Startna ili servisna ... ili obadvije?

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Startna ili servisna ... ili obadvije?

PostPostao/la Rexi » 17. 05. 2011. (17:53)

molim pomoc,

radi se o motoru od 50ks do 70ks (ovisno za koji se odlucim kupit a to ce bit sad uskoro), dvotakni.
mali brod, fisherman 4,5.
od stalnih potrosaca dok sam na brodu - radio i punjac za mobitel, ostalo povremeno (nav svijetla, bijelo svijetlo, konzolni pokazivaci, truba, manualna pumpa).

e sad... imam igrom slucaja jedan akumulator viska iz fijata punta od 44 Ah, pretpostavljam da je to startni i u nedoumici sam dali ja trebam servisnu bateriju uopce ili samo jednu- i ako jednu, koju, servisnu ili startnu?

za sad sam mislio samo preko sklopke jedne jedan aku, jer nekako mislim da bi to trebalo bit dosta, al zelim cut misljenja. u drugoj temi koju sam pokrenuo mislim da je dome rekao da bi trebalo to biti dosta, no mene stalno kopka dali je ispravno da tu startnu koristim i kao servisnu,ako nije dobro, molim preporuku i prijedlog.
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

Re: Startna ili servisna ... ili obadvije?

PostPostao/la Plinjanin » 17. 05. 2011. (19:13)

Ako ces i nesto vise potrošača imat,otići na lignje,glasna muzika,frižider itd.bolje da se osiguraš.Zanima me što uzimaš dvotaktni motor?
Plinjanin
New Entry

Tip plovila: Elan T 401

PostPostao/la Rexi » 17. 05. 2011. (20:31)

da ne idem offtopic:
frizider necu imat, znaci ovo su fixni potrosaci sto sam naveo.
kasnije, do godine mislim stavit i servisnu, prec na led itd. ali bitno mi je za ovu sezonu da to odradi korektno.
sada nemam previse financija za kvalitetno start + servisno, zato pokusavam to izbjec - ako mogu, a da bude korektno sustav napravljen.

kupujem motor, gliser sredio (prije imao elan t401), tako da su financije sada problem mali :)

mislim da se ne isplati 4t

najme 4t je u startu skuplji 1500-2000 eur (rabljeni).

opis nekih radnji takvog motora su:
- redovno poslje sezonsko konzerviranje+ obavezno konzerviranje ako stoji duze od misec dana minus za 4t jer ce nekad proc i misec dana da ne provozam brodic
- obavezni servisi (skuplji) u određenim intervalima + zamjene ulja i potrosnog materjala poslje sezone minus za 4t, veci troskovi - cca 200-400 eur za servis i za redovni potrosni materjal
- ulje neutralna stavka, iako jednostavnije kod 4t, tako je sve jedno di cu ulivat ulje. li-la troskovi su slicni- 4t malo vise dok 2t svaki put dodavat u rezervar
- tezina minus za 4t, bitno kod mog broda
- ne mogucnost sam svoj majstor popravka minus za 4t, bitna stavka za danasnja vremena di svaka kuna dobro dodje
- koristi recimo 30 kn na određenu prevaljenu udaljenost plus za 4t
- tihi rad plus za 4t

dok s druge strane imamo 2t:
- redovno konzerviranje posli sezone (mogu sam - plus za 2T)
- zamjena potrosnog materjala poslje sezone (mogu sam - plus za 2T)
- ulje u benzin neutralna stavka, iako jednostavnije kod 4t, tako je sve jedno di cu ulivat ulje. li-la troskovi su slicni- 4t malo vise dok 2t svaki put dodavat u rezervar
- lako za popravit/zamjenit djelove (mogu sam/ili uz pomoc lokalnog majstora - plus za 2T)
- koristi recimo 40 kn na određenu prevaljenu udaljenost minus za 2T
- glasan je minus za 2T, iako manje vazno
- lagan je (vazno za manje brodove poput mog- plus za 2T)

to su neke bitnije stavke. znaci sve se svodi na potrosnju i glasnocu. glasnocu za sada mogu pregrmit, dok potrosnja je sad dosta diskutabilna.
1500 eur (11 100 kn) / 10 kn (litra benzina) = 1 110 litara benzina.
1110 litara benzina / 50 litara (jedan dobar dnevni izletic) = 22 puta -> sto je meni dosta za 3-4 godine jer ce ostalo biti manje od 50litara dnevno, tj. panulice (pomocni motor) ili blize relacije.

u tu razliku kada pridodamo servise, mala je razlika u tome svemu,a svi znamo da su 2t pouzdaniji i dugotrajniji.
a najbitnije je da sto se rabljenog tice, - veci je rizik kupiti 4t.

jednostavno dolazim do zakljucka da mi ne treba 4t.
da imam novaca, uzeo bi ga, ali novac je bitna stavka u cijeloj prici i mislim da je za mene bolji 2t
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la riberer » 17. 05. 2011. (20:35)

...slika slika slika ..................................................................slika...............slika...slika.............................. slika...
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la bofa » 17. 05. 2011. (23:03)

Odoh po kalkulator, zabolila me glava od ove racunice
bofa
Member

Tip plovila: Sibenik 800 VM MR706LS

PostPostao/la Pape » 17. 05. 2011. (23:18)

Rexi je napisao/la:jednostavno dolazim do zakljucka da mi ne treba 4t.
da imam novaca, uzeo bi ga, ali novac je bitna stavka u cijeloj prici i mislim da je za mene bolji 2t

...kako ne razumiš da je vrlo jednostavno doša do zaključka....a tebi triba Hal 9000...HELLO DAVE........ :lol: :lol: :lol:
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la bofa » 17. 05. 2011. (23:45)

Ipak cu se posluzit sa SAL 9000.... :thumbup: HELLO FRANK...
bofa
Member

Tip plovila: Sibenik 800 VM MR706LS

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.