Limun Primorka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Limun Primorka

PostPostao/la porer » 02. 01. 2022. (18:50)

josey je napisao/la:2 rekxy
a cemu sluze siode u kontrolerima?
kako se baterije pretakaju ako nisu mesjusobno spojene?

Pretpostavljam da je mislio na Cyrix koji ima relej pa pretaču. Ali samo pretpostavljam...

josey je napisao/la:baterija od minnkoge ce bit daleko?
da i?
2.5mm2 je sovoljno za spojit kontroler i bateriju eto ti stavi 4mm2
pa sad nevidin u cemu je problem ako je baterija na krmi a kontroler na provi?

Problem je jer kontroler mora imat što kraće žice do baterije. Ako recimo staviš 5 metara kabel 4 mm2 od kontrolera do baterije njegov je otpor 0,04375 Ohm. Ako solar daje 20A pad napona na kabelu je 0,875V što je jako puno. Kontroler će isključivati puno ranije i baterija će uvijek biti poluprazna, možeš ti gore naslagati 1000W panela džaba ti.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Rexi » 02. 01. 2022. (19:55)

pero je napisao/la:Zašto pitam ovo ,jer liti kad dođem doli pun porat ne samo kod mene nego i drugdi

Pero.. u pravu si 100%. Najpametnije bi bilo šoldi stavit u banku ili ispod madraca. O ovoj filozofiji cesto razmisljam ali na podrucju automobila.. svak ima auto, parking ih je pun.. da svak moze vozit sta zeli bilo bi manje automobila, manje guzva, ekonomicnije.. itd..

Moje "opravdanje" je jedino gušt, izazov i zanimacija. Ako ce nas korona sve potaracat, bar cu rec da sam radio i nadam se napravio ono sto me cinilo sretnim :shifty:
Brod koristim za amaterski ribolov, kupanje, uzivanje i planiram krstarenje. Imao gliser, bio okolo.. ali ne hvala. Za mene je veci gust lagano i gledat svaki val i "jahat" ga uz zalazak sunca. u planu mi je kombinacija kampiranja i krstarenja + kajak koji ide samnom.
Evo jedna fotkica od danas. Lignja nula, srce i dusa sretna :wave:
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la josey » 03. 01. 2022. (01:12)

porer je napisao/la:
josey je napisao/la:2 rekxy
a cemu sluze siode u kontrolerima?
kako se baterije pretakaju ako nisu mesjusobno spojene?

Pretpostavljam da je mislio na Cyrix koji ima relej pa pretaču. Ali samo pretpostavljam...

josey je napisao/la:baterija od minnkoge ce bit daleko?
da i?
2.5mm2 je sovoljno za spojit kontroler i bateriju eto ti stavi 4mm2
pa sad nevidin u cemu je problem ako je baterija na krmi a kontroler na provi?

Problem je jer kontroler mora imat što kraće žice do baterije. Ako recimo staviš 5 metara kabel 4 mm2 od kontrolera do baterije njegov je otpor 0,04375 Ohm. Ako solar daje 20A pad napona na kabelu je 0,875V što je jako puno. Kontroler će isključivati puno ranije i baterija će uvijek biti poluprazna, možeš ti gore naslagati 1000W panela džaba ti.

kontroler ce iskljucivat na kolko ga namistis a ne kad njemu prdne.
a imas unimer pa provjeris.
20a struje? nema on toliko kvadrata na primorci da bi dobio 20a.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la porer » 03. 01. 2022. (06:42)

Dobro, ako ti tako kažeš nek bude :thumbup:
porer
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 03. 01. 2022. (12:53)

josey je napisao/la:a znas li da od 2024 postaje standard da ce sva plovila za visednevni boravak morat imat solare?
.

Imaju i sad samo ne plove višednevno :mrgreen:
A od 2030 če sve ič na struju ,več plove ….. ;)

slika

Ostale slike na ….

Rexi za slike :thumbup:
Zašto ti brod ovako šporak ? Ili je što drugo nevidi se na slikama dobro ?
pero
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la Rexi » 03. 01. 2022. (15:36)

nije šporak, pitura se diže a ispod je oriđi gelcoat koji nije izbrusen, pretpostavljam da se ne izgubi protuklizna povrsina.

Zato je spremna brusilica, nova pitura i prajmer i gore kiwi grip. Eno kante vec stigle.
Kupio sam roto rašpu diskove i čeličnu na uvijene trake za brusenje, zaštitna odjela i maske. Jos moram naci filtere za twinmasku.

nego da pitam vezano za smolu, di ima online za kupit odvajivac na bazi voska? i jos mi treba di uzimate poliestersku smolu online?
Uzeo sam epoxy west system za ove neke stvari di mi trazi iznimnu cvrstocu ali mnoge stvari poput dodatnih rebra bi trebalo biti ok i u poliesteru.
Iako je i ovaj Entropy Resin Clear Casting epoxy prihvatljiv cijenom ako uzmem u obzir da je bolji epoxy za vlagu... ima netko iskustva sa njim, kakav je? https://boje.hr/proizvod.aspx?sifraID=clcast-0100
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la 4ever » 03. 01. 2022. (19:54)

Rexi je napisao/la:nije šporak, pitura se diže a ispod je oriđi gelcoat koji nije izbrusen, pretpostavljam da se ne izgubi protuklizna povrsina.

Zato je spremna brusilica, nova pitura i prajmer i gore kiwi grip. Eno kante vec stigle.
Kupio sam roto rašpu diskove i čeličnu na uvijene trake za brusenje, zaštitna odjela i maske. Jos moram naci filtere za twinmasku.

nego da pitam vezano za smolu, di ima online za kupit odvajivac na bazi voska? i jos mi treba di uzimate poliestersku smolu online?
Uzeo sam epoxy west system za ove neke stvari di mi trazi iznimnu cvrstocu ali mnoge stvari poput dodatnih rebra bi trebalo biti ok i u poliesteru.
Iako je i ovaj Entropy Resin Clear Casting epoxy prihvatljiv cijenom ako uzmem u obzir da je bolji epoxy za vlagu... ima netko iskustva sa njim, kakav je? https://boje.hr/proizvod.aspx?sifraID=clcast-0100

....pobrusi to dobro i daj prajmer prije kivigripa,vjerovatno si uzea bili pa ako imas volje ubaci malo pigmenta jer iz iskustva ti kazem da je tesko ga odrzavat. Pere se odlicno ali di ostane fleka,ostaje :)
Sta se smole tice neznam zasto ne koristis poliester za ta pojacanja
Epoxi smola ne rastvara matu i vecinom se koristi sa triaxom ili karbonom i vakumom i .....
Mozes i vinil koristit za ta rebra i slicno ali tribas znat da na njega vise nemoze poliester
Ovaj gori epoxi sta si navea je za radit stolove i slicne stvari a ne za namjenu koju bi ti tia, koristi poliester jer ces bolje proc :thumbup: :D
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la porer » 03. 01. 2022. (21:52)

Rexi je napisao/la:nego da pitam vezano za smolu, di ima online za kupit odvajivac na bazi voska? i jos mi treba di uzimate poliestersku smolu online?

Smola i epoxy:
https://www.nova-chem.hr/index.html

Mat i rowing (a može i smola, sestrinska su firma):
https://kelteks.com/
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 03. 01. 2022. (23:58)

4ever je napisao/la:Sta se smole tice neznam zasto ne koristis poliester za ta pojacanja
Epoxi smola ne rastvara matu i vecinom se koristi sa triaxom ili karbonom i vakumom i .....
Mozes i vinil koristit za ta rebra i slicno ali tribas znat da na njega vise nemoze poliester
Ovaj gori epoxi sta si navea je za radit stolove i slicne stvari a ne za namjenu koju bi ti tia, koristi poliester jer ces bolje proc :thumbup: :D

citao sam dosta o razlikama, listao forum itd. Dosao sam do zakljucka da je epoxy cvrsci, ne voli sunce (znaci pitura ili unutrasnja primjena) i podnosi mokro znaci ne radi osmozu ako popusti pitura ili sl. I to sto kazes na njega ne ide poliester kasnije.

Misli sam ga koristiti na platformi koju ne zelim da je predebela vec sto manja, tanja ali i cvrsta za sile motora. Na njoj postoji mogucnost udarca ili prodora mora pa mi se cini epox bolja solucija. Ispravite me ako sam u krivu?
Kombinacija stirodura i rebrasta pojacanja ispunjena stirodurom i sve u epoxijem mi se cini dobra ideja.

Osim toga sam ga mislio koristiti na bokostitnicima (necu navlaciti gumu nego plastika + eventualno drvena lajsna.
Mozemo ulazit u rasprave ali moj brod ili brodovi koji idu do mene uvik su ispod bokostitnice i uvik trup prima udarce, u jako malo slucaja bokostitnica ima efekta kao sto na prvi pogled zvuci njegova namjena :mrgreen:
Misli sam izvuc zaobljenost bokostitnika (plastike) da mogu ogradu ucvrsiti na to, tako da ne radim proboj trupa a za to mi treba iznimna cvrstoca iako ce ograda biti dugacka cca 4m po bandi.

pramcani gavun mislim odraditi u poly ali premazati zadnji sloj sa epoxy jer sidro i lanac mogu lagano ostetiti boju i sigurno ce stalno biti vlazno.

Ostalo, kao sto si rekao poly - osim ako ima jednako dobrog, moze i malo skupljeg od poly epoxy-a kao npr ovaj sto sam naveo ili sl.
Tu sam nasao usporedbu testa poly vs epoxy: https://www.youtube.com/watch?v=WxsnPheiTWo (tamo od 4:36 je zanimljiv dio)
17kg vs 30kg u korist epoxy-a

@porer, hvala na linku! Na kelteks preporuku sam vec naletio na forumu ali web im ne izgleda kao da to prodaju :mrgreen:
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la macro » 04. 01. 2022. (07:05)

Rexi, zajebat ćeš se gadno. Odradi to klasično s poliesterskom smolom. Ovo šta ti misliš izvest bi zajebalo i dosta iskusnijih plastičara, a di neće početnik. Zapravo nebi se niko toga ni vaća jer je besmisleno.

Spoj trupa i palube možeš dobro izvest na razne načine; da traje, daje čvrstoću i ne propušta vodu. I da uz to koristiš rubnu gumu koja nije bezveze tu. Amortizira udarce i čuva tebe i susida od friževa i drugih oštećenja. Normalno je da na brodu starom 20, 30 ili 40 godina ispuca kit na spoju, a kako to ljudi većinom krpljače bez volje, logike i znanja ispada da to ne može bit nego tako.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la pero » 04. 01. 2022. (11:02)

Rexi sviđa mi se tvoj stil :thumbup:
Pitaš i usput daš i odgovore na prijedloge drugih .
Oko smole ste se več dogovorili kako sam na brzinu pročita,da te pitam kojom piturom misliš pituravat brod ?
Zašto kiwigrip ? Imaš i drugih mogučnosti ka kvarcni pjesak ili anti slip pearls koje dodaš u pituru ?
U koju boju ide brod ? Ručno pituravanje ili špricat ?
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la Rexi » 04. 01. 2022. (15:41)

Je kontaktirao sam ove od Porera pa cekam ponudu, a usput sam dobio od kompozit-kemija.hr i cijena je tamo isto prihvatljiva.
Uzeo sam i 25kg gelcoata na vas nagovor da kalupe ne radim samo sa plastikom, pa cu probati i ovako cisto da vidim kako ce mi ispasti, iako ce ici dodatno brusenje i premazivanje piturom (napominjem, zato sto pituram i citav brod).

Pitura.. hempel program. Dno: 2x Light Primer + 1x Underwater primer + 2x Mille NCT 7188, paluba i kokpit Light Primer + Polyenamel.
Sve na ruke. Bilo bi lakse na kompresor ali.. ovo su slatke muke pituranja kada škartoc plastike pocinje licit na brod kakav sam si zamislio.

Pokusavam stari brod oziviti da zadrzi svoj izgled starine ali da se ozivi ljepotom svjezine. Trenutno je bijele boje i puno sam ga zamisljao u razlicitim varijantama i dosao do zakljucka da mu razne boje daju moderniji izgled. Zato i je pala odluka na kiwi - bijelo.
Kontrast cu mu eventualno dati (od kolicine posla neznam hocu stici) "drvenom bojom" kokpita i rucki i slicnih drvenih elemenata.

Perle i slicno se relativno brzo istrose, iako imam ih doma neotvorene jos ali nisam sa time odusevljen vizualno. Kiwi bi isao u medium-low texturi, znaci da nije agresivna/ispupcena, nego "pošišan izgled".
Alternativa je Corkline ili sl. sto sam imao na dalmatinki i bio zadovoljan ali nakon mozganja zbog limunove krme koja ovoj primorki ipak odaje čar "starog broda" odlucio sam ipak ne ici. Jedino u sklopu kokpita da izvučem tu boju drva iz plastike.
Najme kabinu sa unutarnje strane bi isto vukao boje drva jer i je drvena iznutra.

Bokostitnici.. odustao sam definitivno od gume. Ide ili plastika ili kao na slici drvena lajsna sto po meni izgleda puno ljepse od guma. To sam ostavio na niske prioritete, bitno mi je zatvoriti da ne ulazi voda na spoju, pojacati i produziti prihvate za inox ogradu a drvo na kraju.

Denis je odlicno napravio kod sebe rubove krme i bande i klupe sa mahagonijem.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la macro » 04. 01. 2022. (16:04)

4ever je napisao/la:....pobrusi to dobro i daj prajmer prije kivigripa,vjerovatno si uzea bili pa ako imas volje ubaci malo pigmenta jer iz iskustva ti kazem da je tesko ga odrzavat. Pere se odlicno ali di ostane fleka,ostaje :)

Znači preporučaš da se u startu stavi u nekoj boji, siva ili bež?
Di ga je najpovoljnije uzet?

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

PostPostao/la macro » 04. 01. 2022. (16:11)

Rexi, bitno je da u startu znaš kako će te brod izać duplo više nego da uzmeš tip top sređenu primorku.

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 04. 01. 2022. (16:33)

lako da će izać više od top primorke, ali izaći će više i od veće barke, a dali će šta utjecat na trenutnu plovidbu, brzinu, stabilnost, komoditet, sigurnost? meni se po svemu izgleda da neće... jer one važne planove, renovacije pogona, ispitivanje stanja motora, cetriranje, stišavanje, ugradnja nosača, auspuha, prigušivača, ispitivanje osovine, bukole, sistema za brtvljenje, propele, ničeg važnog ja tu ne vidim... slično je bio tu onaj neki rover, koji je prije sve prefarbao i mjesecima radio a nije ni registrirao brod nego je plovio nelegalno, pitam se kako i gdje je on završio, matejjordan tako nešto..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: kapetan27 i 2 gostiju.