Solarni paneli

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Solarni paneli

PostPostao/la zega » 27. 01. 2009. (11:17)

Vidim da nije sezona pa je tema malo zamrla...
No nisam u threadu vidio da itko spominje MPPT regulatore?
Poanta je da kad su svjetlosni uvjeti slabi celija proizvodi recimo 12V a baterija je na 12,5 i punjenja nema, a moglo bi punit sa koji W...
Mppt se trudi da pri bilo kojem naponu uvijek gura nesto u trosila tj cica iz celije uvjek maksimum snage na nacin da na U/I krivulji uvijek trazi tocku maksimalne snage...
zega
New Entry

PostPostao/la josip » 27. 01. 2009. (11:26)

Mišljenja sam da kad su svjetlosni uvjeti slabiji ili jači, čelija vijek proizvodi skoro isti napon koji je dovoljan za punjenje, samo je razlika u jakosti struje koja je manja pri slabijoj svjetlosti pa će se akumulator samo sporije punit. Sada postoje i čelije koje mogu puniti i " POD ZVJEZDAMA I MJESEČINI ", napon je isti ali se smanjuje jakost struje.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la Ivo » 30. 01. 2009. (19:36)

Ako panel daje samo 12V onda je struja minorna, tj.nedovoljna da pokrije potrošnju regulatora a kamoli da puni bateriju.
Inače MPPT regulatori su odlična stvar, pojačava struju punjenja ovisno o naponu baterije ili da pojasnim matematički.
Imamo panel od 50W koji uobičajeno ima radni napon od 17.5V i struju 2,85 A (50/17,5), MPPT regler i praznu bateriju na 11,5 V.
I šta MPPt reglulator radi?
Puni bateriju s 12V(uvik napon punjenja mora biti veći od napona baterije ako želiš upucati struju unutra) i sa 4 A a panel može maksimalno dati 2,85 A( to je 40% jači učinak)
Inače klasični serijski regulator riže napon sa 17,5 V na 14,4 V a struja punjenja je ista ka i ona šta daje panel (2,85 A).

Prvi proizvođač MPPT regulatora je Američka firma BlueSkyEnergy i imaju odlične regulatore i još bolje komentare na forumima kamp prikoličara.

Ovi moduli šta rade "pod zvjezdama i misečini" su amorfni koji imaju veliku degradaciju, pa ih proizvođači deklariraju pod malo manjom snagom nego šta ka novi daju ali nakon dvi sezone odu u bananu. Svi se sićaju naših Končarevih modula.

Napon nije uvik isti, ovisi o temperaturi, šta je temperatura veća napon se snižava(time i snaga modula).
Zbog visoke temperature na modulu(kad zapeče možeš jaja frigat na njima), radni napon im je od 16-18V a napon otvorenog kruga od 19vdo 25,5V, jer po liti napon pade na 15V a treba ti 14,4 za punit bateriju.

Za brodove su najbolji polikristalinski(najbolje djeluju pri zasjenjenju) a proizvođači su uglavnom direkno ili indirektno Kinezi(nažalost) i nažalost su bolji od domaćih Solarisovih modula koji lipe deklaracije o snazi kako im se svidi.

Zanima me druga stvar, dali itko koristi MOSFET Splitere za odvajanje startne od servisne baterije?
Ivo
New Entry

PostPostao/la opus » 31. 01. 2009. (00:37)

Ivo je napisao/la:Za brodove su najbolji polikristalinski(najbolje djeluju pri zasjenjenju) a proizvođači su uglavnom direkno ili indirektno Kinezi(nažalost) i nažalost su bolji od domaćih Solarisovih modula koji lipe deklaracije o snazi kako im se svidi.

Malo sam poceo taktizirati o nabavi panela, no s obzirom da nemam bas pojma o detaljima pomno pratim iznesena znanja. Cini mi se da je ovaj na kojeg sam bacio oko Kyocera KC85T-1 polikristalni i jos je japanski. :Other13:
Kolika je prakticna iskoristivost? Recimo na panelu od 100W je teoretski moguce dobiti u idealnim uvjetima toliko Ah dnevno, a prakticno je to toliko Ah dnevno (nije idealan kut panela na sunce, smeta zastavica koja radi sjenu, nase podrucje nema kvalitetno sunce, itd. )?
Pored toga zanima me gdje je najpovoljnije nabaviti panele? :Other8:
Konkretno za ovaj Kyocerin sam provjerio po ovim razvikanim online cjenicima (energoberen, omnibus) su cijene unutar sto kuna. Ima li drugih opcija? :Help25:
opus
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: A790

PostPostao/la unije » 31. 01. 2009. (09:12)

.
Zadnja izmjena: unije; 03. 02. 2009. (23:28); ukupno mijenjano 1 put/a.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Ivo » 31. 01. 2009. (15:24)

Zasjenjenje od zastavice bi ti moglo radit probleme. Ovisi kolika je debljina sjene i kako pada priko modula, dobijat ćeš 5 puta manje struje. Zato bi preporučija 2 manja modula umisto jednog većeg(ako sjena pada priko jednog, neće drugi kačit) koji se spojaju paralelno.
Po liti taj 85 watni modul daje oko 20 do max 35Ah na 12V, sa obični serijskim reglerom. MPPT regler po liti daje 10-20% više nego običan serijski.
Modul se instalira uglavnom vodoravno, ne moraš paziti s koje ti strane pada sunce.

Moj savjet je da uzmeš 2 modula od 60-ak wata i dobar serijski regulator bez displaya(MorningStar), s time si rješija problem napajanja frižidera.

A što se tiče odabira proizvođača (svaki Cigo svoga konja fali) triba pogledati nezavisne testove koji testiraju module u realnim uvjetima a ne po STC-u u labaratoriju.

Negdi na netu sam iskopa nezavisne testove od Photona (najjači međunarodni časopis koji se bavi sa solarima) i neke poznate razvikane marke su pale nisko a Helios (vlasnik od Solarisa) je izgubija velike parnice u Njemačkoj zbog krivo deklarirane snage na modulima.

Ja bi ti savjetova Siemensov modul koji se nažalost više ne proizvodi (ugasili su pogon koji je radija najbolje module) ali mislim da nećeš pogrišiti bilo koji da odabereš, samo pripazi na smještaj.
Pozdrav!
Ivo
New Entry

PostPostao/la opus » 01. 02. 2009. (19:00)

Ivo je napisao/la:Zasjenjenje od zastavice bi ti moglo radit probleme. Ovisi kolika je debljina sjene i kako pada priko modula, dobijat ćeš 5 puta manje struje. Zato bi preporučija 2 manja modula umisto jednog većeg(ako sjena pada priko jednog, neće drugi kačit) koji se spojaju paralelno.
Po liti taj 85 watni modul daje oko 20 do max 35Ah na 12V, sa obični serijskim reglerom. MPPT regler po liti daje 10-20% više nego običan serijski.
Modul se instalira uglavnom vodoravno, ne moraš paziti s koje ti strane pada sunce.

Moj savjet je da uzmeš 2 modula od 60-ak wata i dobar serijski regulator bez displaya(MorningStar), s time si rješija problem napajanja frižidera.

Moliti cu malo za pojasnjenje nekih vjerujem, osnovnih stvari.
Pretpostavljam da dva panela od 50W u istom polozaju daju istu struju kao i jedan panel od 100W?
Ako je ista velicina sjene na jednom od 50W modula, kao i na 100W modulu, hoce li stuja punjenja biti ista?
Ovo je bitno kod odluke da li ici na dva modula jer se time gubi velika povrsina krova natkabine (treba stati i pomocni gumenjak).
Negdje sam naletio na MPPT regler koji je bio bezobrazno skup, pa ako im je cijena uobicajeno visoka mislim da njega necu uzimati (radije vecu snagu panela?).

P.S.
Ovo "pet puta manje struje" kada imam sjenu od zastavice znaci da cu imati samo 20% od maksimalnih 35Ah?
Morati cu se odreci domoljublja zbog struje na barci. :Sad18:
opus
Senior Member

PostPostao/la Ivo » 02. 02. 2009. (15:23)

Usporedba s 2 modula od 50W i jednog od 100W:

1. Površinski 2 modula od 50W su zanemarivo veći od jednog od 100W.
2. Ako sjena padne priko jednog modula od 100W davat će 10-30 % (možda i ništa) struje u odnosu na nazivnu(0,5-1,5 A,umisto 5,5A)
3. Ako sjena padne priko jednog od dva modula od 50W, jedan će davati 10-30 % (0,25-0,7A) dok će drugi nezasjenjeni davati 2,7 A. Struje iz panela se zbrajaju jer su paralelno spojeni.

Zbog položaja ako ima sjene uglavnom bi samo jedan panel bija zasjenjen i u vrime zasjenjena dva panela od 50W imaju 2-3 puta veću učinkovitost nego jedan od 100W.
Uvik je bolje ulagat u module nego u regulator, ali MPPT je dobra investicija posebno ako nemaš mista na brodu za module. Tribaš zbrojit koliko je razlika između MPPt-a i klasike, možda i nije toliko skup.

P.S.
Nemoj se odricat domoljublja, imamo se čime ponosit. Ako triba stavi i veću zastavu, lako za struju.
Ivo
New Entry

PostPostao/la mrak » 02. 02. 2009. (16:10)

Ela Ivo !

Pitanje, vidin da kužiš materiju . Iman uni-solar panel 32W flexibilni .Falilo mi je za fržider force pa sam paralelno na ulaz regulatora dodal još jedan panel ,neki polikristalni malo stariji va al.okviru i nisan siguran da san neš dobil .Čak mi se čini da san neš zeznul :wtf: :problem:
more je veliko jer ne podcjenjuje ni najmanju rijeku
muškarac bez trbuha je kao nebo bez zvjezda
mrak
Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Meteor 8 Lombardini

PostPostao/la opus » 02. 02. 2009. (21:24)

Ivo, hvala na skolovanju.
Salim se za zastavu. Moja barka uvijek vije zastavu, imam je prvi u lucici otkako se smije vijati (iako su se neki onda cudili tome) i to je zadnje sto ide s barke. :thumbup:
opus
Senior Member

PostPostao/la Eventum » 02. 02. 2009. (21:48)

unije je napisao/la:SOLARIS Novigrad (Istra). Odi na njihove stranice ili zovi ljude tamo sve će ti objasniti što te zanima. Ja sam uzeo njihove komponente i preeeeeeezadovoljan. Neću ti više o njima jer tu ima većih stručnjaka. Moje iskustvo iz prakse 5 ! Uzeo sam panel 140x70 cm te onaj regler i mali procesor za nadzor i upravljanje punjenjem.

Par pitanja...Koliko W je panel koji si stavio? Koji točno regler i procesor si uzeo? Što sve koristiš od potrošača? Koliko te je to veselje koštalo? Koliko je ugradnja toga? Pliz odgovore...
Eventum
Senior Member

Tip plovila: Adria 500+6KS Suzuki & Elan i45.1

PostPostao/la Eventum » 25. 03. 2009. (00:06)

Zna li netko gdje se mogu po nekoj normalnoj cijeni kupiti 60-65W panele (polikristalinski)?

I pitanje, kad je već netko spomenuo MPPT regulatore, stoji li informacija koju sam dobio, da npr. solarni MPPT regulatori ne funkcioniraju ako se spajaju na panele nazivne snage manje od 100W (konkretno informacija je za BZ MPPT regulatore)?
Eventum
Senior Member

PostPostao/la opus » 26. 03. 2009. (21:30)

Kako sam dosta blizu kupovine panela, mislim da cu ih uzeti u veneko.hr
Ako ima neka jeftinija opcija, bilo bi lijepo cuti.
Zapravo, nasao sam najpovoljnije ovo:
http://www.auto-sound.hr/page.php?21
opus
Senior Member

PostPostao/la Eventum » 27. 03. 2009. (02:03)

opus je napisao/la:...Ako ima neka jeftinija opcija, bilo bi lijepo cuti.

na http://nautic-shop.cvs.hr/ imaš iste stvari kao od veneka nešto jeftinije. Cijene na sajmu Veneko je imao 5% jeftinije. Energoberen sa Solaris modulima (na koje dobiš 15% popusta u odnsou na cijene na webu) je jeftiniji od Kyocere...kolika je razlika i da li je ima u pogledu kvalitete ne znam...

opus je napisao/la:Zapravo, nasao sam najpovoljnije ovo: http://www.auto-sound.hr/page.php?21

Ovaj panel mi se čini jako velikim (1100x1300) u odnosu na npr. Kyocerin od 87W (1007x652)... Ne znam je li to polikristalinski ili...? Istina, drastično je jeftiniji.

Ja sam blizu odluci za 2x 65W Kyoceru i MPPT250 regulator... no ako tko ima neki bolji prijedlog dobro je došao!
Eventum
Senior Member

PostPostao/la opus » 03. 04. 2009. (21:30)

Dobio sam ponudu za amorfni panel 95 W (2000 kn +PDV) koji je jeftiniji 1000 kn od polikristalnih, no veci je 2x a tezi 2.5x. Prema ovdje iznesenom (Ivo) i procitano na netu, nisu bas dugovjecni i efikasni.
Odluka je pala na dva panela kyocere od 43W, no sad sam zapeo na regulatoru. Necu MPPT jer je preskup. Vrtim se oko Stece Solsum i Morningstar SHS koji su najjeftiniji.
Palo mi je na pamet, ima li utjecaja vrsta baterije na regulator i napone punjenja, odnosno nacin na koji se pune razlicite vrste baterija.
Imam punjac s kopna (220V) koji ima razlicite nacine punjenja za obicne startne baterije i "solarne" baterije.
Trebam li voditi racuna o tome pri odabiru punjaca ili je svejedno? :wtf:
opus
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.