Osigurači

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Osigurači

PostPostao/la opus » 14. 11. 2008. (15:30)

Kako radim elektroupravljacki panel dosao sam u fazu da moram kupiti osigurace. Kako se proracunava potrebna snaga osiguraca i koliki su oni u praksi.
Teoretski znam da trebaju iskopcati ako se preoptereti zica (ako je tanka) i da izdrzi ukupnu snagu potrosaca.
Savjeti, proracuni, teorija, praksa?
Stavim sve 10A kao na gotovim panelima ili da ipak stavljam razlicito po snagama potrosaca?
opus
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: A790

Re: Osigurači

PostPostao/la tg-boy » 24. 11. 2008. (21:22)

uzmi neki mjerni istrument sa ampermetrom, izvadi osigurač sa panela gdje zeliš mjeriti , umjesto osigurača premosti istrumentom spoj zada na ploci , i uključi sve potrošaće na tom prekidaču. pusti struju izmjeri i uzmi osigurač takve ili prve veće vrijenosti ---pisofcake :D
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la amiklic1 » 25. 11. 2008. (13:20)

Pa ne moraš mjerit'.
Uzmi vrijednosti elemenata koje ćeš napajat, uzmi u obzir moguću rezervu u slučaju da misliš (čak i da ne misliš) nešto kasnije ugrađivat, i izračunaj struju.

P (snaga) = U(napon) * I(struja) , odnosno I=P/U

Recimo da je napon 12V, a zbroj snaga svih potrošača iznosi 100W.

Struja koja će teći je 100/12 = 8,33 A, pa ti treba osigurač od 10A (prvi sljedeći veće vrijednosti).

Preporučujem raspodijeliti osigurače smisleno, da nisu preveliki osigurači u pitanju, jer će u slučaju pregaranja istog zbog npr. žarulje biti isključen i veći broj drugih trošila.
Bolje je i sigurnije npr. potrošače snaga (okvirno) 100W + 100W + 100W staviti na tri osigurača od 10A nego sve to na jedan od 32A.

Stavi za svaki "važan" potrošač poseban osigurač i poseban strujni krug, da je neovisan i da te ne iznenadi kad najmanje bude trebalo.
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la tg-boy » 25. 11. 2008. (20:49)

poslje ovga ne moze ti biti nejasno imas prakticnu i teoretsku metodu i par dobrih savjeta pa uzivaj ;)
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la opus » 26. 11. 2008. (13:12)

amiklic1 je napisao/la:Struja koja će teći je 100/12 = 8,33 A, pa ti treba osigurač od 10A (prvi sljedeći veće vrijednosti).

Ovo je jedini podatak koji sam pitao. 8-)

Imam vec sve razvedeno i instalirano, samo obnavljam razvodnu plocu. Sve ce biti isto spojeno s novim prekidacima i osiguracima.
Hvala.
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.