poribljavanje mora

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

poribljavanje mora

PostPostao/la focusk » 25. 03. 2010. (15:15)

Može li mi netko objasniti kud ide lova od sportskih i rekreacijskih dozvola.U slatkovodnom ribolovovo malo -malo pa se poribljava neko jezero ili rijeka.Za more sam za takav slučaj čuo samo jednom.Prije par godina oko Šibenika u more je bačena mlađ orade.
focusk
New Entry

Re: poribljavanje mora

PostPostao/la bambi » 26. 03. 2010. (20:12)

sportski ribolovci poriblavalu sa oradama i brancinima , a profići ih potamane mrežama tobože oni imaju pravo nato . Trbaju vjerojatno platiti državi porez za prelov :wave:
bambi
Member

PostPostao/la Jablan » 26. 03. 2010. (21:16)

bambi je napisao/la:sportski ribolovci poriblavalu sa oradama i brancinima , a profići ih potamane mrežama tobože oni imaju pravo nato . Trbaju vjerojatno platiti državi porez za prelov :wave:

Uvjek sam razmišljao o takvoj vrsti poribljavanja jer ako na jedno područje pustiš desetke tisuća mlađi brancina ili orade i recimo da ih uspije 10% preživiti, onda na nekom manjem području imaš nagli porast potražnje za hranom. Sad, kako u prirodi sve voli bit u ravnoteži, onda bi ovo bilo nešto što bi ju moglo poremetiti!?
Mislim da se priroda pobrinula i o tome da u slučaju dovoljno hrane, raste broj jedinki koje na tom području žive, bilo rađanjem većeg broja mladih bilo većem postotku preživjelih i doraslih!
Dakle naglo povećanje gladnih ustiju moglo bi smanjiti količinu raspoložive hrane, što bi moglo imati za posljedicu odlazak ribe u potrazi za hranom?
Zašto ne poribljavati hranom-srdelom! Smrdela se uglavnom hrani planktonom a vjerovatno i kakvom sitnom mlađi ako padne na stol......a koja riba ne voli smrdelu???
Svaka riba ju oće, a ako bude dovoljno hrane bit će i dovoljno gladnih ustiju koja će to jesti(ili će se namnožiti ili od nekuda doći).
A to bi nama odgovaralo!
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...
Jablan
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la luc » 27. 03. 2010. (20:59)

A kad bi uzgajali pršute nebi trebalo ubijat svinje. Ja sam zato da uzgajamo pršute.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la gof » 28. 03. 2010. (12:18)

luc je napisao/la:A kad bi uzgajali pršute nebi trebalo ubijat svinje. Ja sam zato da uzgajamo pršute.
A kad bi križali svinju i stonogu nikom više ne bi bilo do ribe.
Evo ga
gof
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: dalmatinka Ven 590

PostPostao/la labrax » 28. 03. 2010. (13:47)

Jablan je napisao/la:Uvjek sam razmišljao o takvoj vrsti poribljavanja jer ako na jedno područje pustiš desetke tisuća mlađi brancina ili orade i recimo da ih uspije 10% preživiti, onda na nekom manjem području imaš nagli porast potražnje za hranom. Sad, kako u prirodi sve voli bit u ravnoteži, onda bi ovo bilo nešto što bi ju moglo poremetiti!?
Mislim da se priroda pobrinula i o tome da u slučaju dovoljno hrane, raste broj jedinki koje na tom području žive, bilo rađanjem većeg broja mladih bilo većem postotku preživjelih i doraslih!
Dakle naglo povećanje gladnih ustiju moglo bi smanjiti količinu raspoložive hrane, što bi moglo imati za posljedicu odlazak ribe u potrazi za hranom?
Zašto ne poribljavati hranom-srdelom! Smrdela se uglavnom hrani planktonom a vjerovatno i kakvom sitnom mlađi ako padne na stol......a koja riba ne voli smrdelu???
Svaka riba ju oće, a ako bude dovoljno hrane bit će i dovoljno gladnih ustiju koja će to jesti(ili će se namnožiti ili od nekuda doći).
A to bi nama odgovaralo!

mislim da svi mi skupa totalno krivo percipiramo pojam "ravnoteza", uzimajuci ga kao neku staticnu vrijednost. ravnoteza je zapravo dinamican pojam, a staticki ga se moze promatrati samo u jednom trenutku. neovisno o utjecaju covjeka, priroda se sama mijenja u razlicitim ciklusima, ovisno o svemu i svacemu. zubaci se u ogromnim masama pojavljuju i nestaju u ciklusima od po par godina, o temperaturi mora ovisi oce li uopce biti luceva u prolice, kako ce biti s gofima na lito itd. npr, gofi se nisu pojavili proslo lito kod mene. a 2007. ih je bilo u velikim kolicinama. pianje glasi: da li se ravnoteza promijenila 2007. nakon sto su se pojavili u vecem broju i sve izili? ili se ravnoteza promijenila proslo lito nakon sto se nisu pojavili i napravili "ravnotezu" ? stanje u moru se stalno mijenja, i iz svake novonastale situacije nastane nova "ravnoteza" - rezultat svih tih faktora. pitanje je samo da li nama ta ravnoteza pase.

da li nama vise pase pun qr@c skoljkica i sitnih mekusaca ili da se namnoze oradele? ne postoji tocan odgovor, ovisi od osobe do osobe..
ja bi rado posijao zubace po nekim pozicijama pa da izidu sve kneze i tako "naruse" ravnotezu..

p.s. ako prezivi i dozivi spolnu zrelost 2-3 % od mlađi brancina, koje se ispuste u more poribljavanjem, to je uspjeh.
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la golum » 28. 03. 2010. (18:32)

gof je napisao/la:
luc je napisao/la:A kad bi uzgajali pršute nebi trebalo ubijat svinje. Ja sam zato da uzgajamo pršute.
A kad bi križali svinju i stonogu nikom više ne bi bilo do ribe.

Ili kad bi svinja imala sposobnost regeneracije kao recimo glista,pa kad je zakolješ jednu polovicu spremiš u škrinju drugu vratiš u svinjac da se regenerira.....iduće godine opet cijela.... :lol:
golum
Old Senior Member

Tip plovila: Ven fly cabin

PostPostao/la lupis » 28. 03. 2010. (19:01)

Odlična visoko stručna diskusija o poribljavanju,konačno se počelo malo ozbiljnije i stručnije raspravljat...,pozdravljam sve stručnjake koji su meni neznalici približile tu nepoznatu temu....,samo naprid!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la golum » 28. 03. 2010. (19:49)

Poribljavanje po kontinentu je čista otimačina i pranje love!!!!
Odprilike to izgleda ovako:
Joža njegov kum i od kuma dva prijatelja osnuju ribičko društvo.(prije toga uzmu neku vodu u koncesiju)
Joža je predsjednik,kum mu je tajnik,jedan prijatelji od kuma je blagajnik a drugi je član vijeća i "čuvar pečata" ribičkog društva....
Dolaze članovi kojima je u prosjeku godišnja dozvola 700kn.
Joža kupuje ribu za poribljavanje a kontrolira ga kum i njegovi frendovi :lol:
Nakon 4-5 dana stampedo na dotičnu vodu,o rezultatima neću pisat presudite sami kako bi riba trebala izgledat onak sjebana od transporta i puštanja u vodu.
Ja kao član mogu lovit samo na vodi za koju sam platio dozvolu,osim ako ne kupim dnevnu koja je u prosjeku 100kn.
Iz napisanog se vidi da je bilo kakva malverzacija "nemoguća".
Odlučio sam ne biti članog ni jednog ribolovnog društva!!!!
Kupim godišnju dozvolu za more koju aktivno koristim u prosjeku 30dana i ne ulovim ribe u toj vrijednosti!
Nadam se da ste me shvatili.
Nemojte dozvolit da vam se dogodi ovo o čem sam pisao!
golum
Old Senior Member

Tip plovila: Ven fly cabin

PostPostao/la perinjoza » 28. 03. 2010. (20:07)

Na zadnjoj skupštini ribolovnog društva 3.maj je izvršnom odboru dat prijedlog da osigura sredstva za poribljavanje obale ispred kluba. Hoće li se iz toga šta izroditi vidjet ćemo do kraja godine.
perinjoza
Member

PostPostao/la luc » 28. 03. 2010. (20:48)

Sve što čovjek svojom rukom odnese ( zapas orade u mrijestu ), jest oduzimanje moru. Ako u području u kojemu inače obitava dotična vrsta, npr Stobreč kraj Splita, pustimo mlađ orade ili brancina, to nikako ne može biti loše, jer mu vraćamo dio oduzetog. Puno je veći ribolovni pritisak na njih, nego na njihovu hranu. Crneja, bugve, menule, špara ima di oćeš, a kralja i kraljice bome i nema.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la Jablan » 30. 03. 2010. (10:39)

labrax je napisao/la:mislim da svi mi skupa totalno krivo percipiramo pojam "ravnoteza", uzimajuci ga kao neku staticnu vrijednost. ravnoteza je zapravo dinamican pojam, a staticki ga se moze promatrati samo u jednom trenutku. neovisno o utjecaju covjeka, priroda se sama mijenja u razlicitim ciklusima, ovisno o svemu i svacemu. zubaci se u ogromnim masama pojavljuju i nestaju u ciklusima od po par godina, o temperaturi mora ovisi oce li uopce biti luceva u prolice, kako ce biti s gofima na lito itd. npr, gofi se nisu pojavili proslo lito kod mene. a 2007. ih je bilo u velikim kolicinama. pianje glasi: da li se ravnoteza promijenila 2007. nakon sto su se pojavili u vecem broju i sve izili? ili se ravnoteza promijenila proslo lito nakon sto se nisu pojavili i napravili "ravnotezu" ? stanje u moru se stalno mijenja, i iz svake novonastale situacije nastane nova "ravnoteza" - rezultat svih tih faktora. pitanje je samo da li nama ta ravnoteza pase.

da li nama vise pase pun qr@c skoljkica i sitnih mekusaca ili da se namnoze oradele? ne postoji tocan odgovor, ovisi od osobe do osobe..
ja bi rado posijao zubace po nekim pozicijama pa da izidu sve kneze i tako "naruse" ravnotezu..

p.s. ako prezivi i dozivi spolnu zrelost 2-3 % od mlađi brancina, koje se ispuste u more poribljavanjem, to je uspjeh.

Je lab, u pravu si.....iz svake novonastale situacije s vremenom nastane ravnoteža u prirodi, jer u suprotnom ne bi moglo funkcionirati kako ni u moru tako ni na kopnu.

Mislim da ribe ima tamo gdje ima hrane, i što je više hrane to je više ribe! Neka me netko ispravi ako misli drugačije?
Ajmo uzet za primjer ove gofove koje spominjes.....i ajmo pretpostavit da je došlo veliko jato gofova, a hrane je (opet pretpostavimo) bilo u uobičajenoj količini. Ako je došlo veliko i gladno jato na toj nekoj mikrolokaciji gdje ih ti loviš pojeli su puno i slijedeće godine je manje raspoložive ribe za mrijest, pa i manje mlađi a i odraslih riba. Gofovi dođu opet slijedeće godine ali na tom mjestu više nema toliko obilja hrane i jednostavno produže dalje u potrazi za novom poštom.
Recimo na mome području(sjeverni jadran) nekad je bilo tuna(svako selo ima staru ruševnu tunjeru) ali već dugo ih nema! Ali nema ni sitnog, i uvjeren sam da je more krcato sitnom plavom ribom da bi i tuna došla za njom.
Sjećam se jedne godine tamo 80-tih je toliko bilo sitne plave ribe da je skakala na obalu. Mi smo bili po rivama i plažama i jednostavno špurtilom grabili u kante. Trajalo je to par dana!
Riba je sama skakala na obalu jer ju je pretpostavljam nešto tjeralo na bjeg!

Jednostavno mislim(samo mislim, ne tvrdim jer premalo znam) da bi dovoljno hrane u moru imalo veći i bolji efekt na količinu ribe nama interesantne, nego direktno poribljavanje određenom vrstom.

luc je napisao/la:Sve što čovjek svojom rukom odnese ( zapas orade u mrijestu ), jest oduzimanje moru. Ako u području u kojemu inače obitava dotična vrsta, npr Stobreč kraj Splita, pustimo mlađ orade ili brancina, to nikako ne može biti loše, jer mu vraćamo dio oduzetog. Puno je veći ribolovni pritisak na njih, nego na njihovu hranu. Crneja, bugve, menule, špara ima di oćeš, a kralja i kraljice bome i nema.

Slažem se!
Jablan
Senior Member

PostPostao/la labrax » 30. 03. 2010. (12:46)

je li skrpina hrana ili riba? meni zubaci rigaju skrpine po brodu..
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la Jablan » 30. 03. 2010. (13:22)

labrax je napisao/la:je li skrpina hrana ili riba? meni zubaci rigaju skrpine po brodu..

Sve ok, ali ja govorim o srdeli.....
Jablan
Senior Member

PostPostao/la labrax » 30. 03. 2010. (17:28)

imas li ideju o kolikoj kolicini srdele pricas..? pomnozi s iljadu to sto mislis..
labrax
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 26 gostiju.