Limun Primorka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Limun Primorka

PostPostao/la 4ever » 02. 04. 2022. (22:55)

el passo je napisao/la:Kolega 4ever...kitom od topcoata i talka radim zato što mi autokit zaljepi za odljevak. Nisam vičan koristiti alkoholni odjeljivač...nikad nisam i neda mi se experimentirati sa njim nego od početka koristim pastu koja mi i služi za regularne a ne samo jednokratne kalupe. Ako se neko pita zašto topcoat a ne smola...zato jer puno brže stisne pa se brže može i obrađivati.

Ono što je meni zanimljiv fenomen na ovome forumu su likovi koji se javljaju nakon što neko odgovori na post koji stoji par dana i napiše kako što i zašto radi. Evo odmah drugi dan cijela strana onih koji znaju bolje. Bravo majstori

....ispadne nekako glupo i u pravu si sta se komentara uopce tice a i moga i zato izvini,ne sumnjam u tvoj rad ni najmanje
cak isto koristim bilu ivericu 18 za kalupe,najlon za kit,fuge imamo alat za povlacit,odjeljivac isto pasta,tekuci samo za vise komada iz jednog kalupa
Zanimalo me zasto topkot i talk zato jer se gubi vrime na susenje i vjerovatno i teze se brusi dok kit kad povuces nemas vrimena oprat spatule i zapalit cigaru a o brusenju da ne govorim
Zalipi i nama nekad cosak i kacavida igra iako minimalno dva puta mazem odjeljivac i fugu posebno deblje namazem,nakon uru susenja ide delkot koji prenoci i ujutro jos jednu tanku ruku delkotai pri kraj radnog dana dvi mate priko svega, posli po potrebi slazes sta oces ili imas :lol:
Jos jedanput izvini na pitanju jer nije bilo iz lose namjere vise me zanimalo zasto :thumbup: :thumbup:
4ever
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la macro » 03. 04. 2022. (07:02)

Iden namazat dvi fete autokita za marendu :mrgreen:
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la pero » 03. 04. 2022. (09:47)

Josey ,
nejedim se ja inače nebi pisa ništa ,ka šta vidiš svi brodograditelji a i meštri ostalih zanata su ošli ča jer zašto gubit vrime pisajuči kad ima na forumu pravih majstora zanata .Pozdravi mihovila ako ga di sretneš ja mislim da je on sad na moru uživa :thumbup:
Rexiu želim sve najbolje oko obnove njegove primorke jer ova objašnjenja majstora neznam oče li razumit ?
Nek se uči pomalo..
Prestocol je zakon za kitat i..
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la el passo » 03. 04. 2022. (10:10)

Kolega 4ever, nemaš se zašto ispričavati. Tvoji komentari ili savjeti mi nikada nisu smetali, dapače drago mi je kada se uključiš u takve teme. Pitanje o topcoatu ti je na mjestu, tome forum i služi. Topcoat mi je omiljen upravo radi brzog sušenja u svim uvjetima..puno bržeg nego kod kita od talka i smole. A vrijeme sušenja...po ure gore/dole mi nije toliko presudno jer si posao rasporedim da uvjek imam nešto drugo za raditi pogotovo kad je hladno vrijeme. Bitno mi je da se puno lakše odvaja od odljevka nego da radim samo sa auto kitom. :thumbup:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la 4ever » 03. 04. 2022. (21:13)

....izgleda el passo da je vrime da se i mi povucemo :lol: :thumbup:
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la el passo » 03. 04. 2022. (21:51)

josey je napisao/la:...i kad je sve to napravljeno i izliveno ostalo je na par mista zraka, nesto se izvitoperilo, pa se opet pojacavalo i popravljalo, na kraju kitavalo, spricalo sa topcoatom 2 puta po 4 ruke u debelo, pa brusenje i na kraju poliranje.
jebiga takav je to posa.

Da, tako zna ispasti. Neki dan mi je bio stariji kolega u radioni pa je vidio kalup za klupu na jednom fishermanu...već laminiran. Poprilično je duga...207 cm...pa je komentirao da ne voli raditi tako duge stvari jer mu se rubovi izvitopere uslijed kontrakcije materijala pa mora raditi razna ojačanja. Danas sam mu pokazao izvađeni odljevak sa ravnom letvom stavljenom po rubu...i nema uvlačenja ni posljedica kontrakcije. Isto tako nema ojačanja koja bi to trebala održati ravnim. Ravnim ga drže postupak laminacije, redoslijed slojeva i materijali korišteni za slojeve. Samo za razliku od nekih meni inženjeri ne moraju sve nacrtati i odrediti laminat plan. Mogu i sam.
Jedan savjet...nemoj pretjerivati sa debljinom slojeva gela ili špricanog topcoata jer će se pojaviti pukotine uslijed dinamičkih opterećenja. Njih možeš kompenzirati debljinom laminata no onda je sve skupa bespotrebno teško i debelo.

Inače svaka čast na slikama, za razliku od nekih si objavio sliku svojeg rada. I izgleda super :clap: :thumbup:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 03. 04. 2022. (21:55)

4ever je napisao/la:....izgleda el passo da je vrime da se i mi povucemo :lol: :thumbup:

Ma da...nema šanse. Šta nije bolje okrenuti pilu na drugu stranu :Laughing23:
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 03. 04. 2022. (23:23)

kad san izvadija iz kalupa sredina mi je napravila drob.
onda san sa vanjske strane zavida plocu od iverice i stavija jos dasku pa je to ojacanje izgledalo kao “T”
onda sam napravio “kalup”
za rubove i žljebove za pajol u sicu i da sidne stol na to.
i kad san to nalija onda je bilo ok.
al jbg, kzen radija san iz 3x.
i onaj dio do broda je salivan na brod tako da sta bolje sidne pa je sve skupa spajano.
sigurno al sigurno nisan napravija brzo ko sta bi ti napravija, sigurno nisan kvalitetno napravija ko sta bi ti napravija, sigurno ima vise debljine nego sta treba, al mislim da izgleda dosta dobro. ko ne vjeruje moze doc vidjet.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la pero » 04. 04. 2022. (08:09)

2 stranice pisanja kako i sa čime  kitat kalup pa samohvalisanje kako njima netribaju inženjeri jer sami to znadu ,pa kome triba ing. za jednu klupicu,kopiranu natkabinu,spojlere i.. primorka,istranka i ? :lol:
Pa Rexi radi kalup ,i iza špirun bez pomoći ing. :thumbup:
Ni mi jasno zašto ne otvorite svoju temu na prodaja i usluge -reklamiranje djelatnosti pa tamo pišete i hvalite se do mile volje bez da vam nitko nesmeta ?
Da imate više prakse i znanja nebi samo radili oko plovila ima i drugih radova,proizvoda od kompozita.

Rexi kako radovi idu ?
pero
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 04. 04. 2022. (08:13)

ne hvalisam se :P
al ko kaze da radim samo oko plovila :P

i usrasmo rexiju temu :roll:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 04. 04. 2022. (08:20)

Nisam mislio na tebe :D
Možeš li mi ti nešto objasniti ?
Zašto pišeš nekome kako bi on možda bolje i brže napravio od tebe? Jer nisam u toku pa pitam,jel to neki poznati majstor u HR ili ?
Čisto me zanima a vjerovatno i druge pa kad nam treba nešto napraviti na plovilu da znamo kome se javiti.
pero
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 04. 04. 2022. (08:57)

zato jer je meni za ovaj kalup i prvi odljev trebalo mjesec dana jer sam uglavnom radio vikendima, doduse stari je uzeo 3 dana, 4 sloja pa susenje, pa 4 sloja pa susenje, pa ... shvatio si
nakon toga sam sve izvadio, odpilao one viskove i radio na ovome drugi dio kalupa (naopako) e za to je trebalo jos 15 dana (dva vikenda plus koji dan kroz tjedan)
i onda je jos trebalo kitat, onda su upali neki drugu poslovi, uglavnom rasteglo se na 9mj
siguran sam da on napravi brze od mene :thumbup:
ljudi koji su u tome svaki dan rade to od ruke i kad se uhvate psdola, siguran sam da bi ovo zavrsili za 8 radnih dana. al pricam o 8 radnih dana 8 radnih sati
josey
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 04. 04. 2022. (09:41)

josey,
zašto ignoriraš moje pitanje ?Koji je razlog ?
Ok to je tvoje pravo pa nastavi dalje :thumbup:
pero
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 04. 04. 2022. (09:46)

pa cinimise da sam ti odgovorio na pitanje sta nisam?
napisao sam ti zastom islim da bi covjek napravio brze i bolje od mene? jel to bilo pitanje
josey
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 04. 04. 2022. (10:18)

josey je napisao/la:sigurno al sigurno nisan napravija brzo ko sta bi ti napravija, sigurno nisan kvalitetno napravija ko sta bi ti napravija, sigurno ima vise debljine nego sta treba, al mislim da izgleda dosta dobro. ko ne vjeruje moze doc vidjet.

Jedan ti dava odgovor na tvoje slike i savjet i ti mu odgovaraš znači da se poznate ili?Po čemu zaključeš da bi on brže i kvalitetnje napravio od tebe ?
pero je napisao/la:Nisam mislio na tebe :D
Možeš li mi ti nešto objasniti ?
Zašto pišeš nekome kako bi on možda bolje i brže napravio od tebe? Jer nisam u toku pa pitam,jel to neki poznati majstor u HR ili ?
Čisto me zanima a vjerovatno i druge pa kad nam treba nešto napraviti na plovilu da znamo kome se javiti.

Ustvari mene ove vaše igre ne tangiraju puno poznavali se vi ili ne pa slobodno pišite dalje da imamo što pročitat i možda šta naučit :thumbup:
pero
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Luka Barić i 6 gostiju.