Ivo je napisao/la:Zasjenjenje od zastavice bi ti moglo radit probleme. Ovisi kolika je debljina sjene i kako pada priko modula, dobijat ćeš 5 puta manje struje. Zato bi preporučija 2 manja modula umisto jednog većeg(ako sjena pada priko jednog, neće drugi kačit) koji se spojaju paralelno.
Po liti taj 85 watni modul daje oko 20 do max 35Ah na 12V, sa obični serijskim reglerom. MPPT regler po liti daje 10-20% više nego običan serijski.
Modul se instalira uglavnom vodoravno, ne moraš paziti s koje ti strane pada sunce.
Moj savjet je da uzmeš 2 modula od 60-ak wata i dobar serijski regulator bez displaya(MorningStar), s time si rješija problem napajanja frižidera.
Moliti cu malo za pojasnjenje nekih vjerujem, osnovnih stvari.
Pretpostavljam da dva panela od 50W u istom polozaju daju istu struju kao i jedan panel od 100W?
Ako je ista velicina sjene na jednom od 50W modula, kao i na 100W modulu, hoce li stuja punjenja biti ista?
Ovo je bitno kod odluke da li ici na dva modula jer se time gubi velika povrsina krova natkabine (treba stati i pomocni gumenjak).
Negdje sam naletio na MPPT regler koji je bio bezobrazno skup, pa ako im je cijena uobicajeno visoka mislim da njega necu uzimati (radije vecu snagu panela?).
P.S.
Ovo "pet puta manje struje" kada imam sjenu od zastavice znaci da cu imati samo 20% od maksimalnih 35Ah?
Morati cu se odreci domoljublja zbog struje na barci.