Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la Trogiranin » 13. 03. 2010. (23:14)

Ako ideš na tu kombinaciju sidra sa djelom lanca i konopom 500 W je dovoljno, ali ako ideš na sami lanac onda je 500 w za sidro od 10 kg i min 40 m lanca od 6 mm već mučenje za njega. Doduše onda ti i netriba tako teško sidro jer dio sidrenja na sebe preuzima i sama težina lanca.
P.S. O.T. Sorry
Danas u valama meni povremeno koji imam konop, a većina ostalih nautičara (koji se ne žele mučit dizanjem sidra) lanac nastaje problem jer većina njih pusti u more par metri lanca i vrti se oko njega u relativno malom krugu dok mi na konopu imamo puno veći krug okretanja oko sidra, pa kad vitar promini smjer, a lik koji je doša zadnji i svidilo mu se misto između dva domorodca na sidru sa konopom, a između njih je bilo 20 m e onda nastane malo škakljiva situacija. Obično domorodci išetaju iz kabine sa kakvom laštikačom ili mezomarinerom , ostima i sl. no prednost vinča je šta ne moraš izlazit iz kabine kad se moraš strateški povuć nad brojnijim neprijateljem. :twisted:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la max » 14. 03. 2010. (13:39)

ljudi moji rastegli ste ovu temu do krajnih granica,načmite više novu
max
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 14. 03. 2010. (18:36)

Gaso je napisao/la:
josme je napisao/la:Amiklić,to je tvoj brod i radi po svojem,ja osobno imam Istranku i do sada sam gubio sidra zahvaljujući konopu,jednostavno ti se na dnu ili prereže ili oslobodi trenjem po kamenu.Ja i dalje imam konop jer mi je lanac pretežak za Istranku,da imam veći brod dobro bih razmislio.Ovo ti je samo orjentacija da si razmisliš o još jednom sapektu(osim matematike).Alan Hayles je vrhunski stručnjak(respektiram) ali nije uračunao sve sile prirode,nije samo vjetar problematičan.

Stavi 3m lanca i onda dalje konop, ako dižeš na ruke, tako imam ja i nikad problema.

Da, predlanac i ostatak konop.

Ne smatram potrebnim imat cijeli lanac, dodatno se opterećuje prova 8bespotrebno) itd.
naravno, to je samo moje mišljenje koje ću primijenit' na svom brodu.
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 17. 03. 2010. (18:08)

Evo malo slika.

radim ploče struje po narudžbi, pa sam provjerio pašu li sve dimenzije na brod... zadnja provjera prije narudžbe
ploča s prekidačima/osiguračima, ampermetrom i voltmetrom:
slika

ploča kaljužnih pumpi (za 2 komada)
slika

izrezana je šperploča za oblaganje bokova natkabine:
slika
slika

a tapecirana je skoro cijela kabina :D
slika

sredio sam vrata WC-a, stavio britevele, bravu (nakon ove slike :-) )... falilo mi je nekih vida pa ću ih naknadno završit, a moram i lakirat rubove...
nakon puno razmišljanja, odlučio sam da neću radit nikakav okvir, niti na vratima niti na okviru...
slika
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la marselomm » 19. 03. 2010. (21:34)

Amiklic di si na kraju odlučija staviti bazen za živu ješku?
marselomm
Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la amiklic1 » 19. 03. 2010. (21:39)

Nisam još.

Imam dvije mogućnosti. Jedna je u lijevu stranu krmenog gavuna, s "pravim" poklopcem odozgo i fiksnom instalacijom protoka mora...., a druga je stavit na platformu s desne strane plastičnu okruglu kantu, na brod zavidat dvi inox ušice i pritegnit je trakom, s privremenim smještajem opreme (voda, zrak)...

Ovo drugo rješenje je sad u prednosti jer laminiranje poklopca nosi dosta vrimena i posla, a i želio bih malo isprobat brod prije konačne odluke.
Ima tu još dosta sitnica koje tribaju sist na svoje misto, zato i neće bit 100% opremljen odmah. U stvari, neke završne detalje ću ostavit za kasnije....
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la marselomm » 19. 03. 2010. (21:54)

I ja se mislin šta bi. To sa pravim poklopcem mi se pari prekomplilcirano i nebi to uopće zna napraviti da to sliči na nešto. Ovo sa kanton na platformi bi tija izbjeći. Ja pokušavan smislit neku jednostavniju varijantu ali jednostavno za to nema mista. Možda da je napraviti sa jedne bande broda jednu stolicu ki trogiranin na svome i to pretvoriti u bazen, ali i to mi je prekomplicirano i nebi to zna napraviti onako fino ki on.
Nismo ništa radili 4 miseca na brodu evo jučer se krenilo.
marselomm
Member

PostPostao/la amiklic1 » 20. 03. 2010. (09:54)

Ja mislim napravit nešto ovako, al' to zahtijeva dosta vremena i posla:
slika

Ovo je na jednom Gullu u lučici Zenta u Splitu.

Moja ideja je bila (već sam skinuo kartonske šagume i ne bi baš bilo previše posla ako pametno radim) napravit ovakvu klupu od lesonita i letvica, izvana je obrusit i pokitat, bacit šprickit pa napravit po tom modelu kalup.

OK, ima posla, al' ne vidim svrhu radit' za jedan komad. Možda da nas se više upusti u to, bilo bi i lakše i jeftinije.

Onda bi unutar klupe napravio pregradu, da je podijeljena na dva dijela. Manji dio (1/3) bio bi bazen za živu ješku, čije korito bi se moglo jednostavno izvuć' van, a u samom kutu prema krmi bila bi pumpa i oprema (crijeva za vodu i sl.). Drugi , veći dio (2/3) bio bi gavun za stvari, a mogao bi poslužit i kao jacera ako se dobro izolira.

Naravno te dvije kadice bile bi posebni dijelovi, tako da se mogu izvadit pa onda cijela klupa koristi kao spremište.

Ne bi je spajao fiksno s kokpitom, nego bih stavio ovakve bravice http://img.directindustry.com/images_di ... -38018.jpg
s dvije strane koje bi ga pritezale za bokove kopita i krmenu stijenku.

Ove bravice bile bi na klupui, a na brodu samo one lamice zakrivljene za koje se zakače bravice.

Siguran sam da bi to radilo, pa ću se najvjerojatnije upustit u to.

Izradom te klupe, riješio bi se prostor kokpita koji bi imao mjesta za sjedenje u obliku slova L, pa bi se lako moglo smjestit 6 odraslih ljudi na krmu i tu klupu uz još uvijek ogroman prostor kokpita.

Druga ideja mi je bila napravit klupu s jedne strane, ali cijelom dužinom kokpita, tako da se skine jedna stepenica na boku i stavi duga klupa, šta traži dosta više posla, a i ne bi bilo uklonjivo, pa sam zasad od toga odustao.

Sve ću vidit nakon sezone plovidbe, sigurno prije ne mogu znat' šta će mi pasat, jer imam previše ideja i sve mi se čine odličnima.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la marselomm » 20. 03. 2010. (17:09)

Na takvo nešto sam i ja mislija, ali se nisan sitija ovoga da bude pomično. Tako je jednostavnije, jer nema pilanja. Misliš da bi u toj jednoj bilo mista i za bazen i spremište. Meni se čini kao dovoljno samo za bazen.
marselomm
Member

PostPostao/la amiklic1 » 20. 03. 2010. (21:34)

Ovisi koliko bazen ti triba.

ja, iskreno, i nemam velikog iskustva s panulom živom ješkom, ali mislim da je cca 100 litara dovoljno za neku osnovu.

također, tražeći napisano na tu temu doznao sam da je okrugli bazen za živu ješku, ili barem ovajni, bez kutova, puno kvalitetnije rješenje jer nema pogubnog (tako kažu) efekta i utjecaja kutova u koje se riba skriva u pravokutnim bazenima, nego mogu plivat ukrug i tako stječu dojam većeg prostora.

Ajmo reć da bi ovo gore na slici moglo bit dugo cca metar, možfda mrvicu više. Onaj prostor pored klupe prema skali je neiskorišten, pa bi se klupa mogla produžit skroz do skale (naravno, ako je potreba), čime bi dužina narasla na cca 120cm.

Širina klupe je cca 40 cm (ako hoćemo imat miru za komodno sidit na njoj, a visina je isto cca 40-ak cm.

To donosi volumen od 192 litre klupe (vanjski volumen).

kad ot tog uzmemo 100 litara bazena za živu ješku, ostaje dobro spremište.

Bar tako nekako ja sve to računam
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la marselomm » 20. 03. 2010. (22:34)

Da 190 bi bilo dosta za oboje.
marselomm
Member

PostPostao/la marselomm » 20. 03. 2010. (22:44)

Šteta je šta su nam krme različite tako da nemožemo zajedno.
marselomm
Member

PostPostao/la amiklic1 » 20. 03. 2010. (23:04)

Evo još nešto sličica, od jučer i danas...

obloga natkabine od šperploče, pripremljena za tapeciranje
slika

obložena kabina, dio ispod balube, bok i gornji bokovi, lijevi detalj
slika

isto, samo s desne strane.
slika
na ovaj vodoravni spoj doć će tikova lajsna pa će prekrit ove spojeve...

sve skupa izgleda nekako ovako. Nije savršeno ravno, al' ja potpuno zadovoljan (neravnine su dijelom uzrokovane različitim debljinama terman i drvenih ojačanja ispod palube).
slika

još jedna slika vrata WC-a, s bravicom.
slika

kad se vrata otvore potpuno, zapnu za suprotnu stranu kontraštampe kreveta. zgodna stvar za presvuć se u kabini kad treba.
slika

napravio sam i šagum za skinit mjeru kontrolne ploče, pa sam se malo igrao smještajem...
slika

uglavnom, izgledat će nekako ovako (naravno, kad sva elektronika bude kupljena). Pošto sam već odredio šta ću kupit, odmah se režu rupe za sve instrumente i opremu:
slika

A danas smo stavili i poduprli i bokove natkabine.
u ponedjeljak prednji dio, i onda ugradnja prozora...
slika
slika
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la aladin » 21. 03. 2010. (00:17)

Amiklic.... jel se to samo na nacrtu cini ili ces GPS/FF ugradjivati u plocu a ne da ce biti na svom stalku?
aladin
Moderator

Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la amiklic1 » 21. 03. 2010. (04:40)

aladin je napisao/la:Amiklic.... jel se to samo na nacrtu cini ili ces GPS/FF ugradjivati u plocu a ne da ce biti na svom stalku?

Da, bit će ugrađen u ploču. Zašto?
amiklic1
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.