Limun Primorka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Limun Primorka

PostPostao/la josey » 04. 04. 2022. (11:06)

nikad covjeka u zivotu vidio nisam niti znam kako se zove, tako da ne, ne poznam ga.
Kako znam da bi brze od mene?
pa ako je meni trebalo 9mj, malo ko bi bio sporiji od mene, a osim toga, po onome sto pise po forumu u temama o stakloplastici vidi se da covjek ima iskustva.

da ti odgovorim protupitanjem, zar ja trebam svojim ocima vidjet (citaj biti u vozilu) dok se radi crash test na recimo volvu x90 da bi prihvatio da ima 5 zvjezica ili cu prihvatit ono sto je netko kompetentan napisao i potpisao ?
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la pero » 04. 04. 2022. (12:06)

Ok izvini ja sam krivo onda shvatio .
Bitno je da si ti sebi napravio lipo i to bez ing. da ti da plan laminata :thumbup:
Možda nas iznenade u temi za reklamiranje djelatnosti ili.. svojim znanjem i radovima jer kad več pišu o tome pa šteta da se taj talent nevidi jer ovako ima tona a nema slike.
pero
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la josey » 04. 04. 2022. (12:16)

napravio jesam, ispalo je (meni) ljepo
da je gresaka bilo, je, i to dosta. da sam greske ispravljao i da je uzimalo puno vrmena, je.
da sam imao plan laminata i da sam poslusao savjet koji mi je dan, sigurno bi bio brze gotov.
nazalost nemam fotografija jer san sa mobitelom upao u more, imam samo fotografije nakon što je kalup rašalovan.
a to neznam koliko je interesantno

edit
https://ibb.co/kBXXSSV

https://ibb.co/7WYfSyG

znaci fali jako puno koraka izmedju al jbg nemam
josey
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 04. 04. 2022. (12:50)

Imaš ovdi kako se radi model pa kalup pa gotov proizvod..
viewtopic.php?f=136&t=9240
viewtopic.php?f=136&t=9226
Ili ovako :Fishing42:
slika
pero
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 04. 04. 2022. (13:22)

znam ja to,
al ajmo razlikovat jednokratne kalupe, od onih za necu rec serijsku proizvodnju nego veliko komadnu.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 04. 04. 2022. (15:50)

Jel ti dužina 32,6 metri dovoljna ,širina 10,8m :lol:
Naravno iz više komada spojenih inače je nemoguče u jednom komadu .
pero
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 04. 04. 2022. (19:26)

aj ponovit cu jer vidin da nisan bija jasan,
pricam o kalupu za jedan odljevak, a ti pricas o kalupu iz kojeg ce izic 500 jahti od 32m.
taj kalup kosta 5 miljuna eura.
ja prican o kalupu od jedne table bjele iverice 18mm.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 04. 04. 2022. (20:04)

Ako koga zanima...u Tomiju kilo limuna 5,99...

Ne znam kad je bio ispod 6..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la pero » 04. 04. 2022. (20:05)

Ja sam piso o jednokratnom kalupu od multiplexa 18mm ,125x62.5 cm .
Znači samo za jedno plovilo je napravit ali pošto u toku gradnje kupac je naručio još 2 taka plovila i isti kalup smo nakon prvog plovila rastavili i ponovo sastavili za drugi i tako za treči.
Jel ti sad jasnje ?
A meni jedna tabla iverice neznači ništa ,po potrebi pravimo i manje djelove pa koristimo njih ili druge ploče i materjale zavisi što se pravi jer nije sve na plovilima ravno da bi se tabla iverice koristila.
pero
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 04. 04. 2022. (20:47)

pero
kompliciras
kolko kosta tvoj kalup?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 05. 04. 2022. (07:48)

2 pero,
neznam zasto nista nisi odgovorio kad si zadnji put bio online iza mog posta, znaci procitao si ga.

Znas da ja sa tobom djelim misljenje u dosta tema, no evo ovdje si mi ostao nekako kratak za odgovor, pa cu napravit malu retrospektivu.

rexi pita za kalup i kako nesto napravit, elpasso i 4 ever mu odgovore kako da napravi, vjerojatno kao pocetniku (sto se vidi iz njegovih pitanja) nisu htjeli komplicirat nego su mu rekli neku najjednostavniju varijantu kako da pokusa.

E sad, upletes se ti sa komentarom kako mu je kalup za onu musku stvar i kako ova ekipa sto mu savjetuje kako da napravi kalup - NEZNA, nisi napisao direktno ali si jasno implicirao, po meni bi bilo postenije da si bio musko i napisao im decki nemate pojma, al ajde nema veze.

Na to sam se ja javio i rekao ti da molaš (referirajuci se da si rexiju ispljuvao kalup) jer se niko nije naucio rodjen, a citajuci njegove teme, tipkajuci se sa covjekom na pm, skuzio sam da voli more i brodove i da se ne boji uprljat ruke, te nadodao da elpaso zna nekog vraga.

To si ti ocito krivo shvatio, i da ti odmah napisem zao mi je nisam mislio nista lose, pa si me opet indirektno napao i prozvao, da se ja i elpasso znamo i kao da smo u nekom klanu i sad rexija navodimo na krivi put.

Nakon sto sam ti objasnio da elpassa nisam vidio u zivotu i da mu neznam ni ime, te da sam njegovo znanje (subjektivno) procjenio na temelju njegovih postova u temama gdje se prica o farbanju i stakloplasticarenju i vidio sam da covjek zna, jer za sebe smatram da nisam bas pocetnik i amater.
E sad ovu izjavu, a i one u postovima prije sam podkrijepio radom iz jednokratnog kalupa od bjele iverice.
Po radu nisam bas totalni pocetnik, iako opet, mislim da je daleko to od elpassa.

No vratimo se na ono zasto ovo tipkam.

nakon sto si saznao da se ja i elpaso neznamo, promjenio si retoriku, sad vise nismo klan nego si se uhvatio kalupa.
Pa gle, nismo ni mi glupi znamo i mi sto je dobar kalup, no svi mi a pogotovo ti koji si u branši znamo da PRAVI kalup kosta nekoliko puta vise od odljevka, i da ga se ne isplati raditi osim ako zaista neces raditi vise odljevaka.

I onda se vracamo na entuzjastu pocetnika rexija koji je skrpao prvi kalup u zivotu, koji si ti popljuvao, ok s pravom jer kalup lici na nista (eto i aj sam napisao al daj pusti covjeka da se uci ne treba bit grub, sorry rex), i na tebe koji nas ucis sto je dobar kalup i kako se radi.

Daj ti meni reci koliko bi kostao kalup za špirun da ga radi firma u kojoj radis?
evo troskovnik u grubo:
Inzenjer koji ce to nacrtat u nekom 3D softwareu sa proracunom,
racunalo na kojem ce nacrtat
software u kojem ce nacrtat (a licence kostaju po stotine tisuca eura)
CNC glodalica koja ce to izglodat u poliuretanu sa preciznoscu 1/10mm, (ona koju vi imate vjerojatno kosta par milijona al europskih novcanica)
poliuretan,
plasticar koji ce to kasnije spricat i laminirat
x koraka do neceg sto mozemo zvat kalup po tvom mjerilu
cjela ta mašinerija kosta neki X novaca i koje neko mora isplatit, finalni proizvod je brutalan al kolko to kosta?

moja procjena u grubo 10 000eur

rexi imas ti 10 000e za nakeljit špirun na brod koji je realno kosta, koliko? 5 000e ?
evo kaze rexi da ce njemu biti dobar i njegov špirun koji ce ga kostat 20x manje

pero nemoj se ljutit al kako bi rekla braca srbi, omašio si ceo fudbal.

Nemaju tu na forumu ljudi ferettije od 120 stopa pa gore, neg imaju istranke, dalmatinke, primorke, galebe... dikoji malo noviji i bolji primjerak domace male brodogradnje i dikoji francuz, nemamo mi buđet za pravit špirune od 10 000e.

Nemoj me hrivo shvatit, svaka ti cast, al to je neki drugi svijet, nedostizan svijet za nas.
Do tad mi ce mo se igrat stakloplasticara sa laminantnim planom, pomolit se da se nista ne izvitoperi i pripremit ruke za žuljeve jer ce mo kantune imat brusit rucno. :thumbup:

Stoj mi zdrav, sretan, uzivaj u moru i puno sretnih i bezbriznih milja u bonaci :thumbup:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 05. 04. 2022. (08:57)

lupis je napisao/la:Ako koga zanima...u Tomiju kilo limuna 5,99...

Ne znam kad je bio ispod 6..

A pošto su kokice za mikrovalnu? :lol:

Rexy na kraju ćeš ti profitirati iz ovih kalupa ni oro ni kopo
Ovdje se mjere veličine spolnih udova...
Ali imam filing da će se onaj sa najvećim ponuditi da ti odradi kalup za cijelu primorku sa tehnologijom koju je kupio pa ti u svojoj firmi koju je sam stvorio i znanjem koji je sam stekao...doduše vjerojatno ima i naobrazbu sa Harvarda...napraviti odljevak u karbonu...čisto da se vidi koliki je jaz između njegove surle i ostalih visibaba. Onda ću mu morati priznati da stvarno ima većeg :thumbup:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la pero » 05. 04. 2022. (09:09)

Počeli ste me i pratit kad sam bio na forumu logiran zadnji puta a kako vidim biče ste i slabo spavali nočas :lol:
Gleda sam film na Netflixu Clint Eastwuda i iša spat jer ujutro se tribam rano dizat.
Da skratim i objasnim vam ponovo jer vidim da opet niš nerazumite.
Jesam napisa Rexiju da mu kalup liči na rad dice iz vrtiča i da se nejedi.
Kad se radi nešto onda treba početi od početka a to je ovdi kalup špiruna.
Znači opet  vam ponavljam,otič na brod pogledat provu,izmirit,može od kartona ili...privremeni model napravit ,pa prošetat po portu pogledat ima li ko sličan špirun ili na internetu.
Pa po tome počet pravit kalup a ne sklopit onako iz glave bezveze i počet ga pravit po vašemu isto jer kad sam mu to napisa ti si se prvi javio da to nema veze i da to može pokitat.
I onda ste se uključili kako kitovat kantune,špricat topcoat a nitko od vas mu ni napisa da krivo radi od početka.
Kako če taj špirun upasat na provu ?Gumu triba kidat i...
To su osnovne stvari koje vi niste mu napisali nego ste se uvatili mene i nekog dokazivanja.
Rexiju sam i napisa da na lito dođe do susidnoga otoka ako ne za špirun upaličemo roštilj .
Ni valjda da si nočas i računa koliko košta kalup ,model i ?
Šleper ploča,2 šlepera jelovih dasaka ,cjenu neznam jer to ni moja briga,nek to košta 100000€ ili isto plača kupac plovila uračunato mu u cjeni,plovilo je putnički katamaran.
I ode mi pauza radi pisanja ,mene sad muči koje auto kupit na struju,hybrid ili...jerbo nesmim sa dizelom po gradovima više.
Zdrav i vesel mi bil josey

I evo dok sam pisa opet neki glupi post valjda od straha pa samo da napišu nešto ka ...zaključite sami :D
pero
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 05. 04. 2022. (09:10)

ja sam i tebi priznao da ti je veci, pa se povlacim iz daljnje diskusije :D
josey
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 05. 04. 2022. (09:19)

Šteta da se i ti pridružuješ ekipi ni valjda i tebe strah dalje pisat Rexiju ?
Ti si prema meni bio uvik ok i to poštujem a i nevidim razlog da to i dalje tako nebude.
pero
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Luka Barić i 5 gostiju.