Betina 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Betina 700

PostPostao/la ivan3 » 10. 10. 2010. (19:35)

kutija od motora nekad ima svoju svrhu, to moze bit recimo ka stol za jest sa njega. ali onaj kašun u betine je prenizak da bi bija stol i predaleko od klupica. meni je to samo za zapet nogon ili ako eventualno sidin skroz u kraju klupe pa da mogu casu/bocu ostavit ili tunju...

kutija u maestrala je puno iskoristivija. istina veca je i vise smeta ali na tu se vec moze i nesto posteno naslonit.

u svakon slucaju rasprave sa kašunon ili bez njega su glupe i bespotrebne. to je cisto subjektivna stvar. kome paše neka kupi, kome ne neka ne gleda.
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Majama

PostPostao/la Bat » 10. 10. 2010. (19:42)

:clap:
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

Tip plovila: Nautika 650 K

PostPostao/la bofa » 10. 10. 2010. (20:29)

Gaso je napisao/la:
bofa je napisao/la:Ti hoces imat kasun u brodu, ma daj........

Da oču imat kašun, pošto mi je ujedno i stol za marendu, stavit neki kofer gore sa ribolovnim priborom i koju pivu odložit na kasun.
Da ga nije, kokpit mi nebi bio tako funkcionalan, druga priča je za nekog profi ribara, koji treba radnu površinu, tamo če kasun smetat, ali zato če postojat radna verzija B700. Meni više treba kašun u funkciji stola, nego stol u kabini.

Sea, to što ti pričaš su ekstremni uvjeti, ja obično ne izlazim tad sa brodom, ali ako se jednom u 5g dogodi, da ču trebat vozit 6čv do porta proživjet ču. ;)

Ako sam dobro shvatio da postoji mogucnost izbora Betine sa kasunom i bez kasuna ti bi odabrao ovoga sa kasunom?!
bofa
Member

Tip plovila: Sibenik 800 VM MR706LS

PostPostao/la Bat » 10. 10. 2010. (20:56)

Ja Betinu sa kasunom ili bez njega sve jedno ali mora biti Betina definitivno.
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

PostPostao/la ivano » 10. 10. 2010. (21:58)

Bat je napisao/la:Ja Betinu sa kasunom ili bez njega sve jedno ali mora biti Betina definitivno.

:clap: :thumbup: :clap: :thumbup:
ivano
New Entry

Tip plovila: BETINA 700 scam 140 ,Pasara 460 yamaha 5

PostPostao/la Gaso » 10. 10. 2010. (22:39)

bofa je napisao/la:Ako sam dobro shvatio da postoji mogucnost izbora Betine sa kasunom i bez kasuna ti bi odabrao ovoga sa kasunom?!

Vjerojatno ako bi kupovao svoj prvi brod, odlučio bi se bez kasuna, pošto on nekima smeta to se može više puta pročitati na raznim forumima, pa bi vjerojatno mislio, onda bolje da ga nema, ako ljudi tako misle, no sada imam svoje mišljenje iz prakse.
Sada, kad vidim koliko mi je on potreban, za moj način korištenja, sigurno bi se odlučio za 15cm niži kokpit, da me ne valja toliko na njemu i kasun, da mogu stavit stvari gore, neki ponekada tamo i sjede, a imam stol kamo mogu stavit plinsko kuhalo, pošto imam prenosni, da mi ne smrdi unutar kabine.
Meni više treba stol umjesto nogometnog igrališta u kokpitu, neznam zašto je to težko shvatiti.

Meni na B700 kasun ne smeta jer ima dosta mjesta okolo, recimo na 5m brodu imam isto kasun, dok tamo sa strane ima manje mjesta, zato sam mišljenja da za brod tipa pasara sa unutarnjim motorom, pošto ne možeš izbječi kasun, prava dužina je 6m, ja sam svejedno to rješio tako, da sam klupice sa strane kasuna skinuo, jer kako je bilo original, bilo je gužve u kokpitu. U svakom slučaju i tamo koristim kasun za stol, pa imam sve složeno na njemu od ribolovne opreme, režem gore ješku itd..., pošto sam večinom na manjem brodu sam, sve što mi treba iz kabine stavim na kasun, a do kabine ne prolazim tjekom ribolova, jer mi je sve na dohvatu ruke, čak ne trebam se dizati sa klupice, ako promjenim neku panulu, pozadi na krmi imam dovoljno mjesta kad lovim panulom. Da sad ponovno radim brod za panulo uzeo bi umjesto 5m, 5.5 ili čak 6m, pa unutra 13HP. Pa svatko bira brod kakav želi i za što mu treba, pa tako nekima smeta kasun, dok meni ne.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Pape » 10. 10. 2010. (23:34)

Gaso je napisao/la:Vjerojatno ako bi kupovao svoj prvi brod, odlučio bi se bez kasuna, pošto on nekima smeta to se može više puta pročitati na raznim forumima, pa bi vjerojatno mislio, onda bolje da ga nema, ako ljudi tako misle, no sada imam svoje mišljenje iz prakse.
Sada, kad vidim koliko mi je on potreban, za moj način korištenja, sigurno bi se odlučio za 15cm niži kokpit, da me ne valja toliko na njemu i kasun, da mogu stavit stvari gore, neki ponekada tamo i sjede, a imam stol kamo mogu stavit plinsko kuhalo, pošto imam prenosni, da mi ne smrdi unutar kabine.
Meni više treba stol umjesto nogometnog igrališta u kokpitu, neznam zašto je to težko shvatiti.

Meni na B700 kasun ne smeta jer ima dosta mjesta okolo, recimo na 5m brodu imam isto kasun, dok tamo sa strane ima manje mjesta, zato sam mišljenja da za brod tipa pasara sa unutarnjim motorom, pošto ne možeš izbječi kasun, prava dužina je 6m, ja sam svejedno to rješio tako, da sam klupice sa strane kasuna skinuo, jer kako je bilo original, bilo je gužve u kokpitu. U svakom slučaju i tamo koristim kasun za stol, pa imam sve složeno na njemu od ribolovne opreme, režem gore ješku itd..., pošto sam večinom na manjem brodu sam, sve što mi treba iz kabine stavim na kasun, a do kabine ne prolazim tjekom ribolova, jer mi je sve na dohvatu ruke, čak ne trebam se dizati sa klupice, ako promjenim neku panulu, pozadi na krmi imam dovoljno mjesta kad lovim panulom. Da sad ponovno radim brod za panulo uzeo bi umjesto 5m, 5.5 ili čak 6m, pa unutra 13HP. Pa svatko bira brod kakav želi i za što mu treba, pa tako nekima smeta kasun, dok meni ne.

..ma Gaso...sve je to stvar navike, eno ja u onog mog iman još veću kašunčinu nego betina, i u početku mi je stvarno malo puno išla na kua...sad trčen oko nje ka da je i nema, već san je počeja koristit ka stol, stolica i sto drugih stvari i naša san joj sto i jednu namjenu...i sad mi više uopče ne ide na nerve... moga bi sad čak i reć da bi mi više sad smetalo da je nema....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la kyosaki » 10. 10. 2010. (23:44)

Osim tog praktičnog djela ta kutija ima vrlo bitnu ulogu u proporcijama i izgradnji broda.

Dakle prednosti ravnog poda su nesmetano korištenje cijelog kokpita i nesmetan prolazak.
Prednosti kašuna su snižavanje poda kokpita, što donosi:
-manju razliku visina kokpit-kabina
-niže nadgrađe broda
-niže težište (naročito kad je nekoliko ljudi u kokpitu)

Ima još prednosti, ali već iz ovih par se vidi da svaki brodograditelj koji želi imati ravan pod iznad motora se mora boriti sa hrpetinom kompromisa.
Mogu reći da samo potpuni nepoznavaoci problematike smještaja brodskog motora u manjim brodovima, mogu osuđivati kašun u kokpitu....druga stvar je što je mnogima lakše pristati na sve kompromise, samo da imaju ravan pod.

Svojevremeno sam Bobiju govorio da bi još mogao sniziti pod kokpita, pa bi kašun bio višlji, a razlika visine kabina-kokpit još manja. Najbolji primjeri za odlično rješeni kašun su Antares-Merry Fisher brodovi i baš sam bacio oko na Antares 7...samo me cijena, sa velikim popustom od 66,500 € brzo ohladila.
kyosaki
Member

Tip plovila: Barracuda 470

PostPostao/la bofa » 11. 10. 2010. (08:28)

Stari moj oprosti ali meni je tesko shvatit da bi ti radije kupio brod sa kasunom, pa uvijek mozes stavit neki stol u kokpit, ne znam meni je to mana ove betine koja mi je inace super brod i nitko me ne moze uvjerit u suprotno, sto ne znaci da ne bi presao preko toga i da ga ne bi volio imat
bofa
Member

Tip plovila: Sibenik 800 VM MR706LS

PostPostao/la Gaso » 11. 10. 2010. (09:44)

Gledaj, meni se neda stavljat svaki put stol, pa montirat pa i demontirat, jer onda kad ga bi demontirao, smeta mi u kabini, više volim fiksna rješenja.
Osbono mislim da brodovi od 7m imaju previsok kokpit u slučaju da se izbjegne kasun, dok je kod 8m druga priča. Pa bit če B700 i bez kasuna, za one koje bi to voljeli.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Bat » 11. 10. 2010. (09:46)

A recite vi meni koji bi vi brod u klasi Betine kupili pa da i nema kašuna.I koji se to brod sa njom može i usporediti u toj cijeni.Ali da je približno sličan betini.I kvalitetan kao i ona :?: :?: :?:
Pa onda možemo i o nečem i raspravljati.A ovako čini mi se da lamatamo uprazno.Ukusi su različiti,mislim da se slažete.
Zato me uvjerite argumentima da je nešto bolje od nečeg...
A nemojte se sad uvatit kašuna Betine i sad ona ne vridi zbog toga.Svaki brod ima svoje dobre i loše stvari.
Za mene Betina nema puno loših,ponovo spominjem u toj klasi.
Bat
Member

PostPostao/la madi » 11. 10. 2010. (10:21)

Bat je napisao/la:A recite vi meni koji bi vi brod u klasi Betine kupili pa da i nema kašuna.I koji se to brod sa njom može i usporediti u toj cijeni.Ali da je približno sličan betini.I kvalitetan kao i ona :?: :?: :?:
Pa onda možemo i o nečem i raspravljati.A ovako čini mi se da lamatamo uprazno.Ukusi su različiti,mislim da se slažete.
Zato me uvjerite argumentima da je nešto bolje od nečeg...
A nemojte se sad uvatit kašuna Betine i sad ona ne vridi zbog toga.Svaki brod ima svoje dobre i loše stvari.
Za mene Betina nema puno loših,ponovo spominjem u toj klasi.

Bat, ti najbolje znaš svoje želje i očekivanja nove barke.
Prošle godine kad sam intezivno tražio barku za sebe, Betina 700 mi je bila ljubav na prvi pogled (ali je ljubav kratko trajala).
Odlučio sam se za gemišt GULL-745 iz dva razloga: prostrani krmeni kokpit (kao što vidim da ga ti imaš na postojećoj barci) 3*2m i registriran je za prijevoz 12 osoba.
Nadalje sa 100-150ks imati ću putnu brzinu od 12-14nm a max 17-20nm (vragu ne trebalo :evil: ).

Ovaj forum je imao dobrano svoje prstiće u mom odabiru i mislim da nisam pogriješio.

Mislim da nisam od neke velike pomoći, odluka je na tebi
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la Bat » 11. 10. 2010. (11:36)

Madi sve razumin,nije lako se odlučiti i treba se dobro pogledati.Brod se kupuje za dulje vrime,pa nije lako kupiti,pa posli prodaji jer nisi zadovoljan.Ja sam sa svojim sadašnjim brodom zadovoljan samo ne mogu više drvo održavati jer sam dva miseca doma,a dva navigajem.Tako da mi brzina i plastika odgovara.
Brod mi je registriran za prijevoz putnika samo ja se sa tim nebavim.
Bat
Member

PostPostao/la lupis » 11. 10. 2010. (12:27)

bofa je napisao/la:Stari moj oprosti ali meni je tesko shvatit da bi ti radije kupio brod sa kasunom, pa uvijek mozes stavit neki stol u kokpit, ne znam meni je to mana ove betine koja mi je inace super brod i nitko me ne moze uvjerit u suprotno, sto ne znaci da ne bi presao preko toga i da ga ne bi volio imat

Puno čimbenika tu igra ulogu u tome kojom ćeš lakoćom shvatit!

Najbitniji faktor je praxa,odnosno korištenje broda!
"Čista" krma ima smisla samo ako se radi o nekakvom teškom profesionalizmu tipa isključivo mriže i vrše!
Svaki drugi oblik ribolova,od najobičnije tunje s dvi udice,preko štapa,panule pa do parangala daleko je nezgodniji bez kašuna,pogotovo na plovilima gdje nema ni klupice ili su u tragovima!
Ima još jedan oblik korištenja broda di "igra" "čista" krma,a to je kad brod u stvari se i ne koristi,pa sam vlasnik i ne zna što mu fali!Takvih ima ohoho!

Proizvođači kako bi pridobili kupce(koji nemaju pojma) prodaju brodove bez klupica i kašuna,a sve kako bi mogli reć kako je u krmi prostrano i kako je sve lakše!A to je prodavanje magle doslovno,jer oni prodaju ono čega nema,a to su kašun i klupice!
E sad takav kupi brod s helidromom u krmi pa shvati da nema di sjest,di narezat pomidor,nema di ješku narezat,nema gdje
odložit tunju osim na pod,skosavicu itd,na kraju balade nema di ni sjest ako lovi štapom priko bande...
Al zato ima helidrom di se uvik more spustit helikopter!
Naravno,problem nedostatka kašuna se može riješit sa demontažnim stolom i stolicama,raznim,na sklapanje ili najobičnijih plastičnih iz Pijevca!
Sad se s riješavanjem tog problema javlja drugi,a taj je da sve to negdi treba pospremi kad se ne koristi,ali čekaj malo ako se koristi onda to sve zajedno smeta više nego kašun i klupice koje su sastavni dio broda,a ako se ne koristi sve 5!Onda ti stvarno netrebbaju ni klupice,ni kašun,ni stolice...,puno toga ti netreba...
Ali recimo da bi to mi sad trebali pospremit iz nekog razloga,di bi to sve trebao stajat a da opet ne smeta i ne zauzima prostor drugim stvarima???

Iz praxe tvrdim da ja mogu rezat pancetu na moru 1 ,dok na pomičnoj garnituri to neće sigurno bit moguće jer će prva briga bit sve pospremit prije negoli odleti preko bande u more!
Eh te bande!
Zašto su tako niske na brodovima bez kašuna?Zato jer je sam pod podignut kako bi motor stao pod noge ,a svi znamo da je visok pod i niska banda odlika( :mrgreen: ) radnih brodova koji moraju isplovljavat i po trojci!

Imam oduvjek kašun,i kad se navikneš na njega nećeš zapinjat,imat ćeš višu bandu,niži pod,prostor ionako neophodan za sportski ribolov i za provest dan na moru!

A te leteće stvari koje malo jesu a malo nisu na nekoj poziciji dušu su dale da se na njih nikad ne navikneš i da jednom kreneš preko stola ili u prazno!
Zadnja izmjena: lupis; 11. 10. 2010. (12:32); ukupno mijenjano 1 put/a.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Mali Dabar » 11. 10. 2010. (12:31)

Nima života bez kašuna ! :thumbup:
Mali Dabar
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.