Torpedo 18/24

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Torpedo 18/24

PostPostao/la tramontana » 17. 03. 2010. (19:02)

Meni je jedan majstor objašnjavao da baš nije dobro miješati materijale i da ne bi preporučio stavljanje toga inox kolektora na TORPEDA slika.
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la soso » 17. 03. 2010. (19:52)

Ovo nije kolektor nego ispušna lula koja se priko bakrene flanđe uvida u ispušni kolektor.I u pravu si nije dobro stavljat kolektor od inoksa.
soso
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Šket 8m Torpedo 18/24 Lomac 430 tohatsu 30 2t

PostPostao/la tramontana » 17. 03. 2010. (20:16)

Je ... :oops: ... davno si stavio slike, pa sam već zaboravio.
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la josip » 17. 03. 2010. (20:50)

imaš i ovdje neki lonac :arrow: viewtopic.php?f=54&t=3090
josip
Old Senior Member

PostPostao/la Quelava » 17. 03. 2010. (21:59)

Dečki, hvala na brzim odgovorima.
Znači, sad znam da se to zove ispušna lula :)
Josipe, takav lonac mi, ja mislim, nikako ne bi pasao. Zaboravio sam reć da je motor u Primorki 630.
Soso, ova tvoja lula mi se po dimenzijama čini vrlo slična originalnoj, to bi moralo stat...
A kako je inox lula uopće spojena s bakrenom flanđom? Zavidana?
Jel ti to neki meštar radio ili se kupuje tvornički dio? I koliko se čeka na njega?
Čudi me da je ljevano željezna skuplja...zar je trajnija nego ova od inoxa?
Quelava
New Entry

PostPostao/la soso » 17. 03. 2010. (23:36)

Skuplja je jer triba imat kalup za to ljevat i ostalo,a svaka lula ti se uvidava u bakrenu flanđu koja je zavidana na izlaz od ispušnog kolektora sa dvi vide.I ta ljevana će sigurno ,trajat duže od ove od inoksa,al ova je puno lipša i ja sam sebi stavia nju,a kažu da je ova od ljevane bronca doživotna.
soso
Member

Tip plovila: Šket 8m Torpedo 18/24 Lomac 430 tohatsu 30 2t

PostPostao/la Siki » 20. 03. 2010. (17:25)

Ja je imam od inoxa isto na torpedu u primorki ali sam je dao napraviti kod jednog prijatelja koji mi ju je napravio od inox cijevi koja se koristi u mesnicama (viješaju se kukama jancji, junci, itd itd). Imam je od prošle godine i do sada nikakve promjene nema na njoj, dobro je zavarena i zasad je stvarno ok. Možda će se kroz neko duže vrijeme pokazati njen nedostatak ali zasada je ok.
Pitanej za Quelavu! Jeli imaš problema sa vibracijama torpeda u barci, trese li puno??? Ako ne, dali mi možeš poslati sliku (ako imaš), da vidim kako su ti postavljeni longarini i osovinski vod??!!! Moram si sam odrađivati pa me zanima!! Hvala!

SVIMA KOJI IMAJU ZA POSTAVITI MOTOR U BARKU NA PODRUČJU PULE, a i ostalim forumašima!!!
Uzmite majstore sa dugogodišnjim iskustvom na takvim poslovima.

Evo vam jedan slučaj koji nebi nikome poželio:
Montirao mi je jedan samozvan TZV. stručnjak za postavljanje motora i osovinskog voda, ja sam platio, on otišao, a ja ostao i dalje u neizvjesnosti dali je normalno da se barka toliko trese ili ne. Tako sam se ja lagano vozio cijelo prošlo ljeto i nešto ove zime.
Da ne budem lud, odem jedan dan na barku i napravim test koji mi je predložio jedan od ovdje forumaša (hvala mu). Odvidam vide na spoju između flanđe osovine, spojke (u mom slučaju metalne) i flanđe kopče. Sad bi već trebao bez problema pomaknuti osovinu naprijed nazad, kad ono neide. Možda je zapeklo, zalijepio se spoj???. Uzmem kacavidu i probam malo razmrdati kad ono: motor padne svojih 0, 5 cm ispod flanđe osovine. Jeb.m ti pa : MOTOR NIJE U CENTRU (dva sjeda pramena sam u sekundi dobio sigurno)!!! Zar je moguće da netko to može napraviti??? Idem gledati dalje! Upalim motor da vidim dali se i dalje trese barka. Trese se! Pregledavam malo nosače i ponovo ostanem iznenađen. Prilikom montiranja izdrkao(ups!) me je oko visina nosača, koje sam morao posebno dati izraditi u IGP-a. Jedni su 50mm drugi su oko 70mm, napominjem posebno su izrađeni po narudžbi. Slični onima od klima uređaja, bačvice sa osovinom gore i dole. Zavučem se da provjerim ima li mjesta i mogu li motor uštimati, kad ono skužim da sam slobodno mogao uzeti nosače standardne veličine, tj. dva centimetra mi motor samo na osovini nosača stoji. Posao nije napravljen kako treba.
Dogovoreno je bilo: zamjena osovinskog voda (nova osovina+tokarenje) koji je prije bio kardanski spoj (pukao kardan) i centriranje motora, na način da mi ostane mazalica(bez volvo ležaja). Ok, bilo je i par sitnih dodatnih poslova koje mi se neda pisati jer mi nisu toliko bitni u ovoj temi. Sve to za oko 550 eura!!
Sad će netko napisati da sam lud, ali šta da radiš kad neznaš, a na greškama se uči!!!

Tu osobu nemam namjere spominjati ovdje jer mislim da nezaslužuje reklamu na ovom forumu. Ako nekoga zanima i nezna osobu koja mu obavlja radove neka me pita na PP pa ću mu objasniti koga da ne uzima za raditi!!!

I šta sad??? Zvati ga da mi ispravi nema smisla jer očito nije znao napraviti ni prvi put pa neće sada znati ni ispraviti. Pare tražiti od njega nema smisla jer mislim da bi ja u dugoročnom zatvoru završio prije nego dobio novac nazad.
Uzeti drugog majstora, to je kao dobiti na lotu jer su sad svi u gužvi sa poslom. Drugi netko, teško će ići ispraviti tuđe pizadrije. Nije firma da imam račun, pa da ga tužim. Šta sad??

Savjet: prije nego išta platite, pozovite nekoga da vam malo pregleda sve šta vam je netko napravio, jer vi u tom trenutku nemožete sve vidjeti na vrijeme. Tu su i forumaši koji će vam pomoći sigurno u nekim stvarima koje će vam propustiti i najbolji majstori oko vas. Hvala svima!

Bolje jedan savjet od forumaša, nego sto savjeta od nekoga tko se smatra majstorom, a u stvarnosti bi bilo bolje da ovce ide čuvati.

:Other9: :Other9: :Other9: :Other9: :Other9: :Other11: :Other11: :Other11: :Other11:
Mala!!! Ja sam tvoja zlatna želja, tri puta ću ti ispuniti ribicu!!!
Siki
Member

Tip plovila: Primorka (Torpedo 14/16)

PostPostao/la Galun » 20. 03. 2010. (18:35)

motor možeš podignut dodavanjem bajlaga izrezanih od lima,najbolje i naj lakše ti je centrirati motor tako da kad spajaš flanđu osovine i kopče ,uzmeš listiće za štelanje ventila i sa svih strana kad bodeš mora bit isti zazor,vide moraju prolazit lagano bez zapinjanja i tek onda je to pravi centar,čim jedna vida šteka to nije to,sretno i slobodno se možeš am u to upustit,nije to neka filozofija.. i da ,kad ti je sa doljnje strane flanđe veći zazor moraš podignut samo zadnji kraj motora, a sa gornje prednji dio,logično. moj savjet je dignut motor sa lančanim diferencijalom ili nekom dizalicom dok flanđe ne budu u centru i onda na nosače postavit bajlage (lim izrezan u sredini u obliku slova U ) dok ne bude skroz fiksno,kad se dizalica makne motor se nesmije spustit nego ostat na istoj visini,ta razlika od 0.5 cm se može nadoknadit baljagama pa za drugim nosačima neće biti potrebe.sretno i pozdrav!
Galun
Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adriatik

PostPostao/la Siki » 20. 03. 2010. (18:45)

Hvala tio Galun!
Smatram da nije neka nauka sad ga centrirati, jer je niži od osovine. Stvar je u tome da sam mogao uzeti deblje nosače koji bi dobrim dijelom ublažili vibracije i ples motora. Lako to, trebao bi staviti gumenu spojku između osovine i kopče jer sada imam metalnu, a flanđa od osovine mi ima 4 rupe (M8), a gumena spojka pita 6 ili osam.
Ma ovako, ja ću lijepo sutra uzeti aparat i poslikati o čemu se radi pa ću tijekom ponedjeljka staviti slike ovdje.
Hvala!
Mala!!! Ja sam tvoja zlatna želja, tri puta ću ti ispuniti ribicu!!!
Siki
Member

Tip plovila: Primorka (Torpedo 14/16)

PostPostao/la Galun » 20. 03. 2010. (18:58)

imaš vetusovih spojeva sa 4 rupe,a to di ih je 8 ti je isto za 4 jer neke kopče imaju različite flanđe a ta spojka sa 8 rupa paše na oba modela . a to imaš pravo,torpedo je robusan motor i bilo bi bolje stavit jače nosače,moj kumpanj ih je stavio od starog tamića i već 10 let nema problema,sve se da udelat kad se oće.
Galun
Senior Member

PostPostao/la legi » 21. 03. 2010. (11:50)

ako je motor dobro centriran,onda kad je u leru rukon moreš lagano okrenut osovinu,da se okreće bez otpora,meni je centrirao stari majstor iz punta,( u penziji je pa ni bio skup)a torpedo je stavljen na tvrdo i pomoću par bajlagi je sve riješeno i radi godinama bez problema......
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la Mali Dabar » 21. 03. 2010. (19:00)

Za piturat motor bi li bila dobra farba Hempel Enemail ?
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Galun » 21. 03. 2010. (23:55)

to ti je obični premaz koji je preporučljiv za drvo i metal i prije njega obavezno mora ić međupremaz,to nikako nebi stavio na motor,past će ti nakon misec dana,ne trpi velike temperature. za ofarbat motor ako ti je posebna farba preskupa onda ti je najbolje ofarbat sa autolakom,on je dosta otporan na visoke temp,a ni loša ideja ni sa farbom za radijatore,imaš je u svim butigama. Bila bi prava šteta kad je motor već vani i pripremljen za farbanje da ga usereš bilo kakvom piturom.
Galun
Senior Member

PostPostao/la Galun » 21. 03. 2010. (23:57)

legi taj majstor iz punta je sigurno stari zorić,on je doktor za torpeda.
Galun
Senior Member

PostPostao/la Mali Dabar » 23. 03. 2010. (08:18)

Galun je napisao/la:to ti je obični premaz koji je preporučljiv za drvo i metal i prije njega obavezno mora ić međupremaz,to nikako nebi stavio na motor,past će ti nakon misec dana,ne trpi velike temperature. za ofarbat motor ako ti je posebna farba preskupa onda ti je najbolje ofarbat sa autolakom,on je dosta otporan na visoke temp,a ni loša ideja ni sa farbom za radijatore,imaš je u svim butigama. Bila bi prava šteta kad je motor već vani i pripremljen za farbanje da ga usereš bilo kakvom piturom.

Koje su to velike temperature ,pa motor se nikada ne ugrije da na njega ne mozes staviti ruku osim skariga,a on je ionako od inoxa. Znaci mah temp je oko 60-70 stupnjeva.
Pitur mi kaze da on s ovom farbom farba radijatore, i termoakumulacione peci,pa ako tamo drzi.
Mali Dabar
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.