Danas majstor koji pomaže obložit kabinu i natkabinu nije doša, pa san se malo sam zabavio...
Prvo sam provuka žice za sidreni winch. Evo sadkad san vidio sliku san se sitio da nisan provuka još tri tanke žice
Nema veze, to ću u ponediljak
... Ovo je prolaz kroz preghradu WC-a prema kabini.
kritičan dio je prolaz iz kabine u proveni gavun, i tu triba jako dobro pazit zato jer znam za dosta proizvođača kojima se baš na tom dijelu događa curenje izvana u brod. Kod mene je debljina prolaza cca 5cm 8dvije stijenke između kojih je napunjen poliesterski kit, a zabrtvio sam na način da sam probio malo šire rupe, pa onda nakon provlačenja žica sve napunio Sikom 292 dok nije počelo izlazit na srugu stranu. Kad osuši, to je to. Fora je siku stavljat bar s dvi strane žice, jer se ako stavljaš s jedne žica priljubi uz pklastiku, sika tu ne ide do plastike pa kasnije pušta.
Druga stvar je gromobran. Stavio sam žicu koja će poslužit za povezivanje svih metalnih dijelova na brodu u gromobranski sustav. Žica je 16mm2 presjeka. nasuprot mišljenjima mnogih, ta gromobranska instalacija ne služi samo da se provede energija munje u more, nego i za prethodno konstantno izjednačavanje potencijala metalnih dijelova s morem, što onemogućuje da munja "vidi" brod kao mjesto najlakšeg prolaska.
Ako munja "osjeti" da nema kuda proć do mora, probit će brod. na jedrilicama zna odvalit kobilicu. Ogromna snaga jednostavno mora nekud proć. Šuteju je probila brod, pa da se nešto tako i meni ne dogodi neka ovog, nije problem a nije ni skupo... Koje plovio po grmljavini zna o čemu pričam. Ko nije, nema veze.
S obe strane broda bit će po jedan vod (znači 32 kvadrata presjeka ukupno).
A ovo je priključak na ploču uzemljenja u brodu (dvije žute vide). Na njih ću zavidat bakrenu šipku na koju ću povidat stopice s žicama koje dolaze (mislim ukupno 6 komada, al' vidit ću to još kad budem radio).
Ovo je bojler
Provuka san auspuh diesel grijača (još moram crijevo obložit izolacijom da ne zapali brod
.
s grijača ide skroz do vrha prostora boka pa onda van kroz izljev. Crijevo je original Webasto.
Na izljev je zavarena velika podloška a kroz nju komad inox cijevi. Mislim da će navoji na izljevu bit dovoljne površine da do određene mjere ohlade plinove prilikom izlaska i prije nego toplina dođe do plastike.
Počeo sam radit i pregradu za smještaj punjača baterija, splitera i još nekih elektro sitnica.
Odmah je do baterija, pa će instalacija bit jako jednostavna. Posotji čak i opcija da se može preklopit prema provi (ispilat' ovu ploču i stavit dvi britvele) za lakši smještaj tankovima. Al' to se uvik može napravit za po ure.
Danas sam samo zalipio sikom ploču, kasnije ću sve primazat i zaštitit.
I evo još par slika sklopa argole, šta san jučer obeća, ko misli radit nešto slično vridet' će.
Sipas ležaj u izljevu-nosaču.
osovina u ležaju. Pored se vidi komad pravokutne cijevi koju ću po crvenoj liniji odrezat za prihvat drvene argole.
Na osovinu ću zavarit okruglu inox pločicu, a na krmenoj strani te pločice će britvelom bit spojena ova pravokutna cijev.
Pločica će bit odmah iznad izljevam da kiša ne upada ako ostane osovina s argolom na brodu...
spoj osovine i argolice, dno, desna strana. Kosa okrugla cijev bila je tu original, za smještaj argole, a pošto mi ne smeta nisam je htio skidat'.
spoj osovine i argolice, lijeva strana,. leptir vidom se pričvrsti da se ne izvlači prema gore, iako sipas ležaj gore, dužine 50mm, praktički onemogućuje slučajno izvlačenje.