Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...
Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori
Postao/la and » 19. 01. 2011. (08:57)
U kokpitu brodice imam dvije utičnice.
Na njih priključim pumpu za bazen sa ješkom, svijetlo za lignje, ...
Utičnice su kao u autu. Takvi su i utikači.
Pošto sta i pumpa i svijetlo jača potrošača utikači se brzo unište.
Postoje bolje utičnice i utikači ili se to može promjeniti sa nečim drugim?
Ako ima ko rješenje molim za odgovor.
Lp.
And
-

and
- New Entry
-
- Tip plovila: Betina 700
Postao/la lukabrod » 20. 01. 2011. (12:27)
Ja sam u svom brodu stavija 2 nadžbukne utičnice(sa poklopcem) i to traje 12 godina. Koristim ih za reflektor i svitlo za lignje tako da nije bitno di je plus a di minus.
-

lukabrod
- New Entry
-
Postao/la som » 20. 01. 2011. (19:16)
Ima za kupit utičnica i utikač koji se zavidaju jedan u drugi,utičnica se montira sikom ili je zavidaš za plastiku a utikač ima dva pina jeda tanji a drugi deblji da se zna plus i minus.Znači utičnica je montirana a utikač se utakne i onda dodatno zavida s maticom koja je na njemu.To ti se inače koristi na jedrilicama i mogu se postaviti i vani.Imaš metalne i plastične.Moja preporuka i iskustvo kažu da je plastika sto puta bolja.Imaš ih od 3 do 20 A.Mislim da plastična košta 30 kn.Ja ih imam godinama i nikakvih problema.Ako nađem sliku stavim je.
-

som
- Old Senior Member
-
- Tip plovila: Galeb
Postao/la Pape » 20. 01. 2011. (19:57)
...je plastične utičnice su puno bolje, samo uvik uzimat one jače...20A sa gumenim poklopcem na sebi kad se ne koriste...a kad su ti jači potrošači, preporučan da su na njima nekakvi prekidači. utičnicu ti najvjerovatnije ako je ipak ona jača od 20A.... unište el. lukovi koji se stvaraju prilikom ukapčanja/ iskapčanja tih jačih potrošača u utičnicu. isključiš na prekidaču pa uštekaš, odnosno isključiš...pa ištekaš...istosmjerna struja ima puno veću snagu el. luka od istosmjerne i duže luk traje...tako da su kontakti kod opreme za istosmjernu struju uvik već, bolji materijali se koriste, veću dodirnu površinu imaju...itd...itd... e, da...pogledaj i kakvi su utikači na tim potrošačima...ako se utičnica grije možda oni ne čine dobar spoj sa njom...
-

Pape
- Old Senior Member
-
- Vrsta ribolova: sportski
- Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236
Postao/la and » 24. 01. 2011. (10:31)
Hvala na informacijama.
Razmišljam, da bi utičnice u kokpitu direkno spojio sa akumulatorom. Normalno preko osigurača i prekidača. Od akumulatora do tih utičnica nema metar. Ako ide kabel u kabinu pa se ponovo vrati u kokpit sigurno je dug više metara.
And
-

and
- New Entry
-
- Tip plovila: Betina 700
Postao/la Arbun » 18. 02. 2011. (19:57)
imaš u čipoteci komplet muškai ženskautičnica dosta jaka ikvalitetna 60kn
-

Arbun
- New Entry
-