2 pero,
neznam zasto nista nisi odgovorio kad si zadnji put bio online iza mog posta, znaci procitao si ga.
Znas da ja sa tobom djelim misljenje u dosta tema, no evo ovdje si mi ostao nekako kratak za odgovor, pa cu napravit malu retrospektivu.
rexi pita za kalup i kako nesto napravit, elpasso i 4 ever mu odgovore kako da napravi, vjerojatno kao pocetniku (sto se vidi iz njegovih pitanja) nisu htjeli komplicirat nego su mu rekli neku najjednostavniju varijantu kako da pokusa.
E sad, upletes se ti sa komentarom kako mu je kalup za onu musku stvar i kako ova ekipa sto mu savjetuje kako da napravi kalup - NEZNA, nisi napisao direktno ali si jasno implicirao, po meni bi bilo postenije da si bio musko i napisao im decki nemate pojma, al ajde nema veze.
Na to sam se ja javio i rekao ti da molaš (referirajuci se da si rexiju ispljuvao kalup) jer se niko nije naucio rodjen, a citajuci njegove teme, tipkajuci se sa covjekom na pm, skuzio sam da voli more i brodove i da se ne boji uprljat ruke, te nadodao da elpaso zna nekog vraga.
To si ti ocito krivo shvatio, i da ti odmah napisem zao mi je nisam mislio nista lose, pa si me opet indirektno napao i prozvao, da se ja i elpasso znamo i kao da smo u nekom klanu i sad rexija navodimo na krivi put.
Nakon sto sam ti objasnio da elpassa nisam vidio u zivotu i da mu neznam ni ime, te da sam njegovo znanje (subjektivno) procjenio na temelju njegovih postova u temama gdje se prica o farbanju i stakloplasticarenju i vidio sam da covjek zna, jer za sebe smatram da nisam bas pocetnik i amater.
E sad ovu izjavu, a i one u postovima prije sam podkrijepio radom iz jednokratnog kalupa od bjele iverice.
Po radu nisam bas totalni pocetnik, iako opet, mislim da je daleko to od elpassa.
No vratimo se na ono zasto ovo tipkam.
nakon sto si saznao da se ja i elpaso neznamo, promjenio si retoriku, sad vise nismo klan nego si se uhvatio kalupa.
Pa gle, nismo ni mi glupi znamo i mi sto je dobar kalup, no svi mi a pogotovo ti koji si u branši znamo da PRAVI kalup kosta nekoliko puta vise od odljevka, i da ga se ne isplati raditi osim ako zaista neces raditi vise odljevaka.
I onda se vracamo na entuzjastu pocetnika rexija koji je skrpao prvi kalup u zivotu, koji si ti popljuvao, ok s pravom jer kalup lici na nista (eto i aj sam napisao al daj pusti covjeka da se uci ne treba bit grub, sorry rex), i na tebe koji nas ucis sto je dobar kalup i kako se radi.
Daj ti meni reci koliko bi kostao kalup za špirun da ga radi firma u kojoj radis?
evo troskovnik u grubo:
Inzenjer koji ce to nacrtat u nekom 3D softwareu sa proracunom,
racunalo na kojem ce nacrtat
software u kojem ce nacrtat (a licence kostaju po stotine tisuca eura)
CNC glodalica koja ce to izglodat u poliuretanu sa preciznoscu 1/10mm, (ona koju vi imate vjerojatno kosta par milijona al europskih novcanica)
poliuretan,
plasticar koji ce to kasnije spricat i laminirat
x koraka do neceg sto mozemo zvat kalup po tvom mjerilu
cjela ta mašinerija kosta neki X novaca i koje neko mora isplatit, finalni proizvod je brutalan al kolko to kosta?
moja procjena u grubo 10 000eur
rexi imas ti 10 000e za nakeljit špirun na brod koji je realno kosta, koliko? 5 000e ?
evo kaze rexi da ce njemu biti dobar i njegov špirun koji ce ga kostat 20x manje
pero nemoj se ljutit al kako bi rekla braca srbi, omašio si ceo fudbal.
Nemaju tu na forumu ljudi ferettije od 120 stopa pa gore, neg imaju istranke, dalmatinke, primorke, galebe... dikoji malo noviji i bolji primjerak domace male brodogradnje i dikoji francuz, nemamo mi buđet za pravit špirune od 10 000e.
Nemoj me hrivo shvatit, svaka ti cast, al to je neki drugi svijet, nedostizan svijet za nas.
Do tad mi ce mo se igrat stakloplasticara sa laminantnim planom, pomolit se da se nista ne izvitoperi i pripremit ruke za žuljeve jer ce mo kantune imat brusit rucno.
Stoj mi zdrav, sretan, uzivaj u moru i puno sretnih i bezbriznih milja u bonaci