list kormila

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

list kormila

PostPostao/la borro » 25. 09. 2010. (09:24)

Pozdrav, jedan od popravaka koji sam radio je list kormila. Sad me zanima, sjećam se kad sam ga vadio da na njemu nije bilo nikakvih semeringa, tek jedna gumica s donje strane (vidi se na slici) i jedna brtva s gornje strane.
Interesira me zna li tko dali išta doće na ovu osovinu kormila u ovaj udubljeni dio promjera 26,4 mm. NEka brtva, semering ili ne ide ništa?
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

Re: list kormila

PostPostao/la borro » 27. 09. 2010. (13:20)

Ola? Zna li netko? Ajde ljudi, moram završavati brod!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 27. 09. 2010. (15:40)

Jesi li siguran da nije bilo ništa,stavi kormilo na mjesto pa ćeš odmah ustanoviti dali nešto fali.Ne znam kako ti je bilo učvršćeno,možda ništa i ne treba.Možda ide još koja brtva o-ring.
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la Pape » 27. 09. 2010. (23:02)

...hm...a kako učvrstiš timun, mislin sa čim...vidin da ti je viseči...šta ga drži da ne ispada nazad i šta mu glumi ležaj na osovinskom vodu?...a po meni na tu visinu osovine definitivno fali još koji o ring ili semering...slikaj osovinski vod di ti prolazi osovina timuna, i sve šta još pripada timunu...(tj ono šta si sve skinija da bi ga razmontira)....pa čemo bit pametniji....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la borro » 28. 09. 2010. (06:30)

Slikjat ću, al evo dok sam na poslu da probam i pojasniti (prije slike) na gornji dio, ovaj zvjezdasti sjedne jedna poluga i kroz nju u ovaj utor ide jedan osigurač koji to drži, a ovaj o ring je i bio tu cijelo vrijeme, on odozno naliježe na vod, a sa gornje strane ispod te poluge je još jedna brtva od nećeg sličnog klingeritu, stara je i u raspadnom stanju pa ne mogu točno ocijeniti. Probat ću sve sabrati i poslikat. No sječam se kad smo to skinuli da nije bio nikakav semering a to me čudi. Ali i da je kako ga navuči u ovaj uži dio preko ovog šireg kad se semering ne rasteže baš.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 28. 09. 2010. (08:55)

semering po meni bi triba bit sa gornje strane osovine da ga se može promjenit ako triba i kad je brod u moru, samo triba pazit da kad skineš argolu da timun ne klizne u more na dno ispod broda...aj ti to poslikaj, i obavezno osovinski vod, ako uspiješ da vidimo šta je unutra...slikaj sa gornje i donje strane...a ta poluga šta spominješ je nekakva argola...samo me nisi razumija, po čemu to sve kliže, jer težina timuna "vuće" i put dole, pa bi triba bit bar neki teflonski ili plastični ležaj sa gornje strane, bez obzira na ovi u osovinskom vodu....kužiš šta ti pokušavan reč...a po meni u tom utoru na osovini bi triba bit neki ležaj koji je vjerovatno neko skinija...raspilan poprečno na jednom mjestu da ga se može navuć preko osovine, a onda kad ga montiraš stisne se uz osovinu....ee sad šta je od svega ostalo...poslikat češ pa budemo pametniji...
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 28. 09. 2010. (10:29)

Da ispod te "argole" je bio taj neki već sjeban što sam rekao kao klingerit ali se prije čini kao neka tanja plastična brtva, odnosno podloška po kojoj to kliže. No nemože se to promijeniti a bez da ti kormilo izklizne dolje ako se stavi taj dio. Ma moram slikati, jebi ga. Komplicirano je objasnit dok ne vidite. Čim dođem kući!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 28. 09. 2010. (11:00)

Da nemaš slučajno na osovinskom vodu sa strane kakvu vidu??Moguće je da se na taj način vršilo osiguranje da ne padne kormilo u vodu,mislim da se sa takvom vidom sa strane moglo blokirati u tom utoru kormilo da ne klizne.Nešto ovako:
slika
josme
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 28. 09. 2010. (11:11)

Ne znam koliko se vidi ali tu je dobar dio krme, i bojim se da mi je tu prilično nezgodno i teško dodati šeraf, ali u originalu nije ni bio, jedino što ne znam - obzirom da je taj upušteni dio dugačak 18 mm, malo mi je za taj šeraf nekeko previše "lufta". A možda i ne, ako nasjedne na njega, valjalo bi.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 28. 09. 2010. (12:07)

Kaži ovom crnom da je mogao bolje snimiti ispod broda. :D :D :D
Molim te snimi osovinski vod što bliže izvana i iznutra.
josme
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 29. 09. 2010. (07:13)

Evo par slika osovinskog voda lista kormila
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 29. 09. 2010. (07:20)

Evo drugi dio slika. Ovo su svi dijelovi - list kormila, o ring (veći) ova ruka (kako ju nazvati - taj dio što nasjeda na osovinu kormila, a u koju se utakne argola) i ova brtva oštećena, koja se vidi na donjoj slici (prije je to neki podložak).
Nigdje nema naznaka da dolazi semering, nema utora niti sa jedne strane.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 29. 09. 2010. (09:36)

Ovo ti je moja slobodna procjena.
Na vrhu osovinskog voda vidljiva su dva ležišta za o-ring prsten.Donji o-ring je (postojeći)je vjerojatno nepotreban.Bivši vlasnik je sigurno skidao list kormila i nije više znao gdje što ide pa ga je ovako postavio.Mislim da bi trebalo nabaviti 2 o-ringa za te utore.Postojeći o-ring ostavi a u utor na osovini natrpaj mast.Argola će ti držati list kormila da ne ispadne.Podlošku napravi novu najbolje dvije od mesinga ili još bolje id teflona.Ne znam dali ima lufta i dali se može ubaciti teflonske bukole to bi ti bilo najbolje rješenje.
josme
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 29. 09. 2010. (12:46)

Najozbiljnije ću prihvatit ovu tvoju varijantu kod slaganja kormila nazad na brod, ovih dana!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 29. 09. 2010. (17:07)

evo ja ću se složit sa Josmom šta je napisa iz viđenoga....međutizim ovo rješenje timuna mi se ne sviđa...prvo pari mi se da je osovinski vod malo ili ništa iznad vodene linije, drugo... brtvljene ovog starog načina sa o ringovima mi se ne sviđa, pogotovo šta ćeš vratit o ringove na stari osovinski vod i staru osovinu....na ovi naćin ovo će držat sigurno neko vrime, ali po meni nije trajnije rješenje...ne znan koliko imaš prostora iznad argole, i koliko imaš volje, ali da se mene pita...ja bi osovinski vod iščupa, osovinu sa lista otpila, i i stavija novi osovinski vod timuna (dosta duži) i inox osovinu (zavarija novu na list)....a kako bi to izvea, uzeja bi dva teflonska ležaja od osvine propelera stavija na odgovarajuču osovinu, umota plastikom, kasnije potokarija da dobijen cijev (ležaji bi unutra ostali), ukopa na izlazu osovine prima argoli misto za utisnit jedan-dva semeringa....gore na vrhu osovinskog voda timuna pošto je viseći timun potokarija od teflona ležaj okrugli...na osovini napravija mesingani nosač ko ovaj teflonski ležaj tako da ako skidaš argolu ili se nešto s njom desi list ne profunda u more(dodatno osiguranje) i gore stavija argolu...tako da je cila priča jedno 40-tak cenata iznad vodene linije....i onda prst u uvo idučih 20 godin!...

e, sad Borro jel ti ostalo šta volje i nojaca i živaca....ne znan...ali vridilo bi to napravit kako triba...belive ju mi....
Pape
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 30 gostiju.