Sidro,iskustva

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Sidro,iskustva

PostPostao/la amiklic1 » 13. 09. 2010. (08:43)

Jablan je napisao/la:Ja imam bruce 10kg i 2m lanca pa špag ali mi je brod 2,5 tone pa je možda preslabo.
Uglavnom kad puše imam problema. Možda je u tome stvar šta amiklic govori da mu treba vremena da se zakopa ali mu vjetar ne dozvoljava. Ne znam!
Ako ima šta bolje rado bih promjenio a ovo ostavio za pomoćno.

Kod mene je brod 3,5 tone i isto sidro (Osculati Trefoil 10kg) , samo malo više lanca (5m lanca 10mm), i sve radi super. Zanima me kakvih problema imaš kad puše. Ne ukopa se, ore po dnu? Nije mi jasno da se ne ukopa kad je ispod pijesak ili mulj...
Zadnja izmjena: amiklic1; 13. 09. 2010. (08:51); ukupno mijenjano 1 put/a.
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 13. 09. 2010. (08:47)

som je napisao/la:
MURTER 600 je napisao/la:Možda griješim ali do sada nisam vidio da je itko spominjao dubinu na mjestu sidrenja i prema dubini dužinu sidrenog konopa ili
kadene(minimalno 1 prema 3) ;)

Pa nismo pitali kako se sidri i koliko kadene to je za prvi razred osnovne.Bar ja ne.Nije meni problem kako se usidriti , osim toga to radim već 40 i koju godinu i ne spadam u one koji nakon bacanja sidra rone i provjeravaju jel ukopano.Zanima me kako ti to provjeravaju zimi. To je inače dosta jednostavno ako drži onda je a ako ne onda nije.Netreba za to roniti. Nisam zadovoljan s trenutnim sidrom i pokušavam doznati kako je drugima pa da vidim koje staviti ili koja staviti u brod.Čuo san da ima dosta loših kopija Brucea i da je možda u tome problem ali nisam siguran meni moje skroz normalno izgledA.

Ma ljeti, kad se ionako baciš u more čim se usidriš i vežeš, pogledam sidro i vidim kako i di je. I sidriš se nekad dosta kompromisno jer su mnoge pozicije zauzete,a želiš se malo maknit od pustih brodova. zimi je dosta lakše, iako je vrime dosta puta pno gore, jer ima mista i širine pa te nije briga, možeš odabrat ddobro misto i usidrit se kako valja...

Jednog ovo lito zavrtilo, i ide ravno na mene, veza provu u vitar i krmu za kraj. Fora je šta se to dogodilo po noći pa nije ni vidio, a ja izaša pišat i vidim doša na po metra. OK, stalo je, ja stavio pajete i oša leć. triba je bacit još jedan konop po krmi da ga ne miče (bili smo ukoso prema obali vezani), al' valjda nije mislio da može vitar prominit, ko će ga znat. A da je bilo mista, ne bi ja nikad sta tamo nego negdi na šire. Malo virujen ljudima oko sebe da su dobro vezali i sidrili, iskreno, jer svačeg ima za vidit'. Pogotovo ljeti.
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la riberer » 13. 09. 2010. (09:06)

Nino je napisao/la: ...
zato se i koristi macak. Vezes ga za bitu pa po gasu.Tondin se izravna i to je to. Posli ga ponovo skrivis kako je bija pa ponovo. Ako ti bilo koje drugo sidro zadije o grotu pisi propalo.

Ovo bi trebalo biti sidro mačak, zar ne?
slika

Nino je vjerovatno mislio na ovo:
slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la oneeyed » 13. 09. 2010. (09:43)

Jasno je na što je mislija nino ali ne i na što je mislija baraba. Ne na kamenito? Ni jedno ni drugo sidro nemožeš zakačiti za ništa drugo nego za kamen, s tim da je gornja verzija isključivo za sezonsko sidrenje malih brodica u plitko, pa ako zapne izroniš ga...
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la josme » 13. 09. 2010. (10:41)

To sidro još zovu i surgadura a neki i ribarsko sidro a neki ga zovu mačak.Mačak je uglavnom naziv za četverokrako sklopivo sidro.
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la Nino » 13. 09. 2010. (11:31)

som je napisao/la:Nemoj se ljutiti evo sad sam naučio da ima ljetno sidrenje s ronjenjem i zimsko sidrenje bez ali s više lanca .Čovijek uči dok je živ.Da si pročita sve vidio bi da sam pitao o vrstama sidra a ne o načinu sidrenja.Inače baciti sidro i nekoliko puta ako ne drži nije nikakvo sr@**e.

Vidin ja da je tebi drago podjebavat, a? Nema veze, samo naprid.
Ti bi malo bole moga procitat sve ovo. Tebi bi bilo najbolje vezat kaic za trafiku od Jadrolinije u Tkonu ili nosit sa sebon kakvi kolpo morto. To bi te dobro drzalo. A za vidit kako ti drzi sidro prvo triba naucit plivat, pa ronit...
Piscare necesare est
Nino
Member

PostPostao/la riberer » 13. 09. 2010. (12:22)

I što još?

... a da je vezano za temu i da se normalno razgovara?
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
riberer
Moderator

PostPostao/la josme » 13. 09. 2010. (12:34)

Još će se i potući(verbalno).Ajde na biru.................. :Drink27:
josme
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 13. 09. 2010. (12:45)

ma evo ja ću vas sve demantirat...najbolje sidro je stinja od kojih 40-tak kili na provi...vata za kamenito, pjeskovito, muljevito, pa i travnato dno...moš ga upotrijebit i na suvom (sist na stinju i popit biru, onda, kamena s ramena i ostale tjelovježbe....) a i u moru ga još i koristiš ka jedan od arti za lovit prstace, bucanje ribe, rastiravanje stranjskih gnjuraca i tako to......a ne košta ništa... di'š bolje....jedina mana mu je šta ako naiđe MoP voli roknit o nju, pa je pomaknit za jedno metar dva....drugo ništa.... 8-)
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la josme » 13. 09. 2010. (13:05)

A je li staviš senjal na stinu?? :D
A za olujno sidro dokazano-žena!
josme
Old Senior Member

PostPostao/la Nino » 13. 09. 2010. (17:18)

Riberer,
a najbolje ti je onda da me istekas. Krenija san normalno a vidis i sam sta je poanta ovde.
Brisi me care i sve smo rjesili.
Piscare necesare est
Nino
Member

PostPostao/la riberer » 13. 09. 2010. (17:58)

Ma nije tako Nino, ljudino :D

Znaš i sam kakvi smo narod, nema kod nas na finjaka, samo u glavu.
Nema nikakvog razloga za ljutnju, uvjeren sam da nitko ne misli ništa loše ... tako samo izgleda, no nije tako. Nadam se da će to potvrditi i ostali sudionici u temi, jer ako ne, smatrati ću ih nedostojnim bilo kakvog razgovora ... slika
Uostalom i o tome se radi, samo razgovaramo, a mi, kad razgovaramo, smo uvijek u pravu. Svi ... slika

Žao mi je da nismo bliže ... uvjeren sam da bi sve drugačije izgledalo da o ovome pričamo uz pijaču slika

Je li tako, vi ... ostali? Da vas čujem i ... ne ljutite mi Nina.
riberer
Moderator

PostPostao/la gonič zmajeva » 13. 09. 2010. (18:19)

Nino je napisao/la:Cudno. Ja iman bruce od 7,5 kg i 50 metri kadene i nemogu rec nista lose. Bas u salbunu ili mulju se ukopa do jaja. Svaki put kad se usidrin (zimi ne ;) ) zaronin vidit kako je uvatilo i uglavnom iz salbuna viri samo kadena ... sidro se ukopa skroz.

Ko zna plivat i ronit normalno da pogleda kako mu je zadilo sidro pogotovo ako tu namjerava i prinoćit :angel: .
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la som » 13. 09. 2010. (19:22)

[quote="gonič zmajeva"]
Ko zna plivat i ronit normalno da pogleda kako mu je zadilo sidro pogotovo ako tu namjerava i prinoćit

Ma ja ne želim ljutiti nikoga pa ni na Nina.Naravno da svi vole malo podjebavat pa tako i ja.Bez obzira na sve ovo je jače od mene.Zamislite si ovaj prizor:
dolazim ja svojim brodom k Ninu u Split u prvi mjesec na janjetinu.Stajem na rivi jedno 80 m od kraja i utopim sidro,lagano šija i dođem do rive a ono sidro ne drži.Vratim se ponovo utopim sidro ukopam ga i prije vezivanja krme buć u more,zaronim,provjerim sidro,sve je OK,izronim i pokažem rukom vlastitoj ženi na brodu da je sve u redu.U tom času s rive se prolomi pljesak :bravo Some.Uzimajuči šugaman da se obrišem samo kažem : ma nije to ništa , ostat ču tu prespavat kad se ja i Nini opijemo.
Možda nije baš na temu ali tako je to.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la riberer » 13. 09. 2010. (19:28)

:lol:

Evo i ja sam nekada provjeravao sidro (mačak) ljeti, naravno. Sada više nisam u ... najboljoj formi (pregazile me godine) i sada ... sidrim po sjećanju :lol:
riberer
Moderator

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.