Albanež mi uopće ne djeluje privlačno!
Znam da je tema Hr.svjetionici ali dok sam tražio koju fotografiju albaneža naišao sam na ovo.
Glupost, ali zanimljiva ideja "svjetionik na nuklearni reaktor
Sjevernom obalom Rusije, koja leži u polarnom krugu, plove brodovi iz istočnog djela Rusije u zapadni dio te ogromne zemlje. Danas je taj put puno jednostavniji zahvaljujući GPS uređajima, satelitima i prognozi vremena, no za vrijeme SSSR-a brodovi su se morali pouzdati u kompas i svjetionike.
Kako bi olakšali put brodovima, Sovjeti su izgradili niz svjetionika duž nenaseljene sjeverne obale. Svjetionici su bili automatizirani, jer ih je većina bila stotinama, pa i tisućama kilometara udaljena od najbližeg naselja. Sovjetski inženjeri odlučili su u svjetionike ugraditi nuklearne reaktore, kako bi svjetionici mogli godinama samostalno raditi bez ikakve potrebe za održavanjem.
Proizvedeni su specijalni minijaturni reaktori koji su instalirani u svjetionike. Svjetionici su radili savršeno godinama, uz minimalno održavanje i bez stalne ljudske posade. Propašću SSSR-a propadaju i svjetionici. Većina ih se pokvarila zato što ih nitko više nije održavao, a skoro svi su opljačkani. Ukradeni su čak i reaktori, iako nisu bili zaštićeni od zračenja, te su lopovi skoro sigurni umrli od trovanja radijacijom.
Danas svjetionici zjape sablasno prazni, a slučajne prolaznike pozdravljaju samo veliki natpisi koji upozoravaju na radijaciju. Ako kojim čudom prođete onuda, preporučamo da ih zaobiđete u širokom luku.
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...