Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la niksa » 08. 08. 2010. (07:05)

jekila je napisao/la:
mali od palube je napisao/la:Skučene WC- kabinice samo na jednoj strani broda, u kojima je u pravilu paklenski vruće i zagušljivo, ubijaju svaku volju za (recimo) čitanjem novina ili peljara u tim trenucima intime.

Neki imaju zdrav metabolizam i ne postavljaju nove zakone astro fizike na zahodu ;)
A na brodu odnosno na moru, pogotovo ako se jede vecinon sta se ulovi onda ti metabolizam nemoze bit los. Tako da mi je od svega toga sta si napisa ta WC kabina najveca pizdarija.

E da, jos san nesto tija pitat. Kako ti se otvara taj frizider ako visi sa stropa i ljulja se?

...ne diraj se čovjeku u zadovoljstva... :shh:
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la mali od palube » 08. 08. 2010. (22:28)

Ma ne ljulja se frižider, nego štednjak s pećnicom.
Slike i skicu ću dići čim se dokopam nekog boljeg interneta. Možda čak sutra s mora budem imao bolji signal.
Danas sam skuhao prvi ručak na brodu. Bilo nas je 12 (slovima: dvanaest). Četvero odraslih i osmero klinaca. Odvezli smo se kratko do susjedne vale (Stara Povljana) i baš je bilo dobro. Kuhinja je položila ispit s odličnim. Predveče sam još ispekao oko milijun palačinki. S tolikim klincima na moru sve što poneseš za jelo nestane brže nego u termitnjaku. Pomalo smo ličili na đačku ekskurziju.
Skužio sam da mi u plovidbi, kad krma zaore dublje, oko donjih vijaka što drže nosač motora za krmeno zrcalo probija more. Nije puno, ali sutra ću te vijke zasilikonirati iznutra. Izvana je gumena brtva, ali vjerojatno probije po navoju od vijka. Kad brod miruje krma se digne iz vode i ti vijci su cca desetak cm iznad mora.
Na prošlom sam brodu imao kuhinju kao u manjem stanu. Cca 160 cm donjih elemenata. Žena kuka da bi i ovdje iz srednje kabine trebalo izbaciti jedan ležaj i napraviti kuhinju, koja bi s postojećim sudoperom činila niz od cca 230 cm donjih elemenata s radnom plohom. U nekim smo stanovima radili i manje kuhinje.
Vidjet ću što kaže Alen. On isto dobro i puno kuha i vrlo je vjerojatno da će se složiti s Gogom. Meni je nakako draži ležaj. Kad sam danas iz te kuhinje nahranio dvanaest gladnih usti, onda kuhinja ne može biti loša.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la Sveti ratnik » 09. 08. 2010. (00:53)

mali od palube je napisao/la:Ma ne ljulja se frižider, nego štednjak s pećnicom.
Slike i skicu ću dići čim se dokopam nekog boljeg interneta. Možda čak sutra s mora budem imao bolji signal.
Danas sam skuhao prvi ručak na brodu. Bilo nas je 12 (slovima: dvanaest). Četvero odraslih i osmero klinaca. Odvezli smo se kratko do susjedne vale (Stara Povljana) i baš je bilo dobro. Kuhinja je položila ispit s odličnim. Predveče sam još ispekao oko milijun palačinki. S tolikim klincima na moru sve što poneseš za jelo nestane brže nego u termitnjaku. Pomalo smo ličili na đačku ekskurziju.
Skužio sam da mi u plovidbi, kad krma zaore dublje, oko donjih vijaka što drže nosač motora za krmeno zrcalo probija more. Nije puno, ali sutra ću te vijke zasilikonirati iznutra. Izvana je gumena brtva, ali vjerojatno probije po navoju od vijka. Kad brod miruje krma se digne iz vode i ti vijci su cca desetak cm iznad mora.
Na prošlom sam brodu imao kuhinju kao u manjem stanu. Cca 160 cm donjih elemenata. Žena kuka da bi i ovdje iz srednje kabine trebalo izbaciti jedan ležaj i napraviti kuhinju, koja bi s postojećim sudoperom činila niz od cca 230 cm donjih elemenata s radnom plohom. U nekim smo stanovima radili i manje kuhinje.
Vidjet ću što kaže Alen. On isto dobro i puno kuha i vrlo je vjerojatno da će se složiti s Gogom. Meni je nakako draži ležaj. Kad sam danas iz te kuhinje nahranio dvanaest gladnih usti, onda kuhinja ne može biti loša.

onda rikozi jednu bakrenu sajbu i problem rijesen sta se tice vijaka di ulazi more...
a za brod sta rec.....
svaka cast i uzivaj...
12 ljudi na veceru??pa koji grasko galeb i ini to moze?
pusti ti njih oni su ti ljubomorni....znan ja njih dispetozaste tovare..... :wave:
Sveti ratnik
Old Senior Member

Tip plovila: Ven 501 k (Suzuki 6 KS)

PostPostao/la yozuri » 09. 08. 2010. (09:39)

Čestitam na porinuću i želim ti sretnu plovidbu , te da uživaš u svom plovilu što više . Bio si uporan i tvrdoglavo gurao po svom ( uglavnom krivo ), ali to je tvoj brod i to je u redu. Čekamo slike iznutra . Izvana bi brodić bio sasvim lijep da nema onih nakaradnih ograda i drvoreza , ali o ukusima se ne raspravlja.
Što se tiče vode koja probija kroz vide od nosača , trebalo je to dobro silikonirati pri montaži nosača tako da silikom popuni rupu kroz koju ide vida i izvana također pa voda nebi ulazila . Sad je najbolje to dobro proć silikonom na suhu i čistu podlogu dok brod miruje ( ne štedi silikon oko vijka ).
Usput na koliko ti je osoba brod registriran ,te imaš li za toliko osoba prsluke za spašavanje ? Mogao bi te neugodno iznenaditi susret sa policijom ( ne vjerujem da je registriran za 12 osoba ).
yozuri
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: kornat 700

PostPostao/la karamba » 09. 08. 2010. (11:28)

silikonom nemoj ništa ni pokušavati več koristi isključivo siku !
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la borro » 09. 08. 2010. (13:38)

mali od palube je napisao/la:...Na dnu spremišta od sidra je rupa za cijeđenje. Od te rupe vodi crijevo do izlaza iz broda koji je probijen na samom pramcu, nekih tridesetak cm od razine mora. Razlika u visini te dvije rupe je također nekih tridesetak cm. Dakle, ukupno 60 cm od mora. No, ni to nije bilo dovoljno, pa se u plovidbi kroz tu rupu u pramcu voda crijevom uspinjala još nekih tridesetak cm do dna gavuna. Kad je napunila još nekih desetak cm od dna gavuna do donjeg ruba vrata prema kabini, počela se preljevati u kabinu. Ukupno nekih sedamdesetak cm od razine mora. Da zagonetka bude veća, to je identično tako bilo napravljeno i prije, što znači da je i prijašnji vlasnik tako plovio. Kako, nije mi jasno.
Na vezu sam ispraznio kaljužu i razbacao sav brod da se suši. Do noći je sve stajalo otvoreno i razbacano po kokpitu, palubi, krovovima kabine i nadkabine. Uglavnom se osušilo, ali sutra će morati još malo na sunce. Zbog svega toga izostao je foto session, ali ništa zato. Slikat ću sutra. Ovo je priča s poantom da treba slušati djecu, ma kako mala bila i da ne treba podcjenjivati glupave sitnice, ma kako glupave i sitne bile.

A da na taj ispust za cijeđenje konopa staviš s vanjske strane onaj komadić lima što sprćava da se voda penje gora, a može otjecati u plovidbi, štoviše radi vakum pa još povuće vodu. Imaš to u svakoj boljoj trgovini te brodske opreme. Poklopac ispusta mora.
Ako nađem sliku stavit ću!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la yozuri » 09. 08. 2010. (14:03)

karamba je napisao/la:silikonom nemoj ništa ni pokušavati več koristi isključivo siku !

Sorry , mislio sam na siku .
yozuri
Member

PostPostao/la yozuri » 09. 08. 2010. (14:09)

A čemu ti služi taj otvor prema kabini iz gavuna za spremanje konopa ? Zaplastificiraj ga i riješen problem .
yozuri
Member

PostPostao/la mali od palube » 09. 08. 2010. (23:49)

Loš dan danas. Najprije sam morao ustati u 4.30 i voziti dijete u Zadar. Putuje mačka u Francusku, pa smo već dva mjeseca svi pošašavili od nje i od Francuske.
Oko deset smo isplovili prema Ljubačkoj vali. Prolazio sam pokraj toga zaljeva nekoliko puta, ali nikad nisam baš onako istraživao... s pola gasa tik uz obalu, da vidim što sve ima. Ekipa se složila, vrijeme je bilo prekrasno.
Nakon cca pola sata zapuhalo je nešto sa NW, tamo nedje od Povljane. Isprva lagano, ali kad smo stali da se okupamo i ručamo, nije nam dalo mira. Pokupio sam sidro i nastavio prema Ljubaču. Tu smo se lagano nasukali na pijesak neke pličine izvan lučice i u miru ručali. Puhalo je, ali nije bilo valova.
Nakon cca 2 h htjeli smo nazad, ali penta nikako da izvuče kolombu iz pijeska. Svi na krmu... svi na provu... na jedan bok, na drugi... ljuljaj amo-tamo i konačno smo pomaknuli brod. Sve "u rikverc". Već mi je padalo na pamet da zovem nekoliko kupača s plaže da me guraju. Eto, toliko o nasukavanju broda na pješčane plaže. S ovom lađom to ne ide. Vjerojatno zato što se zakopa samo ona balastna kobilica i onda se zakopa duboko. Baš šteta. U mojim dosadašnjim plovidbama je to bio čest gušt. Izaći na pustu plažu i lunjati po šumi ili kamenjaru, a da ne moram plivati i brinuti je li sidro otkvačilo i je li brod na mjestu.
Krenuli smo nazad prema Vlašićima. More je već naraslo na 2, ali kurs mi je bio sjajan - ravno provom u valove. Barka ih nije ni osjetila. Strah od potapanja motora ili izlaženja elise iz mora bio je sasvim neopravdan. Barka se baš ni malo nije penjala na valove, nego ih je provom razbijala tako silno da nijedan kvadratni centimetar nije bio suh. Uključujući, dakako, i krov nadkabine i jarbolet sa svjetlima. Da nije bilo djece na brodu bila bi to prava prilika da probam primiti te valove i u bok, u krmu, u pola krme... okret itd. No, nisam se usudio igrati, već sam nastojao što prije dograbiti neku zavjetrinu. I na takvom, ipak još uvijek neopasnom moru, stvar bi se mogla ozbiljno iskomplicirati ako motor stane iz bilo kojeg razloga...
Sklonili smo se iza Sikavaca i već je bilo bolje. Puhalo je i dalje dosta, ali nije bilo više tako velikog mora. Nadomak Paške obale, Između Sikavca i Obeliska smo stali na kupanje. Sidro je zagrabilo neki veliki kamen. Onda smo ušli u kabinu i učili klince kartati belu. Potrajalo je to nekih sat vremena i osjetio sam sve jače ljuljanje. Provirio sam glavu kroz vrata kabine i ustanovio da smo već dobru milju "otplovili" prema Paškom mostu. Sidro je otpustilo i nitko nije primijetio. Čak ni Goga koje je u kokpitu čitala. Što se nje tiče, dok čita, može barka ploviti i prema gore, a i tonuti prema dolje. Ništa ona ne vidi i ne čuje dok čita.
Najveće sr@**e ipak se desilo kad smo u Vlašićima išli prema vezu. Kad ne puše odveć, uplovim bez ikakvih problema. U "šusu". No, danas je puhalo i nosilo podosta i trebalo mi je nekoliko naprijed-nazad popravljanja smjera i pozicije. Nećaci su s konopima čekali na provi. Takvo se pristajanje po vjetru još dodatno zakomplicira time što nemam svoj mrtvi vez u moru, nego spuštam krmeno sidro. Dok skočim do krme, bacim sidro i vratim se k timunu, barka je već 5-6 metara dalje niz vjetar. No, sve smo nekako izveli i prilično ravno došli do našeg mjesta uz rivu. Trebalo je još samo malo "prikočiti" da barke dođe na nekih desetak cm od betona i tu stane. Ubacio sam u rikverc i dodao malo više gasa, radi vjetra koji me zanosio lijevo. Vraga rikvec... bilo je to naprijed! Opizdio sam špirunom u rivu tako da su ona dva zebzeka s konopima na provi umalo odletjeli u more. U kabini se prevrnula kava i kujica Lela koja i inače mrzi vožnju brodom.
Na mom je prijašnjem brodu timun bio na lijevoj strani, a komanda položena tako da se nije šaltalo naprijed-nazad, već gore-dolje. I to naopako: gore je bio rikverc, a dolje je bilo naprijed. Valjada mi je u toj vjetrovitoj drž-ne daj situaciji nešto krivo iz te prijašnje navike puhnulo u glavu baš u onom času kad ne treba.
Šteta nije velika. Malo se iskrivila donja inox štanga od špiruna i pukla je ona ukrasna letvica. Plastični kotačić za konop od pramčanog sidra se više ne može okretati. No, plastika od broda nije pokazala ni najmanju pukotinu. Da sam sad doma, u radionici, sve bi bilo riješeno već sutra... ovako će morati čekati iduću sezonu.
Ali...
Nije problem u jednoj hrastovoj lajsnici i malo iskrivljenom špirunu. Problem je u tome što je na rivi bila gomila kupača, a među njema barem dva-tri galeba... onakva kakvi su porer ili lupis. Zasigurno sam im beskrajno popravio dan i vjerojatno su odmah otišli do dućana da na stepenica popiju hladnu pivu u to ime. Još će tjednima pričati kako je purger opizdio barkom u rivu tako da su mu skoro sva djeca popadala u more.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la Sveti ratnik » 10. 08. 2010. (00:05)

mali od palube je napisao/la:,
Ali...
Nije problem u jednoj hrastovoj lajsnici i malo iskrivljenom špirunu. Problem je u tome što je na rivi bila gomila kupača, a među njema barem dva-tri galeba... onakva kakvi su porer ili lupis. Zasigurno sam im beskrajno popravio dan i vjerojatno su odmah otišli do dućana da na stepenica popiju hladnu pivu u to ime. Još će tjednima pričati kako je purger opizdio barkom u rivu tako da su mu skoro sva djeca popadala u more.

Stari, ili ce tjednima pricat "ala da mi je imat onakvi brod"....
sta te briga ko ce sta pricat....
ako ti je to problem, a ne u lajsni i iskrivljenom spirunu.....
Sveti ratnik
Old Senior Member

Tip plovila: Ven 501 k (Suzuki 6 KS)

PostPostao/la karamba » 10. 08. 2010. (00:19)

ne želim biti zloban ali drago mi je ako je ona drvena izrezbarena lajsna pukla, vjerujem da če brod biti sada znatno ljepši :thumbup:
a ovi udar u rivi se dešava i drugima barem se meni jednom desilo i također u srcu sezone , pukla je sajla na dizelu od naprijed nazad a ova od gasa ostala cjela, ja ubacim u rikverc a pošto je sajla pukla motor ostao u brzini gas i dalje radi u šoku dodam ful gas i opizdim u rivu u punoj brzini ,misleči dakako da sam u rikvercu, dok sam rukom nekako u šoku tražio mjenjač u kutiji barka je u brzini i dalje strugala po rivi ... ma katastrofa ... a jbiga dešava se ali mi nije jasno ono nasukavanje u kraj i pjesak , pa koji ti je vrag , to se jednostavno ne radi a nije ni čudno kad svi oni strani prospekti s fišerima su uvjek nasukani na pjesak s nekim komadom u pozadini , to ne razumin !
,,
ali inače štiva su ti vrhunska, predlažem da napišeš neki roman bestseller vjerujem da bi bio uspješniji nego u ovom pokušaju s brodogradnjom :thumbup: uistinu guštam čitajuči tvoje postove ;)
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 10. 08. 2010. (06:57)

I ja se slažem da su vrlo slikoviti! Vjerno uspjeva dočarati svaku situaciju i krajolik! :thumbup: :thumbup:
Idi plovi i piši nam!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la karamba » 10. 08. 2010. (07:26)

borro je napisao/la:I ja se slažem da su vrlo slikoviti! Vjerno uspjeva dočarati svaku situaciju i krajolik! :thumbup: :thumbup:
Idi plovi i piši nam!

:thumbup: , nevjerojatno ali dok čitam tekstove osječam kao da sam tamo na brodu , dječurlija skaču viču, mali od palupe po onim valovima na štednjaku koji se ljulja peče palačinke ..... ma ludilo , ne promakne ni detalj !!!
MOP :thumbup:
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

PostPostao/la gavijal » 10. 08. 2010. (07:33)

priča za 5! :) jedino to nasukavanje na pjesak..pa ok ak imaš elan t401 a ne tu brodinu
gavijal
Senior Member

PostPostao/la borro » 10. 08. 2010. (08:03)

Ajde, ajde! Dešava se! Bio sam i ja sa bratom i prijateljem na Viru, pa smo zastali u jednoj uvali za totalne bonace malo ronit i okupati se, a brod nasukali na pijesak ali teko onoliko da ga dodiruje 8a brod 2 tone). I šta se dogodilo, mi se bacili na zajebanciju i lovit gavune i prošlo sat vremena, i došla oseka...eee! jedva izgurali! Al zato je bilo kila gavuna, lignja, cipla i nekih sitniša, pa kad smo navečer u uvali sjeli za stol i spržili to sve pa dobro zalili crnim vinom, stari moj! Brzo zaboraviš nasukavanje!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.