Esteou 630

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Esteou 630

PostPostao/la chomli » 31. 03. 2012. (11:43)

Dužina: 6.30m
Širina: 2.48m

slika

Mene interesira ovaj brod, nisam se nikad vozia u njemu pa bi tia da neko nešto napiše... Danas sam ga iz daljega gledao kako ide provom u maretu i dosta prska, al aj nije to ništa strašno jer djeluje izuzetno stabilno. Ono što san još primjetia da je iša nekih 8kt i s obzirom da je PD, mislim da bi mu putna tribala biti veća... Vjerojatno je unutra standardni motor za taj brod od 50ks.
Zanima me da li se netko vozia na esteou sa jačim motorom od cca 70-100ks i kakve je putne brzine postiza?

Inače u Francuskoj se more full jeftino naći za nekih cca 9000€ pa kad uđemo u EU, što će se tribati još na to platiti?
chomli
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Quicksilver 650 weekend / Mariner 115

Re: Esteou 630

PostPostao/la Pape » 31. 03. 2012. (14:35)

...ja san se vozija sa njim i to sa onim iz strožanca šta se prodava. svojevremeno kad san pikira onog svog Islandera, da mi nije upalila priča sa tim brodom, gleda san uvest jednog ovakvog direktno iz Fr i sredit ga. dalo ih se nać i za 5-6k € sa shebanim motorima. kod ovog u Strožancu motor je Perkins 50ks bija. brzima mu je s tim motorom bila oko 7-8čv...u fullu nešto više. doduše brod je bija taman za vađenje i masu šporak, i sa trojicom over 100kg pa sad... inače brod je izuzetno lagan, 750kg bez motora i kad stoji sam bez ikog na njemu malo čudno leži u moru. krmeno zrcalo jedva da dira more a i bande su mu dva prsta iznad mora. ja san ima u planu da je išla ta varijanta ubacit lombardinca od 87ks i navodno s tim motorom bi triba letit po moru. neki su pričali o brzinama od 20čv sa takovim motorom (imali su te brode) :o ...dok opet nekakva logika mi govori da nema šanse, al opet kad pogledaš kilažu samog broda...hm...možda i je... :think: ima jedan šta će ubrzo u njega taj lombardini, i već san se pretplatija na probnu vožnju...jer me živo zanima šta će bit...jer istu stvar san ima u planu, pa me živo zanima jel to to.

šta se tiće štrapanja, isti problem ima i moj Islander, isto prska za poludit. to je mana vrlo oštre prove koja se zadnjih 30-tak cm tek onda širi u pjat za odbit more od broda, tako da ta prova pušta val vrlo visoko da se digne i tek onda u zadnjih tih 30cm odgura more od sebe. ako ima vitra u provu...naravno sve odleti ti preko broda. dok prednost takove prove je da možeš dreto u fulu i na žešči val i nit buba, nit čuješ brod da se strese...ide ta prova kroz žešče more to ko kroz maslo...jebiga sve ima svoje mane i prednosti...i ako moran birat između prskanja i probivanja vala...neka prska...dobar kvalitetan brisač na prozore i deri...

...dalje vožnja krmom...katastrofa...isti problem je i u mene...bez uvatit mu mot, i šijavanja...nemoguća misija...tribalo mi je dosta dugo da skužin i ovog svog...uvik kad misliš da znaš di će...on u kontru...u početku san popižđiva, al kad bi iša na more, onda san namjerno nekad šijava u svim mogučim situacijama da vidim šta će i di će...sad je pjesma. voznja sa morem u krmu, brod ima mot da uvik oće smotat u neku stranu. to je klasična priča brodi sa ravnom krmom. doduše ja san mislija da će to bit puno gore i sa ovim mojim, al nije.

stabilnost...ti brodi su stabilni...a ka šta se vidi iz ove gore desne slike da je paženo na te stvari...brod je dosta širok a kabina mu je i niska za poludit, visoke bande...kad ga gledaš zguza nije baš neko oličenje lipote...nešto slično je i ovi moj...doduše nešto je skladniji jer je još širi a kabina nešto viša. dok san bija u strožancu u lučici između dva veća broda adrija od 10m i nekog drvenog od cca 10m ...i onda vidiš odnose širine i visine. ovi moj je bija nešto malo uži, ali pun qr@c kabinom niži šta na prvu izgleda nekako neprirodno...dok su ovi šta se tiće visine i širine bili ka proprocionalni...ali kad malo bolje razmisliš zašto je to tako, onda skužiš da su ovi neprirodni ako ćemo gledat stabilnost broda, a ne estetiku...gledajuč danas kakve još uvik papamobile i dan danas radimo...a sve je ka poznato o stabilnosti...onda šta više imamo pričat... :eh:

inače Esteou ima u provi ka dva ležaja, pa je vamo timunjera, ispod sica zna bit ka kužina. wc-a nema tek izvedba 730 ima wc. krma je za 6,30 brod ogromna, ima kutiju motora puuuno manju od one moje, a bande su mu visoke isto za popizdit ko i Islandera. bez obzira na visinu bandi i dalje ima samoprazneči kokpit. svi ti brodi imaju timun izveden ka za vožnju i sa krme i to im je bila standardna oprema. te brode su francuzi namjenili prvenstveno za ribare i ima ih masu koji se i koriste u te svrhe. ja san naša da je i ovi moj doša iz gradića Bayonne (uglavnom grad veći nego St), bija je mini ribarica iz Biskajskog zaljeva. žuti pjesak koji san naša u prolazima za ariju strojarnice samo to i potvrđuje, jer Bayonne je na nekoj rijeci i cila obala i estruarij i obale rijeke su u tom žutom pijesku. tako da šta se tiće tih brodi, moj zaključak je da su francuzi radili te brode prvenstveno ciljajuči ribare i za ka profi upotrebu. ovo kasnije šta je Jeanneau radija...to to su već sportski brodi...

...a za uvoz, nisan bija još u toj fazi da baš detaljno proučim kako, šta. jedna od opcija mi je bila da angažiram pro.... iku da cilu bazu od prevoza broda, carine, papira sve gotovo do registracije u kapetaniji dam da obave oni. ja bi samo triba nać brod. i reč idete tu i tu...čak sam razgovara o tome sa njima, i ni to nije bija im problem. u slučaju da brod nije bija ono šta se prezentiralo u oglasu, čak su mi rekli da ako je kamion već gore, mi bi našli brod oko te cifre da je bolji i dovezli ga...inače je brod širok 2,45cm tako da to prolazi cestom na trajleru bez problema šta se tiće samog prevoza, dok recimo moj ovi bi već bija ka specijalni prevoz.

eto ako san šta pomoga...bilo mi je drago...ako ima pitanja još, pitaj... :thumbup: :wave:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la chomli » 31. 03. 2012. (15:06)

Bolju recenziju broda nisan ni moga tražit, fala :thumbup:
chomli
Senior Member

PostPostao/la sans-ego » 31. 03. 2012. (15:13)

Pape je napisao/la:šta se tiće štrapanja, isti problem ima i moj Islander, isto prska za poludit. to je mana vrlo oštre prove koja se zadnjih 30-tak cm tek onda širi u pjat za odbit more od broda, tako da ta prova pušta val vrlo visoko da se digne i tek onda u zadnjih tih 30cm odgura more od sebe. ako ima vitra u provu...naravno sve odleti ti preko broda. dok prednost takove prove je da možeš dreto u fulu i na žešči val i nit buba, nit čuješ brod da se strese...ide ta prova kroz žešče more to ko kroz maslo...jebiga sve ima svoje mane i prednosti...i ako moran birat između prskanja i probivanja vala...neka prska...dobar kvalitetan brisač na prozore i deri...

:D bravo, Pape odlicno si opisao brod. Sto se spricanja tice - slucajno me posao nabaci dva-tri puta godisnje na Floridu, pa mi je jedan tip iz lokalne marine rekao u cakuli o brodovima da puno ljudi stavlja ovo: http://www.thesmartrail.com/ Meni se cini da moze vise pomoci nego odmoci, tako da se ne moras s tim sto sprica puno ubadati. Prase i spricaju puno skuplji brodovi, a ovo valjda radi...
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la Pape » 31. 03. 2012. (15:34)

...aj fala na info!... :thumbup: ...stvarno je zanimljivo i pari lako za ugradnju., i baš san gleda u početku kako, šta najbezbolnije za mene i brod to izvest...međutim već san se sad navika na ovi problem...nekako mi je čak i lipo ti dereš kroz dobro more, brod siće more bezbolno i bez bubanja i trešnje, a ti lipo u kabini zaštičen od svega vani....to je isti osječaj ko ono kad si lipo kući u toplom, a vani kiša i vitar deru... :D

..ali isto eto dobro je imat ovu informaciju... :wave:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la vridnjak » 31. 03. 2012. (16:16)

Pape, jel moš saznat kolika je visina od vodene linije do vrha natkabine ?
"Tko izgubi dobitak, dobije gubitak" -Grunf
vridnjak
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: istranka GTI

PostPostao/la chomli » 31. 03. 2012. (17:25)

kažeš kabina je niska, ajd to nije toliko bitno al nadkabina? Da li osoba do 1.90m može uspravno stajati? I što misliš da li ima mista za negdi ubaciti wc? Meni nije toliko bitno ja mogu i kemijski al za ženske...
chomli
Senior Member

PostPostao/la Pape » 31. 03. 2012. (18:02)

chomli je napisao/la:kažeš kabina je niska, ajd to nije toliko bitno al nadkabina? Da li osoba do 1.90m može uspravno stajati? I što misliš da li ima mista za negdi ubaciti wc? Meni nije toliko bitno ja mogu i kemijski al za ženske...

mislija san na nadkabinu. nadkabina je niska kad gledaš brod bočno, tj. siluetu broda, al ja sa svojih 195 stojim normalno u njoj. stajača visina je viša u Esteoua nego u Islandera. razlog je šta ulaskom u nadkabinu esteoua sa krme silaziš, a kod islandera ulaziš ravno, čak se penješ za 3-4cm... baza je u tome šta prostor nadkabine u islandera moš doslovno uzest šmrk i oprat sve vodom do kabine di su kreveti i voda će sama (nadkabina ima izljeve) izać iz nadkabine na krmu, pa krmenim odljevima van...vamo u Esteou-a to nije slučaj...da me neko pita, oćeš li to ili veću stajaču...iskreno....ja bi veću stajaću...ipak... :D

vridnjak je napisao/la:Pape, jel moš saznat kolika je visina od vodene linije do vrha natkabine ?

..a neman pojma, al probat ću ti saznat pa reć...... :o ... a evo taman me je zva jedan naš forumaš dok ovo pišen koji ima ti brod, i baš san mu sad reka za temu na forumu, pa će on danas izmirit kad stigne i obisit ođeđe tu informaciju...

...i da...molim, nema na čemu... :D :wave:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 31. 03. 2012. (18:06)

...a da, još zaboravih odgovorit na wc. ...hm...a ne znan, dalo bi se negdi uvalit wc ispod posteje ili nešto u tom stilu...jeanneou Guy Coatch 640 ima takovo riješenje, a brodovi su dosta slične konstrukcije i rasporeda...pa možda ić u tom pravcu.... .nisan o tome baš pretjerano razmišlja moran priznat....
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la chomli » 31. 03. 2012. (18:51)

guy couach je mislim 6.60. I kod njega san vidia di je ugrađena mala wc kabina(veća nego u leidi600).
chomli
Senior Member

PostPostao/la Pape » 31. 03. 2012. (19:24)

...je, u pravu si 6,60m...nego i za wc san se zajeba, nije u Guy Couach, nego u Jeanneau Lamparo 660...

...a evo i link....

http://anciensbateaux.jeanneau.fr/inven ... amparo.pdf

strana 2 pod red. brojem 2. wc ispod posteje...

a evo i broda...

slika
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la zorica » 31. 03. 2012. (22:27)

Jel me neko trazijo :?:

Evo sa neke feste malo se popilo jer je sutra bura pa se ne ide na more, tako da akobuden faliva slova ne ljutite se.

Sta se tice te visine od vodene linije do vrha nadkabine, sutra izmirin pa javin.

Za wc, nema sanse po meni da ide unutra jer nije to neki ogroman prostkr. U provi je klasika dva lezaja i to poprilicnih dimenzija. U nadkabini desno kuhinja sa povrsinom 60 x 50.
U nadkabini livo je smisten tank od nafte 62 litre ali se to meni nije svidilo pa san na to misto stavija tank vode od 45 litara a tank nafte od 90 litara povise osovinskog voda iza motora. Visina u nadkabini je 192 cm, ali posto san ja malo diga pod jer me nije ubila visina tu san iskoristija za baterije tako da su i one i tank nafte u simetrali broda.

E sad kokpit to je posebna prica. Za tako mali brod garantirano nema veceg kokpita i toliko visokih bandi, skoro 90 cm tako da san ga u principu radi toga i uzeja, jer mi je to dnevni i nocni boravak ( nije jos bice ).

Motor ce unutra sigurno lombardini 87 ks, a sad sta ce se dobit s njim ni ja jos nisan siguran. Sva su to price rekla kazala. Konkretnog podatka neman. Jucer san bija na bracu i vidija jednog u moru sa starin yanmarom, oko 80 -90 ks i covika kaze da ide 12 milja ali ima problema sa tin starin yanmarom, pa mu se grije , pa nesto zapinje , pa je radija ispod mora tunel pa minja propelu pa radija spojler ali u principu mislin da je u njemu problem. Ima jedan u podgori i navodno taj moze uvatit 18 ,e sad jebiga . Dok ne stavin motor nikomu nista ne virujen. Ipak mislin da firma koja ce tomeni radit ima vise znanja nego svi samouki mestri skupa. Ja ocekujen putne izmedju 13 i 15 i s tim bi bija super zadovoljan.

Eto ako triba jos sta pitaj a sutra izmirin onu visinu :wave:
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la Pape » 01. 04. 2012. (00:41)

...aj sutra kad dođeš sebi napiši sve ispočetka...pa da usporedimo... :lol: :lol: :lol:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 01. 04. 2012. (12:54)

chomli je napisao/la:
Inače u Francuskoj se more full jeftino naći za nekih cca 9000€ pa kad uđemo u EU, što će se tribati još na to platiti?

zapitaj se zašto je cijena takva...

kad "uđemo",trebat ćeš platit halu prema EU standardima jer nećeš brusit di ti oćeš, i majstora kojem sanacija takvog broda ide u radni staž.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la zorica » 01. 04. 2012. (13:10)

Mozda je cijena takva jer je brod u ko zna kakvom stanju, ali mozda je i cijena takva jer su ljudi vanka svatili davno da brod star trideset godina ne moze kostat ko novi i da je normalno da s godinama cijena pada za razliku od naseg trzista.
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 7 gostiju.