Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
zore70 je napisao/la:Hidraulični pogon je priča za bacanje love,preskupo,komplicirano,teško i puno gubitaka.
Za pogon hidrauličkog vitla za mriže nezamjenljivo a za ostalo totalni promašaj
Šta se tiče priče o elektro pogonu,moje je mišljenje utemeljeno na praksi...to je rezultat mode i budalaština sa ekologijom...
Imaš na brodu diesel motor i na njemu generator,pa kad ti se ne vozi na maftu onda uključiš na struju
Pa čime si napunija one baterije..pa onom šporkom naftom!!Struja iz generatora je višestruko skuplja od one iz utičnice...to svaki učenik zna već u petom razredu!
Kolika je autonomija toga?Mala i nikakva...
Ajmo dalje..koloko koštaju veliki gel akumulatori?Boli glava!Koliko traju?
Čime ćemo napunit gomilu takvih akumulatora...velikim i skupim punjačem...odakle..sa utičnice u nekoj skupoj marini...
Solare zaboravimo...svi znamo koliko malo mogu dati za jedinicu površine..a nama triba puno..i puno košta...
Cilo vrime u brodu potežemo sa sobom gomilu teškog tereta u obliku preskupih baterija,spojnih kabela i sl...
Masu regulacijske elektronike,more,sol,komplikacije...
Na sajmu nautike u Splitu moj prika je izložija Adriu 500 sa pogonom na struju..dakle ugrađeni elektromotor od 2.5 kw,8-slovima OSAM gel akumulatora od 200Ah(ajme šta su jeftini ), pa regulacija broja okretaja motora,pa ogromni punjač u provi...
Uglavnom,moje iskustvo sa tim je da je to sve lipo čisto i tiho samo preskupo i kad san ga iz Stobreča vozija do hotela Lav na sajam da je tromo,i da san u oni displej napunjenosti gleda ka u Boga moleći se da ne dođe na nulu jer se dizalo jugo,a ja neman kud niti mi iko može donit kantu struje...jebeš ti to
Opravdanja da je to savršeno za panulu i sl ne stoje jer za 10-15 tisuća E koliko je ovo koštalo nema smisla ni pameti..
zore70 je napisao/la:Hidraulični pogon je priča za bacanje love,preskupo,komplicirano,teško i puno gubitaka.
Za pogon hidrauličkog vitla za mriže nezamjenljivo a za ostalo totalni promašaj
..dakle ugrađeni elektromotor od 2.5 kw,8-slovima OSAM gel akumulatora od 200Ah(ajme šta su jeftini ), pa regulacija broja okretaja motora,pa ogromni punjač u provi...
Uglavnom,moje iskustvo sa tim je da je to sve lipo čisto i tiho samo preskupo i kad san ga iz Stobreča vozija do hotela Lav na sajam da je tromo,i da san u oni displej napunjenosti gleda ka u Boga moleći se da ne dođe na nulu jer se dizalo jugo,a ja neman kud niti mi iko može donit kantu struje...jebeš ti to
Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.