Adriatic 790 Adria 800

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Adriatic 790 Adria 800

PostPostao/la dimulius » 11. 04. 2023. (12:52)

krasno sredjen brod :clap: :clap:
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la josey » 11. 04. 2023. (13:17)

peroLA je napisao/la:svaka čast odlično izleda, jedino se ne slažem ako misliš da to svako može i želi, posebno pohvale što si izmiksao A800 i 790, velik je to brod i naravno da se neće ić prodavat dok ti paše. Svakako mislim i da tko uspje tako nešto napravit bar je u prednosti nad onim tko je tako nešto išo radit na puno manjem pa skuži da je premal ili prespor za njegove potreba

covik je napisa upravo suprotno,
da se slaze da nema svak prostor za tako nesto, al da se modifikacije svakako isplate.
eto sad nisan jedini ludjak na forumu, ima nas barem 2 napismeno, pa mi je malo lakse.
porer odlicna tabla.

juraj
sta je unutra 300D ?
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 11. 04. 2023. (13:43)

.
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Juraj » 11. 04. 2023. (14:08)

Unutra je 240 d,iz Unimoga,64 ks,otežani zamašnjak,kopča Km4a Kanzaki 2.63 ,izlaz osovine pod kutem,osovina 35 propeler 17x15
Upasat Kanzakija je bilo zabavno!
slika
slika
Izračun propelera je radio forumaš Tacek (trebalo je bit 17.5x14 ali ...)
Porer tnx..
slika

slika
E da,fotke su iz različitih faza radova sad je mrvu lipše!
Juraj
Senior Member

Tip plovila: Adria 790,Mercedes 60

PostPostao/la josey » 11. 04. 2023. (15:07)

taj san motornima ja na twin discu 2.5:1 sa propelon 18x13 pa sa 17x15

kolko ti se motor razvrti max

kako ti ide brod?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la 4ever » 11. 04. 2023. (18:33)

....pozz Juraj :thumbup:
Lipo to izgleda i ne srami se stavit jos koju sliku :) :thumbup:
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la som » 11. 04. 2023. (20:04)

josey je napisao/la:dosao si sa maestrala 700 sa danasnjim cjenama na adriatica od 30 000e iz 2021, koji bi danas bio puno blize 40 nego 30.

Još dva miseca i na Feretiju smo.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Rocking Sergio » 12. 04. 2023. (21:00)

Juraj je napisao/la:Našao goli škaf i krenuo od nule
slika
Screenshot_20230411_111439_Chrome
N
slika
Zamišljao kako će izgledati kad bude gotovo
Prvi postavljeni element

slika
Na kraju je ispalo ovako

slika

slika

slika

slika
I ima još posla...

Predivno izgleda! Skidam kapu na trudu i rezultatu!
Rocking Sergio
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la Juraj » 12. 04. 2023. (23:17)

Za Joseya
Koliko mi motor vrti pojma nemam osim otprilike.Ako pogledaš tablu na Porerovom postu vidićeš VDO kontađiri.Kad sam ga kupovao malo sam se zaigrao,ispalo je da iza ima 2 konektora sa 6 i 8 žica.Mora se isprogramirat a traži:spoj s ovim,spoj s onim,broj cilindara,JMBG,ime strica i šta ja znam što još.Dok Porer ne dođe do Pule niš od broja okretaja.A opcija mi je i zamjena s nekim jednostavnijim.
Barka je manje od godine dana u moru pa se plovi s nekim ne baš savršenim momentima. Brzinu sam dizao do 7.4 kt i nisam htio više upravo zbog prije navedenog,ali do kraja mjeseca će biti sve složeno kako treba, pa ću znati sve:brzine pri režimima,tlakove ,potrošnju , temperature vode ,ulja,ispuha...
Inače barku vozim cca 6 kt a bogami i manje.Po meni više od čvora ,dva brzine,više vrijedi autopilot :D (a i ušteda na gorivu)
peroLA
Ma gledao sam puno barki,naravno i A800 pa našao neki svoj put po onome što sam htio.Kako god ,u kabini imam 1+1+2 ležaja ,WC sa lavandinom i tušem,u kormilarnici livo stol sa klupama( stražnja prema krmi je jacera- rađena sa dovodom i odvodom ,pa je i bazen za živu ješku po potrebi), desno kuhinja s lavandinom , 2 kuhala,frižiderom i ormarom za pijate ,žlice, lonce..
Krutu pregradu s vratima na kormilarnici prema kokpitu nisam htio staviti jer sam htio čim više otvorenog prostora.Za zimu sam tu stavio pregradu na tenaxe od prozirnog materijala za prozore na tendama, s vratima na patent.Po potrebi zarolam ili čak skinem.
Sad ja pišem ja sam ovako,ja sam onako,zapravo sve u smislu rasprave kupiti gotov brod koji ti paše ili ići nekim svojim putem u uređivanju.
E sad,svatko prema željama,znanju,financijama,nečim trećim .....
Juraj
Senior Member

PostPostao/la josey » 13. 04. 2023. (07:05)

ajde porer u auto i gas spoji to covjeku.

meni se sa tom propelom vrtio 3600.
brzina mi je bila 8.4-8.6 na cist brod

taj motor je neunistiv, vozija san ga stalno preko 3200, a nerjetko je dozivio i nadzivio ture od 2-3h do kornata u punom gasu.

sve sta je trebao je dizela i tu i tamo izmjenu ulja i filtera :)
tako da ne trebas ga pazit i mazit
josey
Old Senior Member

PostPostao/la pagus » 13. 04. 2023. (07:20)

Juraj je napisao/la:Dok Porer ne dođe do Pule niš od broja okretaja.A opcija mi je i zamjena s nekim jednostavnijim......

Imaš aplikaciju Engine RPM za Android odnosno iPhone.

slika

Meni radi savršeno, jest da nije besplatno - ali vidi da li ti odgovara.

Možeš doma provjeriti i koliko okretaja ti ima centrifuga na perilici rublja :mrgreen:
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la peroLA » 13. 04. 2023. (08:52)

ja sam do sad spojio dva obrtomjera, bitno je -/+ spojit za 12v, w/signal, w izlazi iz altenatora cesto ljubicaste boje.... stari imaju potencijometar za baždarenje, digitalni imaju koefcijent, koji se dobije u tablici u zavisnosti koliko je cil, ali ne mora značiti da će iz prve biti potpuno točno, ali kad se jednom baždari dobro je...
Nego nisam siguran dali sam nešto pobrkao, si bio ti Juraj na fešti forumskoj u Raklju u konobi? Mislio sam da smo se onda upoznali, bio je ElPasso spomenuo Adriatik, ali to je bilo davno možda 2013, i ova Porerovu tablu sam davno vidio... koliko vremena ti radiš taj Adriatik? Jer ja sam bio shvatio već 2013. da plovi, sad neznam dali sam te zamjenio sa nekim....
Nije meni bila namjera pisati da ne treba ništa raditi, nego upozoriti na dosadašnja iskustva ovdje na forumu kad su ljudi mašili cijeli fudbal na malim barkama u vidu toga... Ako čovjek već ima iskustva, znanja i finiancija samo naprijed... Nedavno smo pomoglu forumašu sa nabavkom fishera i odustajanjem od mlake i tako, to su ekipa bez iskustva kao recimo i Sergio.. onda je tu recimo i Maladjo forumas isto sa adriatikom koji je imao nekih problema u startu ali plovi u postigo je ono što je zacrtao, tj. što je njemu dovoljno, bez da je 5puta probio budget i na kraju ne imao ništa... isto tako sve ovo je nekad imalo više simisla dok nije bilo stranih plovila to se jednostavno moralo a sad se više može birati... opet dobro ekipa koja zna šta hoće i ekipa koja misli pa sve nabacaju.. Josey je to usporedio i sa kućom pa i na kući ima ekipa koja su jednostavna pa uzmu tipske stvari, i onih koji se predomišljaju stalno pa rade nebuloze...ja pokušam osvjestit ekipu dobro namjerno...
a i u par predhodnih postova je krenulo radi Joseyvih pisanja, koji ima 4broda, od kjeg je na jednom 3puta mjenja motor, i 3 puta ispilio unutrašnjost pa sam pokušao to napomenut da je van prosjeka, ja možda poznam stotine nautičara, gdje i ima ovakvih a ima i profesionalaca kočara, charterasa koji ipak nekad prilagode i svoje želje umjesto da prilagode brod, i sačuvaju nešto vremena i novca ... kažem poznam i čovjeka koji je radi životne tragedije išo živit na otok i tamo slagao brod dok nije završio pa se vratio doma i sad od tog broda živi, ali recimo ja sa malim sinom ako 3dana šarafim po barki, on sanja da sam pao u more i ne pušta ne slijedeći dan, jednostavno moram znati isplanirat vrijeme...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Juraj » 13. 04. 2023. (11:03)

Pozdrav Pagus,bome se nismo čuli a ni vidjeli neko vrijeme.
Zadnji put Zagreb-forumaško druženje?!A niš,morat ćemo opet nešto organizirati...
Što se tiče rpm OM 616 vrti do 4000.
Pločica na mom motoru kaže 41 kw na 3000 l/min?
Dok ne budem znao točno rpm pod opterećenjem i temperaturu ispušnih plinova,nemam što zaključivati o pogođenosti propelera.Čak da uopće ne gledam brzinu.
17x15 je proračunat da kolje okretaje na max 3600.Ako bude tako na tim okretajima ,propeler će ih imati 1368 !! Hoće li to 790 podnijet ostaje za vidjeti..Pod uvjetom da temp ispuha ne ode u nebesa,tj da nije preopterećen.Opet ponavljam 790ica je komad krave..
A treba gledat i da brzina na kliku nije velika,panulavat treba ako je moguće bez vanbrodskog (iako je nosač trenutno na krmi)
Puno je elemenata za zadovoljiti,matematika kaže da će morati biti kompromisa
Juraj
Senior Member

PostPostao/la Juraj » 13. 04. 2023. (11:21)

peroLA nisi pogriješio.Rastegla se priča o samogradnji preko svih granica.Radim na moru,ronim,pa regate.. Mora mi ne fali.Radim i s nekim frendovima,ljudi imaju chartere,brodova poprilično.Brod uzmem skoro kad hoću za đite s famejom.Rugaju mi se da je bolje da im platim večeru jer brod imam kad god hoću ,umjesto trošit na 790.Skoro da sam bio tužan kad sam ga bacio u more,bio mi je ispod prozora kao zgodan hobi.
Moglo je to punooo brže :mrgreen:
Bacio sam već oko na jedan sparkman&stephens za refit.Fali mi nešto u dvorištu :D
E da,potpisujem sve tvoje napisano!
Juraj
Senior Member

PostPostao/la josey » 13. 04. 2023. (11:23)

kazem ti na tezem i vecem brodu sam imao isti motor sa kopcom 2.5:1 i istom propelom ko ti, velim ti da je motor cesto vidio i vise sati voznje u max gasu na 3600. nikad nista.
ne sekiraj se oko EGTa, sve ce bit ok.
a i nije to turbo motor :thumbup:
vozi gustaj, taj motor je za deplasmansku voznju u tom brodu pun pogodak, miran je tiho radi, ne trosi puno.

2 perola ja san kupija brod a ne brod mene
ima da on izgleda kako ja ocu a ne obrnuto :)
i ima da pije ko sudoper kad ga vozim :lol:
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.