Postao/la mali od palube » 08. 09. 2010. (21:23)
Uf!
Ajmo redom, pješice:
NASLOV: Sirena i klaustrofobija
Podnica u kokpitu nije dignuta, nego spuštena, jer kad je bila visoko (kako je brod bio složen) iz kokpita se u kabinu ulazilo u čitav metar duboku rupu. Kad je podnica u kokpitu spuštena, taj osjećaj silaženja u rupu se izgubio. Reci, Sireno, sunce moje, ako ti opet nije jasno, nacrtat ću ti.
NASLOV: Josip i univerzalna svemirska pravda
I tebi ću nacrtati, ako treba. Posla je malo. Radnici zbog toga dobivaju otkaze (tebe s tvojih 10 tjedana godišenjeg odmora to ne zanima). Poslodavci su na opakim mukama. Kad nema kuhinja, uđem u sve moguće minuse da kupim materijal i dam dečkima da uređuju brod. Umjesto da ih pošaljem na burzu. Kapiš? Iz kojeg si ti najzlobnijeg dijela svoga mozga iščupao tezu da ja radnike krivim za dugove, fakat mi nije jasno.
NASLOV: Franco i popovanje
Inače bi svi mogli malo olabaviti taj "popovanje" stav. Ne znam kako vam već nije dosadilo biti tako najpametniji. Dakle, franco... bivši vlasnik, koji je brodicu radio, mi je rekao da balast ima 1200 kg. Valjda čovjek zna... Nije samo olovo. Kad smo ga rezali bilo je komada željeza, starih pipa i vodovodnih cijevi, ali ipak daleko najviše olova. Balast je bio visok točno 100 cm. U gornjem dijelu je po uzdužnici broda također imao metar. U donjem dijelu je to bilo nekih četrdesetak cm. Gore, kod trupa je "debel" nekih 25 cm (na sredini), a dolje desetak cm. Ja sam odsjekao i za brod pričvrstio gornjih 40 cm. Dakle onih najvećih i najdebljih. Donjih 60 je još u radionici na podu. Po svemu ovome procjenjujem da je oko polovine (600 kg) ostalo na brodu, a drugih oko 600 kg sam skinuo. E, sad... natkabina ima manje od 100 kg. Dvojica je mogu nositi. U provu sam ubacio još oko 200 kg pijeska. Yamaha ima 80 kg i vjerujem da je to upola lakše od onoga dizela, kopče, velikog timuna, stupa na kojemu je timun stajao i kormila koje je bilo od inox pločevine. Kabina je bila na brodu, a koje su sve to ine stvari, nemam pojma. Pada mi jedino još jarbolet i tenda na pamet. Ukupno manje od pet kila. Sad ti meni zaista pokaži jesi li pametan i odgovori zašto je stvarna vodena linija iznad one koja je bila prije nacrtana. Brod je lakši za barem 400 kg. Ne znam odgovor, a ako imaš neku ideju koja nije tipa "skoro pa ista težina"... volio bih suvislo i logično objašnjenje. Ovo koje si ti tako "popovski" dao (brod je dublje utonuo u more zato što je skoro pa ista težina sada metar i po višlje) tjera me da posumnjam u tvoje poznavanje materije.