Evo cili dan skoro bija na brodu radit, pa sad na miru da napisem, pojasnim i vidimo jel ima kruva od ideje

Ovako izgleda sada strujni krug od akumulatora, anlasera i alternatora (ne se smijat pojednostavljenoj shemi, dobro da sam ista uspija nacrtat na mobitelu

).

Znaci kao sto sam rekao, sa akumulatora se ide direktno na anlaser, pa s anlasera idu neki kabeli u kutiju s elektronikom i onda isto tako spojeno na anlaser. Iz ove kutije od elektronike imam 2 jacka koja idu na kontrolnu tablu. Ta 2 jacka imaju nekih 10-12 pinova svaki, tako da tu on salje s svih senzora s motora podatke u tablu i daje struju tabli za rad.
E sad kad ovo smo utvrdili, idemo vidit kako ide struja kad se pali motor:

Zaboravih reci da na anlaseru ima jos jedan dodatan pin za signal sa kljuca, kad ga treba zavrtit (to je ona plava linija od anlasera do elektronike). Tako da damo kontakt, akumulator zavrti anlaser i voila - motor radi.
Sljedeca je slika kako se puni s alternatorom:

Znaci alternator je tvornicki spojen do anlasera i onda koristi iste te kabele da puni nazad akumulatore. Zasto anlaser ne vergla? Jer nije dan kontakt na bravi. Ideja je dobra ako se ima jedan ili vise istih kapaciteta akumulatora paralelno spojenih. Ali sta cu sad kada imam jos 180Ah (startni je 100Ah)? Paralelno sve spojiti nema smisla iz 10 razloga, tako da u pricu ulazi ARGOFAT izolator (koji je i prije bio na brodu kad je situacija bila klasicna s alternatorom).
E ona ideja sta sam u pocetku govorija da mislim stavit diodu jednu i onda paralelno spojiti sve ide ovako:

Tako da dioda se stavlja izmedju akumulatora i anlasera (u biti jedini kabel spojen izmedju motora i akumulatora) u smjeru prema anlaseru. Znaci struja bez problema ide od akumulatora, kroz diodu, do anlasera, i motor se uredno pokrece. I sada kada se to upali i alternator pocme se vrtiti, on daje struju do elektronike kojoj treba taj spoj od alternatora do nje da kuzi djirometar i ostale stvari salje na tablu, ali neda da se puni akumulator u tom smjeru (dioda ga zaustavi).
I tu dolaze paralelni kabeli od alternatora do ARGOFAT izolatora ulaz i izlaz mi ide na startnu i servisnu bateriju i uredno ih puni.
Druga mi je ideja prebacit onu crvenu zicu sta ide od elektronike do anlasera i to direktno na ARGOFAT ulaz stavit, ali ovo mi je malo problematicno jer ti kabeli su jaaaaako sakriveni unutar motora skoro

i triba bi otvorit kutiju od elektronike da popratim in i out kabel od alternatora i anlasera.
Isto tako ovde mi je upitna ova dioda jer to bi trebala biti prilicno jaka dioda da izdrzi struju pokretanja motora anlaserom.
Sad sam vidija od SEA odgovor (thx) na shrakovim stranicama i tu mi ideja s Cyrixom ne izgleda losa:

Posto nisam Cyrix koristio u ovakvom okruzenju, jel on radi problem s pritakavanjem struje iz akumulatora u akumulator ili nedovoljno punjenje akumulatora veceg kapacitata u ovom slucaju?
Thx jos jednom na idejama.