Ja mislim napravit nešto ovako, al' to zahtijeva dosta vremena i posla:
Ovo je na jednom Gullu u lučici Zenta u Splitu.
Moja ideja je bila (već sam skinuo kartonske šagume i ne bi baš bilo previše posla ako pametno radim) napravit ovakvu klupu od lesonita i letvica, izvana je obrusit i pokitat, bacit šprickit pa napravit po tom modelu kalup.
OK, ima posla, al' ne vidim svrhu radit' za jedan komad. Možda da nas se više upusti u to, bilo bi i lakše i jeftinije.
Onda bi unutar klupe napravio pregradu, da je podijeljena na dva dijela. Manji dio (1/3) bio bi bazen za živu ješku, čije korito bi se moglo jednostavno izvuć' van, a u samom kutu prema krmi bila bi pumpa i oprema (crijeva za vodu i sl.). Drugi , veći dio (2/3) bio bi gavun za stvari, a mogao bi poslužit i kao jacera ako se dobro izolira.
Naravno te dvije kadice bile bi posebni dijelovi, tako da se mogu izvadit pa onda cijela klupa koristi kao spremište.
Ne bi je spajao fiksno s kokpitom, nego bih stavio ovakve bravice
http://img.directindustry.com/images_di ... -38018.jpgs dvije strane koje bi ga pritezale za bokove kopita i krmenu stijenku.
Ove bravice bile bi na klupui, a na brodu samo one lamice zakrivljene za koje se zakače bravice.
Siguran sam da bi to radilo, pa ću se najvjerojatnije upustit u to.
Izradom te klupe, riješio bi se prostor kokpita koji bi imao mjesta za sjedenje u obliku slova L, pa bi se lako moglo smjestit 6 odraslih ljudi na krmu i tu klupu uz još uvijek ogroman prostor kokpita.
Druga ideja mi je bila napravit klupu s jedne strane, ali cijelom dužinom kokpita, tako da se skine jedna stepenica na boku i stavi duga klupa, šta traži dosta više posla, a i ne bi bilo uklonjivo, pa sam zasad od toga odustao.
Sve ću vidit nakon sezone plovidbe, sigurno prije ne mogu znat' šta će mi pasat, jer imam previše ideja i sve mi se čine odličnima.