Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la Sirena » 08. 09. 2010. (21:46)

lupis je napisao/la:super izgleda ovako pod tendom.... :thumbup:

Ovo me asocira na Josipa Pejakovića davnih dana u vrijeme Dinastije, kad je u jednoj monodrami izrekao slijedeće:

" I tako, skin'la Kristl brushaltere(grudnjak) a lice joj se oteglo" :D

U ovim godinama točno znam na što je TADA mislio, a tako i ova tenda..bolji brod s tendom nego bez nje :D
Sirena
Senior Member

PostPostao/la franco » 09. 09. 2010. (07:16)

mali od palube je napisao/la:Uf!

NASLOV: Franco i popovanje
Inače bi svi mogli malo olabaviti taj "popovanje" stav. Ne znam kako vam već nije dosadilo biti tako najpametniji. Dakle, franco... bivši vlasnik, koji je brodicu radio, mi je rekao da balast ima 1200 kg. Valjda čovjek zna... Nije samo olovo. Kad smo ga rezali bilo je komada željeza, starih pipa i vodovodnih cijevi, ali ipak daleko najviše olova. Balast je bio visok točno 100 cm. U gornjem dijelu je po uzdužnici broda također imao metar. U donjem dijelu je to bilo nekih četrdesetak cm. Gore, kod trupa je "debel" nekih 25 cm (na sredini), a dolje desetak cm. Ja sam odsjekao i za brod pričvrstio gornjih 40 cm. Dakle onih najvećih i najdebljih. Donjih 60 je još u radionici na podu. Po svemu ovome procjenjujem da je oko polovine (600 kg) ostalo na brodu, a drugih oko 600 kg sam skinuo. E, sad... natkabina ima manje od 100 kg. Dvojica je mogu nositi. U provu sam ubacio još oko 200 kg pijeska. Yamaha ima 80 kg i vjerujem da je to upola lakše od onoga dizela, kopče, velikog timuna, stupa na kojemu je timun stajao i kormila koje je bilo od inox pločevine. Kabina je bila na brodu, a koje su sve to ine stvari, nemam pojma. Pada mi jedino još jarbolet i tenda na pamet. Ukupno manje od pet kila. Sad ti meni zaista pokaži jesi li pametan i odgovori zašto je stvarna vodena linija iznad one koja je bila prije nacrtana. Brod je lakši za barem 400 kg. Ne znam odgovor, a ako imaš neku ideju koja nije tipa "skoro pa ista težina"... volio bih suvislo i logično objašnjenje. Ovo koje si ti tako "popovski" dao (brod je dublje utonuo u more zato što je skoro pa ista težina sada metar i po višlje) tjera me da posumnjam u tvoje poznavanje materije.

Sve Ok MOP, sve OK želim ti sretnu prodaju.
PS Sada kada nemaš broda,i nećeš imat šta radit u ove duge zimske dane ,upiši filozofiju!
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la mali od palube » 09. 09. 2010. (08:06)

Zaboravio sam odgovor jekili...
Jekila, ja ne mislim da si ti budala. Ali jednako tako mogu (gotovo 100%) tvrditi da nikad s familijom nisi živio na malome brodu dva ili tri tjedna. Kad si sam i u ribolovu, veliki kokpit je zlatna stvar. Dovoljno ti je malo kabine da se skloniš od kiše i da za silu prespavaš negdje. Tu smo temu već prožvakali milijun puta, ali očito nije dosta, pa ću napisati još jednom. Velika je razlika u organiziranju broda koji služi za ribolov i povremena familijarna jednodnevna vozikanja i broda koji služi za dulji boravak obitelji na moru. O ovome prvome znam malo ili ništa, ali kad je riječ o brodu za obiteljski godišnji u trajnju od tri tjedna, onda svi ovi fetivi znalci ovdje imaju što naučiti od mene.
E, sad...
Podrazumijeva se da bih i ja u brodu želio veliki kokpit. Ali u tome omjeru kokpit/kabina, radije ću žrtvovati dio kokpita za kabinu, jer su moje potrebe jednostavno takve. I nije vruće. Kad je velika kabina i kad ima veliku bokaportu (moja ima dvije), nije vruće. Klinci su ovo ljeto bili ili u moru ili u kabini. Uglavnom su kartali i bučili.

Ova velika cerada na brodu je obična kamionska cerada. Radili su je majstori koji rade kamionske cerade. Ovdje oko mene ih ima barem pet. Ne sjećam se točno, ali koštala je cca 5000 kn. Po donjem rubu ima provučeno elastično gumeno uže. Uže iz cerade izlazi na krmi, na jednoj i na drugoj strani broda. Tu se može zategnuti. Kod zatezanja se toga užeta izvuče nekoliko metara. Ova moja je malo prekratka, pa će iduće ljeto na popravak. Ako se sve napravi s malo promišljanja, brod se može pokriti i na vezu. Treba samo smisliti bitve koje će ostati izvan cerade.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la amiklic1 » 09. 09. 2010. (09:47)

mali od palube je napisao/la:Zaboravio sam odgovor jekili...
Jekila, ja ne mislim da si ti budala. Ali jednako tako mogu (gotovo 100%) tvrditi da nikad s familijom nisi živio na malome brodu dva ili tri tjedna. Kad si sam i u ribolovu, veliki kokpit je zlatna stvar. Dovoljno ti je malo kabine da se skloniš od kiše i da za silu prespavaš negdje. Tu smo temu već prožvakali milijun puta, ali očito nije dosta, pa ću napisati još jednom. Velika je razlika u organiziranju broda koji služi za ribolov i povremena familijarna jednodnevna vozikanja i broda koji služi za dulji boravak obitelji na moru. O ovome prvome znam malo ili ništa, ali kad je riječ o brodu za obiteljski godišnji u trajnju od tri tjedna, onda svi ovi fetivi znalci ovdje imaju što naučiti od mene.
E, sad...
Podrazumijeva se da bih i ja u brodu želio veliki kokpit. Ali u tome omjeru kokpit/kabina, radije ću žrtvovati dio kokpita za kabinu, jer su moje potrebe jednostavno takve. I nije vruće. Kad je velika kabina i kad ima veliku bokaportu (moja ima dvije), nije vruće. Klinci su ovo ljeto bili ili u moru ili u kabini. Uglavnom su kartali i bučili.

Ova velika cerada na brodu je obična kamionska cerada. Radili su je majstori koji rade kamionske cerade. Ovdje oko mene ih ima barem pet. Ne sjećam se točno, ali koštala je cca 5000 kn. Po donjem rubu ima provučeno elastično gumeno uže. Uže iz cerade izlazi na krmi, na jednoj i na drugoj strani broda. Tu se može zategnuti. Kod zatezanja se toga užeta izvuče nekoliko metara. Ova moja je malo prekratka, pa će iduće ljeto na popravak. Ako se sve napravi s malo promišljanja, brod se može pokriti i na vezu. Treba samo smisliti bitve koje će ostati izvan cerade.

No hard feelings, al' mislim da ti nemaš veze o tome o čemu pišeš.

Nisam se javljao cijelo vrijeme jer još uvijek sumnjam da je sve to nekakva zajebancija, jednostavno ne mogu vjerovati...

Svejedno, kako god...

Nego, jesi ikad razmislio zašto su ti klinci bili u kabini... naravno, zato jer nigdje drugdje nisu ni mogli bit'. vanjski dio broda na suncu ti se toliko ugrije da je problem po njemu i hodat'. Valjda imaš i tapison po palubi, da ne peče ;-)...
Sve mi se čini kao da ste ekipa koja bi najradije pod kuću stavila par bačava pa sve to preselila na more. A to ne ide tako, dragi...

Za razliku od tebe, moja familija (a vjerujem i familije većine kolega ovdje s foruma) su 90% dana van, u kokpitu, a jaaako mali dio provode u kabinama. Ima to i svoj razlog. To da nije vruće u kabini zaboravi. Pogotovo ako je uvjet da je kabina velika. Pa nije toliko velika da umanji utjecaj sunca koje u danu pošalje zemlji energije za cijelu godinu potrošnje cijelog čovječanstva. Tu, za tako nešto, treba ipak dobra izolacija, sve zabrtvljeno itd... Al' nećemo o tome, nije tema.

Pošto sam u cijeloj priči oko opremanja svog broda najviše pažnje posvetio ne komforu nego sigurnosti, i to promatranoj iz svih aspekata boravka na brodu, a dugi niz godina radio sam u poslu u kojem je sigurnost početak i kraj priče (bez i najmanjeg incidenta i dovođenja u bilo kakvu opasnost bilo koga od sudionika, da se već pohvalim), promatrajući te tvoje "doživljaje", ne mogu se oteti dojmu da ti zapravo nemaš pojma u kakvim si situacijama bio. Možda ti se čini kao dječja igra, mala ogrebotina na trupu ili slično, ali razlika između tebe s tom ogrebotinom i priglupog neukog turista koji se nasukao na neku hrid, možda i onog kojem je žena ispala pod brod (tvoji nećaci su bili u sličnoj situaciji ;-) ) je jako mala.

Neću reć da si glup, jer to zapravo i ne vjerujem. Sigurno si dobar i u poslu kojim se baviš, al' brate ostavi se broda, vidiš da ne ide.
Iznajmi brod tjedan dana (za cijenu tog svog mogli ste iznajmit pravi, siguran brod proizveden po svim zakonima i pravilima, godinama i bit mirni)...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la ivan3 » 09. 09. 2010. (10:35)

eto mop amiklic ti je odgovorija umisto mene
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Tip plovila: Majama

PostPostao/la mali od palube » 09. 09. 2010. (11:11)

Amiklic, koliki je kopit na tvome brodu? Znaš li napamet ili moraš mjeriti? Baš me zanima...
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 09. 09. 2010. (11:54)

A negdi 230*220 cm poda... Nisan 100% siguran, al' u 10 centi nisan falio.

Ako ciljaš samo na veličinu, u startu si promašio, jer brod se ne gleda samo dimenzijama (kad bi tako bilo onda bi svaki od 10 metara bio prostraniji od svakog od 8 metara, a svjedoci smo da zbog raznoraznih tehničkih rješenja nije baš tako) nego kao dio potpune funkcionalne cjeline. nešto tako moraš radit i u planiranju kuhinja pa mislim da ćeš skužit.

Ajmo pojednostavnit. Imaš dvi kuhinje (vidim da brodove ne kužiš, pa ću se prilagodit kako bih pokazao još jednom koliko ekipa s foruma ima strpljenja i volje pomoć), obe su duge 3,80m (govorim iz dva primjera u praksi)

kod prve imaš ovakav raspored:
frižider kod ulaza (60cm) , pa radna ploča (60cm), pa sudoper (80 cm), pa radna ploča (60cm) , pa štednjak (60cm) , pa radna ploča (60cm) pa iza toga još u blagovaonicistol za objedovanja. Ukupna dužina kuhinje (u jednom redu, da ne kompliciramo) je 3,80 cm.

Kod druge je pak raspored ovakav:
sudoper kod vrata (80cm), pa radna ploča (120cm), pa frižider (60cm), pa radna ploča (120cm)

dužina je jednaka, al' pamet onog tko je projektirao nije, očigledano.

zašto?

Kod prve, uđeš na vrata, lijepo složiš namirnice u frižider. kad ideš kuhat, izvadiš iz frižidera, staviš na prvu radnu ploču. Onda opereš i očistiš u sudoperu, pa staviš dalje na komad radne ploče. Odatle stavljaš u posuđe na štednjaku. kad je gotovo, staviš opet na radnu ploču prema kuhinji prije posluživanja.

kad završi ručak ideš obrnuto. To ima smisla.

Sad zamisli onu drugu kuhinju.

Toliko o dimenzijama ;-)

Ajmo dalje...
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la riberer » 09. 09. 2010. (12:23)

Ovo s kuhinjama je dobro ... nešto malo se kužim i ja. :mrgreen:

No, zanima me odgovor od MoP-a ... demagogija? :eh:
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la mali od palube » 09. 09. 2010. (12:42)

Pa slažem se. Upravo o tome i ja govorim. Ako je tvoj onaj gull 745, onda je moja barka dulja za samo 55 cm. S tih 55 cm ja imam daleko "više broda" nego ti. Upravo zato što je dobro organiziran. Moj je kokpit dug 220 cm, a za širinu nisam siguran. Na ulazu u kabinu je također negdje oko 220, a kod krmenog zrcala oko 150 cm. Dakle isti kao i tvoj. Toliko o kokpitu. Ajmo dalje...
Imam 2 (slovima: dvije) kabine. Fizički sasvim odvojene. Pregradom i vratima. Kvaka i brava koja se zaključava. U glavnoj kabini visina 180 cm (170 ako računam i nosivu gredu po sredini) po cijeloj dužini kabine. U pramčanoj ista visina u prvih sedamdesetak cm, a onda ide prova. Pod nadkabinom visina oko 220 cm. Daj pogledaj još jednom fotke:
viewtopic.php?f=8&t=922&start=1380
Prostora koliko voliš! Adriatic je samo širi u krmenom zrcalu. Sve ostalo je daleko lošije riješeno. Raspored na njemu je skoro kao i na tvome brodu. Na koncu i tvoja krma je sužena...
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la sinitram » 09. 09. 2010. (12:51)

Je imate volje, ovo je kao 1 protiv 100- emisija. Ali koja nikad ne zavrsi....
Amiklic :clap:
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Tip plovila: bez plovila

PostPostao/la riberer » 09. 09. 2010. (12:54)

Bravo MoP ... uvjerio si me, a nadam se i sve ostale.

Résumé:
Tvoj brod je najbolji od svih brodova i gotovo. I ovaj i onaj prije i onaj koji tek imaš namjeru napraviti ... mislim da je svaka daljnja diskusija na ovoj (i budućim tvojim) temama izlišna. Ovaj forum postoji samo zato da prosvijetliš nas neuke, a ne da tu nešto pitaš. Aj, aj, aj mi smo sve to skupa krivo shvatili, živeći u uvjerenju da smo do sada nešto znali ... koje li iluzije.

Nešto kao: "Nije MoP radi foruma, nego je forum radi MoP-a!" ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Sirena » 09. 09. 2010. (12:56)

mali od palube je napisao/la:Pa slažem se. Upravo o tome i ja govorim. Ako je tvoj onaj gull 745, onda je moja barka dulja za samo 55 cm. S tih 55 cm ja imam daleko "više broda" nego ti. Upravo zato što je dobro organiziran. Moj je kokpit dug 220 cm, a za širinu nisam siguran. Na ulazu u kabinu je također negdje oko 220, a kod krmenog zrcala oko 150 cm. Dakle isti kao i tvoj....

55 cm je gomila prostora a ne možeš se usoređivat s Gullom nikako jer to niej isti brod.
Ti imaš jedrilicu a Amiklić motorni brod.U startu jedbnostavno imaš drugačiji brod.
I jedrilica kraća od gulla za 40 cm imala bi unutarnia i vanjski prostor sasvim drugog volumena.

p.s...Inače Amilić ne slažem se s tvojim rasporedom kuhinje u svemu..naime, smatram da su radne plohe jako bitne i dda ih nije dobro cjepkati :D
Daklem, po meni bi najbolje bilo..frižider ..pa 20-30 cm..pa sudoper ugradbeni u ploču sa jednom vaškom i jednom inox plohom prema frižideru, pa velika radna ploha, pa špaher, pa jedna manja radna ploha cca 35 ili 40 na završetku kuhinje. :D
Sirena
Senior Member

PostPostao/la franco » 09. 09. 2010. (12:57)

http://www.MoP.hr

Forum o samogradnji motornih plovila(Motorna Plovila) i teorije relativnosti.Sve je moguće ali moje je najbolje
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la porer » 09. 09. 2010. (13:12)

Jebo vas on kako vam se samo da?
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la mali od palube » 09. 09. 2010. (13:19)

Moja najljepša polovica je psihologinja. Donekle prati ovaj forum i ljuti se što trtljam s vama, umjesto s njom. Postoji grana psihologije koji se zove psihologija mase. To mi upravo doživljavamo ovdje, samo zamotano u modernu tehnologiju. Da smo na Divljem zapadu, već biste me odavno objesili za prvo drvo uz glasno HUUUURAAAA...
Da vidimo tko će sad imati petlju i napisati "Tako je, mop, tvoj je brod za istu dužinu daleko prostraniji od adriatica". Kad je to tako bjelodano! Riberer, tvoje se ne računa, jer nije iskreno i od srca...
Što se kuhinja tiče, nekakvo uopćeno pravilo kaže da bi se manji komadi radne ploče trebali izmjenjivati s uređajima, ali u pravilu je to jako individualno. Svaka domaćica organizira kuhinju kako njoj odgovara. Koga zanima teorija o kuhinjama, evo linka:
http://www.kuhinje-saric.hr/savjeti.html
mali od palube
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: ginekol7, SHETLAND i 11 gostiju.