Mercury 9,9 4t - struja

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Mercury 9,9 4t - struja

PostPostao/la zadsab » 09. 03. 2009. (21:24)

Na Mercury 9,9 sam naknadno stavio daljinsko upravljanje i punjač (alternator) akumulatora u ovlaštenom servisu.Sva svjetla i svu struju na brodu sam radio sam.Na brodu mi je akumulator od 75 Ah .Uz obavezna navigaciona i poziciona svjetla imam svjetla u kabini i natkabini, radio, Tv,vanjski reflektor, sirenu i tri utičnice za svaki slučaj, kao i pumpu za izbacivanje vode kada pada kiša , naravno preko plovka i direktno spojenu na akumulator preko osigurača.U servisu su mi rekli da samo spojim alternator na akumulator i kada motor radi puniti će 10A na uru.Znam da mi to nije dosta jer za sada malo plovim a više radim na uređivanju za što puno puta koristim i bušilicu koja mi radi preko utičnica pa mi je jasno da povremeno moram izvaditi akumulator i odniti kući na nadopunjavanje.
Zanima me čitajući odgovor DOME za Yamahu 15 , da li moram stavljati neki regler ispred akumulatora iako su mi u servisu rekli onako kako sam napisao i da li mi je dovoljan ovaj akumulator, naravno neće sve biti istovremeno uključeno?
zadsab
New Entry

Re: Mercury 9,9 4t - struja

PostPostao/la dome » 09. 03. 2009. (22:13)

Ako su ti to sve skupa spoili u ovlaštenom servisu onda nemaš razloga za sumnju u kvalitetu izvedbe samog spajanja jer ako imaju licencu mercurya onda sigurno znaju svoj posao te možeš biti siguran da su ugradili sve što je potrebno da motor puni akumulator natavno sa snagom koliko je moguće.
Markury ima dvije baze motora 9,9 4t jedna je Yamahina a, druga je Tohatsuova za Yamahinu sam siguran da puni punim kapacitetom već na malom gasu za Tohatsua ne znam jer se sa njima nisam sretao.Ako su kao i 6ks 4t unda pune punim kapacitetom samo na visokim okretajima.Osobno mislim da je 10A pre mali kapacitet pogotovo što ćeš imati mali broj radnih sati u kontinuitetu pa razmisli o solarnim pločama ili malom agregatu.U pevca,metrou ili bauhausu ih imaš od 650w već za 600kn i uz brzi punjač od 600w je dosta jeftino i kvalitetno riješenje.Ja sam ga kupi i već me je dva puta spasi da ne moram paliti motor na guranje :Laughing52: kad mi je bazen za uligne posrka preko noći struju a, akumulator mi je bi ionako loš.
Kad ti se to prvi put dogodi shvatiš da vridi puno više nego ga platiš.
Zadnja izmjena: dome; 09. 03. 2009. (22:19); ukupno mijenjano 1 put/a.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la wildstar » 09. 03. 2009. (22:17)

Tohatsuov ako je na njemu isto dobro puni jer kad se montira ne ide sam alternator nego i ispravljač,za dvotaktne se prodaje odvojeno a za 4t u kompletu.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la zadsab » 10. 03. 2009. (20:16)

Hvala na odgovorima !Nije loša ideja o agregatu iako nisam stavio električno paljenje na pentu pa bi mi i litrica crnoga pomogla za upaliti, ali za manje tramakivanja sa akumulatorom o tome ću ozbiljno razmisliti ! :thumbup:
zadsab
New Entry

PostPostao/la dome » 10. 03. 2009. (21:09)

Kod odabira punjača nemoj gledati "svaku lipu" i uzmi onaj ugradbeni brodski od makar 30A je da koštaju oko 1500 kn ali kad ti zatribaju vride svaku lipu.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la zadsab » 10. 03. 2009. (21:46)

Lipo to govoriš ali je to malo puno za mirovinu !
zadsab
New Entry

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.