NAVAL 19 mišljenja, kritike, pohvale...

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: NAVAL 19 mišljenja, kritike, pohvale...

PostPostao/la lukabubi » 08. 07. 2010. (22:22)

Rado, vidimo se na Gatu Karoline Riječke, vezati ću bočno Navala odmah uz onaj brod-birtiju!

Primopredaja bi trebala biti u idealnom slučaju 1.8. no ne bi ih htio sa rokom pritiskati, sezona je u špici, svi ih pritišću sa rokovima, nervoza, vručina...a rade dva velika Navala sa luksuznom opremom (tikovina itd)
Malo je to brodogradilište, nema tu serijske proizvodnje, gledao sam usput nedavno kako su velikog Navala "picajzlirali" (polirali, čistili, dotjerivali op.prev.) desetak dana!

Trup i koverta su izliveni i "zriju" u kalupu, pomalo izlijevaju poklopce, krevete, platforrme, natkabinu...
Kroje ojačanja, prikuplja se oprema...

Odem ponekad pogledati na 5 min. i ide sve pomalo naprijed, vrlo su ljubezni, no kada vidim da je gužva i kada se nešto udarno radi zbog brzog sušenja, ništa ne pitam i samo se izgubim.
Ako ih uhvatim na gablecu (marendi op. prev.) rado mi objasne što me zanima.
lukabubi
New Entry

Tip plovila: NAVAL 19

PostPostao/la lukabubi » 09. 07. 2010. (01:03)

Trebam vašu pomoć, i savjete o rasporedu unutar kokpita i krme.
Budući da si raspored mogu sam odabrati, jer se kuverta Navala lijeva bez bočnih klupa, napravio sam "vrlo" amatersku skicu u približnom mjerilu, no kopirnjem i skeniranjem sve mi se poremetilo, pa sam nacrtao približnu skalu uz rub.
Zeleno bi stavio bočne klupe obje ne zaplstificirane, već na skidanje prićvršćene kopčama tako da ih mogu samostalno micati iz brodice ako želim. Lijeva može biti izolirana kao komora sa ledom za ribu, a na desnu naprijed se učvršćuje inox konstrukcija za stolicu, što možda nije nužno, jer se može napraviti preklopna koja ima preklop na ojačanoj stjenci od kokpita i još podupirač u pod jer kada se otvara spremište u podu sa tankom za gorivo i postoljima za akumulatore ne bi smetao stolac. Presretan sam što je kroz ove podne otvore sve u potpalublju dostupno, te je moguće masu ribolovnog pribora dolje pospremiti. Bočne klupe su dugačke 1 m u prednjem dijelu uže, prate zakrivljenu stijenku broda, a pozadi se šire. Na sredini su široke 45 cm i silazeči sa pramca prvo se stane na klupu pa na pod, dakle služe i za komunikaciju sa obje strane.
E sad na njih se nadovezuje krmena klupa ja sam ju nazvao "tavalun na skidanje" i to mi je jako bitno. Taj će tavalun ili debela daska od jedno 6-7 cm od ruskog ariša pretežno biti ili u konobi ili na barki ali uspravno odložen, jer je tu tih najbitnijih 45 cm pristup bandi gdje svi lovimo. Zgodno ga je imati jer kada je klapa na brodu oko stola, treba i za ješkat parangale, sunčalište, spavaona ljeti po bonaci. Malo drva prirodnog materijala tko je imao ili ima Adriju 501 dobro zna za prednosti onog poprečnog tavaluna. Ispod njega mogao bi stati jedan ili čak dva Iceteka ili Iglooua, prema aktuelnim potrebama. Eto tako sam si ja to nekako zamislio. Što mislite o tom rasporedu?
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
lukabubi
New Entry

PostPostao/la porer » 09. 07. 2010. (07:20)

Luka ispričavam se, sad vidim da je druga situacija. Želim ti sve najbolje s tim lijepim brodom!!!
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la nikola » 09. 07. 2010. (11:53)

Luka, sve najbolje sa brodom ,
ajde kad podvuces crtu rashoda iliti koliko ćeš taj gušt na kraju platiti.
I ja sam zaintersiran za njega ali ......
nikola
New Entry

PostPostao/la arbo » 09. 07. 2010. (13:23)

Luka,lipo je čitat i znat da čovik voli svoj brod.Bez obzira na kritičare,bez obzira na činjenicu da ga još nisi provozao po Jadranu.Povjerenje kapetan-brod ključan je čimbenik i garancija da će tvoj lijepi i stabilni Naval 19,zajedno s tobom gutati i preskakati milje i valove.Neka te prati srića i mirno more kud god da zaploviš s njim. Lipi brod.Maestro zaključaj. ;)
U pol Marča ni sipa ni komarča.
arbo
Senior Member

Lokacija: Prkačini-Žminj,područje lova istočna i zapadna obala,barka i s kraja
Tip plovila: Istranka,Suzuki 6ks 4t

PostPostao/la lukabubi » 09. 07. 2010. (14:32)

arbo je napisao/la:Luka,lipo je čitat i znat da čovik voli svoj brod.Bez obzira na kritičare,bez obzira na činjenicu da ga još nisi provozao po Jadranu.Povjerenje kapetan-brod ključan je čimbenik i garancija da će tvoj lijepi i stabilni Naval 19,zajedno s tobom gutati i preskakati milje i valove.Neka te prati srića i mirno more kud god da zaploviš s njim. Lipi brod.Maestro zaključaj. ;)

Hvala svim dobronamjernim moreljubcima na podršci i pohvalama. :clap:

Ja bih želio čuti i kritike, naravno dobronamjerne, konstruktivne, usmjerene ka mogućim poboljšanjima i riješenjima jer svatko ima svoju viziju kompletiranja plovila.

Crtao sam jučer do 01 h skicu krme i kokpita, pa da čujem ima li tko kakvih ideja?
lukabubi
New Entry

PostPostao/la žbirac » 09. 07. 2010. (19:47)

Brod prezentiran na slikama i filmićima pari dosta solidan, ali sumnjam da če ti ovaj brod ić 12-13 milja s 25 ks...
Puno sriće u danjem uređenju, i nemoj slikice zaboravit... :thumbup: :thumbup:
:wave:
Jedini način da se izbjegnu greške je steći iskustvo. Jedini način da se stekne iskusvo
je praviti greške.
žbirac
Senior Member

Tip plovila: plasticna pasara

PostPostao/la lukabubi » 10. 07. 2010. (11:04)

žbirac je napisao/la:Brod prezentiran na slikama i filmićima pari dosta solidan, ali sumnjam da če ti ovaj brod ić 12-13 milja s 25 ks...
Puno sriće u danjem uređenju, i nemoj slikice zaboravit... :thumbup: :thumbup:
:wave:

I mene jako zanima kako će ići sa 25 konja, rekli su da im je model za testiranje išao sa 2 čovjeka i 3 vreće pijeska u kabini 16 milja maksimalno.
Pitanje je sada da li je moja elisa pogođena, da li će moja četverotaktna Yamaha biti slabija od njihovog dvotaktnog motora. (zaboravio sam koja marka, ali znam da su mi rekli da je sa dvotaktnim testiran)
Mada 25 konja je 25 konja i tu ne bi smjelo biti razlike mada praksa pokazuje drugo.
Sjećam se iz mlađih dana, imao sam motor(motocikl) Yamahu 125 RD dvotaktnu, na maloj i srednjoj turaži jedva se micala, ali kad sam je digao na 5000 okretaja (3/4 gasa) jurila je 125 kmh. Nakon nje sam imao Yamahu 125 SR četverot. ona nije išla ni na full brže od 110 kmh, ali je na manjoj i srednjoj turaži bila jako upotrebljiva.
Sigurno postoje tu neke paralele sa vanbrodskim motorima.
lukabubi
New Entry

PostPostao/la backspin » 15. 07. 2010. (09:04)

Jel ima kakvih novosti ?
nesto s testova ili sl. ?
kakav se pokazao na kraju na moru ovaj sto je nedavno zavrsen ?
backspin
New Entry

PostPostao/la porer » 15. 07. 2010. (09:58)

I mene interesira. Lijep brod, povoljna cijena, ne bi bilo loše čuti iskustva.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la lukabubi » 15. 07. 2010. (21:17)

backspin je napisao/la:Jel ima kakvih novosti ?

Evo friških vijesti sa Paga, baš sam se danas čuo sa vlasnikom sivog Navala, veli da se jako dobro ponaša na moru, vrlo je miran i upravljiv. Plovili su po dosta jakom zapadnjaku, zalijevalo je po staklu, no bez problema su parali more.
Najugodnije ga je voziti od 14 do 16 milja brzine i to je na 4500 okretaja sa Hondom 40.
Inaće on misli da nema optimalnu propelu jer na max. dobije 5100 okretaja, a trebao bi 5700-5800.
Trenutačno mu je gore propela 11,10 × 13, a trebala bi biti on misli 11,80 × 11. U Hondi su mu rekli da bi dobro bilo staviti četverokraku elisu.
Uglavnom, sa ovom neadekvatnom propelom i na 5100 okr. postignuta je max. brzina 20 milja. No tražiti će se optimalno riješenje sa 5700 okretaja. Možda netko od forumaša ima ideju za propelu.
Jako je sretan jer mu je Naval miran i upravljiv, kada ide na ribolov po vjetru ga ne nosi i zanaša, unatoč nadkabini.
Postaviti će i on na krmu spojlere, ali nakon sezone. Napraviti će i rasklopni stolac za suvozača na mjestu gdje će na mom doći najvjerojatnije kuhinjski element.
Rekao sam mu da sam stavio slike njegovog Navala na forum, drago mu je bilo (taj je gospon mlađi penzić) i rekao je ukoliko bi netko htio probati Navala na moru samo neka mu se javi. On je inaće iz Zagreba, ali preko ljeta i jeseni je na Pagu u gradu Pagu.
lukabubi
New Entry

PostPostao/la lošinj » 16. 07. 2010. (08:32)

lukabubi je napisao/la:
backspin je napisao/la:Jel ima kakvih novosti ?

Evo friških vijesti sa Paga, baš sam se danas čuo sa vlasnikom sivog Navala, veli da se jako dobro ponaša na moru, vrlo je miran i upravljiv. Plovili su po dosta jakom zapadnjaku, zalijevalo je po staklu, no bez problema su parali more.
Najugodnije ga je voziti od 14 do 16 milja brzine i to je na 4500 okretaja sa Hondom 40.
Inaće on misli da nema optimalnu propelu jer na max. dobije 5100 okretaja, a trebao bi 5700-5800.
Trenutačno mu je gore propela 11,10 × 13, a trebala bi biti on misli 11,80 × 11. U Hondi su mu rekli da bi dobro bilo staviti četverokraku elisu.
Uglavnom, sa ovom neadekvatnom propelom i na 5100 okr. postignuta je max. brzina 20 milja. No tražiti će se optimalno riješenje sa 5700 okretaja. Možda netko od forumaša ima ideju za propelu.
Jako je sretan jer mu je Naval miran i upravljiv, kada ide na ribolov po vjetru ga ne nosi i zanaša, unatoč nadkabini.
Postaviti će i on na krmu spojlere, ali nakon sezone. Napraviti će i rasklopni stolac za suvozača na mjestu gdje će na mom doći najvjerojatnije kuhinjski element.
Rekao sam mu da sam stavio slike njegovog Navala na forum, drago mu je bilo (taj je gospon mlađi penzić) i rekao je ukoliko bi netko htio probati Navala na moru samo neka mu se javi. On je inaće iz Zagreba, ali preko ljeta i jeseni je na Pagu u gradu Pagu.

MAlo mi je čudna ta brzina,kao da je prevelika sa tako slabim motorom,Ako stavi manju propelu podići će okretaje i past će mu brzina za par čvorova.
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la lukabubi » 16. 07. 2010. (09:06)

Lošinj, a što misliš o propeli sa 4 kraka?
Ja sam ju imao na fishermanu od 4,5 m na Evinrudeu 35 konja. Bila je originalna kupljena sa motorom, međutim vlasnik prije je dotakao dno tako da su krilca bila uništena, pa ju nisam mogao rabiti, već sam stavio trokraku solas zamjensku.
Koja je prednost četverokrake elise, zna li netko?
lukabubi
New Entry

PostPostao/la lošinj » 16. 07. 2010. (09:50)

Ja sam imao na 40 ks propelu 13,putnu od 18 čv na 4000 i max 25 čv kod 5200 okretaja.Kada sam stavio 11 propelu putna je bila 17,5 čv,max 22,7 čv kod 5700 okretaja.Za četverokraku elisu nemam pojma jer je nisam nikada koristio.
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la josme » 16. 07. 2010. (10:14)

lukabubi je napisao/la:Lošinj, a što misliš o propeli sa 4 kraka?
Ja sam ju imao na fishermanu od 4,5 m na Evinrudeu 35 konja. Bila je originalna kupljena sa motorom, međutim vlasnik prije je dotakao dno tako da su krilca bila uništena, pa ju nisam mogao rabiti, već sam stavio trokraku solas zamjensku.
Koja je prednost četverokrake elise, zna li netko?

Prednost četverokrake elise su smanjene vibracije i mirniji rad motora,a i broj okretaja je bolji.
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: makineta i 5 gostiju.