Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la riberer » 29. 03. 2010. (12:09)

oneeyed je napisao/la:
amiklic1 je napisao/la:Kriv 100%, šta reć :oops:

Ma za što kriv??? Uvatija te ovaj naš u đir pa traži dlaku u jajetu. Po tome si uvik off topic, bilo da govoriš o ugradnji prozora, bazena za živu ješku ili što već ako u rečenici nije gull 745. Pa ne pišeš o sranju galebova po vikendici ili autu, nego po predmetu topica.

oneeyed, je li ovo primjedba na rad moderatora ili si samo glasno razmišljao? :mrgreen:
amiklic zna točno o čemu govorim. Tema, pogotovo ovakva, sa detaljnim praćenjem izrade broda, sadrži dragocjene podatke za sve one koji imaju namjeru upustiti se u sličnu avanturu. Bila bi sasvim druga stvar da je tema odvojena, to jeste, da ima svoj, poseban naslov, na primjer "Gull 745 od Tare do mora" i onda bi priča o galebovima držala vodu. Kako temu nije otvorio amiklic i kako ona nema naslov kojega sam prije spomenuo, čini mi se da je ovo zadnje ipak bilo malo izvan teme :D
U svakom slučaju, šteta što nije bilo tako napravljeno i ne samo ovdje, jer su se (ste ih) na takav način mnoge teme razvodnile.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la oneeyed » 29. 03. 2010. (13:40)

Moglo bi bit da je lakše umrit...... :silent: :wave:
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la madi » 30. 03. 2010. (06:50)

Koristim joker "pitaj forumaše" :D , planiram staviti krmenu ogradu dužine 2.8m, tako da manipulacijski prolaz između krme i krmene platforme ostane 80-tak cm, zanima me koja je preporučena min/max visina ograde da ima svoju prvenstveno sigurnosnu funkciju a potom i estesku :?: :?: . Ipak ću povremeno prevozit turiste pa da kojeg ne izgubim a da mi ujedno visina ograde pretjerano ne smeta u ribolovu.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la amiklic1 » 30. 03. 2010. (07:37)

Krmena ograda tog tipa svakako će smetat u ribolovu, to već znaš.
Zapravo, ovisi kojim artima radiš.

Razmisli o organizaciji ograde na način da možda čak nije svugdje jednake visine, ako trebaš recimo ostavit niži dio za rad s puretićem, valjkom (okretni valjak kao ležaj za dizanje) i slično. Zapravo, sam najbolje znaš.

Za siguran oslonac osobe visoke 180-190 cm (ajmo reć da je to nekakav maksimum, ne možeš brod koncipirat' na košarkašima, j li?) triba ti (moje skromno mišljenje) ograda visine cca 90-100cm. Zapravo, evo ti dobra mira. Oni "nosači šugomana" kod mene na bokovima kokpita taman su mi dobar oslonac za naslonit se priko boka. Mogu ti vidit visinu ako želiš.
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la madi » 30. 03. 2010. (07:45)

amiklic1 je napisao/la:
Za siguran oslonac osobe visoke 180-190 cm (ajmo reć da je to nekakav maksimum, ne možeš brod koncipirat' na košarkašima, j li?) triba ti (moje skromno mišljenje) ograda visine cca 90-100cm. Zapravo, evo ti dobra mira. Oni "nosači šugomana" kod mene na bokovima kokpita taman su mi dobar oslonac za naslonit se priko boka. Mogu ti vidit visinu ako želiš.

Ajde stavi visinu da malo dobijem osjćaja koliko je to.
madi
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 03. 04. 2010. (01:22)

Evo, kako sam obećao, a da ljudi koji pomišljaju na nešto slično ovom šta ja sad radim dobiju točnu sliku o "poduhvatu" i "vremenu"($$$) potrebnom za sve to, malo sam se potrudio i na jedno mjesto posložio sve brojke s raznih računa koje imam. Većina opreme kupljena je po veleprodajnim cijenama s dobrim popustima.

slika

Gore navedeno je najveći dio svega što sam kupio dosad. OK, ima tu i više opreme nego je prosječnom moreplovcu potrebno, a izostavio sam osovinski vod, ležaj osovine, statvenu cijev i slično.

također, u cijenama nema poliesterske smole i vune, raznih sitnica , brusnog papira, pinela itd. Tog svega ima možda još 2500-3000 kn.

Onda još ide inox sitna oprema, vide itd, pa Sikaflex cca 10-15 tuba (po 80-100kn/kom), žice (200m od 1,5mm2, 100-njak od 2,5mm2, 100-njak od 6mm2 i 950 kn žica velikog presjeka 16-50mm2).

Ploče elektrike s prekidačima (cca 2000 kn će bit), baterije će bit' cca 3000, solarni panel isto dolazi... , Floscan protokomjer je koštao 5000kn...

par ploča šperploče (3 kom od 4mm2= 750 kn, 1kom tikovog furnira=1500kn, 1 kom 12mm okume = 600kn...), pa onda sajle komande motora (500kn), ručica komende (1500kn).

Pod br. 20 zbrojio sam sve račune za opremu koju sam naručivao od jednog od dobavljača u RH.

Za zaplovit triba još uzet konope, pojaseve i ostalu obaveznu opremu, elektroniku...

Sve u svemu, umjesto planiranih 35000 Eur bez elektronike bit će 40000 (OK, ima i dosta opreme koju nisam računao na početnu :-) ).
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 03. 04. 2010. (06:35)

amiklic1 je napisao/la:Sve u svemu, umjesto planiranih 35000 Eur bez elektronike bit će 40000 (OK, ima i dosta opreme koju nisam računao na početnu :-) ).

Ami, sada ti je obveza najaviti Šukeru (odnosno ženi :thumbup: ) "rebalans" proračuna. Ako ti ga ne prihvati ništa od plovidbe ove sezone :) :).
madi
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 03. 04. 2010. (19:42)

Evo me s broda. Danas smo provukli 90% struje, sve oko motora i ispod palube je spojeno i priključeno, oprema montirana. Još samo čekam kompresor frižidera za spojit ga, solarni panel i kaljužne pumpe.

Naravno, nakon toga motor ide opet u brod, i to je to :-)...

Malo sam nakon toga, dok sam pospremao, sređivao i rubove i spojeve u kuhinji, a postavio sam i prednju lajsnu kuhinjske ploče. Nije gotova, na desnoj strani na radijusu postavit ću ravnu traku, al' već se vidi kako to izgleda:
slika
slika
slika
slika

Kuhinja je, moram reć, pravi dragulj. Mnoštvo prostora u kuhinjskom bloku za spremanje sudi i namirnica, pravi štednjak s dva plamenika (za razliku od nekih "originalnih" rješenja drugih brodograditelja na kojima jedva skuhaš kavu), "pravi" sudoper (ista primjedba kao za štednjak)...

Nedostatak radnog stola riješit ću izradom ploče koja će sjesti preko jedne polovine sudopera, bliže osobi koja radi u kuhinji, a služi sa rezanje i pripremu jela. Dobra stvar je da će se tako moći nožem jednostavno odgurati odrezane i nepotrebne stvari u sudoper, odakle se kasnije lako izvade.

Drugi važan detalj je, a to bih svakom preporučio (iako vidim da nikako nije standard kod brodograditelja), slaganje kuhinje kao kod mene. Štednjak ispod sjedala a sudoper slobodan. razlog je jednostavan. Dok ploviš i eventualno sjediš na skiperskoj stolivci, sigurno nećeš ništa kuhati.

Puno mi je praktičnije imat slobodan sudoper, jer u njega možeš odložit nešto, oprat itd.

Ispod se nalazi ogroman prostor kojem se čak i ne prilazi lako (pogotovo dijelu pored boka brodice), tako da sam otvorio dodatni otvor s gornje strane, s poklopcem, kroz kojeg se pristupa dubljem dijelu spremišta na boku brodice.

Traženjem po mnogobrojnim slikama i uživo na brodicama, vidio sam da je iskoristivost ionako malog prostora na brodicama 6-8m (a to je, priznat ćemo svi, najčešća obiteljska brodica kod nas) jako slaba. Tako, npr., prostor koji sam iskoristio ispred sudopera na 90% brodica ostaje potpuno neiskorišten, a zapravo i nije baš mali (na zadnjoj slici dolje desno).

Također, i iza sudopera imam veliko spremište, u koje mogu spremit npr. pričuvne dijelove motora, wc-a i slično, koji se baš i ne koriste stalno.

Zapravo me baš i oduševe mnogi pretinci na dobro osmišljenim brodicama. OK, znam da je brodograditeljima to samo muka i da žele što jednostavnije prodat' brod, al' ovako je ipak bolje.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la aladin » 04. 04. 2010. (09:13)

ne znam jesam li ovdje vidio (pa pobrisano) od Gase pitanje kako ucvrstiti klizna vrata kada su otvorena. Ne znam jeli bilo odgovora kako je Amiklic to zamislio ali evo kako je kod mene rijeseno.

Jedini nedostatak je da se ne mogu vrata "zaglaviti" izunutra, ali za voznju sa otvorenim vratima jako dobro funkcionira

DSC00199.JPG

DSC00200.JPG
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
aladin
Moderator

Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la baraba » 04. 04. 2010. (11:47)

jednostavno i odlično. :thumbup:
baraba
Member

PostPostao/la tramontana » 04. 04. 2010. (14:38)

Ami, odlično organiziran kuhinjski prostor :thumbup: .

Bio bih slobodan sugerirati da na rešo svakako staviš one držače padela (nešto ovako http://www.sajla-com.hr/eno.php). Bez obzira koliko barka bila stabilna, neki iznenadni val u sekundi napravi nesreću (vrelo ulje, juha, ... brrr ).
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la Groff » 04. 04. 2010. (18:16)

Amiklić, odlično. Tako ću i ja napravit na Dalmatinki, konstrukciju već slažen va garaži. Stolicu ću kopirat od tebe :D Jedino me zanima zač one oslonce ( bele ) nisi zavidal na stolicu mesto ča si stavil na kuh. element, onako moru samo smetat ?
Pozdrav !
Groff
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la amiklic1 » 04. 04. 2010. (21:12)

tramontana je napisao/la:Ami, odlično organiziran kuhinjski prostor :thumbup: .

Bio bih slobodan sugerirati da na rešo svakako staviš one držače padela (nešto ovako http://www.sajla-com.hr/eno.php). Bez obzira koliko barka bila stabilna, neki iznenadni val u sekundi napravi nesreću (vrelo ulje, juha, ... brrr ).

:D Već naručeno prije neki dan, a mislim da ću ih malo trebat' prilagodit situaciji (neće bit' problem, dakako), a i ovu original rešetku trebam nekako pričvrstit. Imam ideju već, pa neće bit problem.
naravno da treba teće i lonce zadržat, nije to u kući na teraci .-)

Svakako, hvala na savjetu.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 04. 04. 2010. (21:14)

Groff je napisao/la:Amiklić, odlično. Tako ću i ja napravit na Dalmatinki, konstrukciju već slažen va garaži. Stolicu ću kopirat od tebe :D Jedino me zanima zač one oslonce ( bele ) nisi zavidal na stolicu mesto ča si stavil na kuh. element, onako moru samo smetat ?
Pozdrav !

He, he... ja sam "zidao" konstrukciju M700 na šufitu, samo mi je makina falila za zaplovit :lol: .. neka, točno znam šta radiš i kako se osjećaš pritom.
Mogu ti samo čestitat.

Ma nosači će, naravno, bit' na stolici, al' tamo sam ih samo stavio otprilike da vidim razmak i pašu li na stolicu i za sjedit (jednaka visina stolice naprijed i natrag)
, a onda sam preklopšio sjedalo pa ostali dolje...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 04. 04. 2010. (21:31)

Aladin, jednostavno i odlično, ako ima mogučnost to montirati nekamo, kao u tvom slučaju.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: aistran i 2 gostiju.