Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la mali od palube » 17. 08. 2010. (07:00)

Najprije da umirim sve uplašene, moja ovogodišnja navigacija je završila. Evo me u mom Sesvetskom Kraljevcu, u dnevnom boravku i nemalo sam se iznenadio tolikom silnom brigom za opću sigurnost dragih Hrvatica i Hrvata, građana Republike Hrvatske na moru.
Ne da mi se baš sistematski odgovarati na sve opaske brižnika, pa ću onako nasumično, kako mi padne na pamet:
Barka je registrirana na 8 osoba. Imam osam prsluka za odrasle i 1 mali za svoju Terezu (10 do 20 kg). Dva Marinina klinca koji su bili tada na brodu (jedan 4 i jedan 5 godina) su neplivači, a budući da Marina i Željac imaju mali gliser, klinci su već imali svoje prsluke i navlače ih čim stupaju na brod.
Nadalje, ljetni sam kapetan zaista tamo negdje od svoje petnaeste godine, kad je stari kupio prvu barku od 3.6 m. Neka batana "Švrća" beogradske proizvodnje. Sjeverni Jadran poznajem kao svoj džep. Nije me bilo jedino na zapadnoj obali Istre. Sve ostalo obišao sam po nekoliko puta i zaista nikad barkom nisam pipnuo nigdje. Doduše, jednom sam u Osorskom tjesnacu imao malo sreće. Došao sam kroz Lošinjski kanal oko podneva i, budući da još nije bilo nijednoga broda koji je čakao otvaranje mosta, požurio sam se vezati na samom ulazu u kanal, da u pet popodne, kad se most okrene, prvi prijeđem preko. Znao sam da je u kanalu struja jaka, samo nisam znao da nije uvijek u istom smjeru. Naime, kad god sam tuda plovio uvijek je vuklo od Osorskog zaljeva prema jugu... dakle meni u provu. Pristao sam desnim bokom uz rub kanala i iskočio svezati provu prije no što me odnese. Dok sam skužio da struja vuče kontra, krma je već bila na sredini kanala. Skočio sam u brod i probao se izvući motorom, ali nije bilo šanse. Brod je bio 7 m, a kanal je širok 12. Nosilo me bočno ravno pod most. Već sam vidio svoju barku s druge strane kao kabriolet. No, rub mosta je samo treskom zatvorio širom otvorenu bokaportu na krovu nadkabine i prošao sam kao kroz iglene uši. Tek nekoliko cm od mosta. Eto, to je jedini moj nemili događaj takve vrste u tih skoro 30 godina ljetne plovidbe. Sad... nemili ili ne... ušparao mi je pet sati čekanja na otvaranje prolaza.
U marini Punat su jednom neki Nijemci pizdili na mene što sam se petnaestak minuta vezao za glavu od mula i bokobranima naslonio na njihov prekrasni gliser. Trebali smo gorivo, a repina za točenje goriva je bila napravljena od petnaestak brodova. Brat bratu sat i po čekanja na red. Onda smo opazili kopnenu pumpu u neposrednoj blizini, ali na tom mulu, najbližem pumpi, nije bilo slobodnog mjesta za vezanje. Bacio sam krmeno sidro, a provu svezao za glavu od mula. Nas smo dvojica iskočili s karnisterima, a švabica je izletjela iz kabine i počela nabrajati kako to nije mjesto predviđeno za vez, kako tamo dalje ima slobodnih mjesta, kako.... bla bla bla...
Objasnili smo da idemo na kopnenu benzinsku po gorivo i da će to trajati 15 min, ali nije se dala smesti. Došao je i muž, pa su sa svoje bande uprli u rukohvat na našoj nadkabini, kako ne bi, ne daj bože, moji balkanski bokobrani stikali njihov arijevski gliser. Ostavili smo ih da drže barku i nabrajaju i otišli natočiti gorivo.
U Novalji na Pagu smo jednom bili vezani na južnoj strani lučice, uz šetnicu. Oko 10 navečer se digla neka nevera, pa smo svi odvezivali i bježali pod zaštićeniju sjevernu rivu lučice. Mjesta za vezanje nije bilo i nas se 4-5 malih uhvatilo konopima za neku veliku ribaricu, koja je usred lučice bila vezana samo za kolpo morto. Čekali smo da frka prođe, da se vratimo tamo gdje ima mjesta. Odnekud se na vesla doklatila neka mala barka i u njoj ljutiti bodul, valjda vlasnik te ribarice, koji nas je htio rastjerati. Otkinut će mu lanac, pa ćemo se svi razbiti u rivu. Naravno, strah je opravdan, ali način i riječnik... bože sačuvaj... Ovi su ostali redom bili stranci, pa se nadam da ga nisu razmjeli. Ako jesu, zasigurno im više neće pasti na pamet da dođu k nama na ljetovanje. Naravno, nitko se nije odvezao, jer ako se odveže preostaje mu samo isploviti u mrak i valove.
U Pakoštanima na nekom pontonskom vezu se neki Talijan gumenjakom zaletio u nas. Onako, iz čista mira i ničim izazvan. Sred bijeloga dana, mirno kao ulje. Valjda se nešto spetljao s motorom, kao ja neki dan uz rivu. Ispričavali su se na talijanskom i nešto objašnjavali. Sreća da je bio gumenjak.
Opet sam se raspisao bez veze.
Nikad, ali baš nikad mi se nije desilo da padnem s barke u more. I to još s mobitelom (recimo). Porer, ovo se tiče tebe, kad si tako silno zabrinut za moje mornarske vještine i nevještine.
Koliko vozača poznajete koji nikad autom nisu zapeli za ogradu, imali neki lakši ili (ne daj bože) teži sudar? Koliko je vas odvozilo 30 godina vozačkog staža, a da nisu napravili baš nijednu udubinu na limu ili zdrobili far u banderu (brižnici bi na ovom mjestu natuknuli da je između fara i bandere moglo biti i nečije dijete, ili čak cijeli razred na ekskurziji...)
Ja, naravno, nisam jedan od takvih vozača. Čak mi je prije desetak godina zaredala neka pegula, pa sam već sa svim prekršajnim sudcima u Sesvetama bio "na ti". Sve neka sitna sr@**a, ali sa štetom taman tolikom da se ne isplati cashirati.
No, poznajem jednog takvog vozača. Moj bratić iz Istre. Od mene je stariji nekih 5-6 godina i nikad autom nije udario ni u što. Niti je njega tko udario. A voli popiti i često vozi "pod čokom". Jednom se čak i posvađao s policajcima i prespavao u stanici. To je bilo nedavno i još se nije rasplelo. Inače, ja od tamo neke mladenačke dobi ne pijem baš nikad ništa alkoholno. Mislim da sam posljednji put pio alkohol osamdeset i druge u JNA. E, lažem... prije 4-5 godina sam popio čašu šampanjca na dočeku Nove godine.
Eto, toliko. Ujutro ću dići one slike i poslati ovaj post. Sad sam preumoran.


Spavaća kabina:

slika

slika

slika

Na prvoj slici se u dnu vide vratašca za pristup sidrenom gavunu. Kroz ta vratašca mi je pretakalo more u kabinu. Netko je pitao čemu služe... dovoljno su velika i ona i gavun da se tuda mogu izvući van iz kabine, ako, recimo, barka počne tonuti krmom prema dolje.


Prolazna srednja WC kabina:

slika

slika

slika

slika

Ta kabinica služi kao prostran WC kad nema nikoga u provenom krevetu. Ujedno je zatvoreni predprostor sa stajaćom visinom za presvlačenje.


Glavna kabina:

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Goga bi ovaj lijevi ležaj sasvim izbacila i pretvorila u veliku kuhinju.


Kokpit:

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vidi se slaganje polovine i cijelog stola, kao i slaganje ležaja u kokpitu.


Na vezu:

slika

slika

slika

slika
Avatar
mali od palube
Senior Member
 
Postovi: 726
Pridružen/a: 18. 01. 2009. (14:21)
Lokacija: Sesvetski Kraljevec
Lokacija: Sesvetski Kraljevec - Vlašići
Tip plovila: UPRAVO RADIM NA TOME :)

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la lupis » 17. 08. 2010. (07:57)

:o ,heba te patak,pa da nisi stavio nakraju slike exterijera pomislio bi da su ono spavaone i salon na Titinom Galebu...,još samo fali škatula s "Kubankama" ...,lipo si to napravio,šteta da nisi poslušao par savjeta jer sa svojim znanjem obrade drvreta i voljom koju imaš mogao si imat brod bez mane...,no dobro....

Što se tiče "doživljaja" u puntarskoj marini,razmisli dobro još jednom gdje si zapravo bio,jer u Puntu nema nikakve benzinske pumpe,ni morske ni kopnene...,a što se zapadne obale Istre tiče nisi ništa propustio...,bolje ponovit još jednom Kornate,Kvarnerske otoke ili južnodalmatinske...
Terra promessa
Avatar
lupis
Old Senior Member
 
Postovi: 10360
Pridružen/a: 05. 06. 2008. (13:04)
Lokacija: Kvarner
Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la mali od palube » 17. 08. 2010. (08:27)

Možda je bilo baš u Krku... moguće. Imao sam Primorku od Kvarnerplastike. Bilo je to... oko 93-će. Ima li u Krku benzinska na moru i u neposrednoj blizini kopnena? Odmah na 100 m. Samo se prijeđe preko ceste.
Avatar
mali od palube
Senior Member
 
Postovi: 726
Pridružen/a: 18. 01. 2009. (14:21)
Lokacija: Sesvetski Kraljevec
Lokacija: Sesvetski Kraljevec - Vlašići
Tip plovila: UPRAVO RADIM NA TOME :)

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la lupis » 17. 08. 2010. (08:28)

Krk je to ,to je sve jedna pumpa.... ,tankiraš pa ideš platit preko ceste....

inače na tom mulu tamo u blizini bilokakvo plovilo stranih zastava nema šta radit,tako da ga drugi put možeš poslat u PM kad ti počne sr@t...
Terra promessa
Avatar
lupis
Old Senior Member
 
Postovi: 10360
Pridružen/a: 05. 06. 2008. (13:04)
Lokacija: Kvarner
Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la gonič zmajeva » 17. 08. 2010. (08:45)

Pape je napisao/la:MOP je meni najjači lik ovde na forumu, čovik sagradija brod po svom guštu, napravija sve po svom mišljenju i piči okolo po moru rebatijuči se od krajeve, bove, blokove ka ona kuglica u flipperu i ne jebe živu silu ča mi ovde laprdamo šta nevaja ovo i nevaja ono. Čovik je napravija sve u kontri od onoga ča smo mu rekli i sugerirali i brod mu plovi, a čak je i uredno registriran! ima kužinu veću od doma nas pola, WC na raskpapanje sa jakuzzijen, 6 soba sa po 2 kreveta, ogradu ka Santa Maria, klizališe na lakiranoj palubi za ljetne/zimske radosti, ukrca 18 dice (svoje ili tuđe još nisan razumija) 7 žena, 8 pasa, 3 mačke i usidri se usrid prolaza za okupat bez obzira šta 16 brodi čeka da se makne da mogu proć i gušta ko prajac u malo vode. Ruku na srce nebi baš ga volija susrist po moru ili noću bit usidren u istoj vali, ali eto MoP voli more, brode i gušta u svakoj minuti provedenoj na svom brodu i moru i ja mu skidan kapu! MoP najjači si i nedaj se! I sve nam dogodovštine piši i opiši! :thumbup:


Evo mog viđenja stvari. Mop imaš visok brod koji očito nema dobre manevarske sposobnosti po malo vitra i mora. Sidriš se di ti padne napamet bez obzira smetaš li kome ili ne. Na moru uopče ne paziš tj. nisi uvik atento. Ne kužim kako ti se može dogodit da ti odije sidro i ti to primjetiš tek kad te odnilo milju dvi od kraja. Ne poštuješ tuđu imovinu jer vezat se po neveri za ribaricu sa još pet jebivjetara je NEDOPUSTIVO. U vožnji kroz kanal ti šetaš po brodu ,ostavljaš timun bez nadzora a jedini se nešto razumiš u plovidbu. Da si slučajno pa u more i polomija se šta bi bilo sa ženama i dicon. Kako bi te škapulali. A da imaju mobitele. Pape kad se ovakvi kapetani treve po moru npr. u brzim gliserima onda ih se nađe i pljune jednu zelenku na prednje caklo. I još se nosi zolja ispod prove. Mop lipo ovu jesen uplati deset dana u nekoj nautičkoj akademiji pa ako ti ne bude dosta uplati još deset. Možda se i naučiš.
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
Avatar
gonič zmajeva
Old Senior Member
 
Postovi: 2553
Pridružen/a: 19. 01. 2010. (23:50)
Lokacija: Hvar +Murter
Tip plovila: Boston 13, mercury 25

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la porer » 17. 08. 2010. (10:04)

mali od palube je napisao/la:Nikad, ali baš nikad mi se nije desilo da padnem s barke u more. I to još s mobitelom (recimo). Porer, ovo se tiče tebe


Nije kasno za vježbu. Malo prouči teoriju pa na more po praksu, uspjet će to i tebi :lol:

mali od palube je napisao/la:Opet sam se raspisao bez veze.


Definitivno.
Avatar
porer
Old Senior Member
 
Postovi: 8689
Pridružen/a: 09. 06. 2008. (13:49)
Lokacija: Pješčana Uvala
Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la josme » 17. 08. 2010. (10:30)

Pa kada svi daju neke savjete i kritike,evo i mene:
Ona okrugla pajeta(bokobran)ide na provu(pramac)i to je njena namjena a ne stavljati u sredinu,zato su i oni njemci pizdili jer niste stavili pajete kako treba(bokobrane)
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
Avatar
josme
Old Senior Member
 
Postovi: 5380
Pridružen/a: 21. 04. 2009. (14:17)
Lokacija: Pula
Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la Pape » 17. 08. 2010. (11:15)

gonič zmajeva je napisao/la: Pape kad se ovakvi kapetani treve po moru npr. u brzim gliserima onda ih se nađe i pljune jednu zelenku na prednje caklo. I još se nosi zolja ispod prove.


...jasno i naravno....

a šta misliš da MoP naleti tako na mene misto na blok, misliš da ga isto ne bi potega hračkom iz dubokog sinusa i zoljon.... citira si moj post i opet ga nisi razumija....
gonič zmajeva je napisao/la:Ruku na srce nebi baš ga volija susrist po moru ili noću bit usidren u istoj vali,
...i sve san reka zapravo šta mislim o njegovom navigavanju....a brod san ukratko opisa sa sakarzmom i nakraju reka ...ej to je registrirano! eno pogledaj pod čelični brodovi i vidi Zorinog Popaja i kakav je to brod, a nek ti on kaže koju je golgotu proša za registrirat ga, koliko su ga izjebali i skoro je radila i zolja tada, a ja bi sa tin brodon usudija se otić na kraj svita, a sa MoP-ovin nebi od Poljuda do Bena se otisnija, a registrira ga je a da nije niti trepnija....dakle ovde Goniču imamo očito lipi primjer sasranog HR zakonodavstva i šta sve imamo po moru i ko nan sve po moru plovi... e sad ako triba ti još šta blok shematski objasnit...ma no frks.... :thumbup: sve za ekipu!
Avatar
Pape
Old Senior Member
 
Postovi: 7863
Pridružen/a: 28. 01. 2010. (08:17)
Lokacija: Split
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la gonič zmajeva » 17. 08. 2010. (11:48)

Skužija san ja tebe da ti ne bi volija Mop-a srest na moru. Ali onda mu triba provat objasnit da ne zna. Znači nije naj jači ni car jednostavno čovik ne zna elementarne stvari na moru i triba mu to pokušat objasnit. Ipak je on "prika" sa foruma. Iz Mop-ovog prijašnjeg posta strašno su me zasmetale dvi stvari. Kako omalovažava druge nautičare (arijevski gliser) i Kako su ugrozili ribarski brod po neveri i još se čudi riječniku ljutog ribara kojemu su mogli uništit brod. Nema pouke i znanja da se to ne smi nikad napravit nego se težište problema stavlja na riječnik ribara kojem je ugrožena egzistencija. On je kriv šta je beštima i šta nan jadni turisti neće doć do godine a zaboravlja da bi taj ribar sutra prvi skočija da se njemu dogodi sr@**e na moru i da ga triba škapulavat. O Zori samo najbolje. Mislim da je forum njegovim dolaskom strašno profitirao. Imamo pravog brodograditelja koji zna i pomaže svojim stručnim savjetima. Iden na janjetinu s bižima. Ohlodiće se janjac :thumbup: .
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
Avatar
gonič zmajeva
Old Senior Member
 
Postovi: 2553
Pridružen/a: 19. 01. 2010. (23:50)
Lokacija: Hvar +Murter
Tip plovila: Boston 13, mercury 25

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la franco » 17. 08. 2010. (13:06)

gonič zmajeva je napisao/la: Iz Mop-ovog prijašnjeg posta strašno su me zasmetale dvi stvari. Kako omalovažava druge nautičare (arijevski gliser) i Kako su ugrozili ribarski brod po neveri i još se čudi riječniku ljutog ribara kojemu su mogli uništit brod. Nema pouke i znanja da se to ne smi nikad napravit nego se težište problema stavlja na riječnik ribara kojem je ugrožena egzistencija. On je kriv šta je beštima i šta nan jadni turisti neće doć do godine a zaboravlja da bi taj ribar sutra prvi skočija da se njemu dogodi sr@**e na moru i da ga triba škapulavat. .


Eto sve si reka
Brod se rađa u šumi a umire u moru
Avatar
franco
Old Senior Member
 
Postovi: 1044
Pridružen/a: 07. 09. 2008. (12:51)
Lokacija: Rovigno
Lokacija: Rovinj
Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la zore70 » 17. 08. 2010. (13:45)

Evo jedne moje dogodovštine sa bivšim brodom..Popajem...na temu vezivanja drugoga na mene..možda je malo off topic ali je prikladno..

Spremala se nevera..upozorenja na 16kanalu..radiju i sl..odradili smo šta smo imali...ide se na ručak u valu...brod smo uredno vezali,pojačali sidrima po krmi..otplivali na kraj sa cimama sve provjerili,uduplali.....prst u uvo kako se kaže..
Pošli na kraj kupit kruva i rastegnit noge priko brda u misto..na povratku imaš šta i vidit :wtf: ...trojica pripametnih nautičara vidila veliki jak brod,lipo zavezan...i rođaci se navezali na nas...žderi i loču..di bi sad oni skakali po sikama i sl :?: ....pobacali sidra priko naših..izorali bez veze i pameti..i šta sad :crazy:

Svaki pokušaj komunikacije završija je apsolutnim nerazumijevanjem..i u to je došla..dogalopirala nevera..za tren kako zna liti..vrije ka u loncu

Da ne pizdin i objašnjavam previše...dok smo se raspetljali..posvađali..pobacali tuđa sidra i cime..Popaj je završija na stinama..bilo je frke,sikire su radile po konopima i da nije bija čelični brod bilo bi dima...i danas ima na boku mala udubljenja...uglavnom sve prošlo ok,samo je bilo prestrašno..28 tona čelika mlati u kraj..zvoni..nemaš manevra..kako se izvuć a ne razbit propelu..timun..trojica luđaka zadnji tren spašavaju sebe i brod..a zašto?radi svoje ludosti..ne...

Radi idiota bez znanja,kulture i poštovanja prema sili prirode..i tuđoj muci i trudu....od tada odma vadin sikiru čim se neko pomisli vezat na mene osim ako je tvrda riva..i gledan ko se oko mene sidri..kako se ponaša..uvik gledan da iman uzmak kad pripametni počnu manevar...
I zato razumin onega ribara šta je beštima..možda nije način ali..on je svoj brod na vrime veza..osigura...a svi koji su došli posli..ugrozili su i sebe i njega a i druge...da je popustilo šta bi bilo..a jebiga nisan zna..nisan mislija..a posli jebanja nema kajanja ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
Avatar
zore70
Old Senior Member
 
Postovi: 2455
Pridružen/a: 05. 08. 2008. (18:56)
Lokacija: PODSTRANA
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la chomli » 17. 08. 2010. (14:31)

isto tako jedni pametni furešti za vrime jačeg juga se vezali za rukohvat od ujčevog adriatica i naravno ga iskrivili. :clap:
Avatar
chomli
Senior Member
 
Postovi: 877
Pridružen/a: 27. 01. 2010. (15:05)
Lokacija: Zadar/Dugi otok
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Quicksilver 650 weekend / Mariner 115

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la Trogiranin » 17. 08. 2010. (14:40)

Zore sve se slažem i sve pet. Jedina zamjerka u tvojoj priči, a što ja ne radim je da nikad, ali NIKAD ne ostavljm brod baš zbog ovakvih i sl. kretena i budala kojih je svakodnevno sve više i više po moru. I nema boga da se ko nepozvan veže za mene, ako ja nisam tu jer ode sve u more, pa i glava ako triba, bolje njegova nego moja i moje dice i žene jer ovo je nedopustivo šta se sve radi i koja sve guba plovi i LOVI, a pandurije nigdi. Onda će u dvanaesti i prvi misec vižitat mene koliko raketa iman i jel imam dvi oli tri tunje ! Pas mater !!! :thumbdown:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS


Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Avatar
Trogiranin
Old Senior Member
 
Postovi: 3221
Pridružen/a: 19. 01. 2009. (21:18)
Lokacija: Trogir
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la Pape » 17. 08. 2010. (14:53)

gonič zmajeva je napisao/la:Skužija san ja tebe da ti ne bi volija Mop-a srest na moru. Ali onda mu triba provat objasnit da ne zna. Znači nije naj jači ni car jednostavno čovik ne zna elementarne stvari na moru i triba mu to pokušat objasnit. .



Ma čoviče a šta mu drugo reč nego car si i najjači i samo bubaj i utapljaj se....više od 100 strana savjeta, upozorenja od svih nas i šta je napravija a da je posluša? NIŠTA! Ali apsolutno ništa! A to za ribara, pa ništa me to ne čudi, moga je ovi beštimat koliko je tija, kad ovi ne razumi zašto ovi beštima....jednostavno ne vidi šta je učinija jer NE ZNA i nije naučija se da to zna! Aj koliko van se puta desilo da panulaješ i dođe neka pi_d@ sa brzim ili sporim brodom i direktno po krmi na panulu. Mašeš ti arlaučeš, a ovi ti odmahuje...pozdravlja!...a ti sve pas mater...jer taj nema poooojma šta ti radiš, on misli da ti sporo voziš jer guštaš i razgledaješ...njemu nikakva panula ne pada napamet.... tako i MoP-u on ne kuži da je možda nekome pribacija cime priko tuđih cima i da se tako konopi međusobno žderu. pobaca je 45 cima radi malo juga, baš bi volija pitat ostale u tom mistu jesu li mu se spomenili čega osin tog ribara......a da nekažem da puuuuuuno takvih veže brode ko koze, ili su cime nategnute ko puške ili im brodi laprdaju po ciloj lučici/vali a i da ne načimljen temu o deblini svih ti cima... a to šta je zore ispriča priču ima ih mali milijun i to samo pokazuju koliko su ljudi bahati, a nemaju pojma o ničemu. Oni misle ako znaju zavrnit ključen i izač iz lučice da znaju sve...a potvrdu toga da misle da znaju nabave u kapetaniji za 500-tinjak kuna a da niti onu skračenu verziju one knjigice nisu niti vidili, a kamoli kapetanije. I sutra imaš toga po moru, niti zna koje svitlo za šta služi, niti je vidija ijedan nautički čvor, niti poznaje pravila i šta moš od njega očekivat nego da te bar blido gleda i misli da si u kurcu (jer neki krenu se i tuć i vadit gunnove misleči da ih bezveze napadaš) kad se zblaneš na njega u nekoj takvoj situaciji ka šta je ribar doživija....
Avatar
Pape
Old Senior Member
 
Postovi: 7863
Pridružen/a: 28. 01. 2010. (08:17)
Lokacija: Split
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la sinitram » 17. 08. 2010. (16:36)

Ja na to gledam ovako, vecina nas se odgojila sa brodom u familiji, ka dica smo isli na kupanja i na ribe i to sve upijali u sebe tako da kad smo postali punoljetni nismo morali nista ucit sta vec nismo znali. I onda bi otisli radi reda u kapetaniju da polozimo taj famozni ispit.
Nebi tija branit osoblje kapetanije da ne ispadnem pristran ali osobno znam kako se radi tamo i da se pojedinci stvarno se trude a da ima svega ima, to znam.
Danas se vlasnik broda postaje priko 3 potpisa i na kredit, leasing itd. Nisu u životu vidili brod niti bili na njemu, i ko ce njega naucit nekakve osnove? Kapetanija?? Prijatelj?? Ko?? Iz one super tanke knjižice koju dobijes u kapetaniji. Preko youtuba?
Po meni je riješenje u nekakvom tečaju koji bi praktično pokaza osnove da ljudi vide kako se veze brod, sidri, osnove navigacije itd.
Virujte mi bilo bi puno manje sr@**a po moru.
A more triba respektirat jer ljudi nisu svjesni sta more moré (moze). Cuvajte sebe i svoje a brod je uvik na drugom mistu.
Pozdrav.
slika
alles ist relativische
Avatar
sinitram
Old Senior Member
 
Postovi: 1195
Pridružen/a: 19. 03. 2009. (23:08)
Lokacija: Sj.More
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: bez plovila

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.