Tomos & Panula/Trolling

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Tomos & Panula/Trolling

PostPostao/la fisherman.m » 07. 07. 2010. (16:20)

Znam da nije bas zgodno da moj prvi post bude otvaranje nove teme ali odgovor na ono sto me interesuje nisam uspio pronaci na forumu. Naime vrlo cesto svoj Elan 401 i Tomos 3,5 koristim za trolling na jezeru pa me intersuju nekoliko stvari.
Kako da prakticno resim zagrevanje "noge" na ler gasu odnosno izvedba spoljasnog izduva kao i izbor prave mjesavine i svecice za trolling. Na jednom sam americkom sajtu procitao da se navodno za trolling treba koristiti manji omjer maziva u benzinu i "toplija" svecica od deklarisanog kako ne bi dolazilo do maschenja iste i motor stabilno radio na ler gasu.
Neke tu logike ima ali dali je to tako i prakticno. Kakva su vasa iskustva i misljenje.
Zahvaljujem.
fisherman.m
New Entry

Re: Tomos & Panula/Trolling

PostPostao/la riberer » 07. 07. 2010. (17:07)

Pozdrav fisherman! :D

Evo, imaš ovdje nešto.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

Tomos & Panula/Trolling

PostPostao/la fisherman.m » 07. 07. 2010. (18:53)

Hvala na odgovoru.
Malo sam se potrudio i pronasao i ovo.

primorac je napisao/la:Ni jednom motoru u principu ne odgovara rad na malim (isto ni na vrlo visokim) okretajima. Zbog nepotpunog sagorijevanja nakuplja se garež i talog na neželjenim mjestima, a podmazivanje je lošije, dakle motor se ubrzano troši.

Najbolja po mom mišljenju opcija ti je mali vanbrodski motorić koji može gurati barku od 1,5 čv i malo brže, na jedno pola gasa (ili mrvicu više). Odličan izbor je mala Honda 2,2 zračno hlađena.

Dobar je i Tomosacchi, još ako nađeš propelu sa najmanjim korakom ( u originalu su nudili propele sa tri različita koraka).
Mnogi stave vanjski auspuh na Tomosa, bilo u vodu - niz nogu, bilo u ariju (ako se pogodi dobro ne buči odviše).
Poželjno je staviti sintetičko dvotaktno ulje za zrakom hlađene scootere - 2%, kakvog renomiranog svjetskog proizvođača, i kvalitetniju svjećicu - NGK npr.
Svijetlo smeđa boja elektroda svjećice je nnajbolji znak da je sve u redu - i smjesa zrak/benzin, i pravilna svjećica, i sagorijevanje, a također da je motor u dobroj kondiciji.

Sto to znaci da je ovako izveden auspuh bucniji i koliko?
Koja toplinska vrednost svecica bi odgovarala Tomos-u 3.5 za ovakvu namenu.
fisherman.m
New Entry

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.