Limun Primorka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Limun Primorka

PostPostao/la Rexi » 31. 03. 2022. (21:51)

pretpostavljam zato sto ako kao ja - kit, onda ima puno brusenja kuteva i tesko se izvuku iste zakrivljenosti.
ako je ova kombinacija talka i topcoata mekanija, onda je mora oblozit sa necim malo da dobije na jacoj strukturi i popuni neravnine.
meni je kit sa talkom bio dosta nespretan za izvlaciti kuteve iako sam amater. ostaju "rupice" i lijepi se. Probao sam sa gumom, plastikom, spatulom ali evo nisam kovanicom :D
al ovo sto elpasso govori ima smisla, sa prvom smjesom se dobiju obrisi kutova i zaobljenja i onda lagano autokit/smola da se ukruti.
Jesam dobro to shvatio?

prvi put cujem da mogu topcoat zamjesati sa talkom, pretpostavljam da se dobije smjesa kao kit samo sto je malo meksa i nije ljepljiva?

elpasso, topcoat ili moze gelcoat? imam 25kg gelcoata.
znaci klasicno kao sa smolom zamjesam talk sa top/gelcoat do gustoce i dodam katalizatora 1-2%?
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la Thomy » 01. 04. 2022. (11:24)

el passo je napisao/la: One malo zaobljene radim tako da stavin određenu količinu kita na najlon, zavrtim, špatulom napravim rupu i onda nanesem po kutevima.

Ja kod popunjavanja kuteva koristim jednokratne najlon vrećice za ukrašavanje (uzemem supruzi),šta koriste slastičari...Napunim kitom,okidam vrh koliko želim i stiskaj :lol: ...

https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... -recommend

Pozdrav el passo :wave:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la pero » 01. 04. 2022. (12:23)

Ovaj kalup špiruna liči ka da su ga dica iz vrtića pravila ,bez ljutnje rexi jer znam da neznaš pa..
Čudu me i odgovori meštara od zanata ako su ?Jer po pisanju nisu daleko od tebe.
Zar se prvo ne napravi kakva skica u glavi ili na papiru pa ode na brod i pogleda prvo kako bi to izgledalo,di ga spojit za trup i....
Pa napravit od drva, mdf ili...model ,pa ako taj model ti odgovara po njemu kalup napravit i onda špirun .
Pisat o kitanju ,topcoatu,gelcoatu i ...a nema pravoga modela pa kalupa nego par štica sklopitih za jednokratni kalup nema smisla nikako.
Možda ja griješim za sve ovo napisano,možda vas nerazumim jer ja sam stara škola dok ste vi nova generacija pa više znate o radu sa kompozitima i modernom tehnikom brodogradnje.
Nemoraš mene shvatiti za ozbiljno pa radi po uputama kako ti pišu pa čemo rezultat vidit nadam se na kraju kad se postavi na provu .
Slobodno me ispravite ako sam u krivu.
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la josey » 01. 04. 2022. (13:53)

to na sta kalup lici nema veze, izvuci ce kasnije sa kitom.
to sta mu mestri neznaju objasnit, mestri su mestri, nemoraju znat objasnjavat, pogotovo ne napisat objasnjenje, šegrt uci dok gleda mestra.

pusti covjeka nek napravi sam, rad je proces ucenja.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la pero » 01. 04. 2022. (14:34)

Pa nebranim mu ja da on dalje radi sam.
Samo mu pokušavam objasniti kako početi po redu,prova primorke ni ravna...
A o pitanju meštara jesu to lokalni plastičari kojih ima u svakom mistu kod nas ?
pero
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 01. 04. 2022. (15:16)

a nego su skolovani stakloplasticari?
a u kojoj to kodnas strujovnoj skoli ima taj smjer nu molimmte? :)
josey
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 01. 04. 2022. (16:38)

Kolega 4ever...kitom od topcoata i talka radim zato što mi autokit zaljepi za odljevak. Nisam vičan koristiti alkoholni odjeljivač...nikad nisam i neda mi se experimentirati sa njim nego od početka koristim pastu koja mi i služi za regularne a ne samo jednokratne kalupe. Ako se neko pita zašto topcoat a ne smola...zato jer puno brže stisne pa se brže može i obrađivati.

Ono što je meni zanimljiv fenomen na ovome forumu su likovi koji se javljaju nakon što neko odgovori na post koji stoji par dana i napiše kako što i zašto radi. Evo odmah drugi dan cijela strana onih koji znaju bolje. Bravo majstori
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la el passo » 01. 04. 2022. (16:47)

Ajmo ovako majstori...4ever ti si isključen iz ovog izazova jer se ne trebaš nikom dokazivati. Uvjeren sam da od tebe mogu puno naučiti :thumbup:

Evo jedan izazov vama koji čekate da neko napiše i predstavi svoj rad i način rada i to na nesebičan način sa jedinom željom da pomogne i odgovori na napisani upit.

Ajmo ...lako je piskarati pa ispasti pametan.
Da vidim koliki ste stvarno majstori pa objavite slike vaših radova i posla uz opis procesa rada. Ja sam objavljivao pa prestao ali voljan sam nakon vaših slika i objašnjenja radnog procesa objaviti slike onoga što sam ja napravio, rezultate, i podosta slika raznih brodskih komponenti napravljenih prethodno opisanom metodom lijevanja iz jednokratnih kalupa

Ajde, da vidimo, počastite nas nečim konkretnim za promjenu :)
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la pero » 01. 04. 2022. (16:53)

josey je napisao/la:a nego su skolovani stakloplasticari?
a u kojoj to kodnas strujovnoj skoli ima taj smjer nu molimmte? :)

Fakultet strojarstva i brodogradnje 
http://fsb.pythonanywhere.com/
Program majstorskog ispita za zanimanje - majstor brodograditelj plastičnih brodova
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1819.html
pero
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 01. 04. 2022. (17:41)

Rexi
Ovdi imaš dosta slika pa pogledaj kako lipo čovik lipo pravi nosač vb motora i nosač skala ,znači pravi model pa kasnje od njega kalup i gotovi nosač.
Mislio sam tako za tvoj špirun kako sam pri napisa.
https://www.facebook.com/nautikaklub/ph ... 5962082303
Slike je postavio član kljukan.
Lipo je čut da neki imaju još puno toga za naučit :thumbup:
pero
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 01. 04. 2022. (17:52)

2 elpasso
ja nisan nikog kudija :(
napravice covik, niko od prve nije radija odljevke za feretti jel tako?
onda ga teiba pustit nek se malo pomuci, sam skuzi kako i zasto.

evo iz jednokratnog kalupa od iverice
https://ibb.co/k0GcJXf
https://ibb.co/9bQxnLR
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 01. 04. 2022. (18:56)

u svojih 15god staza u informatici, naucio sam da je najbitnije sto sam naucio kod poslodavca. ne placa, ne kolicina posla niti kako je firma poslovala - nego kada sam otisao, sto sam naucio. Znanje. To sazna covik tek kada ode i kada se stvari slegnu i pocnes raditi nesto drugo.
Ova tema je ne zato da se ja hvalim kako sam napravio nesto odlicno, nego zato da vas pitam, i naucim jer zelim nauciti i probati sam napraviti. imam stari brod, imam neku viziju i imam skica sa dimenzijama punu biljeznicu, znam svaki kutak broda koliko je sirok i dug.
ako moj rad ispadne uspjesan, to ce biti gust. ako ne ispadne, nema veze. sve je kupljeno planirano da ja nesto naucim i da se zabavim poslje posla. More je za mene razonoda i ljubav. a brod ispusni ventil, bio na suhom ili u moru.

a oni komentari "plati nek napravi pravi mestar", pa i to je opcija jer ima dovoljno posla i zamisli i za njega i za mene. Samo fali majstora na otoku di se svi bave rentanjem gumija i slicno i di je sve ostalo zamrlo.
Pa eto, ako ima koji plasticar koji zeli napraviti posao, neka mi se javi. Dobije smjestaj, imam materijala i dobro placam. Rado cu mu pomagati ukoliko zeli podjeliti znanje samnom.

Doduse ne placam onoliko koliko mi je jedna firma dala ponudu. 16.000€ :mrgreen:
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la pero » 01. 04. 2022. (19:23)

Izgleda da se ovdi meštri poznadu pa im teško pada da neko sa strane im ulječe u diskusijiu za koju sam ja samo činjenice napisa kako je i iza tega stojim.
Reki ,evo naša sam ti par špiruna za primorku sa interneta samo za primjer koji se mogu napravit od jednokratnoga kalupa ili prepravit po tvojoj zamisli.
https://postimg.cc/gallery/xXR1rsC
Ili dođi ovo lito na susidni otok pa da to napravimo ;)
pero
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 02. 04. 2022. (16:02)

josey je napisao/la:to na sta kalup lici nema veze, izvuci ce kasnije sa kitom.

Znači da i za tvoj kalup nisi ništa mirio po brodu,crta na papiru pri skrajanju ga od iverice ?
Ili si model isprinta na 3 D printeru ?
I sad bi se ja po pisanju triba nekome dokazivat sa dilom mojih radova( brod gradi više ljudi)koji su u skoro svakoj našoj lučici vidljivi od domače proizvodnje i stranih plovila kojih ima isto kod nas i cilom svitu.
Na taj nivo nisam spao pa se vi dalje zadovoljavajte sa vašim največim dostignučima ,natkabinama,spojlerima,hardtop,škatulama,i ..koje rade na isti način od Istre pa do juga.
Poštujem sve radnike plastičare kod nas a tako i van HR koji rade u firmama ili, koji nemaju diplome i....ali vlasnik firme mora imat i on je odgovoran za napraviti posa.
Ja radim van HR godinama i primamo plastičare i ako neznaju ništa i davamo im obuku 15 dana i ako se pokažu da imaju volju radit ljudi rade i dalje uče a tako je vjerujem i kod nas jer nitko nije rođen naučen.
Rexi ti samo nastavi dalje :thumbup:
pero
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 02. 04. 2022. (17:13)

2 pero
dobro sta se idiš?
jasno mi je da si napisa post u najboljoj namjeri, i da si covik da truda da se kasnije ne razocara.
al ko sta znas, svi mi volimo brodove, i nezalimo utucenih radnih uri. da nije tako nebi imali brodove.

apro po ove klupe koj je izasla iz jednokratnog kalupa.
kalup se radija 7 dana u brodu.
da bi bilo sve u skvari, vodoravno, sa bi stalo kako triba.
nalivali se u brodu i kalup se mora radit iz 3x jer nije moglo drukcije.
kad su naliveni bokovi i dno, onda je kalup doradjivan, model se izvadija iz broda i okrenija se naopako, kalup se doradija za gornje sjedece povrsine i za utore za pajol, i utor ti ce sist stol kad se spusti.

i kad je sve to napravljeno i izliveno ostalo je na par mista zraka, nesto se izvitoperilo, pa se opet pojacavalo i popravljalo, na kraju kitavalo, spricalo sa topcoatom 2 puta po 4 ruke u debelo, pa brusenje i na kraju poliranje.
jebiga takav je to posa.
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.