bluestar murter 600

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: bluestar murter 600

PostPostao/la joca » 15. 04. 2010. (15:12)

joca
New Entry

PostPostao/la lošinj » 15. 04. 2010. (19:35)

Guc po mjeri panulaša
Novitet na domaćem tržištu uspio je u kratkom vremenu postati glavna vijest za sve one koji za nevelike novce mogu postati vlasnici dobro projektiranog broda s pouzdanim motorom, idealnog za mali ribolov
Piše Gordan JELAVIĆ Snimio Božo VUKIČEVIĆ

Deplasmanski brod s unutarnjim dizelskim motorom Nanni predstavljen u vrijeme zagrebačkog nautičkog sajma, za samo nekoliko dana postao je najbolje prodavani model bez ijedne probne plovidbe. Proizvod koji je unio živost među kupce uspavane krizom i trošarinama pokazao se kao neodoljiv mamac, jer je za 110 tisuća kuna nudio puno više od konkurencije.
Veliki interes

S obzirom na takve reakcije kupaca, zagrebački kreatori projekta odlučili su izići na međunarodno tržište, pa su Murtera 600 prekrstili u Murterino 21, unaprijedili neke detalje i povisili cijenu. Ovih dana najtraženiji brod na domaćem tržištu započeo je svoj morski život.

Kako smo projekt pratili od samoga početka, jedva smo dočekali prvo spuštanje u more. Dodatni motiv je bio i veliki broj poziva i e-mailova čitatelja zainteresiranih za performanse maloga Murterina. Prvi primjerak na putu u gusarski grad Omiš presreli smo u Kaštelima i, praćeni brojnim pogledima zainteresiranih prolaznika, isplovili u probnu plovidbu.
Dopadljiv izgled
Mali Murterino reže valove kao veliki

Brodicu smo dobro upoznali na suhom u Zagrebu, pa nije bilo nekih iznenađenja. Štoviše, u prirodnom elementu brod izgleda još bolje, o čemu najviše govore slike uz ovaj tekst. No, počnimo od početka.

Dakle, skladna figura broda rezultat je uspješne kombinacije nekoliko modela koji godinama uspješno plove Sredozemljem.

Prema krmi brod je tipičan ligurski guc zaobljenih visokih bokova s proširenjem na vodenoj liniji za veću stabilnost i brzinu. Prednji dio trupa je naizgled poludeplasmanski s podignutim oštrim pramcem za bolje rezanje valova, a bazično talijansko nadgrađe je tako modificirano da zadovolji potrebe i gabarite najvećeg broja domaćih ljudi. Sve u svemu, dopadljiv izgled koji je u protekla dva mjeseca ušao pod kožu velikog broja hrvatskih ribolovaca.

Ono što se ne vidi izvana, jest ručno laminirani trup s dva uzdužna i tri poprečna ojačanja, po riječima proizvođača u osam slojeva s petogodišnjom tvorničkom garancijom. To je uzrok iznadprosječne istisnine broda od tisuću kilograma, ali i boljeg ležanja. O svestranosti trupa najbolje govori podatak da se u isti prostor može ugraditi Nannijev motor snage 130 konja što će Murterinu omogućiti glisiranje brzinom preko 20 milja.
Izlaz na pramcu

Prvo smo provjerili bočno naginjanje, boljku većine brodova te kategorije. Troje nas je stalo na istu stranu i brod se neznatno nagnuo. Naglo smo se prebacili na drugu stranu i dogodilo se isto. Za širinu od svega 2,30 metara to je vrlo dobro ponašanje.

Dovoljno širokim bočnim prolazima prošetali smo do pramca pridržavajući se za praktične rukohvate na krovu. Protuklizna plastika je kvalitetna, a ograda od nehrđajućeg čelika dovoljno čvrsta, ali mogla bi biti i šireg profila. Pramčana platforma olakšava izlazak na kopno, što će zbog visoke krme koristiti većina putnika.

Manevarski prostor oko sidrenog spremnika je dobar, a bitve su dovoljno masivne. Na pramcu se istovremeno mogu sunčati dvije osobe u poluležećem položaju, i to vrlo udobno jer su natkabina i okvir vjetrobranskog stakla dobro ergonomski oblikovani.
Vrata smetaju u prolasku
OSOBNA KARTA
Dužina trupa ..................................................... 5,95 m
Dužina preko svega .......................................... 6,80 m
Širina ................................................................. 2,30 m
Istisnina ........................................................... 1000 kg
Motor ............................................. Nanni Diesel 21 KS
Maksimalan motor ............................................ 130 KS
Spremnik goriva ..................................................... 70 l
Spremnik vode ....................................................... 47 l
Kategorija B ............................................... za 6 osoba
Graditelj ........................................ Bluestar, Mađarska
Zastupnik ..................................... ABC plovila, Zagreb
Cijena s porezima ...................................... 162.000 kn

U sredinu kokpita s ugrađenom malom klupicom može se postaviti okretni ovalni stol. Kromirano postolje se jednostavno odvaja, pa se stol lako može odložiti u neko od spremišta. Za funkcionalniji kokpit bi trebalo nadoplatiti barem jednu bočnu klupicu s dodatnim spremnikom.

Najproblematičniji dio broda su trodijelna vrata s aluminijskim profilom, jer se srednji dio ne sklapa već odlaže u pramac, a otvorena krila zakačena za bokove smetaju u komunikaciji pramac-krma. Graditelji su dio problema riješili povezivanjem srednjeg dijela s bočnim krilom, što će imati svi budući Murterini, ali problem slobodnog prolaska ostaje. Umjesto kukica će vjerojatno biti postavljeni puno praktičniji magneti, a jedno od rješenja je držati jednu stranicu vrata stalno zatvorenu kako bi se moglo prolaziti bez prepreka.

Sjedalo, odnosno poklopac motora, smješteno je na ulazu u kabinu i omogućava razne opcije upravljanja brodom. Ako se sjedi na sredini, teško je dohvatiti ručicu upravljača tako da će većina kormilara sjediti na desnom rubu, iako ne bi bilo loše podignuti ručicu za dvadesetak centimetara.
Dobra preglednost
USKORO I MURTERINO HYBRID

Osnovni motor Nanni Diesel snage 21 KS (15,4 kW) napravljen je u Francuskoj na bazi Kubote i bez tekućine je težak 106 kg. Riječ je o trocilindričnom motoru zapremnine 719 kubika s maksimalnih 3800 okretaja u minuti. Po tvorničkim specifikacijama, pri 3000 okretaja troši 2,3 litre na sat, što će Murterinu omogućiti brzinu krstarenja od 6 čvorova. Okretni moment je gotovo jednak pri svim režimima rada, što je jamstvo dugotrajnosti, zadovoljava najviše ekološke standarde (EU 2006), a tvornička garancija na motor je tri godine. Uskoro će u ponudi biti i Nannijev generator­/elektromotor s baterijama za plovidbu na struju.

Preglednost je odlična na sve strane, iako nam je zasmetalo što bočne prozore nismo mogli otvoriti, jer je testni prototip imao fiksne okvire.

Kad se zatvore vrata, zrak ulazi kroz prozor u krovu promjera 30 cm, dovoljan za zimsku ventilaciju. Visina na tom dijelu kabine je 190 centimetara i prema pramcu se smanjuje. S lijeve strane je mali lavandin, te prostor za hladnjak od 42 litre. Prostor za ležajeve je u obliku slova V i popunjavanjem sredine može se povezati u cjelinu. Bočne stranice spavaonice su tapecirane čime se ublažila hladnoća bijele plastike. Ispod jastuka su četiri korisna spremnika za stvari, a jedan od njih može se iskoristiti za ugradnju ispirnog WC-a.

Okretanjem ključa na maloj kontrolnoj ploči s obrtomjerom, oglasio se mali Nanni. Kako se praktički sjedi na poklopcu motora, iznenađuje manjak vibracija, ali glasni zvuk ipak podsjeća da je riječ o trocilindrašu. Prednost je, pak, što je pristup motoru jednostavan i olakšat će servisiranje. Ispuh je dobro postavljen i za vrijeme testa nismo osjetili miris goriva. Kromirano kolo upravljača dobro leži u rukama i okreće se bez otpora. Pomicanjem ručice gasa prema naprijed brod se lagano pokrenuo i precizno slijedio zadane manevre, što će biti prednost u tijesnim lučicama.

Dodavanjem gasa pramac nije pokazao namjeru podizanja, već je ostao vodoravan, tako da je preglednost i dalje bila odlična. Okretanjem kola kormila u jednu i drugu stranu, brod se neznatno naginjao i poslušno pratio naše želje.
Lijepih osam milja
Krmeni val otkriva dobro projektiran trup

Premda smo očekivali puno tromiji start, Murterino je ugodno iznenadio, jer se pokazao živahnim u usporedbi s drugim plovilima iste klase.

Na 1500 okretaja brod ide dva čvora, na 2000 dostigli smo 3, na 2500 plovili smo brzinom od 4 čvora, a na 3000 okretaja gotovo 6 čvorova. Pri maksimalnih 3600 okretaja stigli smo blizu osam čvorova. Iako je motor bio nerazrađen, uvjeti na moru su bili idealni, a u brodu su bile tri osobe bez dodatnih tereta.

Kormilo sluša dobro i bez problema može okrenuti brod u krugu od desetak metara. Okretanjem kormila do kraja u punoj brzini, Murterino malo uspori, ali nastavi pratiti zadanu putanju i par sekundi po izlaska iz okreta ubrza do kraja.

Plovidba unatrag je također vrlo jednostavna, jer brodica dobro sluša kormilo, pa je manevriranje jednostavno. U slučaju dodira s kopnom ili susjednim plovilom, bokove štiti tvrdi gumeni okvir bijele boje.

Trup i raspored težina dobro su pogođeni, što pridonosi stabilnosti, pa nema sumnje da će se Murterino lako nositi i s jače valovitim morem.
Digitalni rezervoar
KONAČNA OCJENA

* DOBRO Trup
* Kvaliteta izrade
* Motor
* Performanse

LOŠE
* Rješenje vrata
* Preniska ručica gasa

Brod nije imao ugrađen mjerač potrošnje goriva, no digitalni pokazivač razine goriva u spremniku zapremnine 70 l nije zabilježio nikakvu promjenu. Doduše, on izgleda zanimljivo jer pokazuje stanje u postocima, ali nije dovoljno precizan pa bi bolje bilo ugraditi analogni instrument.

Dobro je što većina naših primjedbi odgovara sugestijama posjetitelja prodajnog salona, pa su ih graditelji nastojali izmijeniti već na prvim novim primjercima. Estetski zahtjevniji klijenti moći će uz nadoplatu od dvije tisuće kuna odabrati trup u raznim bojama, za početak bordo i akvamarin.

Ono što veseli, jest vijest da će proizvodnja započeta u mađarskom brodogradilištu Bluestar uskoro prijeći u Hrvatsku, pa da Murterino postati fetivi Hrvat što će smanjiti troškove transporta, ali i omogućiti dragocjeni posjet škveru u fazi gradnje. Puna cijena osnovne verzije Murterina 21 je 162 tisuće kuna, a u tijeku je akcija za isporuke do kraja srpnja po cijeni od 129 tisuća kuna. Dodatno se mogu naručiti mini kuhinja, hladnjak, wc, tuš na krmi, argola, krmena platforma, ljestve, CD radio, navigacijska elektronika, reflektor, električni vinč, nosači štapova, tenda, tvrdi krov, tikove obloge, pa čak i grijač za hladne zimske dane, a sve zajedno podiglo bi cijenu broda na akcijskih 200 tisuća kuna
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la tg-boy » 15. 04. 2010. (19:37)

joca je rekao
Istina jeda su vrata slaba i to treba mijenjati,wc nije kemijski zato što takvog nema niti na popisu nego morski.Visina nije 170 zato što sam ja 187 pa ne bi stajao u njemu,ruzinu nnisam vidio nigdje a za platformu se slažem da je tanka i uvija se. Ipak mislim da nisi bio na brodu nego pored.

1. :o ja sam mislio da ti nisi bio na sajmu- kad si već kupio brod :twisted: nema valjda tvoj ruzinu?
2. nisam bija na brodu - pročitaj post opet
3. točno wc nije kemijski nego ispirni morski
4. ispričavam se što se moj pogled razlikuje od drugih
5. ispričavam se što nemam 20tak tisuća eura za igranje i probu
6. ispričavam se što nemam ni 10 tisučica za isto
7. ispričavam se što mi je puno i 5 tisuča za isto
8. molim administratora da odmah obriše moj post kojim se narušava sklad ovog foruma
9. obavezujem se da ču citirati ubuduče testove iz otvorenog mora ili burze nautike (pošto na danu testiranja nije bilo valova probali smo brod voziti preko svojih valova pri ćemu se isti ponašao iznenađujuće dobro)
10. ja sam napomenuo da je ono samo moje skromno mišljenje - pa najlakše me k vragu ignorirati - i reći pusti budalu
eto još ču izmoliti koji očenaš za pokoru i to je to

ps. ne dajte Trogiraninu blizu foruma - slike su mu visoke rezolucije pa bi mogli nešto i viditi
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la tomi » 15. 04. 2010. (19:46)

uf,a koji mi je bio vrag da uopće otvorim ovu temu.nakom toliko postova ništa ne znamo.a baš niš normalnoga .žalosno na kraju :P
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 15. 04. 2010. (19:57)

kako ništa ?
pa čitaj otvoreno more :wave:
tg-boy
Old Senior Member

PostPostao/la brodić » 15. 04. 2010. (19:58)

Danas bija na sajmu, sajam je jedno veeliko sr@**e, i to kakvo, al kriza je svugdi pa i ovde, a šta se tiče ovoga murterina judi moji, toliko me nije brod zainteresira s ničin sad kad san ga vidija uživo da neman riči.
1. Nema niti jednu klupu za sist osim ono po klupice na krmi
2. plitak je kokpit, ma koliko mi šutjeli o tome
3. ma koji je biser projektira onu kutiju od motora šta ulazi u natkabinu i ondase još sidi na njoj i to na sredini, to je sigurno oni šta je projektira iferretijevu jahtu vertigo
4.pošto nigdi nema klupa za sist( koje su me u novoga gradaca oduševile-mora san reć) dobije se dojam da ka i ima nešto mista, al u stvari šipak, nema mista, sitan je

Zaljučak, ako su ljudi ka šta je neko prije napisa dobili pristojnu brodicu za panulavanje, onda šta su istranke, razne pasare,gradaci, dalmatinke... koje se može kupit za par iljad euri i za 5000 kn obnovit u meštra ka da su iz tvornice.
Moj je zaključak, preskupo, nemojte da vas zavara cijena jer dobije se najmanji motor uz to, ako oćeš bit i brz iopremljen onda ovi brod dođe skupo
Jesan se raspisa jebate, al sad san ga vidja uživo pa znan o čemu pišen
brodić
Member

Tip plovila: gliser 4m, Patrol 690 by Antares yamaha 150

PostPostao/la tg-boy » 15. 04. 2010. (20:04)

ah meni se čini da si bija samo blizu pored njega a ne na njemu?
ljubomora, zavist, objest eto :twisted:
tg-boy
Old Senior Member

PostPostao/la brodić » 15. 04. 2010. (20:13)

a nisan ja stručnjak, to je moje mišljenje a ovo je forum, šta ću ti ja
brodić
Member

Tip plovila: gliser 4m, Patrol 690 by Antares yamaha 150

PostPostao/la tg-boy » 15. 04. 2010. (20:17)

ma šalin se pogledaj postove otprije biti će ti jasno - ja san isto tako komentira brod - samo čitaj :thumbup:
tg-boy
Old Senior Member

PostPostao/la stomorska » 15. 04. 2010. (20:20)

brodić je napisao/la:Danas bija na sajmu, sajam je jedno veeliko sr@**e, i to kakvo, al kriza je svugdi pa i ovde, a šta se tiče ovoga murterina judi moji, toliko me nije brod zainteresira s ničin sad kad san ga vidija uživo da neman riči.
1. Nema niti jednu klupu za sist osim ono po klupice na krmi
2. plitak je kokpit, ma koliko mi šutjeli o tome
3. ma koji je biser projektira onu kutiju od motora šta ulazi u natkabinu i ondase još sidi na njoj i to na sredini, to je sigurno oni šta je projektira iferretijevu jahtu vertigo
4.pošto nigdi nema klupa za sist( koje su me u novoga gradaca oduševile-mora san reć) dobije se dojam da ka i ima nešto mista, al u stvari šipak, nema mista, sitan je

Zaljučak, ako su ljudi ka šta je neko prije napisa dobili pristojnu brodicu za panulavanje, onda šta su istranke, razne pasare,gradaci, dalmatinke... koje se može kupit za par iljad euri i za 5000 kn obnovit u meštra ka da su iz tvornice.
Moj je zaključak, preskupo, nemojte da vas zavara cijena jer dobije se najmanji motor uz to, ako oćeš bit i brz iopremljen onda ovi brod dođe skupo
Jesan se raspisa jebate, al sad san ga vidja uživo pa znan o čemu pišen

Uuuuuuu sad kad te napadu sile zla :twisted: naj.... si stari!! :Laughing23: :Suprise28:
Zadnja izmjena: stomorska; 15. 04. 2010. (20:21); ukupno mijenjano 1 put/a.
stomorska
New Entry

PostPostao/la perinjoza » 15. 04. 2010. (20:21)

lošinj je napisao/la: .....
O svestranosti trupa najbolje govori podatak da se u isti prostor može ugraditi Nannijev motor snage 130 konja što će Murterinu omogućiti glisiranje brzinom preko 20 milja.
....

Ajme meni kad ovo Primorac pročita... Lupisu neće dati živit ;)
perinjoza
Member

PostPostao/la wildstar » 15. 04. 2010. (20:28)

vidili bitvu na provi ,ja sam ko amater 5 puta bolje napravija svoju,pari da je varija neki pekar ili kuvar čak su i rupu uspili probit,a spojevi ograde to je radija neki ljubo iz siska :Muhahaha44: ono je sramota i za kakvu staru pasaretinu .
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la zore70 » 15. 04. 2010. (20:30)

perinjoza je napisao/la:
lošinj je napisao/la: .....
O svestranosti trupa najbolje govori podatak da se u isti prostor može ugraditi Nannijev motor snage 130 konja što će Murterinu omogućiti glisiranje brzinom preko 20 milja.
....

Pa će se spomenuti motor od 130 ks vjerovatno spojit sa pramčanim špirunom,ili je to neka Marsovska verzija duga po metra.
Ovi šta pišu testove nisu normalni,napišu svakakve ludosti pa naivna raja zaguca :lol:

Nemoj tako Wild nisi obrisa dobro oćale,ipak je to europski proizvod za razliku od nevaljanih hrvatskih :shh:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la gonič zmajeva » 15. 04. 2010. (20:34)

Skužajte svi vi zajedljivci šta ste stavljali slike i gadili ovo plovilo. Čim pročitah ovaj test na forumu odlučih iz ovih stopa pohitati na sajam i kupiti brod koji je najbolji na cijelom svijetu :?
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la volta » 15. 04. 2010. (20:43)

Brodicu nisam vidija uživo već samo na slikama, a na njima ne djeluje toliko loše. Na sajam ne planiram (bar ne na ovaj), pa zato iščekujem slike od Trogiranina, a njih nema, nema, nema... Ajde Trogiranin di si?
Nego kontam, kako može biti nedostatak platforma koja se uvija? Dapače, to je plus! Lipo moš skakat s nje u more ka s daske na bazenu, a ono te odrbati u neslućene visine. A kako će tek dica prihvatit takav novitet u bodogradnji, ma samo veselje! :Craying43: :Laughing23:
volta
Member

Tip plovila: VEN-590

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot], vujasin i 1 gost.