Postao/la mali od palube » 13. 02. 2009. (10:19)
Godinama sam na brodovima imao plinske hladnjake. Što se sigurnosti tiče, kao i sve ostalo s plinom - treba napraviti dobro i nema problema. No, hlađenje je uvijek na brodu bilo li-la. Tamo negdje na početku sam mislio da je hladnjak neispravan, pa sam ga instalirao na dvorištu, na žarkome suncu i hladio je bez greške. Najvjerojatnije mu smeta ljuljanje. Na zadnjem sam ga brodu smontirao u WC kabini i stavio na kardan (da se ljulja). Mislim da su rezultati bili bolji, iako je opet imao svoje dobre i loše dane. Inače, vlasnik firme OMNIBUS, koja prodaje kompresorske hladnjake na 12 V je moj dugogodišnji prijatelj i nedavno smo razgovarali o tim hladnjacima. Nazivne snage kompresora su male, ali to zavarava. Kompresorski hladnjak na 12 V ne ide bez nekog ozbiljnijeg akumulatora i solarnog panela. Ili puno rada motora (vožnje). Budući da će moj brod više biti apartman na vezu, a manje prijevozno sredstvo, najvjerojatnije ću ponovno staviti plinski hladnjak, iako nisam baš najzadovoljniji. Ovaj put ću os ljuljanja hladnjaka postaviti paralelno s uzdužnom osi broda, pa možda i rezultati budu bolji. Razlika u cijeni hladnjaka je poprilična, pogotovo ako tome treba dodati i solarni panel.