod razine mora, ušlo bi more u kookpit i tako ga punilo, pa se može i zatvoriti... ako imaš full tendu možeš ga zatvorit... taj sistem je iz sedamdesetih.. možda i je dalmatinka/primorka prva sa tim sistemom
peroLA
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.