Kvarnerski zaljev

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Kvarnerski zaljev

PostPostao/la pjacal » 31. 08. 2010. (05:52)

Pitanje ; treba li zaustaviti devastaciju Kvarnerskog zaljeva ?

Naime , po Kvarneru i okolici lovim već 20 god. , raznim alatima , ne mogu reć da sam se i sam prodržavao zakona ( 3000 udica parangala itd. ) ali nije li došao trenutak da svi skupa stanemo na loptu? Koće grataju za ne vjerovat , plivarice tamane uz kraj kao nikad prije , mreža na tisuće , vrša isto i onda nakon svih njih dođemo mi sportski "krivolovci" . E pa nema tog mora koje to može izdržat. O ulovima od prije 15-ak godina sad se može samo sanjat . Velikog oslića više se ne može ulovit 5 i više kila ( sušit ga pa umjesto onog smrdljivog balara na bijelo za Badnjak ) , raže u tragovima , rošpa isto itd. Volio bih da mi kažu cijenjeni forumaši događa li se isto i u drugim primorskim mjestima .
:?:
Pitura ne znači nužno zaštita !
pjacal
New Entry

Re: Kvarnerski zaljev

PostPostao/la borro » 31. 08. 2010. (05:57)

OOOOoooo da! Podvelebitski kanal, pri samom svom kraju pogotovo! Pogotovo raža! A ni manulu ne možeš dobiti! vrša bar 5 po barci, a mreža ne mogu niti sagledati!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la pjacal » 31. 08. 2010. (06:44)

borro je napisao/la:OOOOoooo da! Podvelebitski kanal, pri samom svom kraju pogotovo! Pogotovo raža! A ni manulu ne možeš dobiti! vrša bar 5 po barci, a mreža ne mogu niti sagledati!

Odeš van na 5-6 milja od Rijeka ( što je pol Kvarnerskog Z. ) Baciš parangale 300-600 udica i prosjek je oko 10 kg ribe.
Oslići do 1kg , užbane do 30 dkg i ostali sitniš . Odeš do Cresa malo bolje , Krk je počišćen do boli , ostaje odpeglat do Unija ili Galiole !!! ??? 30 milja i više . . . .

Valjda će se još netko uključit i usporedit rezultate !
pjacal
New Entry

PostPostao/la Jablan » 31. 08. 2010. (06:46)

pjacal je napisao/la:
Naime , po Kvarneru i okolici lovim već 20 god. , raznim alatima , ne mogu reć da sam se i sam prodržavao zakona ( 3000 udica parangala itd. )

Ako dobro razumijem 20 godina si klao sa 3000 udica a dozvoljeno je 100! Prodavao si ribu na crno protivno zakonu i lovio si ribe koliko god si mogao, ne mareći za život same pošte, mrjest ribe i sve ostale faktore.
Sada kada si konačno shvatio da tako ne ide optužuješ i prozivaš druge. :clap: :clap: :clap:

Šta želiš promjeniti i kako i najvažnije koga?
Da li bi vapio za promjenama da si ove godine zaradio kao i prošlih? To je ono što se trebaš pitati. Da ti pojednostavim poznatom poslovicom: "ne laje pas zbog sela već zbog sebe"

Istina je da je kvarner zakalan uzduž i propreko(a 99% toga je nelegalno), istina je da plivarice love u samom kraju i ja ih svaki dan vidim sa svoga prozora i nikad nisu na propisanoj udaljenosti od kopna. Također znam da je mnogo ljudi ovo proljeće otvorilo ribarske obrte u svrhu preživljavanja i da i oni kolju nemilo.
Također znam da ovi šta bacaju mreže u svakom ulovu imaju i po nekoliko kila lignjine butarge.

Ako želiš nešto mjenjati, jedino što možeš napraviti je početi od sebe! To će biti dovoljno!
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...
Jablan
Senior Member

PostPostao/la pjacal » 31. 08. 2010. (07:09)

Jablan je napisao/la:
pjacal je napisao/la:
Naime , po Kvarneru i okolici lovim već 20 god. , raznim alatima , ne mogu reć da sam se i sam prodržavao zakona ( 3000 udica parangala itd. )

Ako dobro razumijem 20 godina si klao sa 3000 udica a dozvoljeno je 100! Prodavao si ribu na crno protivno zakonu i lovio si ribe koliko god si mogao, ne mareći za život same pošte, mrjest ribe i sve ostale faktore.
Sada kada si konačno shvatio da tako ne ide optužuješ i prozivaš druge. :clap: :clap: :clap:

Šta želiš promjeniti i kako i najvažnije koga?
Da li bi vapio za promjenama da si ove godine zaradio kao i prošlih? To je ono što se trebaš pitati. Da ti pojednostavim poznatom poslovicom: "ne laje pas zbog sela već zbog sebe"

Istina je da je kvarner zakalan uzduž i propreko(a 99% toga je nelegalno), istina je da plivarice love u samom kraju i ja ih svaki dan vidim sa svoga prozora i nikad nisu na propisanoj udaljenosti od kopna. Također znam da je mnogo ljudi ovo proljeće otvorilo ribarske obrte u svrhu preživljavanja i da i oni kolju nemilo.
Također znam da ovi šta bacaju mreže u svakom ulovu imaju i po nekoliko kila lignjine butarge.

Ako želiš nešto mjenjati, jedino što možeš napraviti je početi od sebe! To će biti dovoljno!

Mjenjat sebe ne želim , kriminalac nisam , ako nas 4-5 na dvije barke i bacimo 3000 udica 2 ili 3puta na godinu pred blagdane ( za obitelj ) smatramo kriminalom , onda su u 90 % slučajeva na Kvarneru SVI kriminalci . Što želim promijeniti ; propise za gospodarski ribolov !
Tebi za info; riba ima izbora kad je udica u pitanju al kad su u pitanju Koće i Plivarice nema.
Naj češće lovim na povraz sa barke ribu i mekušce. Po svuda pa vidim što se događa , mreže stajačice od Glavotoka pa do Brseća sve na 50 m od kraja. Ja sam već neko vrijeme jako daleko od Kvarnera al moji dečki mi svakim danom sve više "plaču" da kad odu na "kanavacu" i po nekoliko puta se vraćaju sa "nula" ulova !
S toga , ne vičem zbog sebe nego zbog Vas doma , ja se neću još dugo vratit pa me boli K , al vrijem je za promjene i to HITNO ! Za vrijeme godišnjeg vidim što se događa !
pjacal
New Entry

PostPostao/la Jablan » 31. 08. 2010. (07:47)

pjacal je napisao/la:

pjacal je napisao/la:Mjenjat sebe ne želim , kriminalac nisam , ako nas 4-5 na dvije barke i bacimo 3000 udica 2 ili 3puta na godinu pred blagdane ( za obitelj )

Koja je od ovih rečenica istinita?
Ustvari nije bitno!

Odavno je trebalo nešto mjenjati ali nije, štoviše od ove godine dozvoljen je i izlov ribe u mrijestu, tako da se situacija razvija suprotno od one koje bi trebala. Kao uostalom u svim granama privrede.

Ništa mi tu ne možemo promjeniti osim pokrenuti revoluciju, a za to smo prevelike kukavice.
Tek kada se more toliko izlovi da profesionalni ribari više ne mogu živjeti od toga počet će se nešto mjenjati, u prvom redu na štetu nas sportskih ribolovaca a zatim i onih manjih godspodarskih.
Balkanski problem je mnogo teže rješiv nego što se na prvi pogled čini. Mentalitet ljudi se neće tako brzo promjeniti jer starije genearacije prenose na mlađe način razmišljanja "korist sebi na štetu svih ostalih"
Uostalom sam si napisao da si bacao 3000 udica parangala i da se ne želiš mjenjati.
Svi ostali na isti način razmišljaju, a ako ne želiš mjenjati svoj pristup zašto želiš mjenjati tuđi?
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...
Jablan
Senior Member

PostPostao/la emils » 31. 08. 2010. (08:25)

Jablan je napisao/la:Svi ostali na isti način razmišljaju, a ako ne želiš mjenjati svoj pristup zašto želiš mjenjati tuđi?

Korijen svih problema. :thumbup:
emils
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la labrax » 31. 08. 2010. (09:09)

ko to baca 3 000 udica parangala 2-3 put godisnje? ili ne bacas nikad ili se time bavis pa bacas stalno..

Jablan je napisao/la:Balkanski problem je mnogo teže rješiv nego što se na prvi pogled čini. Mentalitet ljudi se neće tako brzo promjeniti

ovo je istina ziva, uvik su nam svi drugi krivi za sve, a budale smo od 1097.
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la surfer » 31. 08. 2010. (09:32)

Jablan je sve rekao :clap: :thumbup: :wave:
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la gonič zmajeva » 31. 08. 2010. (09:51)

Moj Pjacal svugdi ti je isto. Oko Murtera tragedija u odnosu na prije 20. god. Plivarice su istribile puste butargane komarče pa se love jako slabo. Kavali i šarzi isto tragedija. Riba se lovi svim zakonitim i nezakonitim artima. Nema se mire u ničemu. Samo su pare bitne. I onda kad vidin likove poput tebe na moru koje nije briga za nikoga samo za svoju guz**u. Koji su u stanju doć i priko mene bacat parangale i mriže i ulazit mi u tunje sa svojin artima dođe mi za izrigat. Bahati i bezobrazni, bez imalo kućnog odgoja :thumbdown: . Koji svojataju punte i puntine i tribe bez mire i bez dozvola. Jbg. to je more od njegovoga dide,njegova prčija i on po moru može radit šta je njega volja. Kakav zakon ,kakav obzir prema drugome. On će radit kako on oće a za zakon i druge ko ih jebe ili boli ih qr@c. I sad kad se nema više odakle izgulit velika zabrinutost.
Jadno more ko te sere :thumbdown: .
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la yozuri » 31. 08. 2010. (17:49)

Kojeg li licemjerja , da čovjek ne povjeruje . Odjednom se jako zabrinuo za riblji fond i apelira da se nešto poduzme dok nije kasno . I to ne zbog sebe nego zbog nas .Naravno odmah je našao krivca u gosp.ribolovu . Ali zanimljivo sebe nebi mjenjao . On bi i dalje spuštao po 3000 udica parangala ( poslije se ispravio kao fol njih 4-5 na dvije barke , što je i dalje višestruko od dozvoljenog ) , jer riba sa udicom ima izbor . Ima , ali sa 3000 udica ima 30 puta manje izbora nego sa dozvoljenih 100 . Ni ja nemam naročito mišljenje o profesionalnim ribarima , ali kad sam pročitao što si sve napisao nisam mogao vjerovati. Kreni od sebe , zar zbilja misliš da svojim postupcima nisi ni malo doprinuo stanju na koje se žališ ? I budi iskren i priznaj da je sva kuknjava zbog toga što ti se taj krivolov ( čitaj kriminal ) više ne isplati.
yozuri
Member

Tip plovila: kornat 700

PostPostao/la labrax » 31. 08. 2010. (18:12)

I zbog takvih nam ukidaju 3 samice, 100 udica parangala, živu jesku.
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la gavijal » 01. 09. 2010. (06:20)

Svi kukaju kako ribe nema a kako ce je i biti. Pogledajte situaciju u Novigradskom moru, pa riba mora biti Janica Kostelić da preživi...
gavijal
Senior Member

PostPostao/la pjacal » 02. 09. 2010. (06:09)

labrax je napisao/la:I zbog takvih nam ukidaju 3 samice, 100 udica parangala, živu jesku.

Super , drago mi je da ste reagirali , samo ne u onakvom broju kakvog sam očekivao . Drago mi je da slijedite zakone i da NIKAD U ŽIVOTU NISTE PREKRŠILI ZAKON !!!

Postavimo priču ovako ; što je sa ljudima koji još uvjek love ribu sa "štapinom" ili ručnim bombama , konkretno ne tako davno spazili smo "igrače" na području istočno od Rijeke u lovu sa explozivnim napravama . Što je sa Rtinom kod Zadra , što je sa Dugim Otokom , i tako dalje . Što je sa onima koji "tuku prstace " Obala nam izgleda kao "kamenolom" !!!!
Hvala na podukama iz savjesti , kao što sam prije napisao ; Prihvačam svu krivicu za tih nekoliko puta kada smo koristili više nego je dozvoljeno alata u moru . Kako ne živim u Hrvatskoj nekoliko godina nemam podatke kako je sada .
Ali, mogu potvrditit da u svim Primorskim mjestima ima preko 50 % ljudi koji krše zakon .

Iste barke i posade viđam kada sam na GO i iste alate koriste i u nedozvoljenim količinama.

Poanta ovog posta je informacija o stanju ribljeg fonda duž naše obale . Mogućnost pomaka prema boljim rezultatima.

Ako Vam nije problem držite se toga !

Hvala još jednom . . . :clap:

A ja se idem sramit negdje u kut !
pjacal
New Entry

PostPostao/la tramontana » 02. 09. 2010. (07:36)

pjacal je napisao/la:Prihvačam svu krivicu za tih nekoliko puta kada smo koristili više nego je dozvoljeno alata u moru .

Što ovo znači? Da ćeš otići na pom.policiju i platiti kaznu? Ili po onoj staroj da ti se pola oprosti? Ili sve :?

Da je pitati one što tuku prstace ili dinamitaše, mislim da bi isto rekli da im je to prvi put ... da tuku samo za doma ... teška situacija, nema posla ...

Dobro su ti ljudi već rekli: kreni od sebe ...
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 26 gostiju.