NAVAL 19 mišljenja, kritike, pohvale...

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: NAVAL 19 mišljenja, kritike, pohvale...

PostPostao/la lošinj » 16. 07. 2010. (15:04)

Što se broja krila propelera tiče, u praksi je najprisutnija instalacija s dva do pet krila. Teoretski je idealno da propeler ima samo jedno krilo (tada mu je najveća iskoristivost), samo što se u tom slučaju ne mogu tolerirati iznimne vibracije zbog neuravnoteženih masa propelera.

S povećanjem broja krila, pada iskoristivost, ali i vibracije, pa se može reći da propeler s dva krila ima najveću korisnost. No, kako prijelazom na tri krila dobivamo manji pad iskoristivosti u odnosu na efekt koji se ostvari na smanjenju vibracija, ipak se najčešće ide na tri krila. Najveći utjecaj na konkretan odabir imaju vibracije, iskoristivost, veličina propelera i njegova cijena.

Brodovi koji su projektirani za izuzetno velike brzine imaju i četiri do pet krila propelera. Kod njih imamo maksimalno prigušenje vibracija, a ubrzanje se poboljšava postavljanjem veće površine u vodu, jer veća površina može prebaciti višu snagu. Povećanje nagiba lopatica prema osovini, brodu povećava brzinu i smanjuje uronjenu površinu broda, a samim tim i otpor oblika.

Krila propelera izvedena su na način da se od glavčine prema vanjskom promjeru debljina smanjuje. Razlog tome je što opterećenje na propeler možemo gledati kao opterećenje konzole, gdje je najveći moment u korijenu lopatice, a najmanje na kraju promjera, pa sukladno zakonima čvrstoće raste opterećenje i potreban presjek krila.
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la lukabubi » 18. 07. 2010. (08:55)

Hvala Lošinj, vrijedne teoretske inforacije, ali kako bi to u praksi primijenio, konkretno na dotičnu barku od cca 1200 kg ukupne težine, poludeplasm. trupa, snage motora 25 ps vanbrodski četverot. (Yamaha F25), koji bi po tebi propeler bio najprikladniji?
lukabubi
New Entry

Tip plovila: NAVAL 19

PostPostao/la lošinj » 18. 07. 2010. (13:13)

Po meni je to motor taman za ulovit nekih 6 čv i tu nećeš dobit puno sa mjenjanjem propele.Pogotovo kada nakrcaš ljudi pa malo obraste.Ovaj brod je nešto slično kao i Grašo i bilo bi idealno 50 ks pa se lijepo voziš 12-13 čv i imaš još malo rezerve ako zapuše.Onda možeš razmišljati o propelu tj. da li ćeš manju sa puno okretaja i manjom brzinom,ali većom snagom za izglisirati ili bržu sa manje okretaja,veća brzina,ali slabije izglisiravanje.
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la lukabubi » 18. 07. 2010. (18:33)

Da, znam o ćemu govoriš, sijećam se kada mi je samo malo rubno obrasao stari Fisherman, koliko me to usporavalo, no vidjeti ćemo sve uskoro. Baš su mi javili da su trup i kovertu izvadili iz kalupa, sutra idem u brodogradilište vidjeti konačno jesmo li dobru plavu boju odabrali i kako to sve izgleda. Stajalo je u kalupu skoro tri tjedna. Napraviti ću par novih slika i staviti na forum.
lukabubi
New Entry

PostPostao/la lukabubi » 19. 07. 2010. (15:59)

Evo novih slika, izliveno je više manje sve, sklopili su privremeno trup i kuvertu i tako ide na izradu svih inox dijelova, pa onda natrag na montažu opreme. Po svemu trebao bi biti gotov do 1.8. kako je i planirano, ako nešto u medjuvremenu ne iskrsne. Došla je i skoro sva dodatna oprema. Na slikama je plava boja tamnija nego u stvarnosti, danas je u Zagrebu oblačno i tmurno pa se čini tamnija. Mogli smo birati svijetliju ili tamniju nijansu od Nordpola, izabrali smo svijetliju i mislim da nismo pogriješili. Mada i bordo crvena je lijepa, mislim da se danas više crvenih trupova radi nego plavih. No mi smo doma glasanjem jednoglasno odabrali plavu. Koper ili antifauling bi stavili bijeli i to Hardracing. Imao sam na Adriji Mile Dinamik i nisam neke prevelike prednosti utvrdio osim da smo svi bili plavi prilikom kupanja.

lukabubi1_file.php (Copia).jpg

lukabubi2_file.php (Copia).jpg

lukabubi3_file.php [800x600].jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: riberer; 19. 07. 2010. (17:00); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Prevelika rezolucija fotografija
lukabubi
New Entry

PostPostao/la riberer » 19. 07. 2010. (17:07)

Luka, potrudi se drugi puta malo oko rezolucije fotografija. One prije, koje si ti stavio, bile su mrvicu prevelike ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Sveti ratnik » 05. 08. 2010. (03:30)

lukabubi jel ti gotov brod sta je ovo??
Sveti ratnik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Ven 501 k (Suzuki 6 KS)

PostPostao/la gre » 05. 08. 2010. (09:22)

Di je brod, proša je 01.08.
Kako ide sa 25 ks?
gre
Member

Tip plovila: Jedrilica El Bimbo

PostPostao/la lukabubi » 06. 08. 2010. (17:55)

Sveti ratnik je napisao/la:lukabubi jel ti gotov brod sta je ovo??

Radi se i dalje, nema panike, ja sam napisao 1.8. u najidealnijem slučaju, 15. - 20.8. je realni datum isporuke, ako bude i 1. 9. opet dobro. Bio bi gotov 1.8., no krenulo se sa konstruiranjem kontraštampe za nadkabinu, to je oduzelo puno vremena, a i ja sam htio kraću ogradu od standardne i to je produljilo stvar, no meni nije toliko bitan termin isporuke , jer ne kupujem plovilo za ovu sezonu, već za slijedećih 30 valjda. :D :D :D
Nagovijestili su mi i promjenu na spojlerima otraga i raspored klupa u krmi.
Ja sam trenutno na moru, tako da ne znam do koje su faze stigli, no kada se vratim u Zgb drugi tjedan izvijestiti ću vas detaljno o radovima kada odem tamo.
Imam tu slike od prije 2 tjedna, gdje se vidi moja nova prednja ograda.
Htio sam malo kraću, kako mi ne bi bočno udarala u druge barke, a i lakše se komunicira sa krme na provu.
Zanimaju me vaša mišljenja, da li sam pogriješio i trebao ostaviti standardnu dužu ogradu ili ne?
Inaće nitko mi o rasporedu klupa na krmi nije ništa odgovorio?! :shh: Zar je moguće da je to tako malo važno?
Meni je to za ribolov izrazito bitno i jedna od bitnih činjenica zašto sam se i odlučio za Naval 19.
Inaće, baš jučer su mi javili da je u "Ribolovu na Jadranu" za 8. mjesec izašla velika pretpremijerna reportaža o Navalu 19.
Ja ga nisam danas dobio kod nas na kiosku, no na otok stiže sve sa zakašnjenjem od dan dva.
Ima li ju tko, da stavi na forum da vidimo?
lukabubi
New Entry

PostPostao/la lošinj » 06. 08. 2010. (21:03)

Izgleda dobro ograda.Taman po mjeri,niti previsoka niti prekratka.
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la Sveti ratnik » 06. 08. 2010. (21:23)

lošinj je napisao/la:Izgleda dobro ograda.Taman po mjeri,niti previsoka niti prekratka.

amen
jedino ako ti nije dite malo malo pa ti je onda prekratka bolje bi bilo da ide do kraja kabine al ako nije malo onda je taman
Sveti ratnik
Old Senior Member

PostPostao/la Denis » 06. 08. 2010. (22:19)

Ograda ti je super i upravo sam presnimio ove slike i narucit cu istu ovakvu :D . Volio bih je viditi drito sa prove pa ako imas sliku molim te da je stavis na forum. Koji ti je promjer cijevi i koliko ti je debela stijenka cijevi, kolika je visina i duzina ograde i ako nije tajna koliko kikirikija?
Denis
Member

Tip plovila: Primorka 630

PostPostao/la lukabubi » 06. 08. 2010. (23:33)

Denis je napisao/la:Ograda ti je super i upravo sam presnimio ove slike i narucit cu istu ovakvu :D . Volio bih je viditi drito sa prove pa ako imas sliku molim te da je stavis na forum. Koji ti je promjer cijevi i koliko ti je debela stijenka cijevi, kolika je visina i duzina ograde i ako nije tajna koliko kikirikija?

Drago mi je da vam se ograda sviđa, onda izgleda da ipak nisam pogriješio uzevši kraću, moj mali je 10 g i skače po barci kao pravi creski mornarić, mola cimu, sprijeda straga, uživam ga gledati koliko je spretan i kako voli sve oko barke.
Mislim da je cijev 25 mm, ali nisam siguran, visinu je odredio inoxmajstor, dužina je skoro 3 m, debljinu stjenke ne znam, niti cijenu jer mi ograda ulazi u osnovnu opremu Navala19, no ne mislim da je preskupa, jer sam majstora za inox upitao koliko su mu skalice na preklop, i saznao da su 850,-kn, a ja sam slične platio lani u Puli za Adriju 501 2400,- kn!
I to kod kooperanta za inox od proizvođača kao najjeftinijih Adrija 501 na tržištu, ali samo sa rubnom gumom i 3 bitve i jednim u-vijkom naprijed, dakle skoro gola plastika. Tek kada sam cijelu barku opremio vidjelo se koliko je bila skupa.(skoro duplo!)
Sada kod Navala sam se odlučio drugačije, uz osnovni paket opreme uzeo sam i dosta dodatno, pa s obzirom da je ugradnja gratis ispalo me znatno sve povoljnije, sve na uštrp jačeg motora, no i on će valjda jednom doći na red.
Ovom inox -majsoru, kooperantu od Gata porta koji im radi cijeli inox za Navale samo sam obijasnio kako želim i on je to točno tako napravio, bez puno filozofije, svakome bi ga mogao preporučiti, za razliku od onog u Puli.
lukabubi
New Entry

PostPostao/la Sveti ratnik » 06. 08. 2010. (23:45)

Ista firma radi naval 19 i 22 jel da?Steta sta mu nije ravna oplata nego na skaline.inace ne pari los uopce al jedvo cekan da ga bacis u more pa napises dojmove
Sveti ratnik
Old Senior Member

PostPostao/la Denis » 07. 08. 2010. (00:45)

Lukabubi fala na slikama. Stvarno je lipa :thumbup: .
Denis
Member

Tip plovila: Primorka 630

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.