Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la tomi » 12. 03. 2010. (21:24)

pa mislim da bi
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 12. 03. 2010. (22:22)

tomi je napisao/la:pa mislim da bi

Ma sve je zapravo skupo.
Ovo urediš s 30000. Možda osnovno i s 25000, a oni prodaju brod za cca 45000 bez PDV-a, s motorom 40-45 KS. To je skupo.

A kad usporediš da polovni brod uzmeš i za 15000, onda opet dobije drugu dimenziju...

Svakako je puno love pričat o 200-300 tisuća kn....
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la teranavis » 12. 03. 2010. (22:28)

amiklic1 je napisao/la:

Ma sve je zapravo skupo.
Ovo urediš s 30000. Možda osnovno i s 25000, a oni prodaju brod za cca 45000 bez PDV-a, s motorom 40-45 KS. To je skupo.

A kad usporediš da polovni brod uzmeš i za 15000, onda opet dobije drugu dimenziju...

ako nije tajna ..koliko ce teba ispast brod na kraju tj ...koliko milslis potrosit jer moze se neograniceno..
1) predstavi se i ispuni rubriku “Lokacija”
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) upute za postavljanje fotografija: KLIK
5) citiranje postova
6) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
teranavis
Old Senior Member

Tip plovila: damor 800 fjaka

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (07:59)

teranavis je napisao/la:
amiklic1 je napisao/la:

Ma sve je zapravo skupo.

ako nije tajna ..koliko ce teba ispast brod na kraju tj ...koliko milslis potrosit jer moze se neograniceno..

Oko 35000 EUR bez elektronike, al' to je okviran iznos.

Kako sam već napisao, imam sve račune pa ću zbrojit. Već sad mogu polako počet pa vidit kako stojimo dosad.

Ako uđem oko te cijene, smatram da sam proša jako dobro jer je kod Tare Gull 745 s motorom cca 46KS cca 60000 Eur. (51420 po cjeniku, minus nekih 10% rabata, plus 23% PDV-a).

Kod mene je jači i skuplji motor, više opreme od toga šta bi on ugradio, puno stvari je rađeno kvalitetnije nego bi oni napravili, pa mislim da kad bi oni sve ovo napravili brod bi doša i duplo od ovog mog (OK, radne sate ne ubrajam, a kad bi i njih ubrojio onda bi došlo isto).

Uglavnom, ko ne zna radit' sam il' nema vrimena, ne triba se u ovo upuštat. Mislim da je najjeftinija opcija u tom slučaju naručit gotov brod s nekom osnovnom opremom, pa onda u par godina polako dodavat s nekim majstorom zajedno...

Ja sam, npr., tražio da mi oni tamo ugrade ogradu jer i je bio tramak vozit ovde pa tražit ko će mi pomoć...
Ostali inox stvarno ne triba davat drugom, jer ko ne zna zavidat dvi vide i ne triba imat brod.
Na moru se zna dogodit'' svašta, a takvi samo stoje i gledaju u nebo oće li ih ko spasit. A zbog stvari koju mogu sami popravit.
Minimum tehničkog znanja je potreban svugdje.

Bilo je neko istraživanje, i ogroman postotak ljudi ne zna prominit kolo na autu. Većinom žena. čak ne znaju ni di stoji kolo a di dizalica. Strašno...

A brod u odnosu na auto nosi puno viđše gušta, al' može donit i puno više opasnosti (u stvari ne brod, nego čovik i majka priroda...)
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 13. 03. 2010. (08:31)

Očito da je nautička djelatnost popriličnoooo profitabilna, što se vidi u matematici Amija.
Ili, npr auto kupiš za 100.000,00kn a taj isti motor koji se nalazi u njemu (samo mariniziran) a stavljaš ga u barku košta kao cjeli auto. I nije neka logika. ;)
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la teranavis » 13. 03. 2010. (10:20)

madi je napisao/la:Očito da je nautička djelatnost popriličnoooo profitabilna, što se vidi u matematici Amija.
Ili, npr auto kupiš za 100.000,00kn a taj isti motor koji se nalazi u njemu (samo mariniziran) a stavljaš ga u barku košta kao cjeli auto. I nije neka logika. ;)

probaj ga kvalitetno ..ali kvalitetno marinizirat .....pa ce ti bit jasnije to o cijeni ....a kad ga mariniziras moras ga stavit u brod i kad motor napravi 2000 sari rada u svim rezimima bez ikakve greske i nus pojave tek onda znas da si napravio posao :wave: ....
2) koristi “Pretražnik”
5) citiranje postova
teranavis
Old Senior Member

PostPostao/la teranavis » 13. 03. 2010. (10:31)

Oko 35000 EUR bez elektronike,
al' to je okviran iznos.
........ok i sad uravunaj sve svoje ubijene sate u rad razmisljanje nabavku i kupovinu materijala te dodaj sve rabate koje si svojom igrom i spossobnoscu nagrebao hehehe.......daj si placu kao kvalitetnom radniku jer takvom mozda ni zanze nema heh i nakraju si naplati zaradu kao gazda ....i?......
za koliko bis mi prodao brod ? :Drink40: ...onako ko za mene i dopeljao mi ga u rijeku :thumbup:
2) koristi “Pretražnik”
5) citiranje postova
teranavis
Old Senior Member

PostPostao/la baraba » 13. 03. 2010. (13:03)

slažem se sa motonavisom. gledajući ( relativno ) prema drugim djelatnostima, nema neke velike zarade u proizvodnji i opremanju brodica.
još je najpametniji tare (i slični) koji kit prodaje za 10-12 k eura (karikiram), relativno brzo (stvar kemije i sušenja) izlije plastirčurdinu i uvali je (imho preskupo) kupcu, neka se on sam snalazi i plaća hrpetinu skupih sati rada nekome trećemu. ako je netko sposoban poput amiklića, neka sam sredi barku do kraja i neka ne pokušava izračunati koliko je novaca mogao zaraditi da je sve te sate radio nešto profitabilnije i od toga kupio veći-bolji-skuplji-štagod gotov brod ključ u ruke...
jedino opravdanje vidim u "guštu" samostalnog opremanja broda za sebe, nikako za prodaju...

ljudi koji sami opremaju brodove (poput amiklića) znaju koliko vremena i truda treba da se opremi takav kit, pa čak i najosnovnijom opremom. takvi su jedini mjerodavni da kažu koliko se isplati takav posao raditi za drugoga. nikome od tih samograditelja ne pada napamet da slažu brodicu nekome drugome za novac... vjerovatno bi taj brod ispao skuplji nego da se proizvođaču plati gotov proizvod.

pa i sama naplata takvog posla je često sizifov posao, a kada platiš državi njezino, ne ostaje baš puno novaca.

madi je napisao/la:Očito da je nautička djelatnost popriličnoooo profitabilna, što se vidi u matematici Amija.

samo naprijed. pokreni posao i zaradi novce, kada je to toliko profitabilno... ;)
baraba
Member

PostPostao/la madi » 13. 03. 2010. (13:16)

baraba je napisao/la:samo naprijed. pokreni posao i zaradi novce, kada je to toliko profitabilno... ;)

Nismo rođeni da možemo svi sve raditi. Sve u životu ima svoju cijenu.
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (17:02)

Ma jasno. I nije to baš tako profitabilno.

Uzmi cijenu radnog sata. Onda uzmi u obzir da, ako ne štancaš brodove na traci, ljudi koji rade poliesterom čekaju dok montažeri sklapaju. I obratno. OK, kod nas je većina univerzalnih radnika, al' to ne ide tako u normalnom poslu.

Onda uzmi doprinose, poreze, materijal, alate, najam hale, bar jedno auto na lesing koje moraš imat, pa ostale fiksne troškove (struja, voda, telefon, internet, mobiteli) koje imaš radio ne radio...

Mislim da je najveći problem izrada malog broja brodova godišnje, a onda to mora pokrit plaću i život radnicima i gazdi. kad bi radili više brodova 8 aza to triba dignit kvalitet na višu razinu, riješit sve detalje i imat mota), onda bi bila druga priča.

ovako se većina svodi na kutije nasađene na trupove, malo oblikovanih kantuna , trlj brlj i ato broda.

Stavi sliku Pičuljana i mog Gull-a jednu do druge, pa vidi o čemu pričam. Evo ja ću stavit, samo da iskopam negdi po kompu di je...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (17:08)

Evo, pa usporedi. Kad bi se brodovi radili ko šta ih Piči radi, bilo bi posla za sve, bilo bi bolje cijene, više posla, izvoza...
Mislim, ne mora svaki brod bit' ovako uređen, al' triba imat volje napravit i ovo. A za to tribaju dobri majstori (najveći problem).
slika
slika
vidiš kako je riješio konzolu komande motora, baš ono šta sam ja na svom Gull-u prekrojio. također, udubljena površina na ploči mi samo stvara probleme, a polica s gornje strane je skoro neiskoristiva.
slika
umivaonik u krmenoj klupi s preklopnom špinom mi je mrak rješenje...

Kad sam uzimao brod pita san Taru zašto ne skine cilu krmenu razmu do jerdne debljine po cilim obodu, jer dobilo bi se dosta prostora u kokpitu time (pogotovo iskorištavanjem dijela na krmi koji je iza palube, a koji praktički gotovo da i nema svrhu osim krmenog gavuna., a on je reka da to onda ne bi bio Galeb.

Osobno, da se nisan proslavio s nekim stvarima u životu koje su trajale godinama a nikad nisu dovršene 8streetfighter, GMC kombi...), upustio bi se u nešto tako.

Al' oni bi da imaju te detalje riješene puno lakše prodali brod, kvalitetnije bi bili riješeni detalji, pa bi sigurno svi bili zadovoljniji.

Evo, npr., šta bi ja na Gull-u htio a nije bilo moguće uzet:

1. već spomenuta širi i duži kokpit s klupama sličnim onima u Betini700, da se mogu uzet po želji i koliko ti treba (recimo u tri dijela, krma pa livi i desni bok posebno).
2. unutrašnja kontraštampa WC-a
3. poklopci gavuna u kokpitu, iza poklopca motornog prostora.
4. u ovom krmenom gavunu (ako bi bio) bazen za živu ješku s poklopcem odozgo.
5. poklopac na krovu natkabine s otvaranjem s prednje strane
6. nekoliko krutih cijevi povučenih ispod palube (laminiranih) za provlačit žice i cijevi, krute cijevi za sajle i kabele od kom. ploče do motora.
7. ne mogu više mislit...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Galun » 13. 03. 2010. (17:33)

ami pa šta nema arausa25 krmu kakvu spominješ? meni osobno je pičuljan pre ušminkan za naše potrebe,daleko od toga to je brod nr1 ali nije nikako za đep hrvatskih građana,nemožeš ić na lignje a da ne pljucneš 100 eura. a kad i malo bojle gledam ono uređenje u gullu mi je draže,u pičuljana bi me duša bolila da mi kumpanija mokra ulazi u kabinu, pogotovo u ribariji koje prljavštine bude,pa trebo bi imat čistačicu angažiranu. treba imat brod na kojem se osjećaš udobno i opušteno,a ne da misliš dal si šta ošporkal. meni da se nude ta dva broda ja bi prodo pičuljana i uzeo gulla i u život!
Galun
Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adriatik

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (17:39)

Galun je napisao/la:ami pa šta nema arausa25 krmu kakvu spominješ? meni osobno je pičuljan pre ušminkan za naše potrebe,daleko od toga to je brod nr1 ali nije nikako za đep hrvatskih građana,nemožeš ić na lignje a da ne pljucneš 100 eura. a kad i malo bojle gledam ono uređenje u gullu mi je draže,u pičuljana bi me duša bolila da mi kumpanija mokra ulazi u kabinu, pogotovo u ribariji koje prljavštine bude,pa trebo bi imat čistačicu angažiranu. treba imat brod na kojem se osjećaš udobno i opušteno,a ne da misliš dal si šta ošporkal. meni da se nude ta dva broda ja bi prodo pičuljana i uzeo gulla i u život!

Ne, ne, nisi skužio. Pičuljan je prije svega prikaz dobro uređenih detalja plastike, onda sve ostalo. Pogledaj ga izvana. nema krov natkabine posebno nego je sve u jednom komadu, a brisači na šajbi su s donje strane. Al' ima super liniju natkabine, nije kutijasta.

Onda par drugih detalja u plastici di također prednjači.

Pusti drvo, lakiranje i unutarnje uređenje. To mogu i ja na svom Gullu napravit i izgledat' će mrak.

I, da. Arausa ima takvu krmu, al' i kabinu koja izgleda ko obišena sisa. A i gazda me na prvi tel. poziv prova zamantat pa san odma odusta.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Galun » 13. 03. 2010. (17:42)

ma sve je to istina,al bome i cjena pičuljana je puno paprenija.
Galun
Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adriatik

PostPostao/la amiklic1 » 13. 03. 2010. (17:43)

teranavis je napisao/la:Oko 35000 EUR bez elektronike,
al' to je okviran iznos.
........ok i sad uravunaj sve svoje ubijene sate u rad razmisljanje nabavku i kupovinu materijala te dodaj sve rabate koje si svojom igrom i spossobnoscu nagrebao hehehe.......daj si placu kao kvalitetnom radniku jer takvom mozda ni zanze nema heh i nakraju si naplati zaradu kao gazda ....i?......
za koliko bis mi prodao brod ? :Drink40: ...onako ko za mene i dopeljao mi ga u rijeku :thumbup:

Ma ne, u prasvu si potpuno. Sat električara, a pretpostavljam i ostalih meštara u nautici ,je cca 200 kln + PDV.

Po tome san ja danas otuka 150 Eur a nisan baš puno napravio :-)...

Nije to baš profitabilna djelatnost, al' kad bi netko od svih tih brodograditelja pratio i osluškivao zov potencijalnih i postojećih korisnika, bilo bi mu bolje jer bi se uzdigao iznad prosjeka.

Evo, znam da je Tarin sin iša u Zentu u Splitu vidit onu klupu u kokpitu čiju san sliku već stavio, jer ga je zanimalo kako ke čovik napravio.

malo mi je čudno da, kad sam ja uzimao brod, nije pristao napravit mi nešto po želji iako bi iz tog komada dobio kalup koji bi iskoristio i za druge stvari. To me čudi.
Al' pošto jako dobro znam kako je dobit dobrog majstora, onda mislim da kužim o čemu se radi.
amiklic1
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.