Postao/la Gaso » 10. 10. 2010. (00:52)
Kyosaki, koju razliku pramca vidiš između Rab 720 i B 720, skoro su isti, možda sa slika ne izgleda tako, više se razlikuju od 1/3 - do krme. To u vezi guranja mora je opčenito za ovakav tip broda, ako ima krmo takvu da ne roni, kad nesmije, znači da krma dosta fiksira provu, i ne diže se, nego kod brzine 16čv je gotovo u horizontali, zato dobije brod solidnu brzinu, ali zato, pošto se prova ne diže, malo više gura more kod manjih brzina, samo ovaj brod je napravljen za brzine krstarenja oko 16čv.
Jesi li ikad pokušao vozit krmom jedrilicom ili drugim sličnim brodom koji nema Z-noge, svukdje je isti problem, ne možeš manevrirati krmom kao u kaiču sa vanbrodskim. Ako nije brzina u pitanju, uzmi deplasmanac. Ove situacije kod ekstremnog mora i da trebaš ploviti brzinom 11čv su rjetke što je ipak skoro 2x brže od deplasmanca i garantiram ti da ni jedan brod dužine 7m na valovima od 1.5m ne može ploviti brže od 11čv. Večinom češ bit u mogučnosti plovit 16čv, tako da sad kod ovih par situacija potrošnja ne igra neke uloge. Ako očeš brz brod nemoj ni razmišljati o potrošnji. Da sam ja profi ribar pitanje dali bi izabrao PD brod, u svakom slučaju možda bolja opcija ova ribarska varianta koja se sad radi.
Bat, neznam sad kojim brodom si do sad dizao mreže, možda ni nečeš primjetiti razlike u manevriranu B700 i svog dosadašnjeg, ako ja pogledam moju pasaru sa kormilom, tamo je mogučnost vožnjom krmom još lošija i imam zaista veliku kormilo, to če najviše primjetiti oni koji su prije imali ili Z-nogu ili vanbrodski. Kod svih brodova sa kormilom i osovinskim vodom, vožnja krmom je uvijek problematična, ako imaš ovaj drveni koji je na tvom avtaru, onda mislim da nečeš primjetiti velike razlike vožnjom krmom, ipak mislim, da je najbolje koristi vožnju nazad samo za zaustavljanje broda, dok manevar radimo uvijek sa vožnjom naprijed, jer kormilo lošije sluša kad se plovi krmom. Mislim da bi bila bolja ugradnja sa strane što se manovre tiče, jer kad ploviš naprijed, kormilo dosta dobro sluša tako da tu neče bit problema, samo ja nisam nikada dizao mreže, pa nebi znao koji su moguči problemi ako je vitlo sa strane. Svakako za sporo manevriranje treba ti trolling, jer brod je brz kad ga ukopčaš.
Najbolje vam je da se odlučite, koja vam je ciljna brzina plovidbe, onda uzet u obzir za što vam brod treba, pa tek onda gledat design broda i ostalu šminku. Recimo profi ribaru če sigurno smetat kašun, dok ga ja oču imat u brodu. Nema smisla radit iz deplasmanca PD, pa i obrnuto, betina 700 je PD, za brzine iznad 16čv, stavljati manji motor od 150HP je glupost, pa tako i ploviti tim brodom ispod 16čv isto.