ebay
Kreiranje accounta1. Otići na
http://www.ebay.com/2. Klinuti na
register3. Prvo promijenite
Country or region. Postavljeno je na
United States, odaberite
Croatia, Republic of.
4. Nakon toga ekran vam se malo promijenio. U polje
State / Province / Region upišite vašu županiju ili regiju (Istra, Dalmacija, Slavonija...). Podatak prilično nebitan za rad ali obavezan.
5. Ostali podatci nisu problematični, popunite ime, prezime, adresu i ostalo. Sve kućice su obavezne a podatci moraju biti punovažni.
6. U donjem dijelu odaberite
user ID (nick, nadimak) i
password (i ponoviti ga). Također je potrebno odabrati i tajno pitanje (
Pick a secret question) i upisati odgovor na njega. Taj odgovor je potrebno zapamtiti jer će vam ga tražiti ako dođe do kakvih provjera (izgubljen password, duplo logiranje...).
7. Dalje je potrebno ispuniti u kućicu kod prikazan na slici i kliknuti u kućicu
I agree that.
8. Nakon toga treba pritisnuti
Continue. Otvori se prozor koji vam kaže da za nastavak treba email potvrda.
9. Zatvorite ebay i otvorite email. Tamo vas čeka email od njih u kojem je link za aktivaciju. Kliknite na njega i ebay registracija je završena.
Kupovina1. Odite na
http://www.ebay.com/ i logirajte se s vašim podatcima.
2. Kada ste odabrali traženi artikal kliknite na
Buy now botun. ebay vam pri tom traži još jednom potvrdu s tim da vam na ekranu prikaže sve detalje transakcije, od kud je prodavač, koliko košta roba, koliko košta transport i ostalo. Potvrdite traženo klikom na
Commit to buy.
3. Otvara vam se PayPal prozor. Ulogirajte se s vašim podatcima, potvrdite traženo i s time ste obavili kupovinu. Na mail će vam doći potvrda od ebay-a, PayPAl-a i prodavača o potvrđenoj transakciji. Ne brišite te mailove sve dok vam roba ne stigne i dok se ne uvjerite da je s njom sve u redu.
ShippingTroškovi dostave uvijek pišu uz robu. Kada razgledate robu kliknite ispod opisa na
Shipping & Payments panel pa tamo odaberite
Croatia, Republic of ako već nije odabrana. Tako ćete vidjeti koliko košta dostava do Hrvatske.
NIPOŠTO ne odabirite dostavu putem DHL-a i sličnih službi. Kod njih je špedicija obavezna i košta papreno. Odabirite isključivo običnu (zračnu) poštu, USPS i slično. Vrijeme dostave je jednako (dugo) ali izbjegavate brojne probleme i troškove.
Neka vas ne razočara duga isporuka. Ona može trajati i preko mjesec dana. To je tako, pogotovo ako naručujete iz Kine, Hong Konga ili Singapura.
Prodavac vas obično mailom obavijesti u kojoj je fazi vaša narudžba (zaprimljena, roba je na lageru, pakira se, roba je poslana). Postoji također i opcija tracking-a koja se dodatno plaća. S tom opcijom u svakom momentu možete saznati gdje je trenutno vaša roba. Po meni nepotrebno bacanje para ali ko voli nek izvoli...
Place Bid ili Buy nowPostoje dvije kategoorije kupovine koje su navedene pored svake robe.
Prva kategorija su aukcije (Bidding) gdje kuci pomalo povećavaju cijenu i robu osvaja onaj koji je po isteku aukcije imao najveću cijenu. Druga grupa je
Buy now što znači roba je ponuđena za zadanu cijenu, ako želiš kupiti klikni, plati i tvoja je. Meni osobno ovo drugo je interesantnije jer nemam živaca pratiti aukcije ali ako neko želi zašto ne? Znam ljude koji su kupili za sitne pare zanimljive stvari a sam sam nedavno iz zezanja ponudio za jednu jaknu 1,80$ i dobi na kraju
Pretraga i povjerenjeOk, opisao sam jednostavniji dio, znači samu kupovinu.
Teži dio je sama pretraga. Prodavača ima bezbroj, robe isto tako. Ne šalju svi u Hrvatsku.
ebay ima prozor za pretragu u koji se unosi traženi pojam ali zbog gore navedenog to je upravo neupotrebljivo.
Pretragu vršite tako da pored tog prozora odaberete opciju
Advanced. Sada možete podesiti brojne filtere koji će vam suziti broj pronađenih predmeta.
Nabrojat ću par osnovnih koje ja koristim za primjer a ostale si podesite prema potrebama.
Prvo treba unijeti traženi pojam, recimo
Braided fishing line 10LB (upredenica 10 libri). Malo niže kliknem na
Buy it now kućicu jer me aukcije ne interesiraju.
Dosta niže u
Location opciji odaberem
Available to i u njemu
Croatia, republic of.
Na kraju pod
Sort by odaberem
Price + Shipping:lowest first.
Tako sam zatražio slijedeće:
- Upredenica 10 LB
- Isključivo 'kupi odmah', bez aukcija
- Izlistati samo prodavače koji šalju u Hrvatsku
- Izlistati po cijeni, od najmanje do najveće
Na kraju kliknuti na
Search botun, još jednom potvrditi lokaciju (Croatia, Republic of) i uživajte.
Toliko za sada, ako što nije jasno pitajte (nemojte samo tražiti broj tekućeg da mi uplatite neku crkavicu za trud

)
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.