Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
histrion je napisao/la:Rješavajući dilemu samogradnja/kit/polovno posjetio sam pogon za izradu plastike za gumenjake.
Sve što sastave prodaju ... (reklame neka vrte na tv) - jednom proizvođaču gommona.
Prodaju ne kile.
I ono što me je fasciniralo je cijena.
Kila 6 Eura. Kila finalnog proizvoda. Korito + paluba + konzola + krma.
Dakle isto kao sastavljena kit verzija.
A direktor kaže: od tih 6 Eura čista mi je zarada gotovo Euro.
Znači: plastika + drvo + energija + rad + amortizacija pogona + kalupi - razvoj*** = 5 Eura
Zarada jedan Euro na kilu i nije nešto, ali ako prodaš dvije tone svaki dan .... Eeee, to je nešto
*** - razvoj novih modela je u Italiji
I bez skretanja sa teme:
Jakopin je prije nekoliko dana isporučio 65. brod Greenline (plan za ovu godinu mu je 100-tinjak).
zore70 je napisao/la:A sad da ti malo pojasnim..ozbiljnije..ti ljudi ne prodaju plastiku na kilo..oni su kooperanti koji za proizvođača brodova u njegovu kalupu odlivaju plastiku i dorađuju do faze opreme..dakle ne može prodat tebi ni meni...
Mnogi proizvođači idu tim putem da ne bi imali svoje pogone za laminiranje..pa ekologija...radnici.kad nema narudžbi prazni hod i sl..
I da dobiješ nekim čudom brod od takvog kooperanta fali ti atest proizvođača..odobrenje a to ima bit košta još malo...
Svojevremeno je kod nas u Splitu "procurilo" nešto tvrdih dna od gumenjaka iz AD Boatsa..i šta sa njima..obisit mačku o rep..konzolu ajde možeš negdi uklopit...a papiri..porjeklo..lako ćemo,aha..
I nikako mi nije jasno,a često se poteže to pitanje: zašto brode gledate kroz kilo plastike kad tu ima puno elemenata uz to?
A i goli trup je ipak samo 25% cile priče..i šta kad imaš ljusku..tražit motor po kilu..prozore isto...opremu..neće ići..
Nešto se i samogradnja razvodnila..nije to jednostavno...traži se dokumentacije,nadzora,sve to triba platit...
Mislim da je najbolje da svak u svom poslu zapne,zaradi ako može,kupi brod u kitu i eventualno ako ima znanja i vrimena opremi takav brod..sve ostalo malo teže...neka je kilo 6 eura
histrion je napisao/la:...
U svijetu ime Jakopin nešto znači. Dok za Pičuljana izvan Hr nitko ni čuo nije.
gonič zmajeva je napisao/la:Zore . Josme . Ne kužim uopće temu i kakve veze ima kilo broda. Tvoja sugestija je da je kilo broda jeftino i da nas proizvođači plovila pljačkaju . Koliko koštaju Nike patike ? Sa materijalom i radom nekog Tajlanđanina ne preko pet eura. Zašto ih ja moram platiti 500 kuna . Dobro je Zore reka kreni ti lipo u proizvodnju i svima dobro. Ne tako davno u saboru se postavilo slično pitane samo je umisto broda bilo Mozga.
Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.