Sonda - bušiti ili ne?

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Sonda - bušiti ili ne?

PostPostao/la porporela » 11. 02. 2009. (15:57)

Koju sondu kupiti: transom - busiti trup ili lijepiti na trup iznutra. Cujem da sada ima sonda za koju se napravi plastificirana posudica unutar trupa na sredini brodai u nju ulije ulje i stavi sonda. naravno sonda se pritisne da sto bolje ljubi trup (dno) broda.
Sonder je garmin 400 C , a sonda bi bila dual-frequency.
Hvala na odgovorima
Zadnja izmjena: riberer; 16. 02. 2009. (14:33); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Nerazumljiv naslov teme
porporela
New Entry

Re: KOJU SONDU?

PostPostao/la dome » 11. 02. 2009. (16:40)

ja sam najobičniju krmenu sondu koja dolazi u cijeni sa jeftinim ff zaljepio sikom u santinu i radi bez problema.Sva druga riješenja su bitno skuplja i kompliciranija a, nisu ništa funkcionalnija.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la opus » 11. 02. 2009. (22:12)

dome je napisao/la:ja sam najobičniju krmenu sondu koja dolazi u cijeni sa jeftinim ff zaljepio sikom u santinu i radi bez problema.Sva druga riješenja su bitno skuplja i kompliciranija a, nisu ništa funkcionalnija.

Treba paziti da ne ostane zraka u siki. Izgleda da mnogi primjenjuju ovaj sistem iako je eksplicitno navedeno u uputama (humminbirda) da se to ne radi.
Ja sam ipak napravio ovako:
slika
opus
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: A790

PostPostao/la Trogiranin » 12. 02. 2009. (13:47)

Ja sam napravio slično kao i Opus. Kupio sam najobičniju takozvanu kliznu spojku od PVC cijevi za kanalizaciju promjera 110 mm sa čepom za isto. Ima ih u svakom dućanu građevinskim i vodoinstalaterskim materijalom. Spojka 15 kn i čep 6 kn. Na spojki imaju i gumene brtve iznutra. Istu sam sa sikom 291 zalijepio iznutra za trup. Unutra ulio glicerinsko ulje kupljeno u apoteci za 47 kn kilogram i sve super funkcionira. Na čepu sam probio rupu provuka kabel i za njega fiksira sondu. Rupu za kabel sam začepija sikom i sve skupa ušteka u kliznu spojku.Njezina brtva je dovoljno jaka da sve to drži bez dodatnog silikoniranja u slučaju da tribaš izvadit sondu, a i ne pušta ulje koje je i inače jako gusto samim tim se manje mućka i manja je mogućnost za stvaranje mjehurića zraka.
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Trogiranin » 12. 02. 2009. (14:09)

slika
Ovako to u biti izgleda, a i kod mene ti je Garmin i dual-freguency krmena sonda i sve radi bez problema. Uspoređivao sam sa pašancom brod do broda. On ima sondu montiranu kroz trup brončanu sa Lowrance sonder - GPS i nije pokazalo nikakva odstupanja. Ista dubina isto sve pa mislim stoga da ne krade i da ne smeta što je kroz plastiku, dapače jedna rupa na trupu manje.

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 12. 02. 2009. (21:42)

ja sam obicnu krmrnu sondu zalipija na dobro misto silikonom- bez ulja i posudice, natracka dosta silikona - upalija sonder pritisa u njega sondu i lagano okreca dok nisam uhvatija cisti signal- jednostavno bez odrzavanja i gotvo nikakvi gubici.
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la opus » 14. 02. 2009. (21:56)

Trogiranin, jel je sonda ucvrscena na nesto ili slobodno pliva u tekucini?
opus
Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 14. 02. 2009. (23:18)

Učvršćena je sa onom velikom crnom PVC bragom kroz poklopac što se i vidi na slici tako da je uvijek u istom položaju u odnosu na smjer plovidbe,u biti ka da je njezin nosač zavidan na krmu. Ovde je isti taj nosač pričvršćen od ispod na poklopac i sonda na njega i onda sve skupa uronjeno u glicerinsko ulje prethodno uliveno.

Trogiranin
Old Senior Member

Re: Sonda - bušiti ili ne?

PostPostao/la opus » 17. 02. 2009. (22:19)

Aha, sad mi je jasno. Mislio sam da je ono crno ostatak neke izolirke. :Suprise32:
opus
Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 18. 02. 2009. (10:49)

Ma ne, samo dosta jača PVC braga ka one velike šta dobiješ uz Vetusove auspuhe za pričvrstit ih. Dvi male rupice tankim frezerom od 3 mm u širinu i 15 mm u dužinu, posli malo sike i to je to. Jedino mi se malo žurilo pa sam malo više zatracka sa sikom nego šta bi tribalo.

Trogiranin
Old Senior Member

PostPostao/la karamba » 18. 02. 2009. (16:05)

več sam negdje napisao ali ču napisati opet !
na mjesto gdje otprilike mislite naljepiti sondu nalite vode ili mora centimetar ili dva , tada upalite sonder a sondu držite u ruci i lagano prolazite po tom području gdje planirate staviti sondu ,istovremeno gledajte u sonder , ako sonder pokazuje dubinu i ako vam to mjesto paše ispraznite vodu ili more koje ste predhodno nalili dobro očistite stavite sikaflexa na trup i sondu ravnomjerno stiščite do kraja , i to je to . (ja sam tako napravio i več par godina na 2 barke radi savršeno čak i pri glisiranju .
voda se prije stavlja iz razloga što postoji mogučnost da u slojevima laminata ima mjehuriči zraka i tada sonda neče raditi na tom mjestu ali če raditi centimatar ljevo ili desno !, netreba raditi nikakve posudice sa tekučinom i može ali je kud i kamo više posla i opet je sonda u vodi/tekučini , a kad je na siki je suha.
nova plovila koja se rade vakumskom infuzijom nemaju tih problema .
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la piškera » 18. 02. 2009. (16:35)

je li isti princip i za drveni brod ?
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

Vrsta ribolova: profesionalni

PostPostao/la karamba » 18. 02. 2009. (17:03)

nažalost ne !
drveni brodovi nemaju tu mogučnost.
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la opus » 18. 02. 2009. (22:26)

Meni je ovo s nalievanjem malo vode u dno barke neizvedivo, trebao bi napuniti pola barke. Sonda mi je skroz na krmi, a nemam nikakvih pregrada do pola barke. :Sad18:
opus
Senior Member

PostPostao/la Gaso » 19. 02. 2009. (01:00)

Nije baš pogodno imati sondu na krmi, radit če ti samo kod manjih brzina, a ako glisiraš vjerojatno ne, previše je turbolencije pozadi. Najbolje je stavit sondu nekdje na 1/3 broda, mjerjeno od pramca prema krmi.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

Sljedeća

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.