Betina 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Betina 700

PostPostao/la Bat » 29. 09. 2010. (09:40)

To nije neka potrošnja za 20 sati rada,to je sasvim ok...
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Nautika 650 K

PostPostao/la Gaso » 29. 09. 2010. (12:34)

Betinaši, ti si isti ko moj stari, koji računa ptrošnju po satima :lol: , takvi propračuni su kod broda bezvezni, jer se nezna na kojoj brzini su odrađeni ti sati.
Proračunaj po prevaljenoj milji ostalo je bezveze. Tako da sljedeči put od benzinske crpke - do benzinske crpke napravi neki put najmanje dužine 20Nm.
Mogu ti ja na B700 panulat na minimumu satima, pa če bit potrošnja 5l/sat, ali to je blefiranje samog sebe. Kod ovog motora 155HP koliko sam ja računao na putnoj brzini 17čv, troši 21l/sat. Što je cca 1.2Nm/l . Ako računaš po satima, kod tih sati više od pola je vožnja ispod 7čv brzine, ugrijavanje motora itd... Dali isto računaš kod auta potrošnju na sat ili na 100km, jer tako onda ispada, da je svima najbolje upalit motor, pa ga pustit na minimumu 20 sati i se onda diviti kako to malo troši. :lol: Problem kod ovakvog proračuna je da nemema u satima informacije, dali se je brod kretao i kojom brzinom ili samo se ugrijavao motor, a potrošnja je različita, ovisi o režimu rada motora, zato je puno bolje računat po prevaljenoj milji.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la kyosaki » 29. 09. 2010. (12:57)

Gaso je napisao/la: Kod ovog motora 155HP koliko sam ja računao na putnoj brzini 17čv, troši 21l/sat. Što je cca 1.2Nm/l .

Što je cca 1,2 l/nm :angel: :thumbup:

BTW Gašo bio sam ove godine na Susku i baš sam išao pogledati tvoju Betinu....naravno samo s kopna...da sam imao fon javio bi ti se. Drugi dan si prošao pored mene kod "Mosta", kad si E jesi je nakrcao opremom...misliš da će sada radar više pomoći ovima kojima ostavljaš brod preko zime :lol: ...malo se zezam, ali znam da ti nije bilo lako sve ono proći i ne bi ti htio biti u koži.
kyosaki
Member

Tip plovila: Barracuda 470

PostPostao/la betinaši » 29. 09. 2010. (14:12)

POTROŠNJA GORIVA.
Gašo , imaš potpuno pravo.
Činjenica je da sam ovo zadnje punjenje trošio i na panulu i grijanje i MJERENEJ nije relevantno.
Prva dva punjenja sam napunio na INI.
Jedan ribar iz Šibenika mi je rekao da on puni na LUK OIL i da mu je potrošnja puno manja a filteri goriva gotovo čisti za razliku od INE. Kako na toj pumpi pune i prijevoznici rekli su mi da s jednim tankom znaju proći i po 80-100 km više i da su uvjereni da je gorivo puno bolje " masnije ". Provijerio sam i doznao da LUK OIL gorivo dobiva direktno iz Rusije i da im je
bazen za Hrvatsku u Vukovaru.
Međutim , druga tri mjerenja (poslije INE ) su mi pokazala potrošnju od cca 12-12,5 l /h. To je bilo za vrijeme ljeta kad sam vozio relacije Šibenik-Kornati , dakle kratko zagrijavanje , vožnja ( nisam doduše nikad forsirao već vozim 15-16 milja ) i samo vožnja.
Znam da sam postavio krivo izračun ali mi se čini svejedno malo.
Ako rezervari drže 200 l onda se autonomija dosta velika.
Imam zapisano koliko ulijem i koliko sati napravim ali nemam prijeđene milje .
Pokušat ću napraviti izmjeru na tvoj način ali te molim da ipak prokomentiraš ove moje " činjenice ".
betinaši
Member

Tip plovila: betina 700

PostPostao/la chomli » 29. 09. 2010. (14:42)

Gaso jesi prova kad mjeriti potrosnju pri malim brzinama od cca 7-9kt?
chomli
Senior Member

Tip plovila: Quicksilver 650 weekend / Mariner 115

PostPostao/la aladin » 29. 09. 2010. (16:03)

betinaši je napisao/la:Jedan ribar iz Šibenika mi je rekao da on puni na LUK OIL i da mu je potrošnja puno manja a filteri goriva gotovo čisti za razliku od INE. Kako na toj pumpi pune i prijevoznici rekli su mi da s jednim tankom znaju proći i po 80-100 km više i da su uvjereni da je gorivo puno bolje " masnije ". Provijerio sam i doznao da LUK OIL gorivo dobiva direktno iz Rusije i da im je
bazen za Hrvatsku u Vukovaru.

malo OT ali zar ima negdje pumpa na obali a da nije INA?
aladin
Moderator

Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la betinaši » 29. 09. 2010. (16:45)

U Šibeniku ima. u uvali Sv. Petra. Pumpa od LUK OILA.
betinaši
Member

Tip plovila: betina 700

PostPostao/la aladin » 29. 09. 2010. (17:58)

betinaši je napisao/la:U Šibeniku ima. u uvali Sv. Petra. Pumpa od LUK OILA.

to je u sastavu marine Mandalina? na kojoj obali uvale
aladin
Moderator

PostPostao/la Thomy » 29. 09. 2010. (18:38)

Sa suprotne strane od marine ima velika reklama.

:wave:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la emils » 29. 09. 2010. (18:39)

aladin je napisao/la:
betinaši je napisao/la:U Šibeniku ima. u uvali Sv. Petra. Pumpa od LUK OILA.

to je u sastavu marine Mandalina? na kojoj obali uvale

Prepuručujem. Ekipa iz marine otkad tanka tamo ima manje problema sa održavanjem.
emils
Moderator

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la Gaso » 29. 09. 2010. (19:21)

kyosaki, bolje da oni ne uključuju radara, pa če se opet igrat elektronikom umjesto da gleda kdje vozi. Pa to je bio i uzrok havarije, i na prijašnjoj je bio radar, samo da možeš to koristiti treba pročitat 400 stranica uputa i još trebaš bit malo kompjuterski tip, ako netko nezna koristit bit če problema onda i havarija. Kad se igraš po ekranu i odeš u editiranje funkcija, karta ti više onda ne prati broda nego non-stop gledaš statičku sliku, ako ne uključiš ponovno pračenje broda, pa ti ljepo gledaš brod usred otoka i eto dođe obala do broda, a na ekrančiču još uvijek brod na pučini, ali to treba znat kako upotrebljavat, zato onih 400 stranica ili bolje gasit sve skupa pa sokolovo oko na prozor i vozit starinski. To ti je isto ko vozit AirBus, pa gledat ekrančiče, ako neznaš kako ih koristit, bolje gledat samo kroz prozor. Oni ne voze broda zimi, nego jedino dođu po mene na ML, kad jih nazovem, inače je skroz netko od mojih na Susku.

Možda si mog starog vidjeo jer on praktično živi dole skoro godinu dana, ja dođem samo preko vikenda, malo radit na građevini, ja sam još mlad i ljep :lol: :lol:

chomli, ne nisam probao, samo moja preporuka je da ne ugradiš u takav brod motore slabije od 150HP, ovaj brod treba it na potnoj min 15čv, šteta broda ako ide sporije, kod manjih brzina prova samo gura more, ja mislim da nije baš mala potrošnja kod brzine 7-9čv, mislim da je čak veča od 1.2Nm/l.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la aladin » 29. 09. 2010. (21:52)

Thomy, Emils.. hvala na odgovorima

nije mi bas usput za redovno tocenje ali kada sam u blizini... vrijedi probati :-)
aladin
Moderator

PostPostao/la Bat » 30. 09. 2010. (10:29)

Cini mi se da je kod njih gorivo kvalitetnije,ali je plavi diesel i skuplji nego na INA.Sad za moj stari perkins to kvalitetnije nista i ne znaci.Kad je toliko godina cikija sa INE mozda ce i jos koju godinu.A kad dojde Betina onda ce mo vidit.
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

Tip plovila: Nautika 650 K

PostPostao/la SEA » 03. 10. 2010. (22:51)

chomli, ne nisam probao, samo moja preporuka je da ne ugradiš u takav brod motore slabije od 150HP, ovaj brod treba it na potnoj min 15čv, šteta broda ako ide sporije, kod manjih brzina prova samo gura more, ja mislim da nije baš mala potrošnja kod brzine 7-9čv, mislim da je čak veča od 1.2Nm/l.[/quote]

dva puta sam isa po vecem moru s betinom 700 7-9cv a bilo je i 6cv trosi ka moskvic skoro ka na 2700rpm a maka se nisam

ovo sta je Gaso napisa je ka sveto pismo inace potrosnja je toliko relativna da nije za virovat ide priko 25l a bude i 17l
jeli mora vitra jeli brod punu iman li gumenjak na platformi jeli temda razvucena puni tankovi nafte vode i 100 drugih gluposti
meni sa 175ks td nanni 20l je min potrosnja na putnoj brzini 17-18nm
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la bajica » 04. 10. 2010. (09:48)

Gaso je napisao/la:kyosaki, bolje da oni ne uključuju radara, pa če se opet igrat elektronikom umjesto da gleda kdje vozi. Pa to je bio i uzrok havarije, i na prijašnjoj je bio radar, samo da možeš to koristiti treba pročitat 400 stranica uputa i još trebaš bit malo kompjuterski tip, ako netko nezna koristit bit če problema onda i havarija. Kad se igraš po ekranu i odeš u editiranje funkcija

dodao bi da svaki radar zrači. stajati ispod antene trebalo bi značit da si u ''mrtvoj zoni'', kad ne bi bilo bočnih lepeza i kad ta antena ne bi bila tako blizu tijelu.
dakle- kome treba kemoterapija, ovo je prilika imat je besplatno.
wearing shoes with no socks in cold weather
bajica
Member

Tip plovila: SAGA 26LS / Yanmar 4JH2-DTE 88Ks

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot], Vedrojug i 3 gostiju.