Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (17:44)

Galun je napisao/la:ma sve je to istina,al bome i cjena pičuljana je puno paprenija.

pa jasno da je paprenija. A i ne možeš ga uzet u kitu. Al' kad bi neko riješio samo plastiku, i da je prodaje u istom omjeru utrošenog materijala, sati rada i konačne cijene, proda bi duplo brodova. Pogotovo u kitu.

Pilči prodaje luksuz, i mora toliko koštat.
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (17:46)

baraba je napisao/la:slažem se sa motonavisom. gledajući ( relativno ) prema drugim djelatnostima, nema neke velike zarade u proizvodnji i opremanju brodica.
još je najpametniji tare (i slični) koji kit prodaje za 10-12 k eura (karikiram), relativno brzo (stvar kemije i sušenja) izlije plastirčurdinu i uvali je (imho preskupo) kupcu, neka se on sam snalazi i plaća hrpetinu skupih sati rada nekome trećemu. ako je netko sposoban poput amiklića, neka sam sredi barku do kraja i neka ne pokušava izračunati koliko je novaca mogao zaraditi da je sve te sate radio nešto profitabilnije i od toga kupio veći-bolji-skuplji-štagod gotov brod ključ u ruke...
jedino opravdanje vidim u "guštu" samostalnog opremanja broda za sebe, nikako za prodaju...

ljudi koji sami opremaju brodove (poput amiklića) znaju koliko vremena i truda treba da se opremi takav kit, pa čak i najosnovnijom opremom. takvi su jedini mjerodavni da kažu koliko se isplati takav posao raditi za drugoga. nikome od tih samograditelja ne pada napamet da slažu brodicu nekome drugome za novac... vjerovatno bi taj brod ispao skuplji nego da se proizvođaču plati gotov proizvod.

pa i sama naplata takvog posla je često sizifov posao, a kada platiš državi njezino, ne ostaje baš puno novaca.

madi je napisao/la:Očito da je nautička djelatnost popriličnoooo profitabilna, što se vidi u matematici Amija.
Ili, npr auto kupiš za 100.000,00kn a taj isti motor koji se nalazi u njemu (samo mariniziran) a stavljaš ga u barku košta kao cjeli auto. I nije neka logika. ;)

samo naprijed. pokreni posao i zaradi novce, kada je to toliko profitabilno... ;)

uzet+ ćemo sat od 200 kn+PDV pa pomnožit s par stotina sati, i eto koliko to dođe.

Ko ne zna radit ovako sam, bolje mu je uzet gotov brod.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 13. 03. 2010. (17:55)

Nesmin se ni javit da san živ s obzirom šta ste sve napisali ! Ami :thumbup: :wave:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (18:34)

Danas majstor koji pomaže obložit kabinu i natkabinu nije doša, pa san se malo sam zabavio...

Prvo sam provuka žice za sidreni winch. Evo sadkad san vidio sliku san se sitio da nisan provuka još tri tanke žice :lol:
Nema veze, to ću u ponediljak :lol: :lol: ... Ovo je prolaz kroz preghradu WC-a prema kabini.
slika
kritičan dio je prolaz iz kabine u proveni gavun, i tu triba jako dobro pazit zato jer znam za dosta proizvođača kojima se baš na tom dijelu događa curenje izvana u brod. Kod mene je debljina prolaza cca 5cm 8dvije stijenke između kojih je napunjen poliesterski kit, a zabrtvio sam na način da sam probio malo šire rupe, pa onda nakon provlačenja žica sve napunio Sikom 292 dok nije počelo izlazit na srugu stranu. Kad osuši, to je to. Fora je siku stavljat bar s dvi strane žice, jer se ako stavljaš s jedne žica priljubi uz pklastiku, sika tu ne ide do plastike pa kasnije pušta.

Druga stvar je gromobran. Stavio sam žicu koja će poslužit za povezivanje svih metalnih dijelova na brodu u gromobranski sustav. Žica je 16mm2 presjeka. nasuprot mišljenjima mnogih, ta gromobranska instalacija ne služi samo da se provede energija munje u more, nego i za prethodno konstantno izjednačavanje potencijala metalnih dijelova s morem, što onemogućuje da munja "vidi" brod kao mjesto najlakšeg prolaska.

Ako munja "osjeti" da nema kuda proć do mora, probit će brod. na jedrilicama zna odvalit kobilicu. Ogromna snaga jednostavno mora nekud proć. Šuteju je probila brod, pa da se nešto tako i meni ne dogodi neka ovog, nije problem a nije ni skupo... Koje plovio po grmljavini zna o čemu pričam. Ko nije, nema veze.
S obe strane broda bit će po jedan vod (znači 32 kvadrata presjeka ukupno).
slika
A ovo je priključak na ploču uzemljenja u brodu (dvije žute vide). Na njih ću zavidat bakrenu šipku na koju ću povidat stopice s žicama koje dolaze (mislim ukupno 6 komada, al' vidit ću to još kad budem radio).
slika

Ovo je bojler
slika

Provuka san auspuh diesel grijača (još moram crijevo obložit izolacijom da ne zapali brod ;) ;) .
s grijača ide skroz do vrha prostora boka pa onda van kroz izljev. Crijevo je original Webasto.
Na izljev je zavarena velika podloška a kroz nju komad inox cijevi. Mislim da će navoji na izljevu bit dovoljne površine da do određene mjere ohlade plinove prilikom izlaska i prije nego toplina dođe do plastike.
slika

Počeo sam radit i pregradu za smještaj punjača baterija, splitera i još nekih elektro sitnica.
Odmah je do baterija, pa će instalacija bit jako jednostavna. Posotji čak i opcija da se može preklopit prema provi (ispilat' ovu ploču i stavit dvi britvele) za lakši smještaj tankovima. Al' to se uvik može napravit za po ure.
Danas sam samo zalipio sikom ploču, kasnije ću sve primazat i zaštitit.
slika

I evo još par slika sklopa argole, šta san jučer obeća, ko misli radit nešto slično vridet' će.
Sipas ležaj u izljevu-nosaču.
slika

osovina u ležaju. Pored se vidi komad pravokutne cijevi koju ću po crvenoj liniji odrezat za prihvat drvene argole.
Na osovinu ću zavarit okruglu inox pločicu, a na krmenoj strani te pločice će britvelom bit spojena ova pravokutna cijev.
Pločica će bit odmah iznad izljevam da kiša ne upada ako ostane osovina s argolom na brodu...
slika

spoj osovine i argolice, dno, desna strana. Kosa okrugla cijev bila je tu original, za smještaj argole, a pošto mi ne smeta nisam je htio skidat'.
slika

spoj osovine i argolice, lijeva strana,. leptir vidom se pričvrsti da se ne izvlači prema gore, iako sipas ležaj gore, dužine 50mm, praktički onemogućuje slučajno izvlačenje.
slika
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 13. 03. 2010. (19:19)

:lol: ,he-he...,u jednom postu si spomenuo minimalizam..... :thumbup:

Pustite Pičuljana,čovik radi kvalitetno i temeljito,a to ima i svoju cijenu!

Amy,kakav ti je vinč,snaga,i što planiraš od kadene?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (19:27)

lupis je napisao/la::lol: ,he-he...,u jednom postu si spomenuo minimalizam..... :thumbup:

Pustite Pičuljana,čovik radi kvalitetno i temeljito,a to ima i svoju cijenu!

Amy,kakav ti je vinč,snaga,i što planiraš od kadene?

Da, i ja kažem. Piči je klasa za sebe, i ne samo kod nas.

:lol: :lol: :lol: Neš' virovat' al' kad san napisa to "Minimalizam", a odnosilo se na rješenje vrata WC-a, zna san da će se neko toga ulovit. Svejedno, nisan tio obrisat.

Winch će bit Quick, neki model 500W snage (nisan još odredio), par metara lanca i ostalo konop. Winch lovi i lanac i konop bez problema, tako da je to OK. Mislio sam se šta stavit, a kad uzmem cca 50m lanca po 3-4 kila mase po metru, ispada preteško za moj pojam. Svejedno, mislim da su konop i predlanac najbolje rješenje.

Sidro će bit 10kg, Bruce, mislim.

Vidim dosta sidara na Gull-u i brodovima slične veličine. od cca 7.5 kg, čak i manjih, al' stavit ću veće od toga. Zlu ne tribalo...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la marselomm » 13. 03. 2010. (20:10)

Onakvu argolu i ja planiran staviti. Ali ami koliko će ti ona cijevi stršiti od onoga čepa i oće li ona uopće stršiti.(na koliko ćeš ju pilati). Oćeš li onaj dio koji je spojen sa leptiron svaki put skidati ili će ono biti stalno, a stavljat i skidat ćeš samo onu drvenu argolu.
marselomm
Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la teranavis » 13. 03. 2010. (20:35)

amiklic1 je napisao/la:
teranavis je napisao/la:Oko 35000 EUR bez elektronike,
al' to je okviran iznos.
........ok i sad uravunaj sve svoje ubijene sate u rad razmisljanje nabavku i kupovinu materijala te dodaj sve rabate koje si svojom igrom i spossobnoscu nagrebao hehehe.......daj si placu kao kvalitetnom radniku jer takvom mozda ni zanze nema heh i nakraju si naplati zaradu kao gazda ....i?......
za koliko bis mi prodao brod ? :Drink40: ...onako ko za mene i dopeljao mi ga u rijeku :thumbup:

Ma ne, u prasvu si potpuno. Sat električara, a pretpostavljam i ostalih meštara u nautici ,je cca 200 kln + PDV.

Po tome san ja danas otuka 150 Eur a nisan baš puno napravio :-)...

Nije to baš profitabilna djelatnost, al' kad bi netko od svih tih brodograditelja pratio i osluškivao zov potencijalnih i postojećih korisnika, bilo bi mu bolje jer bi se uzdigao iznad prosjeka.

Evo, znam da je Tarin sin iša u Zentu u Splitu vidit onu klupu u kokpitu čiju san sliku već stavio, jer ga je zanimalo kako ke čovik napravio.

heheh ,,,bitno da se mi razumimo hehe.....i odluka je jednostavna ...ako neznas sam uredi brod bar 80 % posla jeftinije je kupit brod u komletu ....i nije skup ....ipak je malo ljudi ki moru sami ovako slozid brod ....i sve pohvale za ovaj posal :thumbup:
1) predstavi se i ispuni rubriku “Lokacija”
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) upute za postavljanje fotografija: KLIK
5) citiranje postova
6) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
teranavis
Old Senior Member

Tip plovila: damor 800 fjaka

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (22:28)

marselomm je napisao/la:Onakvu argolu i ja planiran staviti. Ali ami koliko će ti ona cijevi stršiti od onoga čepa i oće li ona uopće stršiti.(na koliko ćeš ju pilati). Oćeš li onaj dio koji je spojen sa leptiron svaki put skidati ili će ono biti stalno, a stavljat i skidat ćeš samo onu drvenu argolu.

osovinu ću odrizat odmah iznad onog goli uljeva na palubi, pa na nju zavarit pločicu inoxa promjera cca 6-7 cm promjera, a na nju onaj komad cijevi, da ne upada voda ako ostavim to van.

Planiram skidat osovinu. Odvidam leptir vidu i sve izvučem, preklopim argolu naopako uz osovinu i to je to.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (22:32)

A evo priča je neka bila danas, čovik ima namjeru počet rtadit usluge opremanja brodova u kitu do bilo kojeg stupnja završenosti, s tim da mu je računica takva da bi npr. Gull s manjim motorom, koji kod Tare dođe 60000 Eur s PDV-om, bio bar 10000 jeftiniji.

Ideja je da vlasnik dovede kit verziju, oni opreme sve ostalo po ugovoru i to je to.

Mislim da je dobro zamislio, i da za to ima posla. Čovik je inače u nautici i zna šta radi, a ne bi o detaljima jer je tek danas rođena ideja (odnosno danas je išlo na papir da se vidi ima li smisla).

Uglavnom, cilj je ponudit ljudima svu opremu po boljim cijenama nego u dućanu, uz normalnu zaradu (2-3 čovika) za plaće i to je to.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Galun » 13. 03. 2010. (22:35)

ami znaš možda slučajno kakav je to galeb 2000 godište,model sa višim kokpitom i višom natkabinom? ili možda onaj model između sa kosim šiber vratima.? pitam jer se prodaje jedan u oglasniku sa nanijem 50 za 30000 eura. hvala unaprijed
Galun
Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adriatik

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (22:51)

Galun je napisao/la:ami znaš možda slučajno kakav je to galeb 2000 godište,model sa višim kokpitom i višom natkabinom? ili možda onaj model između sa kosim šiber vratima.? pitam jer se prodaje jedan u oglasniku sa nanijem 50 za 30000 eura. hvala unaprijed

neman pojma. ma ja ti o Galebu malo znam. zapravo, zva san taru za drugi brod. Gleda san trup velikog Galeba 8,80 (nešto kao Marušić pilotina), i kaže čovik da on to ne radi, al' pita jesan pogleda njegovog Gulla 745. ja kažem da nisam, za dva dana odem vidit i dogovorim u po ure kupovinu...

Znaš da san ja stari Gudaš ;) .. zapravo, sad san Gullaš...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Galun » 13. 03. 2010. (22:54)

gullaš je sigurno bolja opcija! :thumbup:
Galun
Senior Member

PostPostao/la teranavis » 13. 03. 2010. (23:01)

Galun je napisao/la:ami znaš možda slučajno kakav je to galeb 2000 godište,model sa višim kokpitom i višom natkabinom? ili možda onaj model između sa kosim šiber vratima.? pitam jer se prodaje jedan u oglasniku sa nanijem 50 za 30000 eura. hvala unaprijed

to ti je ja mislim verzija prije super galeba ..sa višom natkabinom i vodoravnom kabinom ( nije polegnuta prema napred ko kod s galeba)te ima razmu sve na okodo a ne samo od kabine prema provi ,i zatvara se kabina s vratima a ne natkabina ko kod ostali novi brodovas tog stila ....i nema ti bridnice po cijeloj duzini broda nego samo spojler .....za moj ukus kabina i cak u naj boljoj kombinaciji
1) predstavi se i ispuni rubriku “Lokacija”
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) upute za postavljanje fotografija: KLIK
5) citiranje postova
6) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
teranavis
Old Senior Member

Tip plovila: damor 800 fjaka

PostPostao/la Galun » 13. 03. 2010. (23:09)

hvala teranavis,a takvog bas i imam al je 92 god.,al fale siber vrata i motor mi je od 30 ks a za stavit jači su potrebne vele monade,pa sam mislio da je to ipak noviji model ako ima 50 ks,sutra ću nazvat pa ću najbolje doznat,pozdrav
Galun
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: chomli, genije i 0 gostiju.