Evo me s broda. Danas smo provukli 90% struje, sve oko motora i ispod palube je spojeno i priključeno, oprema montirana. Još samo čekam kompresor frižidera za spojit ga, solarni panel i kaljužne pumpe.
Naravno, nakon toga motor ide opet u brod, i to je to
...
Malo sam nakon toga, dok sam pospremao, sređivao i rubove i spojeve u kuhinji, a postavio sam i prednju lajsnu kuhinjske ploče. Nije gotova, na desnoj strani na radijusu postavit ću ravnu traku, al' već se vidi kako to izgleda:
Kuhinja je, moram reć, pravi dragulj. Mnoštvo prostora u kuhinjskom bloku za spremanje sudi i namirnica, pravi štednjak s dva plamenika (za razliku od nekih "originalnih" rješenja drugih brodograditelja na kojima jedva skuhaš kavu), "pravi" sudoper (ista primjedba kao za štednjak)...
Nedostatak radnog stola riješit ću izradom ploče koja će sjesti preko jedne polovine sudopera, bliže osobi koja radi u kuhinji, a služi sa rezanje i pripremu jela. Dobra stvar je da će se tako moći nožem jednostavno odgurati odrezane i nepotrebne stvari u sudoper, odakle se kasnije lako izvade.
Drugi važan detalj je, a to bih svakom preporučio (iako vidim da nikako nije standard kod brodograditelja), slaganje kuhinje kao kod mene. Štednjak ispod sjedala a sudoper slobodan. razlog je jednostavan. Dok ploviš i eventualno sjediš na skiperskoj stolivci, sigurno nećeš ništa kuhati.
Puno mi je praktičnije imat slobodan sudoper, jer u njega možeš odložit nešto, oprat itd.
Ispod se nalazi ogroman prostor kojem se čak i ne prilazi lako (pogotovo dijelu pored boka brodice), tako da sam otvorio dodatni otvor s gornje strane, s poklopcem, kroz kojeg se pristupa dubljem dijelu spremišta na boku brodice.
Traženjem po mnogobrojnim slikama i uživo na brodicama, vidio sam da je iskoristivost ionako malog prostora na brodicama 6-8m (a to je, priznat ćemo svi, najčešća obiteljska brodica kod nas) jako slaba. Tako, npr., prostor koji sam iskoristio ispred sudopera na 90% brodica ostaje potpuno neiskorišten, a zapravo i nije baš mali (na zadnjoj slici dolje desno).
Također, i iza sudopera imam veliko spremište, u koje mogu spremit npr. pričuvne dijelove motora, wc-a i slično, koji se baš i ne koriste stalno.
Zapravo me baš i oduševe mnogi pretinci na dobro osmišljenim brodicama. OK, znam da je brodograditeljima to samo muka i da žele što jednostavnije prodat' brod, al' ovako je ipak bolje.