Limun Primorka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Limun Primorka

PostPostao/la Toma_st » 16. 05. 2022. (08:43)

dimulius je napisao/la:
Toma_st je napisao/la:ja imam od tende skrojeno na kopce preko svih prozora ne znam bili bila kakva razlika kad bi to stavija liti ( debel je materijal ne znam model )

Bi. To i je najbolja opcija.

slika
Toma_st
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: primorka Yamaha 25

PostPostao/la peroLA » 16. 05. 2022. (08:58)

lijepo to izgleda, svaka čast, neznam kako je obloženo iznutra ali nebi trebalo tu biti problema sa vrućinom, imaš i krovni prozor, možda i kroz.... ja sam imao krovni, sa strane prozora tepih, zavjese, imao sam i mali otvor prema provi pa sam i tuda dobivao zrak i preživio ogromne vrućine
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Toma_st » 16. 05. 2022. (09:13)

peroLA je napisao/la:lijepo to izgleda, svaka čast, neznam kako je obloženo iznutra ali nebi trebalo tu biti problema sa vrućinom, imaš i krovni prozor, možda i kroz.... ja sam imao krovni, sa strane prozora tepih, zavjese, imao sam i mali otvor prema provi pa sam i tuda dobivao zrak i preživio ogromne vrućine

Nisam ga oblaga s nicim bila je neki materijal unutra sve sam iscupa poredija i pitura u cream
sve krovne prozore mislim ostavit malo otvorene s tim da stavim onu mrizicu protiv komaraca da svasta ne ulazi u brod
Toma_st
Member

PostPostao/la peroLA » 16. 05. 2022. (09:24)

odlično, vidiš ja sa komarcima nikad na brodu nisam imao problema, po danu je znalo biti osa, ujutro galeba, imao sam par puta miša, i znalo se desit u kasno proljeće ako nisam na vrijeme išo u more da bi se nastanili mravi, onda je bilo problem rješit ih se..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Rexi » 16. 05. 2022. (13:06)

fino to izgleda. ja imam fobiju od bušenja i rupa :D
to bi mogao držati sika a? tu kopču ili neki drugi tip.
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la Toma_st » 16. 05. 2022. (14:11)

Ovo su sve kopce od tende meni je sa druge strane na svakoj vidi od prozora slipa matica pa tako i na kopce isto
Toma_st
Member

PostPostao/la Rexi » 21. 05. 2022. (09:51)

evo kratki update između radova.

- prozori nadkabine maknuti - probat cu ispolirati jer nema ogrebotina ali nisam nikad polirao pa cemo vidit ocu uspit spasiti. prozore kabine cu maknut prije pjeskarenja da ne ulazi vlaga po noci
- ograda maknuta - doci ce nova
- spirun maknut - dolazi onaj ruzni moj :lol:
- motor izvađen i dan u bolje ruke
- ispusne grane maknute
- nosaci motora izvađeni, jedan je cak bio toliko izgrizen da sam ga rukom mogao slomiti
- kormilo maknuto
- svi ispusti su makanuti, ukupno 3 od toga ovaj veliki samoprazneci me izhebao dobrano
- lungarine cemo danas otpilat jer su vide isle u njih a osjetim osmozu iz tih rupa. Iako je veliki i masivan i vjerojatno osmoza nece raditi efektivnu stetu u narednih 50 godina .. al eto.
- 2x 60L plastificirani rezervari nafte izbaceni van. Izgleda da je bila gola plastika, moguce da se sa necim premazala ali to je vec otpalo onda
- kašun ispilan i izvađen
- pregrada vrata ispilana tako da se sada moze normalno ulaziti bez akrobacija
- maknuti uljevi za vodu i naftu
- pod ispilan da se ociste santine i izvadi osovina
- statvena cijev ispilana da se zatvori sa plastikom nakon sto se dobro posusi (oko nje je katran pa mi se to ne štema). Neznam dali da je napunim sa necime ili ne.
- bokostitnik maknut i hrpetina vida koja je spajala trup, zakovice sam ostavio.
- santine su sada relativno ciste. mislim da sam jedno 200l crne vode od ulja i masti izbacio pomjesane sa ivasolom i onim tekcinama od starbrite-a za hardcore santine.
- zice su sve iscupane vani, kao sto je i netko savjetovao ranije, tako je i bilo

ujedno shvatio sam i zasto je vecina dna pocrnila - najme kada je brod na suhome stavljen tako da samopraznjenje radi, onda vecina vode koja je ili od pranje santina ili kiše koja prodre u dno - ode zapravo ispod prove.
Na jednom mjestu sam nasao cak i osmozu u provi u kabini ispod treceg lezaja di se zatvarala kolumba nakon punjenja, tako da ce to na brusnje.

uglavnom, spreman je za pjeskarenje koje je za 10tak dana.
do tada se bacam na unutrasnje pojacavanje limun krme i bokova i skidanja rukohvata jer su nekim cudom na cavle a ne na sarafe, to moram skidat interijer kabine da iscupan. Ista stvar za rukohvate u kokpitu koje mislim da necu niti vracat, samo smetaju kada se treba sagnut i zagrabit mora :mrgreen: .
Iz vani necu jos nista plastificirati dok se ne odradi pjeskarenje.

slika nemam nesto jer je to sada najruznije izdanje. zao mi je sto nemam inicijalne slike nakon vađenja motora, nego je ovo vec nakon sto sam oprao par puta. sada to izgleda vec bolje jer je gola plastika, nemam bas vremena za selfije :mrgreen:

s obzirom na citav zahvat i da ce pjeskarenje obuhvatiti kokpit i ovo santina sto se vidi, u planu je i spustanje kokpita ali to jos nije cvrsta odluka. za sada se jos da raditi nakon 4 sata, samo da ne lupe vrucine.

slika slika slika slika slika slika
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la SHETLAND » 21. 05. 2022. (12:39)

Čestitke na trudu.
Bit će to pravi brod!
Pratim!
....samo je u mašti granica...........
SHETLAND
Member

Tip plovila: SHETLAND 610 , JLM PERKINS 75 ks

PostPostao/la macro » 21. 05. 2022. (12:42)

Kud si prije razvija emocije...
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la josey » 21. 05. 2022. (14:13)

ajde uvati se bruškina i arfa jer ovo ne izgleda ko oprano a hvalis se :p
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la ginekol7 » 27. 05. 2022. (06:46)

Vidim da je kod tebe kolomba ispunjena. Nečim. Savjetujem ti da brod malo inkrmaš i sa donje strane kolombe, pri samoj krmi,
probušiš rupu 10 mm. Neka se cidi iz kolombe ako ima šta. To ćeš lako posli zatvorit. Inače, svala čast na otvorenom poslu!
Biti će to krasan brodić.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la Rexi » 29. 05. 2022. (14:27)

- sajla volana maknuta, jos me zafrkava dio "puznice". Neki cudni sistem, ako je uspim spasiti posaljem u drugoj temi, nije klasicna sajla volana. Volio bi je spasiti jer mi se cini kvalitetnije - ako se uopce moze naci duza sajla.
- svi prekidaci, pokazivaci, bitve i slicno maknuto
- provena inox bitva u sreidni ima obicno zeljezo, sve zaruzinalo. Di je nekom bila pamet da vec kada radi inox da koristi obicno zeljezu za poprecnu cijev, sad neznam dali se to moze sanirat, spasit ili sve bacam :cry: :evil:
- prozori kabine maknuti, nisu tako niti losi, probat cu to kasnije ispolirati, iako imaju kao blagu povrsinu paucine ali samo sa jedne strane sto znaci da nije dubinsko
- maknuti svi rukohvati. Zao mi je sto ih ne mogu ponovno iskoristiti ali drvo nije u najboljem stanju. Cudno, koristile su se drvene kapice tj. cepovi koji su zatvarali rupe di su vide. Zgodna kamuflaza i ne ispada samo tako lako.
- maknuti strop u kabini - morao da dođem do rukohvata
- maknuto pluto u kabini
- pobruseno svo ljepilo tako da je spremno za pituranje
- maknuti ormari sa lijeve i desne bonde
- maknut drveni prag
- nadkabina ispilana i izbacena van.. uh. jos mi je ostalo napred spoj maknuti ali je ispiano pa ce biti lakse.
jebate led bila je debljine 10cm sa par slojeva drva, neko puno drvo, spera i između nesto slabije. I zaliveno plastikom sa vanjske strane. Iako je moglo podnit jos 10 godina bez problema jer je cvrsto bilo, na nekim djelovima je bila gnjila (ova sredisnje slabije drvo). Valjda kako je ostala vlaga unutra ili sl.
A kako radim hardtop nije mi se dalo riskirati, vec kad je bal nek je maskenbal.

Kako je kolega forumas reka - zamjeni sve, tako je na kraju i bilo. Nova nadkabina preko citave duzine je narucena i u izradi. 70cm "kabine + 220cm duzine, taman da sve prekrije. Malo me strah kako cu to upasati. Ipak sam amater. Al valjda bude ok :lol:
Ono sto me cudi je da je na ovoj primorki koristeno jaaaako puno čavla i to ne za spoj drvo - drvo nego i drvo-plastika.
Znaci ubilo me. kod tih stvari nema ljubavi, to je cista sila, pajser i vuci potegni.

- iz rebra izvuceno jedno desetak vidi, radi se o glavnim rebrima po duzini, to cemo stavit epoxy i dva sloja mata. Idealno bi bilo i to sve pilat i zamjeniti ali ... ne :D

Suma sumarum, izvadio sam sve sto se dalo. Jos danas- sutra neke sitnice i onda je gologuz i ide pjeskarenje u utorak a ja krecem sa plastificiranjem.
ideja je dodatno pojacati limun krmu. glavna rebra lagano. dodati kremna rebra blizu orginal krme po bokovima i to okomito i na razini klupa horizontalno.

Kada je sve izvađeno, izgleda vece, ali i slabije. sama stjenka kabine je nekako tanka bez prozora i kontra drvenog okvira :mrgreen:

dosta se sada mozgam di da napravim pregrade. Inicijalna ideja je bilo da spremista klupa bude kompletno zatvorena. Trenutno je sve od krme do prove "prohodno".
Također si mislim dali da santine i dalje koristim za kišu i odvod sa pumpom ili ipak da to sve napunim i zalijem. Iako ce biti zatvoren tendom.

Nekako mi draze da to zatvorim i dobijem nesto jos na balastu i da nemam vise sindrom prljavih santina da ne moram imati inspekcijski otvor usred kokpita. Sa cime da to ispunim? Tu mi je koristen katran na jednoj stranicia ostatak kobilice je plastika.
Epoxy da zatvorim pore pa ostatak poliester? Dali da ubacujem nesto jos unutra?

Drugo pitanje statvena cijev je otpilana i planiram je zatvoriti sa obe strane. Nema smisla da je punim smolom.. ili?

slike kasnije, sada sam u pauzi, popodne nastavak radova.
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 31. 05. 2022. (20:38)

Evo fotkica ekipo.

Radovi kao sto sam gore spomenuo.. ide se punom parom.

Skidanje pluta iz kabine, skidanje ormarica te nadkabine. Primjer slojeva nadkabine.
Dali netko zna koje je ovo drvo smeđe? Jako je tesko za piliti, puno je i tvrdo.

slika slika slika slika slika slika slika

Skidanje nadkabine se nastavlja, slojevi pluta polako odlaze a hrpa smeca se povecava :D
Dno santina se konacno nadzire i polako se vidi plastika. Nosaci motora su na tvrdoj hrastovini presvuceni plastikom, ono sto sam mislio da je osmoza je bilo samo malo na presvucenoj plastici. To je maknuto a ove nosace necu ipak vaditi, previse posla za nista, nek stoji, ionako je tvrdo i solidno. par rezova sam napravio da se rupe od vida lakse osuse. ovo sto se vidi nije finalno, vec je to bolje osuseno ali radovi su brzi od slikanja pa mi je to fokus. Uglavnom.. jos je to ispeglano :thumbup: .

slika slika slika slika

Danasnje pjeskarenje. Vecina je gotova, ostalo jos nesto sitno.
Ekipa iz Zadra tj okolice idu po citavoj dalmaciji i rade. Muz i zena, kombi, kompresor iza i generator i rade kao mravi.

Rezultat pjeskarenja.. Ok.. nije ekstra lose, a nije niti savrseno. Ok je.
Ima dosta rupica, trebat ce kitat i tu cemo onda epoxy zamjesat sa talkom i premazat trup.
Koristit cu West system sto sam ranije kupio i iz Keltexa iz Karlovca epoxy. Trebalo bi biti dovoljno cca 20L + B komponenta i talk.

Vidi se da je bilo krpano ranije sto nisam znao, ovo pjeskarenje je kao servisna povijest vozila, sve se vidi.
Od toga jedna zakrpa ima malo šlampave rubove pa ce to trebati malo doraditi ali sama zakrpa je ok.
Osmoza... ima na par mjesta. Brod je ipak star 50+, ali je nema previse.
Na jednom bocnom rebru van vodene linije - vjerojatno je dobio nekakav udarac pa je ostalo neopiturano duze vrijeme.
I jos dvi fleke koje su izvucene. Relativo solidno i nije previse zahvatilo

Ali prije toga.. zatvorit rupe poly-em

slika slika slika slika slika slika slika

kao sto sam napomenuo ranije, nova nadkabina je u izradi kod šjor Andreja i kroz tjedan dva bude tu.
Izgledat ce ovako nekako, samo malo duza, preko citavog kokpita:

slika slika slika

Sto se tice rebra, i njih cemo premazat ako ostane epoxy-em ako ne onda polyem jer je bilo vida zavidanih, da se to popune rupe.
Limun krmu cemo pojacati ovako
slika

Crveno je postojece koje cemo premazati (vec je izbruseno), a ovo na trakice crvene su nova rebra.
Na svaku bondu okomito i vertikalno na samoj orginalnoj krmi te jos 4 dodatna na strani orginalne krme prema limun krmi, i dodatna dva na limunu prema kokpitu.
Sama limun krma ce dobiti dodatna 4 rebra po visini i ono sto se ne vidi na fotki, ploce za ukutu jace platforme koja ce nositi vanbrodski motor.

Ako netko ima savjet oko ovih rebra sirine cca od 5-7cm (planira sam iskoristiti ono smeđe tvrdo puno drvo koje sam gore spomenuo koje neznam koje je, vec sam si ispila zdrave komade.) te

ako ima netko savijet oko premazivanja epoxy-talk na trup da bude sto manje brusenja, bio bih zahvalan :thumbup:
Pretpostavljam da ide na rijetko tipa griz (krupica) i onda valjkom pa šlajfam sa 100 pa 200?
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 31. 05. 2022. (21:00)

rexy a kad su ti vec pjeskarili, sta ti nisu opjeskarili i santine? :(
uvatija si se velikog posla, pratim temu :thumbup:
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la lošinj » 01. 06. 2022. (06:19)

Vrlo lako bi ti Prijateljica mogla postati Neprijateljica.
lošinj
Old Senior Member

Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.